Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No : 28/12/1979 - 8/37
Dayandığı Kanunların Tarihi - No : 07/05/1947 - 5044 ; 14/06/1973 - 1739 ; 28/05/1933 - 2233 ; 05/03/1964 - 439
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No : 02/02/1980 - 16888
BİRİNCİ BOLUM : GENEL ESASLAR
AMAC:
Madde 1 - 2233, 5044, 439, 926 ve 1739 sayılı yasalarda belirtilen genel ilkeler cercevesinde Milli Guvenlik Bilgisi derslerinin okutulması icin hazırlanan bu Yonetmeliğin amacı:
a) Turkiye Cumhuriyetini her turlu koşullar altında her ceşit saldırıya karşı daima artan bir kudret ve kuvvetle korumak ve yuceltmek icin Turk gencliğinin tumunde doğal olarak bulunan milli guvenlik bilincini topyekun harbin isteklerine gore pekiştirmek.
b) Modern harbin psikolojik, politik, ekonomik ve sivil savunma konuları uzerinde her yurttaşın bilmesi ve yapması gereken gorevlerle genel savunma sorunları hakkında oğrencileri aydınlatmak,
c) Silahlı Kuvvetleri tanıtmak, gencleri ordu'ya icten gelen sevgi ve ozlemle bağlamak, onları Silahlı Kuvvetlerle yapılan ana savunmanın temel bilgileri uzerinde fikren hazırlamak boylece Turk gencliğini her an ordu ve sivil savunmanın aktif organlarında gorev alabilecek bir duzeye getirmek, birlik ve beraberlik ruhunu yaratmak ve vatansever bir genclik yetiştirmektir.
KAPSAM:
Madde 2 - Bu Yonetmelik, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve kuruluşunda Milli Guvenlik Bilgisi Dersi okutulan okullar bulunan bakanlıklar ile Kuvvet Komutanlıklarını, Jandarma Genel Komutanlığını, ozel ve tuzel kişilere ait okullarla birlik ve kurum amirlerini, Milli Guvenlik Bilgisi oğretiminde gorev alanları kapsar.
TANIMLAR:
Madde 3 - a) Garnizon Komutanı:
1 - Tumen ve daha buyuk (Deniz ve Havada eşidi) kıtalar ile askeri kurumların bir arada bulundukları buyuk garnizonlarda en buyuk kıt'a komutanı, garnizon komutanıdır.
2 - Tumenden daha kucuk kıt'alarla askeri kurumların (Deniz ve havada eşidi) bir arada bulundukları garnizonlarda rutbe ve kıdemce buyuk olan kıta komutanı garnizon komutanıdır.
b) En buyuk komutan veya kurum amiri:
Garnizonda bulunan subaylardan rutbe ve kıdem yonunden en onde olanı, en buyuk komutan veya kurum amiridir. Rutbe ve kıdemce eşit olan subaylar arasında sicili onde ve sınıfı muharip olan subay daha kıdemlidir.
İKİNCİ BOLUM : OĞRETİM ESASLARI
UYGULAMA:
Madde 4 - Turk gencliğini 1 inci maddedeki amaca uygun şekilde yetiştirmek icin bu Yonetmeliğin kapsamına giren oğretim kurumlarındaki tum oğrenciler, Milli Guvenlik Bilgisi dersleri oğretimine tabi tutulurlar.
a) Milli Guvenlik dersi programı, okulların hangi sınıflarında hangi konuların, işleneceği, dersin haftada kac saat okutulacağı, hususlarını da kapsayacak şekilde; Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile koordine edilerek, Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanır. Programda yapılacak değişiklikler her yıl Haziran ayı icerisinde yayınlanır.
Milli Savunma ile Milli Eğitim Bakanlıklarının oneri ve duşunceleri de alınarak hazırlanıp Genelkurmay Başkanlığınca yayınlanan programlara gore kitaplar, Genelkurmay Başkanlığında ozel bir komisyonca yazılır ve Milli Eğitim Bakanlığınca incelendikten sonra kabul edilir.
b) (Değişik bent: 06/06/1983 - 83/6675 K.) "Milli Guvenlik Bilgisi dersleri ek ders statusunde yurutulur. Bu amacla gorevlendirilen subaylara haftada 7, emekli ve mustafi subaylara ise haftada 24 saatten fazla ek ders gorevi verilemez. Muvazzaf subayların dersleri bir gune veya iki yarım gune programlanır." 5434 sayılı Kanuna 1101 sayılı Kanunla eklenen Ek 5 inci maddenin son fıkrası hukmune gore emekli subayların emekli aylıkları kesilmez.
c) Bir garnizonda; yeteri kadar ders gorevi verilecek subay bulunamadığı hallerde;
1 - Aynı sınıfın şube/kısımları birleştirilerek, ders saatleri sağlanabilen oğretmen miktarına gore ayarlanabilir.
2 - Bu yontem ile de dersler kapatılamadığı takdirde yoğunlaştırılmış program veya blok sistem uygulaması yapılır.
MİLLİ GUVENLİK EĞİTİMİNİN CEŞİTLİ OĞRETİM KURUMLARINDA YAPILIŞ ŞEKİLLERİ
Madde 5 - Milli Guvenlik Eğitiminin ceşitli oğretim kurumlarında nasıl yapılacağı aşağıda gosterilmiştir:
a) İlkokullarda:
Resmi ve ozel ilkokullarda, oğrencilere kendi oğretmenlerince askerliğe ozendirici oyunlar oynatılır, askeri yuruyuşler yaptırılır, marşlar soyletilir ve askeri birlikler oğretilir. Vatan, Sancak, Bayrak ve Silahlı Kuvvetler sevgi ve saygısı aşılanır. Buna ilişkin oğrenim, Genelkurmay Başkanlığının uygun goruşu alınmak suretiyle Milli Eğitim Bakanlığınca duzenlenir.
b) Ortaokullarda:
Resmi ve ozel ortaokullarla bunlara denk okul ve sınıflarda oğrencilere kendi oğretmenlerince beden eğitimi, muzik dersleri ile izcilik calışmalarında ve diğer ilgili derslerde, Milli Guvenlik bilincini geliştirici bilgiler verilir. Oğrenciler, bulunulan bolgenin olanakları oranında askeri torenlere (Alay gunleri, yemin torenleri vb.) tatbikatlara seyirci olarak katılırlar; kışlalara, askeri havaalanlarına harp gemilerine ziyaretler yapılarak askerlikle ilgileri geliştirilir. Bu amac icin gerekli arac tahsisi, mumkun olan hallerde garnizon komutanlığı tarafından yapılır.
c) (Değişik bent: 07/07/1993 - 93/4623 K.) Lise ve dengi okullarda:
Milli Guvenlik Bilgisi dersi oğretimi, sınıf gecme sistemini uygulayan resmi ve ozel liselerde (4 yıllık liseler dahil) bunların dengi okulların ikinci sınıflarında haftada bir saat; ders gecme ve kredi sistemini uygulayan resmi ve ozel liselerle (4 yıllık liseler dahil)bunların dengi okulların ucuncu veya dorduncu donemlerinde bir donem, haftada iki saat okutulur.
d) ( Değişik bent: 17/06/1987 - 87/11899 K.) Milli Guvenlik Bilgisi dersinde oğrencilerin sivil savunma konularında da bilincli kılınmalarına ozen gosterilir. Ayrıca ortaokullar icin belirtilen milli guvenlik bilincini geliştirici bilgilerin verilmesine bu okullarda da devam edilmek suretiyle uygulamalı calışmalara yer verilir.
e) (Değişik bent: 05/10/1987 - 87/12167 K.) Resmi ve ozel liselerle bunların dengi okulların ikinci sınıflarında, bu Yonetmeliğe gore hazırlanacak mufredat programında belirtilen konular okutulur.
f) Milli Guvenlik Bilgisi dersi okutulacak sınıflarda, haftalık ders saatleri miktarlarında yapılacak değişiklikler Genelkurmay Başkanlığınca, ayrıca yayınlanır.
DERS PLANLARININ HAZIRLANMASI, YARDIMCI EĞİTİM ARACLARININ SAĞLANMASI
Madde 6 - Milli Guvenlik Bilgisi oğretmenleri, oğretim donemi başlamadan once, haftalara bolunmuş yıllık ders planları hazırlarlar.
Ders Planlarının bir orneğini okul idaresine verirler, bir orneğini de gerekli inceleme ve koordine icin Milli Guvenlik Dersi oğretmeni secimini yapan Komutanlık veya kurum amirliğine gonderirler.
Komutanlık ve kurum amirlikleri, bolgede bulunan okulların Milli Guvenlik Dersi planlarını inceleyip koordine ettikten sonra yardımcı ders araclarını (acıklayıcı şemalar, taşınabilir silah, arac ve gerecler, askeri eğitim filmleri v.b. gibi) tedarik ederek program gereğince istenilen yer ve zamanda oğretmenlerin emrine verilmesini sağlarlar.
Yardımcı ders aracları isteği, ders yılı icinde de yapılabilir.
Yardımcı eğitim araclarının, ozellikle silahların kullanılmasında, gerekli emniyet tedbirleri, gorevli oğretmenlerce sağlanır.
UCUNCU BOLUM : OĞRETMEN KAYNAKLARI, OĞRETMEN İHTİYACININ SAPTANMASI VE SECİM USULLERİ
OĞRETMEN KAYNAKLARI:
Madde 7 - Milli Guvenlik Bilgisi derslerini kural olarak, Harp Okulu mezunu, muvazzaf subaylar okutur. Bunların bulunmadığı veya ihtiyaca kafi gelmediği hallerde diğer muvazzaf subaylarla emekli ve mustafi subaylar, bunların dahi yetişmemesi halinde muvazzaf askerlik hizmetini yedek subay olarak yapmış bulunan orta dereceli okul oğretmenleri bu dersi okutmak uzere gorevlendirilebilirler.
OĞRETMENLERE ONCELİK SIRASI:
Madde 8 - Milli Guvenlik Bilgisi derslerini okutmak uzere 7 nci maddede belirtilen koşullarla; aşağıdaki oncelik sıralarına gore personel gorevlendirilir:
a) (Degisik bend: 01/10/1998 - 98/11868 K.) Muvazzaf subaylardaki oncelik sırası şoyledir:
1 - Kurmay Subaylar: Albay - Yuzbaşı,
2 - Harp Okulu mezunu muharip sınıf subayları: Albay - Yuzbaşı,
3 - Harp Okulu mezunu yardımcı sınıf subayları: Albay - Yuzbaşı,
4 - Diğer muharip ve yardımcı sınıf subayları: Albay - Yuzbaşı.
Jandarma subayları; guvenlik ve asayiş hizmetleri imkan verdiği takdirde, bağlı bulundukları komutanlıkların izinleri alınarak yukarıdaki oncelik sırasına gore Milli Guvenlik Bilgisi oğretmeni olarak gorevlendirilebilir.
Garnizonda yuzbaşı ve daha yuksek rutbede atanmış subay bulunmaması veya yuzbaşı ve daha yuksek rutbeli subay sayısının yetersiz olması durumunda, muvazzaf usteğmen ve teğmen rutbesindeki subaylar da Milli Guvenlik Bilgisi derslerinde oğretmen olarak gorevlendirilebilir.
b) Emekli ve mustafi subaylardaki oncelik sırası:
Milli Guvenlik Bilgisi dersini okutmaya istekli bulunan emekli ve mustafi subaylara da 8/a maddesindeki oncelik sıralamasına uyularak ders gorevi verilir. Gorevlendirmede, emekli olduğu zamanlarda yaptıkları işler de gozonunde tutulur.
c) Orta dereceli okul oğretmenlerindeki oncelik sırası:
Bu Yonetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen şartlara uymak ve yedek subaylık hizmeti sırasında asgari Tugay Komutanı (Deniz ve Havada eşidi) tarafından verilmiş, bu gorevi yapabileceğine dair bir nitelik belgesine sahip olan orta oğretim oğretmenlerine Milli Guvenlik Bilgisi oğretmenlik gorevi verilir. Gerektiğinde secilen bu oğretmenlere bu dersin yonetmelik ders kitabı ve ozellikleri konusunda, Garnizon Komutanlıklarınca topluca ve saptanacak konular cercevesinde cok kısa sureli tanıtımlar yapılır.
Bu maddede değinilen nitelik belgesi, yonetmeliğin yayımından sonra muvazzaf askerlik gorevine alınan yedek subay orta oğretim oğretmenlerinden aranır.
__________________
Siyasal Bilgiler / Hukuk Millî Guvenlik Bilgisi Oğretimi Yonetmeliği
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●46 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Millî Guvenlik Bilgisi Oğretimi Yonetmeliği