Kanun Numarası: 3160
Kanun Kabul Tarihi: 28/02/1985
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 05/03/1985
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18685
AMAC:
Madde 1 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./2.mad)
Bu Kanunun amacı, Emniyet Genel Mudurluğunde kadrolu veya sozleşmeli olarak gorevli pilot, pilot adayı ve ucuş ekibi ile kurbağa adam ve kurbağa adam adaylarının hizmet muddetlerinin, kendilerine odenecek tazminatlar ile bu tazminatların odenmesine dair esas ve usûllerin duzenlenmesidir.
KAPSAM:
Madde 2 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./3.mad)
Bu Kanun, Emniyet Genel Mudurluğunde kadrolu veya sozleşmeli olarak gorevli pilot, pilot adayı ve ucuş ekibi personeli ile kurbağa adam ve kurbağa adam adayları hakkında uygulanır.
TANIMLAR:
Madde 3 - Bu Kanunda gecen tabirler aşağıda acıklanmıştır.
a) (Değişik bend: 27/03/2007-5611 S.K./4.mad) Pilot ve pilot adayı: Yurt ici veya yurt dışında ucuş okulu veya kurslarından usûlune gore pilotluk sertifikası alan ve sertifikası Emniyet Genel Mudurluğunce usûlune gore onaylanan emniyet personeline pilot; pilot olmak icin sayılan yerlerde fiilen ucuş eğitimine başlayan emniyet personeline de pilot adayı denir.
b) Ucuş ekibi: Ucmakta olan bir hava vasıtasının icinde pilot ile beraber bulunarak hava vasıtasının ucurulmasında gorev almasının gerekli olduğu, Emniyet Genel Mudurluğu Havacılık Daire Başkanlığınca onaylanan ucucu emniyet personelidir.
c) Ucuş hizmet muddeti: Ucucuların, okul veya ucuş kurslarında ilk ucuşa başlama tarihinden itibaren ucuculuktan ayrılmalarına kadar gecen ucuculuk muddetleridir.
d) (Değişik bent: 30/07/1988 - KHK - 338/7 md. Aynen kabul: 08/06/1989 - 3570/9 md.) Kıstas aylık: En yuksek Devlet memuru aylığının (ek gosterge dahil) brut tutarıdır.
e) (Değişik bend: 27/03/2007-5611 S.K./4.mad) Hizmet yılı: Ucuş ve dalış hizmet yılı veya yıl deyimi 1 Eylul tarihinde başlayıp 31 Ağustos tarihinde biten 12 aylık donemi kapsar.
f) (Ek bend: 27/03/2007-5611 S.K./4.mad) Kurbağa adam ve kurbağa adam adayı: Emniyet Genel Mudurluğunun duzenlemiş olduğu polis kurbağa adam kurslarını başarıyla bitirerek sertifika alan veya yurt ici-yurt dışı dalış okulu kurslarından sertifika alan ve sertifikası Emniyet Genel Mudurluğunun yapacağı sınavdan sonra usûlune gore onaylanan emniyet personeline kurbağa adam; kurbağa adam olmak icin sayılan yerlerde fiilen dalış eğitimine başlayan emniyet personeline de kurbağa adam adayı denir.
g) (Ek bend: 27/03/2007-5611 S.K./4.mad) Kurbağa adam hizmet suresi: Kurbağa adamların Emniyet Genel Mudurluğunun duzenlemiş olduğu polis kurbağa adam kurslarında dalışa başlama tarihinden itibaren kurbağa adamlıktan ayrılmalarına kadar gecen suredir.
UCUCU VE KURBAĞA ADAMLARA ODENECEK TAZMİNAT
Madde 4 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./5.mad)
Emniyet Genel Mudurluğunde gorev yapan pilot ve pilot adaylarına kıstas aylığının % 70'i, ucuş ekibi personeline kıstas aylığının % 65'i, kurbağa adam ve kurbağa adam adaylarına kıstas aylığın % 60'ı uzerinden, bu Kanuna ek cetvelde hizmet yılları (adaylar icin birinci hizmet yılı) karşılığında gosterilen nispette aylık ucuş veya dalış tazminatı odenir.
DİĞER GOREVLİLERE ODENECEK TAZMİNAT:
Madde 5 - Bir gorevin ifası veya hava vasıtasının kontrol ve tecrubesi maksadıyla, hava vasıtası icinde fiilen ucan pilot, pilot adayları ve ucuş ekibi dışında olup aylık ucuş tazminatı almayan, Emniyet Genel Mudurluğunce gorevlendirilmiş personele her ucuş saati başına kıstas aylığının %1'i oranında tazminat odenir. Ancak bu şekilde gorev yapanlara bir ay icinde odenecek tazminat miktarı kıstas aylığının %10'unu gecemez.
TAZMİNATIN ODENME ŞARTLARI VE KESİLMESİ:
Madde 6 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./6.mad)
a) Pilotların ve ucuş ekibi personelinin aylık ucuş tazminatı alabilmeleri icin bir yılda en az;
1. Ucuş hizmeti 10 yıldan az veya tum ucuşu 1500 saatin altında olanların 60 saat,
2. Ucuş hizmeti 10-20 yıl veya tum ucuşu 1500-2500 saat arasında olanların 30 saat,
3. Ucuş hizmeti 20 yıldan veya tum ucuşu 2500 saatten fazla olanların 15 saat,
ucuş yapmaları şarttır.
b) Kurbağa adamların aylık dalış tazminatı alabilmeleri icin bir yılda en az;
1. Dalış hizmeti 10 yıldan az veya tum dalışı 1500 saatin altında olanların 60 saat,
2. Dalış hizmeti 10-20 yıl veya tum dalışı 1500-2500 saat arasında olanların 30 saat,
3. Dalış hizmeti 20 yıldan veya tum dalışı 2500 saatten fazla olanların 15 saat,
dalış yapmaları şarttır.
c) Yıllık mecburi ucuş veya dalış saatini tamamlayamayanların ucuş veya dalış tazminatlarının % 50'si muteakip hizmet yılı başlangıcından itibaren kesilir. Normal tazminat, onceki yıldan noksan kalan muddet veya miktarının tamamlanmasını takip eden aybaşından itibaren odenmeye başlanır.
d) Ucuş veya dalış hizmetlerine dair gorevler sırasındaki kazalar ve diğer sağlık sebepleri sonucunda istirahatı gerektiren rapor alan veya gecici olarak ucuştan ve dalıştan başka hizmetlere nakledilen ucuş ekibi, pilot ve kurbağa adamlara iki yıl muddet ile son aldıkları aylık tazminat odenir. Bu muddetler, ucuş ve dalış hizmetlerinden sayılır. Bu muddet zarfında ucuş ve dalış mecburiyeti aranmaz. İki yıldan fazla ara verilmesi halinde, aylık ucuş ve dalış tazminatı kesilir. Bunlar tekrar goreve başladıklarında diğer şartları taşıyorlarsa aylık tazminat, goreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren odenir.
e) Aylık tazminatlar aybaşında peşin olarak odenir ve damga vergisi haric hicbir vergiye tÂbi değildir.
f) (a) fıkrası kapsamına giren personele aynı bentte belirtilen zorunlu ucuş saatinden fazla uctukları her ucuş saati icin ucuş hizmet yılının son ayındaki ucuş tazminatının % 4'u oranında ayrıca her yıl toptan odeme yapılır. Bu odemenin yapılmasında 120 saatten fazla ucuşlar dikkate alınmaz. Bu şekilde odenen tazminat, damga vergisi haric hicbir vergiye tÂbi tutulmaz.
g) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında calışan pilot, pilot adayı, ucuş ekibi, kurbağa adam ve kurbağa adam adayı personeline, sozleşmeli olarak calışanlar dahil, bu Kanunda belirtilen esaslar cercevesinde durumlarına uygun tazminat odenir.
YIPRANMA TAZMİNATI:
Madde 7 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./7.mad)
Yıpranma tazminatının odenme usûl ve şartları aşağıda gosterilmiştir:
a) Emniyet Genel Mudurluğunun teklifi ve İcişleri Bakanının onayı ile;
1. Sekiz ucuş hizmet yılını tamamladıktan sonra daimî olarak diğer gorevlere nakledilen pilotlara,
2. Oniki ucuş hizmet yılını tamamladıktan sonra daimî olarak diğer gorevlere nakledilen ucuş ekibi personeline,
3. Amir sınıfı kurbağa adamlardan sekiz dalış hizmet yılını, memur sınıfı kurbağa adamlardan oniki dalış hizmet yılını tamamladıktan sonra dalış hizmeti gorevi alamayacak duruma gelen ve daimî olarak diğer gorevlere nakledilen kurbağa adamlara,
b) Ucuş veya dalış hizmetleri ile ilgili gorevler sırasındaki kazalar sonucunda veya diğer sağlık sebepleriyle yetkili sağlık kurumları raporlarına dayanılarak daimî olarak diğer gorevlere nakledilen ucuculara ve kurbağa adamlara,
Emniyet Genel Mudurluğunde gorevli oldukları muddetce ucuş ve dalış gorevlerinden ayrıldıkları tarihteki derece ve kademelerinin odeme tarihindeki karşılığının (ek gosterge dahil) % 10'u tutarında aylık yıpranma tazminatı on yıl sureyle odenir.
Diğer gorevlere nakledilen bu personel bulunduğu gorevle ilgili diğer tazminatlardan da yararlandırılır.
Disiplinsizlik sebebiyle bu madde kapsamına girenlere veya kendi istekleriyle ayrılanlara yıpranma tazminatı odenmez.
OĞRETMENLERE VERİLECEK YETİŞTİRME İKRAMİYESİ:
Madde 8 - Ucuş okulu ve kursu oğrencilerini, aynı hava vasıtasında fiilen ucurmak suretiyle yetiştiren kadrolu ve sozleşmeli ucuş oğretmenleri ile Emniyet Genel Mudurluğu havacılık birimlerinde cift kumandalı hava vasıtalarında, atış, alet, intibak ve standardizasyon ucuş oğretmenliği yapanlara, oğretmenlik ucuş saati başına, kıstas aylığının binde ucu yetiştirme ikramiyesi olarak odenir. Bu ikramiye oğretmenliğin yapıldığı ayın sonunda verilir.
(Ek fıkra: 27/03/2007-5611 S.K./8.mad) Emniyet Genel Mudurluğunun duzenlemiş olduğu kurbağa adam kurslarında oğrencileri fiilen dalmak suretiyle yetiştiren oğretmenlerin her dalış saati başına, kıstas aylığının binde ucu yetiştirme ikramiyesi olarak ayrıca odenir. Bu ikramiye, oğretmenliğin yapıldığı ayın sonunda verilir.
HİZMET MUDDETİNİN HESABI:
Madde 9 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./9.mad)
Ucuş ve dalış hizmet muddetlerinin hesabında başlangıc tarihi, okul veya kurslarda ilk ucuşa veya dalışa başlanılan tarihtir.
Ucuştan ve dalıştan ayrılma tarihi ise durumlarına gore;
a) Emniyet Genel Mudurluğunun teklifinin İcişleri Bakanınca onay tarihi,
b) Sağlık kurulu raporunun tasdik tarihi,
c) Ucuculardan ve kurbağa adamlardan istekleri uzerine ayrılmaları kabul edilenlerin dilekce tarihidir.
Ucuş ve dalış hizmet sureleri hizmet yılı başlangıcına gore tespit edilir. Yıl hesabında 6 ay veya daha fazla muddetler tam yıl sayılır. 6 aydan az muddetler dikkate alınmaz.
ŞEHİTLİK VE SAKATLIK TAZMİNATI:
Madde 10 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./10.mad)
a) Pilot, pilot adayı ve ucuş ekibi personelinin ucuş hizmeti faaliyetlerinden,
b) Kurbağa adamlar ile kurbağa adam adaylarının kurbağa adam hizmeti faaliyetlerinden,
c) Hangi meslek ve sınıftan olursa olsun; vazifeli olarak hava veya deniz vasıtasında bulunan emniyet personeli ile bir emniyet hizmetinin ifası icin bu vasıtalarda bulunanların, vasıtada bulundukları sırada,
şehit olmaları, sakat kalmaları veya yaralanmaları halinde kendilerine veya kanunî mirascılarına, bu Kanun hukumleri uyarınca tazminat odenir.
Emniyet Genel Mudurluğu Havacılık Dairesi Başkanlığına bağlı olarak gorev alan sozleşmeli pilot ve sozleşmeli ucuş ekibi personeli ile Emniyet Genel Mudurluğu Koruma Dairesi Başkanlığına bağlı olarak gorev alan sozleşmeli kurbağa adam personeli, bu Kanunun sakatlık ve şehitlik tazminatı ile ilgili hukmunden aynen istifade eder.
Bu Kanundan yararlanan personel ayrıca 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanundan istifade edemez.
TAZMİNAT MİKTARI:
Madde 11 - a) (Değişik fıkra: 30/07/1988 - KHK - 338/9 md. Aynen kabul: 08/06/1989-3570/11 md.;Değişik bend: 27/03/2007-5611 S.K./11.mad) Şehit olanların kanuni mirascılarına kıstas aylığının 60 katı;
b) Sakatlananlara, 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca vazife malulu olanlar hakkında esas alınan 13/07/1953 gun ve 1053 sayılı "Vazife Malulluklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkındaki Nizamname" de gosterilen 6 derece uzerinde ve sakatlık derecelerine gore (a) bendinde belirtilen miktarın;
1 inci dereceye %75'i,
2 nci dereceye %65'i,
3 uncu dereceye %55'i,
4 uncu dereceye %45'i,
5 inci dereceye %35'i,
6 ncı dereceye %25'i,
c) Yaralanma ve sakatlık durumları (b) bendinde gosterilen derecelerde olmamakla birlikte gorevlerinden ayrılmalarına sebep olmuş ise, (a) bendinde belirtilen miktarın %20'si,
Tutarında maddi ve manevi tazminat odenir.
Bu tazminatın tespitine esas tutulacak kıstas aylık, sakatlanma veya şehitliğe sebep olan olayın meydana geldiği tarihteki kıstas aylıktır.
d) (a) bendi esaslarına gore tespit edilen tazminatın kanuni mirascılarına intikalinde; şehidin eş ve furuu veya yalnızca furuu ile ictima eden ve olum tarihinde sağ olan ana ve babanın her birine ayrı ayrı olmak uzere %10 tutarındaki kısmı verildikten sonra kalanı ictima eden diğer mirascılara odenir. Diğer hallerde miras hukumleri uygulanır. Ancak, ana ve babaya verilen tazminat cocukların herbirine odenen tazminattan fazla olamaz.
STATUNUN KAYBI:
Madde 12 - (Değişik madde: 27/03/2007-5611 S.K./12.mad)
Emniyet Genel Mudurluğunce ucuş personelinden teşkil olunacak Ucuş Kıymetlendirme Kurulu ve kurbağa adam personelinden teşkil olunacak Dalış Kıymetlendirme Kurulu kararları ve İcişleri Bakanının tasdiki ile ucucu ve kurbağa adamlardan gorevlerinin gerektirdiği nitelikleri kaybettikleri veya gorev isteklerini yerine getirmedikleri anlaşılanların bu statulerine son verilir.
alıntı
__________________
Siyasal Bilgiler / Hukuk Emnİyet Teşkİlati Ucuş Ve Daliş Hizmetlerİ Tazmİnat Kanunu
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Emnİyet Teşkİlati Ucuş Ve Daliş Hizmetlerİ Tazmİnat Kanunu