Yeni Trafik Kanunu Hakkındaki Bilgilendirme...
TBMM İcişleri Komisyonu'nda, Trafik Kanunu Tasarısı kabul edilmişti. Tasarıyla, Buyukşehir Belediyeleri ile nufusu 50 binin uzerinde olan belediyelere bundan boyle trafik cezası kesebilmeleri imkanı getirildi. Tasarıyla tek gozu gormeyenlere de ehliyet imkanı doğdu. Yine tasarıyla, surucu belgesi almaya hak kazananlara 2 yıllık stajyer surucu belgesi verilecek. Ozellikle buyuk şehirlerde bazı cadde ve sokaklarda halktan yetkisiz oldukları halde otopark parası alan ve otopark mafyası olarak bilinen kişilere bu suclarından dolayı 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla 760 YTL adli para cezası verilecek. Trafik para cezaları Maliye Bakanlığı'nca tahsil edilecek. Tasarının yasalaşması halinde, kredi kartıyla da trafik cezası odenebilecek.
Karayolları Trafik Kanunu'nda bir cok değişiklikler getiren tasarı, TBMM İcişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının komisyondaki goruşmeleri sırasında Buyukşehir Belediyeleri'ne yanlış park edenlere ceza ve arac cekme yetkisi yanında sinyalizasyon sistemi kurularak, buna aykırı hareket edenlere ceza verilmesi yetkisi de İcişleri Bakanlığı'nın karşı cıkmasına rağmen kabul edildi. Buna gore, buyuk şehir belediyeleri trafiği izlemek amacıyla sinyalizasyon sistemi kurabilecek. Buyuk şehir belediyeleri trafik lamba ve işaretlerinin yanına kuracakları kamera sistemiyle trafik kurallarına aykırı hareket edenleri tespit ederek, bunlar icin ceza ve tutanak duzenleyebilecek. Cezalardan sağlanan gelirlerin yuzde 60'ı belediyelerde kalacak, gelirlerin yuzde 40'ı da emniyete ayni yardım olarak aktarılacak. Buyukşehir Belediyeleri kendi bunyelerinde Trafik Daire Başkanlığı kuracaklar.
Buyukşehir Belediyeleri dışında nufusu 50 binin uzerinde olan belediyeler ise, yanlış yere park eden araclara para cezası kesme ve aracları cekme yetkisine de sahip olacak. Şehir icindeki taksi ve dolmuş sayılarının sınırlandırılmasına veya sayılarda değişiklik yapılmasına belediyeler karar verecek.
DUBLE YOLDA HIZ SINIRI 110 KM
Tasarıyla getirilen bazı duzenlemeler ise şoyle:
- Belediyeler, kendi sınırları icindeki karayollarının yapım, bakım ve onarımından sorumlu olacak. Kendi sınırları icindeki viyaduk, alt ve ust gecitle her turlu sanat yapısını inşa etmek ve bakımını sağlayacakla da yukumlu olacaklar.
- Yasal olarak bulundurması gerektiği halde hız sınırlayıcı cihaz, takograf bulundurmayan, kullanmayan, kullanılabilir durumda bulundurmayanlara 188 YTL para cezası verilecek.
- Tasarıyla surucu belgeleri yeni bir sınıflandırma sistemine tabi tutuluyor. Eski surucu belgeleri yasa yururluğe girdikten sonra yeni sınıflandırmaya gore 3 yıl icinde değiştirilecek. Bunun icin harc odenmeyecek.
- Surucu belgesi almaya hak kazananlara 2 yıllık stajyer surucu belgesi verilecek. 2 yıllık sure icinde 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, 5 kez hız sınırlarını aşan ve her ne derecede olursa olsun alkollu ve uyuşturucu madde alarak arac kullanan, asli kusurlu olarak olumlu veya yaralanmalı trafik kazasına neden olan ve 75 ceza puanını dolduran suruculerin surucu belgeleri geri alınarak iptal edilecek. Bu kişiler yeniden surucu kursuna giderek sınava girmek durumunda kalacaklar. 2 yıl sureyle bu tur sucları işlemeyenlere 1 yıl icinde başvurmaları halinde surucu belgesi verilecek.
-Tek gozu gormeyenler de ehliyet alabilecek. Ancak bu tip durumdaki veya başkaca sağlık sorunları olanların surucu belgesine sahip olup olamayacakları İcişleri ve
Sağlık Bakanlığı'nca cıkarılacak yonetmelikle belirlenecek.
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak suclarından hukum giymiş olanlara surucu belgesi verilmeyecek. Surucu belgesi almak icin ilkokul veya ilkoğretim mezunu olma şartı aranacak.
OKUL TAŞITI SURUCULERİNE 3 YILLIK SURUCU BELGESİ
- Hız sınırı şehirlerarası karayollarında şimdiye kadar olduğu gibi saatte 90 kilometre olarak uygulanacak. Bolunmuş yol olarak bilinen duble yollarda hız sınırı 110 kilometre, otoyollarda ise 120 kilometre olacak.
- Okul servislerinde her oğrenci icin bir emniyet kemeri bulundurulacak. Okul taşıtları kullananlar en az 3 yıllık surucu belgesi sahibi olacak.
- Ozellikle buyuk şehirlerde bazı cadde ve sokaklarda halktan yetkisiz oldukları halde otopark parası alan ve otopark mafyası olarak bilinen kişilere bu suclarından dolayı 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile 760 YTL adli para cezası verilecek. Sucun birden fazla işlenmesi durumunda bir yıldan iki yıla kadar hapis cezasıyla birlikte bin 143 YTL ile bin 904 YTL arasında adli para cezası uygulanacak.
- Tescil plakaları Şoforler Odalarınca temin edilerek arac sahiplerine satılacak. Plakaların satış fiyatı İcişleri, Maliye ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca ortak belirlenecek.
- Trafik para cezaları Maliye Bakanlığı'nca tahsil edilecek. Tasarının yasalaşması halinde kredi kartıyla da trafik cezası odenebilecek.
- Milli Eğitim Bakanlığı'nca okul oncesi eğitim, ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında trafik ve ilk yardım dersi konulacak
Alıntıdır .
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Yeni Trafik Kanunu Hakkındaki Bilgilendirme