Kanun No: 5253
Kanun Kabul Tarihi: 04/11/2004
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 23/11/2004
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 25649
BİRİNCİ BOLUM: AMAC, KAPSAM VE TANIMLAR
AMAC VE KAPSAM
Madde 1 - Bu Kanunun amacı; dernekler, dernek şube veya temsilcilikleri, federasyonlar, konfederasyonlar ve yabancı dernekler ile merkezleri yurt dışında bulunan dernek ve vakıf dışındaki kÂr amacı gutmeyen kuruluşların Turkiye'deki şube veya temsilciliklerinin yasak ve izne tÂbi faaliyetlerini, yukumluluklerini, denetimlerini ve uygulanacak cezalar ile derneklere ilişkin diğer hususları duzenlemektir.
TANIMLAR
Madde 2 - Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Dernek: Kazanc paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gercekleştirmek uzere, en az yedi gercek veya tuzel kişinin, bilgi ve calışmalarını surekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tuzel kişiliğe sahip kişi topluluklarını,
b) Derneğin yerleşim yeri: Derneğin yonetim faaliyetlerinin yurutulduğu yeri,
c) Dernek merkezi: Derneğin yerleşim yerinin bulunduğu il veya ilceyi,
d) Mulkî idare amiri: Dernek merkezinin bulunduğu yerin vali veya kaymakamını,
e) Dernekler birimi: İllerde il dernekler mudurluğunu, ilcelerde dernekler buro şefliğini,
f) PlÂtform: Derneklerin kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gercekleştirmek uzere girişim, hareket ve benzeri adlarla oluşturdukları tuzel kişiliği bulunmayan gecici nitelikteki birliktelikleri,
g) Ust kuruluş: Derneklerin oluşturduğu tuzel kişiliği bulunan federasyonları ve federasyonların oluşturduğu konfederasyonları,
h) Şube: Dernek faaliyetlerinin yurutulebilmesi icin bir derneğe bağlı olarak acılan, tuzel kişiliği olmayan ve bunyesinde organları bulunan alt birimi,
i) Temsilcilik: Dernek faaliyetlerinin yurutulebilmesi icin bir derneğe bağlı olarak acılan, tuzel kişiliği ve bunyesinde organları bulunmayan alt birimi,
İfade eder.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Dernekler Kanunu