Kanun Numarası: 488
Kabul Tarihi: 01/07/1964
Yayımladığı Resmi Gazete Tarihi: 11/07/1964
Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 11751
BİRİNCİ BOLUM: MUKELLEFİYET VE İSTİSNALAR
KONU:
Madde 1 - Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabidir.
Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine gecen bir işaret konmak suretiyle duzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek icin ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder. *1*
Yabancı memleketlerle Turkiye'deki yabancı elcilik ve konsolosluklarda duzenlenen kağıtlar, Turkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, uzerine devir veya ciro işlemleri yurutulduğu veya herhangi bir suretle hukumlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulur.
ŞUMUL:
Madde 2 - Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hukumlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir.
MUKELLEF:
Madde 3 - Damga Vergisinin mukellefi kağıtları imza edenlerdir.
Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler oder.
Yabancı memleketlerle Turkiye'deki yabancı elcilik ve konsolosluklarda duzenlenen kağıtların vergisini, Turkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden. uzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hukumlerinden faydalananlar oderler. Ancak bunlardan ticari veya mutedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler oderler.
KAĞITLARIN MAHİYETLERİNİN TAYİNİ:
Madde 4 - Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini icin o kağıdın mahiyetine bakılır ve buna gore tabloda yazılı vergisi bulunur.
Kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda uzerlerindeki yazının tazammun ettiği hukum ve manaya bakılır.
Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt uzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hukumlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete gore vergi alınır.
KAĞIT NUSHALARININ BİRDEN FAZLA OLMASI:
Madde 5 - Bir nushadan fazla olarak duzenlenen kağıtların her nushası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. Su kadar ki, police ve emre yazılı ticari senetlerin yalnız tedavule cıkarılan nushaları vergiye tabi tutulur.
BİR KAĞITTA BİRDEN FAZLA AKİT VE İŞLEM BULUNMASI:
Madde 6 - Bir kağıtta biribirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların herbirinden ayrı ayrı vergi alınır.
Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yuksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem uzerinden alınır.
Ancak bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işlemi de ayrıca vergiye tabidir.
BİRDEN FAZLA İMZALI KAĞITLAR:
Madde 7 - Kağıtlara konulan imzanın birden fazla olması verginin tekerrurunu gerektirmez.
Ancak maktu vergiye tabi olup muteaddit kişilerin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinin Damga Vergisi imza adedine gore alınır.
Nispi vergiye tabi ve birden fazla kişinin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinde her imza sahibine ait olan hisse ayrıca belli edilmiş ise, vergi, hisselere gore ayrı ayrı odenir.
Şu kadar ki, bir resmi daire veya bir gercek veya tuzel kişi adına kağıtlara konulan birden fazla imza bir imza hukmundedir.
RESMİ DAİRE:
Madde 8 - Bu kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve katma butceli daire ve idarelerle, il ozel idareleri, belediyeler ve koylerdir.
Bu dairelere bağlı olup ayrı tuzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz.
İSTİSNALAR:
Madde 9 - Bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisinden mustesnadır.
İKİNCİ BOLUM: VERGİLEME OLCULERİ VE NİSPET
VERGİLEME OLCULERİ:
Madde 10 - Damga Vergisi nispi veya maktu olarak alınır.
Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine gore, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.
Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.
BELLİ PARA GOSTERME MECBURİYETİ:
Madde 11 - (Değişik madde: 29/07/1970 - 1318/94 md.)
Cari hesap şeklinde acılan kredilerle her turlu ikrazata ait taahhutname ve mukavelenameler (İskonto ve iştira senetleri taahhutnamesi - Dispans - dahil) ve bunların temlik, yenileme, devir ve değiştirilmesine muteallik butun kağıtlarda ve keza matlupların devir ve temlikine ilişkin mukavelename ve temliknamelerde ikraz veya temlik edilen para miktarının veya azami haddinin gosterilmesi mecburidir. Gosterilmediği takdirde bu kağıtların her birinden alınması gereken Damga Vergisi ile cezası olayın meydana cıktığı tarihte, ilgili bulunduğu cari hesapta kayıtlı kredi veya ikrazat miktarına gore hesaplanır ve alınır.
Bu vergi ve cezanın odenmesinde mukriz ve mustakrizlerle temlik eden ve adına temlik yapılan şahıslar ve muesseseler muteselsilen sorumludurlar
YABANCI PARALARIN TURK PARASINA CEVRİLMESİ:
Madde 12 - Damga Vergisine tabi kağıtlarda yazılı yabancı paralar Maliye Bakanlığınca tayin ve ilan edilecek fiyat uzerinden Turk parasına cevrilerek ona gore Damga Vergisi alınır.
VERGİNİN HESAPLANMASINDA KESİRLER:
Madde 13 - (Mulga madde: 22/07/1998 - 4369/82 md.)
NİSPET:
Madde 14 - Kağıtların Damga Vergisi bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır. (Ek cumleler: 22/07/1998 - 4369/77 md.) Şu kadar ki her bir kağıt icin hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak uzere 800 bin Yeni Turk Lirasını aşamaz . *1* Bir onceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından gecerli olmak uzere, o yıl icin tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır. (Ek cumle: 09/04/2003 - 4842 S.K./28. md.) Bakanlar Kurulu yeniden değerleme oranının % 50 fazlasını gecmemek ve % 20'sinden az olmamak uzere yeni oranlar tespit etmeye yetkilidir.
Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dortte biri alınır.
(Ek fıkra: 29/07/1970 - 1318/95 md. ) Mukavelenamelerin muddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır.
Akreditif mektup ve telgraflarında sure uzatıldığı takdirde verginin dortte biri alınır.
Yabancı memleketlerden Turkiye uzerine duzenlenen kağıtlar aynı miktarda, yabancı memleketlerin birinden diğeri uzerine duzenlenip Turkiye'de tedavule cıkarılanlar ise yarı nispette vergiye tabidir.
UCUNCU BOLUM: VERGİNİN ODENMESİ
ODEME ŞEKİLLERİ:
Madde 15 - (Değişik fıkra: 30/12/2004 - 5281 S.K./1.mad) *1* Damga Vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damga konulması şekillerinden biriyle odenir.
(Ek fıkra: 29/07/1970 - 1318/96 md.) Bu odeme şekillerinin hangi işlemler icin ne suretle uygulanacağını tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.
PUL YAPIŞTIRILMASI ŞEKLİYLE ODEME:
Madde 16 - (Mulga madde : 30/12/2004 - 5281 S.K./44.mad) *1*
BASILI DAMGA KONULMASI ŞEKLİYLE ODEME:
Madde 17 - Aşağıda yazılı kağıtların Damga Vergisi pul yerine basılı damga konulması şekliyle de odenebilir.
1 - Makbuz ve ibra senetleri,
2 - Faturalar,
3 - Ulaştırma ile ilgili kağıtlar,
4 - Elektrik, havagazı, telefon ve su abonman mukavelenameleri,
5 - Maliye Bakanlığının musaadesi alınmak şartiyle vergiye tabi diğer kağıtlar.
(Ek fıkra: 29/07/1970 - 1318/98 md.) Maliye Bakanlığı yukarda yazılı olanların ve diğer kağıtların vergisini basılı damga konulması şekliyle odetmeye yetkilidir.
__________________
Siyasal Bilgiler / Hukuk Damga Vergisi Kanunu
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●60 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Damga Vergisi Kanunu