A-Tanımı:

Sigortasız calışan işcilerin, gecmiş surelerini sigortalı hale getirebilmek icin iş mahkemelerinde actıkları davalara hizmet tespit davası denir.

B-Yasal Dayanağı:

506 sayılı Sosyal Sigortalar kanununun 79. maddesi “…Yonetmelikte tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya calıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar calıştıklarını hizmetlerinin gectiği yılın sonunda başlayarak 5 yıl icerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanc toplamları ile prim odeme gun sayıları nazara alınır”Şeklinde hukum ihtiva etmektedir.

C-Dava Acılacak Mahkeme:

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu gereğince hizmet tespiti davaları İş Mahkemelerine, İş Mahkemelerinin kurulu olmadığı yerlerde ise Asliye HukukMahkemelerine acılır.

D-Davacı:

Hizmet tespit davasını kişinin kendisi ya da sigortalı olmuşse hak sahipleri eş, cocuk, ana-baba acabilir.

E-Davalı:

Hizmet tespit davalarında işveren ile birlikte Sosyal Sigortalar Kurumuna da dava acılması gerekir.

F-Dava Acma Suresi:

a-Sigortalı, sigortasız hizmetlerinin gectiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl icerisinde dava acmalıdır.
b-Sigortalı olmuşse, hak sahiplerinin 5 yıllık hak duşurucu suresi sigortalının olum tarihinden başlar.

G-Dava Sonucu:

Sigortalı davayı kazanırsa, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından hesaplanacak primleri gecikme zammı ve idari para cezasıyla birlikte işverenden tahsil edilir.

Sonuc:

Calışmaları fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her turlu bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından duzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit edilemeyen sigortalılar calışmalarını yetkili bir mahkemede acacakları hizmet tespit davasıyla ve yargı kararıyla ispatlayabilirler.

Tespit davasının uc temel koşulu vardır:

a- Sigortasız calışma,
b- Calışmanın kuruma bildirilmemiş veya kurumca saptanmamış olması,
c- 5 yıl icinde dava acılması.

__________________