Eşya hukuku, Medeni Hukuk dalıdır ve Medeni Kanun'un 4. kitabında genel olarak duzenlenmiştir.. Kişilerin eşya uzerindeki mutlak haklarını (ayni haklar) duzenler. Eşya, bağımsız nesne olarak maddi bir varlıktır.

Mulkiyet hakkı eşya uzerinde en geniş ve sınırsız ayni haktır. Sınırlı ayni haklar ise irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yukunden doğan hak'tır. Kişisel irtifaklar, intifa hakkı, ust hakkı ve oturma hakkıdır. Diğer ayni haklar rehin hakkı borclu veya ucuncu kişilerin malları uzerindeki haklardır ve taşınmaz/taşınır olarak ikiye ayrılmaktadır. İpotek, taşınmaz rehnine girer.

Eşya uzerindeki haklar zilyetlik ve tapu sicilli kavramlarıyla acıklanır. Zilyetlik, kişinin eşya uzerindeki zilyet olma iradesine bağlı eylemsel egemenliğidir. Tapu kutuğu, eşya(taşınmaz) uzerindeki ayni hak (tescil, şerh gibi kayda bağlanan)ilişkilerini gosteren resmi bir kutuktur. Kadastro denilen olcme sistemiyle, taşınmazlar bu kutuğe kaydedilir. Her taşınmazın (parsel) kutukte bir sayfası bulunur. İşlemler bu sayfada işlenir, tescil edilir. Satış, devir, ipotek işlemlerini Tapu Muduru yurutur ve sayfada gosterir. Arazi parcaları ya parsel olarak, yahut kat mulkiyeti olarak sicilde işlenir. Taşınırlar icin kural olarak herhangi bir kutuk bulunmamaktadır. Ancak bazı istisnai hallerde sicil kutuklerinin bulundğu soylenebilir Orneğin Gemiler Medeni Hukuk anlamında taşınırlardır ve bunlara ilişkin ozel bir sicil tutulmaktadır.

Vikipedi
__________________