Kanun Numarası: 3795
Kabul Tarihi: 29/04/1992
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 12/05/1992
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 21226
AMAC
Madde 1 - Bu Kanunun amacı, muhendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin; eğitim seviyelerine gore unvan, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.
KAPSAM
Madde 2 - Bu Kanun, endustriyel mesleki teknik oğretim veren yuksekoğretim kurumlarından mezun olanlar ile endustri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarının ve bu okullara denk mulga okul mezunlarının unvan, yetki ve sorumlulukları ile ilgili esasları kapsar.
UNVANLAR
Madde 3 - Gordukleri mesleki teknik oğretim alanlarına gore;
a) Endustri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarına, "teknisyen",
b) Lise ustu iki yıl sureli yuksek teknik oğretim gorenlere, "tekniker",
c) Lise ustu uc yıl sureli yuksek teknik oğretim gorenlere, "yuksek tekniker",
d) Lise ustu dort yıl sureli yuksek teknik oğretim goren erkek teknik oğretmen okulu, erkek teknik yuksek oğretmen okulu, yuksek teknik oğretmen okulu ve teknik eğitim fakultesi mezunları ile kız teknik oğretmen okulu, kız teknik yuksek oğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakultesinin teknik eğitim veren bolumlerinden mezun olanlara "teknik oğretmen",
e) Teknik oğretmen unvanını kazananlar icin ilgili teknik eğitim fakultelerince duzenlenecek en fazla iki yarı yıl sureli tamamlama programlarını başarıyla bitirenlere dallarında "muhendis",
Unvanı verilir.
Bu unvanlar, eğitim gorulen dalın ismi ile birlikte kullanılır.
MUHENDİSLİK PROGRAMLARININ DUZENLENMESİ
Madde 4 - Teknik oğretmenler icin duzenlenecek muhendislik programlarının uygulama esas ve usulleri, Yuksekoğretim Kurulunca cıkarılacak yonetmelikle duzenlenir.
MUHENDİSLİK PROGRAMLARININ UYGULANMASI
Madde 5 - Teknik oğretmenler icin duzenlenecek muhendislik programları, bu Kanunun yayımını izleyen ilk oğretim yılından itibaren ilgili fakultelerce uygulamaya konulur.
YETKİ VE SORUMLULUK
Madde 6 - Muhendislik unvanını alanlar, kendi meslek alanlarında denk oğrenim gormuş diğer meslek mensuplarının yetki ve sorumluluklarına sahip olurlar.
Teknisyen, tekniker, yuksek tekniker ve teknik oğretmenlerin her meslek alanındaki yetki ve sorumluluklarına ait esas ve usuller; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulunun da goruşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak bir yonetmelikle duzenlenir.
GECİCİ MADDELER
Gecici Madde 1 - Bu Kanunun yururluğe girmesinden once 3 uncu maddede belirtilen kurumlardan mezun olanlara da, aynı maddede ongorulen unvanlar verilir.
YURURLUK
Madde 7 - Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
YURUTME
Madde 8 - Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Bazi Lise, Okul ve Fakulte Mezunlarina Unvan Verilmesi Hakkinda Kanun