Kanun Numarası: 2844
Kabul Tarihi: 16/06/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 18/06/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18081
AMAC
Madde 1 - Bu Kanunun amacı; fındık uretiminin en uygun alanlarda yapılmasını ve uretimin talepteki gelişmelere gore yonlendirilmesini duzenlemektir.
FINDIK URETİMİ YAPILACAK ALANLAR
Madde 2 - Fındık uretimi yapılacak alanlar; kalite ozellikleri ile arazi kullanma kabiliyet sınıfları dikkate alınarak bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren altı ay icinde Bakanlar Kurulunca belirtilecek alanlarla sınırlandırılır. Bu alanların tespitinde, ulke ekonomisi bakımından daha yararlı başka tarım urunlerinin uretilemeyeceği hususu da da goz onunde bulundurulur.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren her beş yılda bir veya Ticaret Bakanlığınca luzum gorulduğunde, talepteki gelişmelere gore tahmin edilen uretim hedeflerine ulaşabilmek icin fındık uretimine izin verilecek yeni alanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Koy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığınca muştereken kalite ozellikleri ve arazi kullanma kabiliyet sınıflarına gore tespit ve Bakanlar Kurulu kararıyla ilan olunur.
MEVCUT FINDIK BAHCELERİNİN BEYAN VE KONTROLU
Madde 3 - Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte mevcut olan fındık bahcelerinin sahipleri veya işleticileri; 6 ncı maddede belirtilen yonetmeliğin yururluğe girmesinden itibaren altı ay icinde bu yonetmelikte belirtilecek esaslara gore beyanname vererek bahcelerini bildirmekle yukumludurler.
Bu beyannameler uzerine; Tarım ve Orman Bakanlığınca, beyanname verme suresinin sona ermesinden itibaren en gec iki yıl icinde gerekli incelemeler ve kontroller yapılarak fındık bahcelerinin yerleri ve yuzolcumleri tespit edilir ve sahiplerine Fındık Uretici Belgesi verilir. Bu hukum, Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan inceleme ve kontroller sırasında beyan edilmediği, ancak bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte mevcut olduğu tespit edilen fındık bahceleri hakkında da ceza hukumleri saklı kalmak kaydıyla aynen uygulanır.
YASAKLAMALAR
Madde 4 - Bu Kanunun yururluğe girmesinden sonra izin alınmadan yeni fındık bahcesi kurulamaz, belirlenen alanlar dışında mevcut fındık bahceleri yenilenemez.
İzin alınmadan yenilenen veya yeni kurulan fındık bahceleri ceza hukumleri saklı kalmak kaydıyla sahiplerince, kendilerine tebliğ tarihinden itibaren altı ay icinde sokulur. Sahipleri tarafından suresi icinde sokulmeyen fındık bahceleri Tarım ve Orman Bakanlığınca sokturulur ve yapılan masraflar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumlerine gore kendilerinden tahsil olunur.
TEŞVİK TEDBİRLERİ
Madde 5 - Arazi kullanma kabiliyet sınıflarına gore, fındık yerine ulke ekonomisi bakımından daha yararlı başka bir tarım urunu yetiştirmesi Tarım ve Orman Bakanlığınca onerilen veya bu talebi Bakanlıkca uygun bulunan fındık bahcesi sahiplerine;
a) Fındık bahcesi, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte mevcut olmak ve Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar dışında bulunmak,
b) Kanunun 3 uncu maddesine uygun olarak beyanname vermiş olmak.
Kaydıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Koy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığınca kredi ve teknik yardım sağlanır.
YONETMELİK
Madde 6 - Tarım ve Orman Bakanlığı Koordinatorluğunde Ticaret Bakanlığı ve Koy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı ile muştereken hazırlanacak yonetmelik Bakanlar Kurulunca bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren altı ay icinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe konulur.
Bu yonetmelikte;
a) Yeni fındık dikim alanlarının tespit ve ilanı ile yeni fındık bahcesi tesisine veya yenilenmesine izin verilme usul ve esasları,
b) Mevcut fındık bahcelerine ait beyanname verme şekil ve şartları, beyannamelerin ihtiva edeceği bilgiler, beyanname uzerine yapılacak inceleme ve kontrol usul, esas ve sorumlulukları,
c) Fındık Uretici Belgesi verilmesine ve iptaline ilişkin hususlar,
d) Teşvik tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, İle Kanunun uygulamasına ilişkin diğer hususlar belirtilir.
CEZA HUKUMLERİ
Madde 7 - Tarım ve Orman Bakanlığından izin almadan yeniden fındık bahcesi kuranlar ile belirlenen alanlar dışında mevcut fındık bahcesini yenileyenler altıyuzdoksandortmilyon lira idari para cezası ile cezalandırılır.
Ucuncu madde gereğince beyanda bulunmayanlar veya yanlış beyanda bulunanlar hakkında ucyuzkırkyedimilyon lira idari para cezası verilir.
(Ek fıkra: 24/04/2003 - 4854 S.K./5. md.) Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları o yerin en buyuk mulki amiri tarafından verilir. Verilen idari para cezalarına dair kararlar ilgililere 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hukumlerine gore tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en gec yedi gun icinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz uzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret gorulmeyen hallerde evrak uzerinde inceleme yapılarak en kısa surede sonuclandırılır. Bu Kanuna gore verilen idari para cezaları 21/07/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumlerine gore tahsil olunur.
YURURLUK
Madde 8 - Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
YURUTME
Madde 9 - Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
alıntı
__________________
Siyasal Bilgiler / Hukuk Findik Uretİmİnİn Planlanmasi
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●46 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Findik Uretİmİnİn Planlanmasi