Kanun Numarası: 1700

Kabul Tarihi: 09/06/1930

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 19/06/1930

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 1524

MEMURLARIN DERECE VE SINIFLARI

Madde 1 - Dahiliye memurlarının derece ve sınıfları aşağıda gosterilmiştir:

Merkezde :

Derece

1 - Musteşar

2 - Teftiş heyeti reisi, umum mudurler, vekalet hukuk muşaviri

3 - Umum mudur muavinleri, hukuk muşavir muavini

4 - Şube mudurleri

5 - Şefler ve memurlar

6 - Katipler

Vilayetlerde :

1 - (Mulga bent: 21/11/1952 - 5990/1 md.)

2 - Valiler

3 - Vali muavinleri

4 - Kaymakamlar, mektupcular, hukuk işleri mudurleri ve polis mudurleri

5 - Nufus, iskan, nahiye mudurleri, vilayet maiyet memurları, mektupculuk kalemi mumeyyizleri

6 - Vilayet mektupculuk kalemi, idare heyeti ve nufus başkatipleri, iskan ve evrak memurları, kaza tahrirat katipleri, nufus ve iskan memurları

7 - Nahiye tahrirat katipleri, nahiye nufus memurları, kaza tahrirat katibi refikleri ve nufus katipleri.

Bu listede dahil olmayan memurlar maaşlarının miktarına gore o maaşı alan memurlar derecesinde sayılırlar. Valilik ve mufettişlik dort; kaymakamlık, mektupculuk, hukuk işleri mudurluğu, polis mudurluğu, vali muavinlikleri ve beşinci derecedeki memurluklar uc sınıftır. Altıncı ve yedinci derece memurları bir sınıftır.

Valilik, vali muavinliği, mektupculuk, hukuk işleri mudurluğu, kaymakamlık, polis mudurluğu ve nahiye mudurluğu sınıfları mahalli olmayıp şahsidir.

Luzum ve zaruret halinde valiler ve kaymakamlar kendi dereceleri maaşlariyle umum mudurluklerde ve şube mudurluklerinde istihdam olunabilirler.

NAMZETLİK VE EHLİYET ŞARTLARI

Madde 2 - (Değişik madde: 14/03/1949 - 5354/1 md.)

A) İcişleri Bakanlığı memurluklarına intisap ve terfide bu kanunda yazılı haller dışında genel hukumler uygulanır.

B) (Değişik fıkra: 12/07/1991 - KHK - 435/1 md.; Değiştirilerek kabul : 26/02/1992 - 3778/1 md.) Bu Kanunun 1 inci maddesinde yazılı 4 uncu ve daha yukarı sınıflardaki memurluklara gecebilmek ve tayin olunmak icin Universitelerin Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakulteleri ile bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki en az dort yıl sureli fakultelerden mezun olmak şarttır.

C) (Değişik fıkra : 07/07/1995 - 4119/1 md.) Bu maddenin (B) bendinde sayılanlardan, giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci gunu itibariyle 30 yaşını bitirmemiş olanlar:

788 sayılı Memurin Kanununda yazılı sağlık şartlarını haiz oldukları ve memleketin her ikliminde iş gormeye ve her vasıta ile gezip dolaşmaya kabiliyetleri bulunduğu hakkında tam teşekkullu Devlet hastanelerindeki kurullardan rapor alanlar maiyet memurluklarına aday olarak tayin olunurlar.

Altı ay adaylık suresi sonunda valilerce ehliyeti tasdik edilenler asil olarak maiyet memurluğuna tayin olunurlar ve maiyet memurluğunda bir bucuk yıllık kaymakamlık stajına ve bundan sonra da azami altı aylık kaymakamlık kursuna tabi tutulurlar.

(Değişik fıkra: 12/07/1991 - KHK - 435/1 md.; Değiştirilerek kabul: 26/02/1992 - 3778/1md.) Şu kadar ki, fiili askerlik odevine cağrılıp da, yukarıda belirtilen yaş sınırını askerlik odevleri sırasında gecirmiş bulunanların terhislerini muteakip acılacak ilk sınava muracaat etmeleri şartı ile bu yaş durumları aday olarak alınmalarına engel teşkil etmez.

Valilerce ehliyetleri tasdik edilmeyen maiyet memuru adayları başka bir yere nakledilerek haklarında (A) fıkrası gereğince genel hukumler uygulanır.

Madde 3 - (Değişik madde: 20/04/1983 - 2819/1 md.)

A) Kaymakamlık stajı; maiyet memurlarına İcişleri Bakanlığınca tesbit edilecek esaslar dahilinde illerin ceşitli idare şubelerinde, mulkiye mufettişleri ve ilce kaymakamları refakatinde, kaymakamlık vekaletinde ve buralardaki belediyelerde fiilen calıştırılmak suretiyle yaptırılır. Adaylık suresi de dahil iki yıllık staj sonunda kaymakam olmaya ehliyetleri staj gorduğu valilerce ve valilerin bu hususta birbirine zıt goruş bildirmeleri halinde, İcişleri Bakanlığınca onaylananlar Bakanlık tarafından kaymakamlık kursuna cağrılır. İcişleri Bakanlığı gerek gorduğu hallerde staj suresini 6 ayı gecmemek uzere kısaltmaya yetkilidir.

Kurs programı ile uygulama tarzı İcişleri Bakanlığınca tesbit olunur.

Kaymakamlık kursunu başarı ile bitirenler 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin (A) fıkrasının 11 numaralı bendi hukumleri dikkate alınarak kaymakamlığa atanırlar.

Kaymakamlık stajı sonunda, kaymakam olmaya ehliyeti bulunmadığı anlaşılanlarla kaymakamlık kursunda başarılı olamayanlar İcişleri Bakanlığının diğer memurluklarına atanırlar.

B) En az uc yıl kaymakamlık yapmış olanlardan Cumhurbaşkanlığı, Turkiye Buyuk Millet Meclisi, Başbakanlık ve Danıştay kadrolarındaki memurluklara veya belediye Başkanlığı, belediye başkan yardımcılığı veya belediye şube mudurluklerine secilen veya atananların bu gorevlerdeki hizmet sureleri Mulki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında gecmiş sayılır.

Bu maddenin (A) fıkrası gereğince atanan kaymakamlardan yukarıdaki bentte yazılı yerlerdeki memurluklarla İcişleri Bakanlığı teşkilatı dışında diğer bir memurluğa atanan veya nakledilenlerin atandıkları veya nakledildikleri memurluklardaki ilk terfi suresi kaymakamlığa atanmaları sırasında kazandıkları sure farkı kadar uzatılır.

Madde 4 - Valiliğe, vali muavinliğine, mektupculuğa, polis mudurluğune ve kaymakamlığa yerli olanlar tayin edilmezler. Diğer yerli daire reisleri luzumunda tahvile tabi tutulurlar.

İNTİHAP VE TAYİN USULLERİ

Madde 5 - Musteşar; birinci ve ikinci sınıf valiler veya bu sınıflara terfi hakkını kazanmış ve evvelce valilik etmiş umum mudurler arasından Vekaletin inhası uzerine muşterek kararname ve Reisicumhurun tasdikile;

Umumi mufettişlerle valiler; Dahiliye Vekaletinin inhası, İcra Vekilleri Heyetinin kararı ve Reisicumhurun tasdikile;

Teftiş Heyeti Reisi ve umum mudurler ve vekalet hukuk muşaviri; vekaletin inhası uzerine muşterek kararname ve Reisicumhurun tasdikile;

Ucuncu ve dorduncu derecelerdeki memurlar; mudurler encumeninin intihabı ve vekilin tasvibi uzerine muşterek kararname ve Reisicumhurun tasdikile;

Beşinci ve altıncı derecelerdeki memurlardan merkezdekiler; daireleri mudur veya umum mudurlerin inhası uzerine Vekaletce;

Vilayet nufus ve iskan mudurleri; umum mudurlerinin inhası ve mudurler encumeninin karariyle, Vekaletce;

Maiyet memurları; doğrudan doğruya Vekaletce;

Vilayetlerin diğer merkez memurlariyle kaza daire amirleri; vilayetlerdeki daire amirlerinin inhası uzerine vilayetlerce;

Nahiye mudurleri; Vekaletin tasdikiyle vilayetlerce;

Kazaların yedinci derece memurlariyle nahiye memurları; dairesi amirinin inhası uzerine kaymakamlıkca tayin olunurlar.

Kaymakamlıklarca tayin edilen memurların memuriyetleri vilayetlerin tasdikiyle tamam olur.

MUFETTİŞLER

Madde 6 - Mufettişler, teftiş heyeti reisinin inhası ve Vekilin tasvibi uzerine muşterek kararname ve Reisicumhurun tasdikile tayin olunurlar.

Mufettişliğe bidayeten tayin olunanlar ilk altı ay zarfında evvelki memuriyetleri maaşile bir mulazemet devresi gecirirler.

Bu muddetin icinde veya sonunda mufettişlikte kabiliyet ve kıyafeti gorulemiyenler evvelki derece ve sınıflarına iade olunurlar.

Madde 7 - Mulkiye mufettişlerinin mesai ve istihdam tarzları bir nizamname ile tesbit olunur.

Madde 8 - Mufettişler luzumu halinde Dahiliyenin diğer memurluklarına nakil veya terfi suretiyle tayin olunabilirler.

Diğer memurlardan da kanuni ehliyeti haiz olanlar, maaşlarının miktarına gore, mufettişliğe nakil veya terfi olunabilirler. Ancak mufettişliğe tayin edileceklerin mulkiye veya hukuk mekteplerinden mezun olmaları ve hukuktan mezun olanların yedi senelik idadi veyahut lise tahsilini bitirmiş olmakla beraber kaymakamlıkta en az uc sene hizmet bulunmaları şarttır.

TERFİ

Madde 9 - Bir derece icinde bir sınıftan yukarı sınıfa veya bir derecenin en yuksek sınıfından ust derecenin en kucuk sınıfına terfi icin bulunduğu sınıfta uc sene hizmet etmiş ve Memurin Kanununun 20 nci maddesi mucibince ehliyeti tasdik edilmiş olmak şarttır. Birinci sınıf kaymakamlardan terfie hak kazananlar ucuncu derecedeki memurluklara ve dorduncu dereceye dahil olan mektupcularla hukuk işleri mudurleri ve polis mudurleri kendi sınıflarında muayyen muddeti ikmal ile terfie ehliyetleri tasdik edildikten sonra birinci sınıf kaymakamlığa tayin edilebilirler.

Madde 10 - Bilgi ve gorgulerini artırmak icin Vekaletce yabancı memleketlere gonderilen memurların oralarda bulundukları muddetler, kıdemlerinde hesap olunur.

TAHVİL VE NAKİL

Madde 11 - Bir derece veya sınıfta bulunan merkez ve mulhakat memurları luzumu sabit olduğu takdirde, Vekaletce aynı derece ve sınıftaki diğer memuriyetlere tayin olunabilirler.

Madde 12 - Aynı şehir ve kasaba dahilinde aynı sınıf ve derecedeki memurların tebdillerinde bunları tayin eden makamlar serbesttirler.

Madde 13 - Merkez memurlarından birinci ve ikinci derecede bulunanlarla valiler, kaymakamlar ve zabıta amirleri Vekaletce kati zaruret uzerine tayinlerindeki usule tevfikan Vekalet emrine alınabilirler.
__________________