ECU’nun tarihcesi ve faydaları
Teknolojinin son 20 yıldaki hızlı gelişimi otomotiv endustrisine tabiiki es gecmemiştir. Otomotiv endustrisi bu gelişen teknolojiden en iyi şekilde faydalanmıştır. Şuphesiz, bu gelişimden en karlı cıkan ve de en cok faydalanan otomobil kullanıcıları olmuşlardır. Bunun en guzel orneklerini yeni otomobillerdeki yuksek performanslı motorlar, duşuk sarfiyat, mukemmel yol tutuş ve ustun guvenlik sayesinde gormekteyiz. Gunumuzdeki otomobiller Elektronik Motor Yonetim Sistemleri ile donatılmışlardır. Karburatorlu olsun, merkezi enjeksiyonlu olsun, veya ortak raylı cok noktalı enjeksiyonlu sistemler olsun, bu Motor Yonetim Sistemleri verimi oldukca arttırmaktadır…Bu donemdeki en dikkat cekici gelişim, suphesiz Motor Kontrol Unitesinin (ECU) ortaya cıkması olmuştur

ECU nedir?

ECU (Motor Kontrol Unitesi) otomobilin motor bolumunde veya yolcu kabini icinde bir yere monte edilmiştir. Boyutları bir oto teybinden daha kucuktur. Bu kucuk cihaz birden fazla microbilgisayar icermekte ve motorun değişen koşullarda en verimli şekilde yonetimini sağlamaktadir. Bu microbilgisayarlar, EPROM bir chip icerisinde bulunan bir programı calıştırmaktadır. ECU, tum motor yonetimi ve kontrollerden sorumludur, ve motorun calışma şartlarını surekli olarak denetler, parametreleri hesaplar ve surekli olarak değişkenleri ayarlar. Tum bu ayarlamalar, motorun yuku, devri, cevre değişkenleri (hava sıcaklığı, hava yoğunluğu, motor sıcaklığı, barometrik basınc vs…) goz onune alınarak bir saniye icerisinde yuzlerce kez gercekleşir…Tum bu olcumler, basınc, sıcaklık, devir, hız, hava yoğunluğu vs…gibi değişkenlerin, milyarda bir sapma ile, motor icinde bulunan yuzlerce sensor tarafından yapılması ile mumkun olmaktadır…ECU bu değerleri algılar, ardından EPROM icerisinde bulunan haritadan ilgili değerleri bulur, ve de ateşleme zamanlaması, optimum yakıt miktarı, turbo basıncı, emisyon değerleri gibi değişkenleri hesaplayıp uygulamaya gecirir…Tum bu işlemler saniyenin binde biri cinsinden surelerde gercekleşmektedir…

Kaynak : quantum-tuning