Kanun Numarası : 992

Kabul Tarihi: 23/01/1968

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 31/01/1968

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı:12814

Madde 1 - Hasılı 1967 Butce yılında yapılacak yatırımların finansmanında kullanılmak uzere 500 milyon liraya kadar 1967 kalkınma istikrazı adı ile uzun vadeli ic istikraz aktine Maliye Bakanı yetkilidir.

Madde 2 - Bu kanun gereğince yapılacak istikraz icin hamiline yazılı tahvil ihrac olunur.

Bu istikrazın yıllık faiz nispeti Bakanlar Kurulu, ihrac fiyatı, itfa muddeti ve sair şartları Maliye Bakanlığı tarafından tespit olunur.

Madde 3 - Tahvillerin itfası, borsada başa baştan aşağı fiyatlar ile satıldıkları muddetce buradan satınalma yolu ile, başabaşı bulmuş veya aşmış bulundukları takdirde kura cekmek suretiyle yapılır.

Madde 4 - Bu tahviller ihrac tarihlerinden itibaren 10 yıl gecmedikce erken odemeye veya konversiyona tabi tutulamaz. Bu tarihten sonra keyfiyet Hukumetce 3 ay once ilan edilmek suretiyle herhangi bir faiz vadesinde tedavulde kalmış olan tahvillerin tamamı veya bir kısmı icin başabaş erken odeme veyahut konversiyon yapılabilir.

Madde 5 - Tahvillerin faiz ve bedelleri, gecici ve kesin tahviller ve bunların kuponları ile odemelerine ait evrak ve senetler ilan ve istikraza ilişkin diğer işlemler istikrazın tamamen itfasına kadar her turlu vergi ve resimden muaftır.

Madde 6 - Bu kanun gereğince cıkarılacak olan tahviller; genel ve katma butce ile idare olunan daire ve kurumlarla il ozel idareleri; belediyeler ve bunlara bağlı muesseseler ile kamu iktisadi teşebbuslerinin yapacakları artırma, eksiltme ve sozleşmelerde teminat olarak itibari kıymetleri uzerinden kabul olunur.

Teminatın irat kaydına karar verildiği takdirde karar tarihinden once vadesi gelmiş faiz kuponlarının bedelleri tahvil sahiplerine ait olur. Bu tahviller Hazinece satılmış ve satılacak olan milli emlak bedellerinin odenmesinde dahi başabaş kabul olunur.

Madde 7 - Bu istikraza ait faiz kuponlarının bedelleri tediyesi iktiza ettiği tarihten itibaren 5 yıl ve tahvil bedelleri tediyesi lazımgeldiği tarihten itibaren 10 yıl sonra Hazine lehine zamanaşımına uğrar.

Madde 8 - Bu kanun gereğince yapılacak istikrazın her turlu ihrac giderleri, Maliye Bakanlığı butcesinin ilgili bolumunden odenir.

Tahvillerin basımı ve bunların satışlarını teşvik maksadiyle hazırlatılacak afiş, pankart ve diğer giderleri 2490 sayılı kanun hukumlerine tabi değildir.

Madde 9 - Bu kanunun akdine izin verdiği istikrazın yıllık faiz, itfa ve diğer giderlerini karşılayabilecek odenek, her yıl Maliye Bakanlığı Butcesinin borc odemeleri bolumune konulur.

Madde 10 - Bu kanunun yayımı tarihinde yururluğe girer.

Madde 11 - Bu kanunun hukumlerini Maliye Bakanı yurutur.


Alıntıdır .
__________________