Turkiye Barolar Birliği
Vikipedi, ozgur ansiklopedi


Turkiye Barolar Birliği, (kuruluş: 1969) butun baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tuzel kişiliği haiz bir ust meslek kuruluşudur. Birlik, avukatlık mesleğinin hak ettiği yere ulaşması icin baroların ve baro mensuplarının, uzun yıllar ozveriyle surdurdukleri calışmalar sonucunda, Turk hukuk sistemi icinde bugunku yerini almıştır.
Turkiye Barolar Birliği, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendisine yuklediği gorevlerinin yanında, toplumun hukuki sorunlarıyla ilgili goruş ve onerileriyle de Turk hukuk sisteminin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bunyesinde oluşturduğu alt komisyonlarda; yasal duzenlemelerle ilgili calışma yapmakta, ozellikle demokrasi ve insan hakları adına uygulamada ortaya cıkan aksamalara karşı sorumluluk bilinciyle etkin bir bicimde mucadele vermektedir.
Baroların guclendirilmesi ve savunma mesleğinin gelişmesi icin ozveriyle calışan Turkiye Barolar Birliği, uluslararası platformda Turkiye'nin hukuki gelişmeleri yakından izleyebilmesi ve yapılan etkinliklerde yer alması amacıyla da faaliyet gostermektedir. Turkiye Barolar Birliği, giderek daha ayrıntılı ve etkili hale getirmeğe ozen gosterdiği calışmalarını, ulusal ve uluslararası paneller, seminerler ve kurultaylar aracılığıyla Turk ve yabancı hukuk dunyasına duyurmaktadır.

Tarihce

Turkiye Barolar Birliği'nin kurulması ilk kez Ocak 1934'te İzmir'de duzenlenen Turkiye avukatlar Kongresi'nde gundeme getirilmiş ve 5 gun suren toplantıya katılan baro temsilcileri, "Turkiye Avukatlar Birliği"nin kurulmasını kararlaştırmışlardır. Ancak, alınan bu karara rağmen, 27 Haziran 1938'de kabul edilerek 1 Aralık 1938'de yururluğe giren ve gunun koşullarına gore pek cok ileri yeni hukum iceren 3499 sayılı Avukatlık Kanunu'nda Barolar Birliğine yer verilmemiştir.
Daha sonraki yıllarda toplanan baro temsilcilerinin, (1957'de Ankara'da ve 1958'de İzmir'de), Turkiye Barolar Birliği'nin kurulmasının gerekliliği konusunda tam bir goruş birliğine vararak bu amacla başlattıkları on calışmalar sonunda, 16 Mayıs 1963'te hazırlığı tamamlanarak 7 Temmuz 1969 tarihinde yururluğe giren 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile "Turkiye Barolar Birliği" nin kurulması yasal olarak da kabul edilmiştir.
9-10 Ağustos 1969 tarihlerinde, Turkiye'nin butun barolarından gelen delegelerle, Ankara'da toplanan Turkiye Barolar Birliği Genel Kurulu, Turkiye Barolar Birliği'ni fiilen hayata gecirmiştir.
Daha sonraki yıllarda baroları guclendirecek ve mesleğin gelişmesini sağlayacak onemli goruş alışverişlerinin yapılacağı ve kararların alınacağı Genel Kurulların ilkini teşkil eden bu toplantıya 105 delege katılmış ve Turkiye Barolar Birliği'nin ilk Başkanı olarak Av. Faruk Erem secimle goreve getirilmiştir. Av. Faruk Erem'in 1980 yılına kadar surdurduğu başkanlık doneminde temeli atılan ve daha sonra gorev ustlenen yonetimlerce de surdurulen titiz ve ozverili calışmaların, Turkiye Barolar Birliği'nin bugunku etkin ve bağımsız kurum kimliğine kavuşmasına, onemli katkıları olmuştur.
Başlangıcta 52 baro temsilcisiyle kurulmuş olan Turkiye Barolar Birliği, bugun 74 baronun katılımı ile yaklaşık 48.000 avukatı temsil etmektedir. Birliğin merkezi Ankara' dadır. Başkanı Av. Ozdemir Ozok'tur.

Gorev Yapmış Başkanlar
Av.Dr.Faruk Erem 11.08.1969 - 09.01.1980 Av.Atilla Sav 08.03.1980-12.05.1983 Av.Teoman Evren 29.02.1984-27.05.1989 Av.Onder Sav 28.05.1989-31.10.1995 Av.Eralp Ozgen 07.03.1996-12.05.2001 Av.Ozdemir Ozok 13.05.2001-..... Organları

Dort yılda bir yenilenen secimlerle goreve gelen yonetimler tarafından idare edilen Turkiye Barolar Birliğinin organları şunlardır:Turkiye Barolar Birliği Genel Kurulu, Turkiye Barolar Birliği Başkanlığı, Turkiye Barolar Birliği Başkanlık Divanı, Turkiye Barolar Birliği Yonetim Kurulu, Turkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu, Turkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu. Genel Kurul

Birliğin en yuksek organı olan Genel Kurul, baroya kayıtlı avukatların, avukatlıkta en az 10 yıl kıdemli uyeler arasından gizli oyla sececekleri ikişer delegeden oluşur. Gorevde bulunan baro başkanları ile Turkiye Barolar Birliği Başkanlığı yapmış ve yapmakta olan avukatlar Genel Kurulun doğal uyeleridir. Avukat sayısı yuzden fazla olan barolar, yuzden sonraki her uc yuz uye icin ayrıca bir delege secerler. Genel Kurulun gorevleri arasında, Birlik Başkanını, Yonetim, Disiplin ve Denetim Kurullarını secmek, uyulması zorunlu meslek kurallarını tespit etmek, Birlik Yonetim Kuruluna talimat vermek, Birliğin hesaplarını incelemek ve butcesini onaylamak bulunmaktadır.

Başkanlık

Başkanı, Genel Kurul kendi uyeleri arasından gizli oyla secer. Başkan, Birliği temsil eder. Genel Kurulun, Yonetim Kurulunun ve Disiplin Kurulunun kararlarını yerine getirmekle yukumlu olan Başkanın; yabancı barolar ve hukuk kurumları ile ilişki kurmak, meslek onur ve bağımsızlığı ile ilgili işlerde yasa ve meslek kurallarının gereğini tum kişi ve organlara karşı savunmak gibi gorevleri de bulunmaktadır.
Mayıs 2005'te yapılan Turkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda, başkanlığa Avukat Ozdemir Ozok secilmiştir.

Başkanlık Divanı

Başkanlık Divanı; Başkan, iki Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ve Saymandan oluşur. Yasa hukumlerinin ile Yonetim Kurulun kendisine yuklediği gorevleri yerine getiren Divan; Birlik mallarının yonetimi hakkında karar almaya ve baro başkanlarını gerektiğinde toplantıya cağırmaya da yetkilidir.

Yonetim Kurulu

Yonetim Kurulu; Birlik Başkanı ve Birlik Genel Kurulunun kendi uyeleri arasından gizli oyla sectiği on uyeden oluşur. Kurula, Birlik Başkanı başkanlık eder. Birliği ve mallarını yonetmek ve Genel Kurulun kararlarını uygulamakla yukumlu olan Yonetim Kurulunun gorevleri arasında; baroların kararlarına karşı yapılan itirazları incelemek ve karara bağlamak, avukatlık ruhsatnamelerini, kimlik belgelerini ve avukatlık ortaklığı yetki belgelerini duzenlemek, avukatlık sınavını yaptırtmak, baro kurulmayan yerlerin en yakın baroya bağlanmasına veya baroların birleştirilmesine karar vermek, baro genel kurullarını olağanustu toplantıya cağırmak, barolar arasında cıkan anlaşmazlıkları cozumlemek gibi idari işlemler yanında avukatlık mesleğinin gelişmesine, avukatların haklarının korunmasına ve sosyal durumlarının geliştirilmesine yarayacak incelemeleri yaparak sonuclarını Genel Kurula sunmak, mesleki dayanışmanın sağlanması ve devamlılığı icin calışma yapmak, mesleğe ve meslek mensuplarına yonelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak ve bu konularda her turlu yasal ve idari girişimde bulunmak da yer almaktadır.

Mayıs 2005'te yapılan Turkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda, Yonetim Kuruluna Avukat Ozdemir Ozok (Başkan), Avukat Sani Yıldırım (Başkan Yrd.), Avukat Alpay Sungurtekin (Başkan Yrd.), Avukat İ.Guneş Gurseler (Genel Sekreter), Avukat Soner Kocabey, Avukat Muhsin Ergazi, Avukat Cengiz Tuğral, Avukat Unsal Toker, Avukat Canan Şener, Avukat Ali Şen ve Avukat Halit Okcesiz 4 yıllığına secilmiştir.

Disiplin Kurulu

Disiplin Kurulu, Genel Kurul tarafından kendi uyeleri arasından gizli oyla secilen yedi uyeden oluşur. Kurul, kendi başkanını, uyeleri arasından secer.Disiplin Kurulu; Avukatlık Kanunu ile avukatlık mesleğinin ilke ve kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla mesleki calışmada gorevini gereği gibi yerine getirmeyenler hakkında baro disiplin kurulları tarafında verilen kararlar ile baroların tedbir mahiyetinde verdikleri işten cıkarmaya ilişkin kararları itiraz mercii olarak inceleyerek karara bağlamaya yetkilidir.

Mayıs 2005'te yapılan Turkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda, Disiplin Kurulu uyeliğine Avukat Erdoğan Saruhanoğlu (Başkan), Avukat Okan Selek, Avukat Unal Cankaya, Avukat Huseyin Erkenci, Avukat Daham Keleş, Avukat Haşim Mısır ve Avukat Başar Yaltı 4 yıllığına secilmiştir.

Denetleme Kurulu

Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından kendi uyeleri arasında gizli oyla secilen uc uyeden oluşur. Denetleme Kurulu, Birliğin mali işlemlerini denetler.
Mayıs 2005'te yapılan Turkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda, Denetleme Kurulu uyeliğine Avukat Ertan Diler, Avukat Seyfettin Civelekoğlu ve Avukat Sabri Erik secilmiştir.

Komisyonları

Turkiye Barolar Birliği, yasada belirlenen gorevlerini etkin bir şekilde yerine getirmek ve ulkenin gundemindeki hukuki sorunları incelemek amacıyla calışma komisyonları oluşturmaktadır. Konularında uzmanlaşmış avukatlardan kurulmuş olan bu komisyonlarda, komisyon uyeleri yanında, uzerinde calışılan konu ile ilgili diğer uzmanlar da gorev almaktadır. Komisyon calışmaları, raporlar halinde Birlik Başkanlığı'na sunulmakta ve bu raporlar gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlara gonderilmekte,Turkiye Barolar Birliği bilgi merkezinde arşivlenmekte ve ilgililerin yararlanması icin muhafaza edilmektedir. Onemli yasal duzenlemeler yapılırken Birlik bunyesinde gecici ihtisas komisyonları oluşturularak hukuksal goruş belirlenmektedir.

Birlik Bunyesinde Surekli Gorev Yapan Komisyonlar
İnsan Hakları Komisyonu; Turkiye Barolar Birliği bunyesinde faaliyette bulunan İnsan Hakları Komisyonu, avukatların insan hakları konusunda mesleki eğitimi, Anayasa ve yasaların temel insan hak ve ozgurlukleri acısından incelenmesini, AİHS ve ek protokoller, AİHM'ye bireysel başvuru ve adil yargılanma konusunda panel, seminer ve konferans duzenlemeyi bu konuda broşur bildiri vb. yayın yapmayı amaclamaktadır.İnsan hakları konusunda siyasi herhangi bir aidiyeti olmadan objektif değerlendirme yapabilen ciddi bir kuruluşun calışmalarına ihtiyac duyulan gunumuz koşullarında, Turkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Komisyonu bu yonde calışmalarını surdurmektedir.1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda 4667 sayılı yasa ile yapılan değişiklikle, Turkiye Barolar Birliği'ne verilen "Hukukun ustunluğunu ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak ve "Mesleki dayanışmanın sağlanması ve devamlılığı icin her turlu calışmalarda bulunmak , mesleğe ve meslek mensuplarına yonelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak ve bu konularda her turlu yasal ve idari girişimlerde bulunmak" gorevlerinin yerine getirilmesi amacıyla Turkiye Barolar Birliği, insan hakları ve hak ihlalleri konusundaki calışmalarını bir yıldan beri "Turkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi" olarak yurutmeye başlamıştır.
Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Komisyonu;Birliğin dış ilişkilerini duzenlemek ve Avrupa Birliği ile ilgili calışmalarını koordine etmek uzere kurulmuştur.Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Komisyonunun (DİABK) calışma konuları arasında; Turkiye'nin Avrupa Birliğine giriş surecindeki uyum calışmaları oncelik almaktadır.
Kamu Avukatları Komisyonu; Kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapan avukatların calışma şartları ve haklarıyla ilgili konularda faaliyette bulunmak uzere kurulmuştur.Parlamento ile İlişkiler, Mevzuatı İzleme ve Yargı Reformu Komisyonu; Yasaların hazırlık aşamasında etkin katkı sağlayabilmek amacıyla kurulan bu komisyon mevzuatı yakından izleyerek goruş belirlemektedir.Turkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TUBAKKOM) bunyesinde kadın hukuku komisyonları bulunan baro temsilcilerinin katılımıyla oluşan TUBAKKOM, aile ici şiddet de dahil olmak uzere, kadınlara karşı yapılan her turlu ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlara cozum getirilmesi icin calışmalar yapmaktadır.
Yayın Komisyonu; Turkiye Barolar Birliği tarafından yapılacak yayınlar hakkında karar vermek ve yayınları gercekleştirmek uzere kurulmuştur. Turkiye Barolar Birliği'nin 2001 yılı son sayısından itibaren hakemli cıkarılmaya başlayan bir dergisi ve aylık olarak yayınlanan bir bulteni bulunmaktadır. Uye Olunan Kuruluşlar

Avrupa Birliği Baroları ve Hukuk Kuruluşları Konseyi (CCBE)
CCBE, merkezi Bruksel'de bulunan ve Avrupa Birliği'ne uye ulkelerdeki hukuk kuruluşları ile baroların uye olduğu bir birliktir. Turkiye Barolar Birliği, Turkiye'nin Avrupa Birliğine aday ulke olması nedeniyle CCBE'de gozlemci uye statusune sahiptir. CCBE'ye uye ulkeler; Almanya, Avusturya, Belcika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Lichtenstein, Luksemburg, Norvec, Hollanda, Portekiz, Birleşik Krallık ve İsvec olup gozlemci uyeler, Kıbrıs, Estonya, Macaristan, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Cek Cumhuriyeti, Romanya, Slovenya, İsvicre, Turkiye'dir. Uluslararası Barolar Birliği (IBA)

Birleşmiş Milletler'in tavsiye ve destekleri doğrultusunda , 34 ulusal baro birliği 17 Şubat 1947 de New York'ta bir araya gelerek, hukuk ve adaletin dunya capında yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla, Uluslararası Barolar Birliği'ni kurmuşlardır. Uluslararası Barolar Birliği'nin merkezi Londra'dadır. Takip eden yıllar icerisinde Uluslararası Barolar Birliği duzenli bir şekilde genişleyerek bunyesine bircok yeni bolum katmıştır. Bunlardan en onemlileri, 1970 yılında kurulan İş Hukuku Bolumu, 1974 yılında kurulan Hukukculuk Bolumu ve 1982 yılında kurulan Enerji ve Tabii Kaynaklar Hukuku Bolumudur. Ayrıca Uluslararası Barolar Birliği bunyesinde Genel Profesyonel Programlama Komitesi ve İnsan Hakları Enstitusu bulunmaktadır. Bugun Uluslararası Barolar Birliği'ne 183 ulkeden 16 000 avukat bireysel uye olup yaklaşık 2.5 milyon avukatı temsil eden 178 baro ve hukuk kuruluşu ise kurumsal uyedir.

__________________