Kanun Numarası: 4628
Kabul Tarihi: 20/02/2001
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 03/03/2001
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 24335 (Mukerrer)
BİRİNCİ KISIM : GENEL HUKUMLER
BİRİNCİ BOLUM : AMAC, KAPSAM, TANIMLAR
AMAC, KAPSAM VE TANIMLAR
Madde 1 - Bu Kanunun amacı; elektriğin yeterli, kaliteli, surekli, duşuk maliyetli ve cevreyle uyumlu bir şekilde tuketicilerin kullanımına sunulması icin, rekabet ortamında ozel hukuk hukumlerine gore faaliyet gosterebilecek, mali acıdan guclu, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir duzenleme ve denetimin sağlanmasıdır.
Bu Kanun; elektrik uretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, perakende satış hizmeti, ithalat ve ihracatı ile bu faaliyetlerle ilişkili tum gercek ve tuzel kişilerin hak ve yukumluluklerini, Elektrik Piyasası Duzenleme Kurumunun kurulması ile calışma usul ve esaslarını ve elektrik uretim ve dağıtım varlıklarının ozelleştirilmesinde izlenecek usulu kapsar.
Bu Kanunun uygulanmasında;
1. Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,
2. Bakan: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını,
3. TEAŞ: Turkiye Elektrik Uretim İletim Anonim Şirketini,
4. TEDAŞ: Turkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketini,
5. DSİ: Devlet Su İşleri Genel Mudurluğunu,
6. Kurum: Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunu,
7. Kurul: Enerji Piyasası Duzenleme Kurulunu,
8. Mevcut sozleşmeler: Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once, 04/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun, 08/06/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun, 16/07/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun, 21/01/2000 tarihli ve 4501 sayılı Kanun hukumleri ve ilgili yonetmeliklere gore imzalanan sozleşmeleri, imtiyaz sozleşmelerini ve uygulama sozleşmelerini,
9. İştirak: Kamu iktisadi teşebbusu olanlar haric olmak uzere; doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya başka şirket ve şirketler veya gercek kişi ve kişilerle birlikte piyasada faaliyet gosteren herhangi bir tuzel kişiyi kontrol eden şirket veya doğrudan ya da dolaylı olarak, tek başına veya birlikte, başka herhangi bir şirket ve şirketler veya gercek kişi ve kişiler tarafından kontrol edilen, piyasada faaliyet gosteren tuzel kişiyi ve bu şirketlerin ve/veya piyasada faaliyet gosteren tuzel kişilerin birinin diğeriyle veya birbirleriyle olan doğrudan veya dolaylı ilişkisini,
10. Kontrol: Bir tuzel kişi uzerinde doğrudan veya dolaylı olarak o tuzel kişinin sermayesinin ya da ticari mal varlığının yarısından fazlasını veya oy haklarının yarısından fazlasını kullanma hakkını ya da denetim kurulu, yonetim kurulu veya tuzel kişiyi temsile yetkili organların uyelerinin yarıdan fazlasını atama hakkını ya da işlerini idare etme hakkını,
11. Uretim: Enerji kaynaklarının, elektrik uretim santrallarında elektrik enerjisine donuşturulmesini,
12. İletim: Elektrik enerjisinin gerilim seviyesi 36 kV uzerindeki hatlar uzerinden naklini,
13. Dağıtım: Elektrik enerjisinin 36 kV ve altındaki hatlar uzerinden naklini,
14. Toptan satış: Elektriğin tekrar satış icin satışını,
15. Perakende satış: Elektriğin tuketicilere satışını,
16. Perakende satış hizmeti: Perakende satış lisansına sahip şirketlerce, elektrik enerjisi ve/veya kapasite satımı dışında tuketicilere sağlanan diğer hizmetleri,
17. Tuketici: Elektriği kendi ihtiyacı icin alan serbest ve serbest olmayan tuketicileri,
18. Tedarikci: Tuketicilerine elektrik enerjisi ve/veya kapasite sağlamakla yukumlu olan uretim şirketleri, otoproduktorler, otoproduktor grupları, toptan satış şirketleri ve perakende satış şirketlerini,
19. Serbest tuketici: Kurul tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tuketimde bulunması veya iletim sistemine doğrudan bağlı olması nedeniyle tedarikcisini secme serbestisine sahip gercek veya tuzel kişiyi,
20. Serbest olmayan tuketici: Elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını bolgesinde bulunduğu perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi veya perakende satış şirketlerinden yapabilen gercek veya tuzel kişiyi,
21. Uretim şirketi: Otoproduktorler, otoproduktor grupları haric olmak uzere, elektrik uretimi ve urettiği elektriğin satışı ile iştigal eden tuzel kişiyi,
22. Dağıtım şirketi: Belirlenen bir bolgede elektrik dağıtımı ile iştigal eden tuzel kişiyi,
23. Toptan satış şirketi: Elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin, toptan satılması, ithalatı, ihracatı, serbest tuketicilere satışı ve ticareti faaliyetleri ile iştigal edebilen tuzel kişiyi,
24. Perakende satış şirketi: Elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin ithalatı ve iletim sistemine doğrudan bağlı olanlar dışındaki tuketicilere perakende satışı ve/veya tuketicilere perakende satış hizmeti verilmesi ile iştigal edebilen tuzel kişiyi,
25. Otoproduktor: Esas olarak kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak uzere elektrik uretimi ile iştigal eden tuzel kişiyi,
26. Otoproduktor grubu: Esas olarak ortaklarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak uzere elektrik enerjisi uretimi ile iştigal eden tuzel kişiyi,
27. Tesis: Elektrik enerjisi uretimi veya iletimi veya dağıtımı işlevlerini yerine getirmek uzere kurulan tesis ve techizatı,
28. Dağıtım sistemi: Bir dağıtım şirketinin, belirlenmiş bolgesinde işlettiği ve/veya sahip olduğu elektrik dağıtım tesisleri ve şebekesini,
29. İletim sistemi: Elektrik iletim tesisleri ve şebekesini,
30. Uretim tesisi: Elektrik enerjisinin uretildiği tesisleri,
31. (Değişik bent : 10/05/2006 - 5496 S.K/1.mad.) İletim tesisi: Uretim tesislerinin 36 kV ustu gerilim seviyesinden bağlı olduğu noktalardan itibaren iletim şalt sahalarının orta gerilim fiderleri de dahil olmak uzere dağıtım tesislerinin bağlantı noktalarına kadar olan tesisleri,
32. Dağıtım tesisi: İletim tesislerinin bittiği noktadan itibaren, mustakilen elektrik dağıtımı icin tesis edilmiş tesis ve şebekeyi,
33. Piyasa: Uretim, iletim, dağıtım, toptan satış, perakende satış, perakende satış hizmeti, ithalat ve ihracat dahil olmak uzere elektrik enerjisi ve kapasite alım satımı veya ticareti faaliyetleri ile bu faaliyetlere ilişkin işlemlerden oluşan elektrik enerjisi piyasasını,
34. Uretim kapasite projeksiyonu: Dağıtım şirketleri tarafından hazırlanan talep tahminleri esas alınarak, Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından yapılan, elektrik enerjisi arz guvenliği icin gereken uretim kapasitesinin tahminini,
35. Tarife: Elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin iletimi, dağıtımı ve satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyat, hukum ve şartları iceren duzenlemeleri,
36. Lisans: Tuzel kişilere piyasada faaliyet gosterebilmeleri icin bu Kanun uyarınca Kurul tarafından verilen izni,
37. Yan hizmetler anlaşmaları: İletim sistemine bağlı olan uretim şirketleri, otoproduktorler, otoproduktor grupları, dağıtım şirketleri veya tuketiciler tarafından Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine, şebeke yonetmeliği uyarınca sağlanacak ve ilgili hizmetin sağlanmasının maliyetinin tamamını karşılayacak yan hizmet bedellerini, koşullarını ve hukumlerini belirleyen anlaşmaları,
38. Yan hizmetler: Yan hizmetler anlaşması hukumleri uyarınca iletim sistemine veya dağıtım sistemine bağlı tum tuzel kişilerce sağlanacak olan ve şebeke yonetmeliğinde ve/veya dağıtım yonetmeliğinde ayrıntılı olarak tanımlanan hizmetleri,
39. Enerji alım ve enerji satış anlaşmaları: Turkiye Elektrik Ticaret ve Taahhut Anonim Şirketinin; mevcut sozleşmeler kapsamında TEAŞ'dan ve TEDAŞ'dan devralacağı ve Gecici 4 uncu ve Gecici 8 inci madde kapsamında gercekleştirilebilecek projeler cercevesinde imzalayabileceği anlaşmalarla; bu Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında Kurulun onaylayacağı Turkiye Elektrik Ticaret ve Taahhut Anonim Şirketi tarafından imzalanabilecek anlaşmaları,
40. Bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları: İlgili bağlantı ve sistem kullanım tarifesinin fiyatları, hukumleri ve şartlarını iceren ve bir uretim şirketi, otoproduktor, otoproduktor grubu, dağıtım şirketi ya da tuketicilerin iletim sistemine ya da bir dağıtım sistemine erişmeleri ya da bağlantı yapmaları icin ilgili kullanıcıya ozgu koşul ve hukumleri kapsayan anlaşmaları,
41. İkili anlaşmalar: Gercek ve tuzel kişiler arasında ozel hukuk hukumlerine tabi olarak, elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin alınıp satılmasına dair yapılan ve Kurul onayına tabi olmayan ticari anlaşmaları,
42. İletim kontrol anlaşmaları: Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi ile ozel direkt iletim hatlarının mulkiyet sahibi ya da işletmecisi olan ozel hukuk hukumlerine tabi tuzel kişi arasında, ozel hukuk hukumlerine gore yapılan ikili anlaşmaları,
43. Şebeke yonetmeliği: Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından hazırlanacak ve iletim lisansı hukumleri uyarınca Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi ile iletim sistemine bağlı tum taraflara uygulanacak standart, usul ve esasları belirleyen kuralları,
44. Dağıtım yonetmeliği: Dağıtım faaliyeti gosteren tuzel kişilerin goruşleri alınmak suretiyle TEDAŞ tarafından hazırlanarak dağıtım lisansları hukumleri uyarınca dağıtım şirketleri ile dağıtım sistemine bağlı tum taraflara uygulanacak standart, usul ve esasları belirleyen kuralları,
45. Muşteri hizmetleri yonetmeliği: Dağıtım ve perakende satış faaliyeti gosteren tuzel kişilerin goruşleri alınmak suretiyle TEDAŞ tarafından hazırlanarak dağıtım ve perakende satış lisansları hukumleri uyarınca dağıtım şirketleri, perakende satış şirketleri ile soz konusu şirketlerden hizmet alan tum taraflara uygulanacak standart, usul ve esasları belirleyen kuralları,
46. Dengeleme ve uzlaştırma yonetmeliği: Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından hazırlanacak ve iletim lisansı hukumleri uyarınca piyasada faaliyet gosteren taraflar arasındaki anlaşmalar kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite alım-satımının gercek zamanlı dengelenmesi ve mali uzlaştırmanın gercekleştirilmesi ile ilgili ayrıntılı usul ve esasları belirleyen kuralları,
47. İletim ek ucreti: İletim tarifesi uzerinden Kurum adına tahsil edilebilecek ucreti,
48. Turkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi: TEAŞ'dan oluşturulan iletim şirketini,
49. Turkiye Elektrik Ticaret ve Taahhut Anonim Şirketi: TEAŞ'dan oluşturulan ticaret ve taahhut şirketini,
50. Elektrik Uretim Anonim Şirketi: TEAŞ'dan oluşturulan uretim şirketini, İfade eder.
alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Elektrik Piyasasi Kanunu