Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 15/08/1983 - 83/6950
Dayandığı Kanun Tarihi - No: 11/08/1982 - 2698
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 30/10/1983 - 18206
BİRİNCİ BOLUM : GENEL HUKUMLER
Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda yatılı okuma imkanı sağlamak uzere, parasız yatılı okumaya hak kazanan oğrencilerle, paralı yatılı okumak isteyen oğrenciler icin acılan pansiyonların yonetimine ilişkin esasları duzenlemektir.
Madde 2 - Bu Yonetmelik Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda acılan pansiyonların yonetimine, gorevlilerin gorev, yetki ve sorumluluklarına, pansiyonlarda ucretli ve ucretsiz yemek yeme esaslarına ve paralı yatılı oğrenci taksitlerinin alınmasına ilişkin temel konuları kapsar.
Madde 3 - Bu Yonetmelikte gecen;
"Okul" Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkoğretim ve ortaoğretim kurumları;
"Pansiyon" İlkoğretim ve ortaogretim kurumlarında parasız ve paralı yatılı okuyan oğrencilerin barınma, yatma ve beslenme ihtiyaclarının karşılandığı yeri;
"Belletici" İlkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında okuyan parasız ve paralı yatılı oğrencilerin, ders saatleri dışında pansiyonlarda eğitim ve gozetimi ile bu Yonetmelikte belirtilen diğer idari hususları yurutmekle gorevli kişileri; ifade eder.
Madde 4 - Bu Yonetmelik 11/08/1982 tarih ve 2698 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanununun 16. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Madde 5 - Milli Eğitim Bakanlığı parasız ve paralı yatılı okutulacak oğrenciler icin pansiyon acabilir.
Pansiyonların acılmasında ve pansiyon ucretlerinin tesbitinde, bulundukları bolgenin gelişmişliği, ulaşım ve benzeri imkanları dikkate alınır. Pansiyon ucretleri her yıl Butce Kanunu ile tesbit edilir.
Pansiyonlarda, parasız ve paralı yatılı oğrenciler ile bu Yonetmelik kapsamına giren gorevliler ve Milli Eğitim Bakanlığınca izin verilenler dışında hic kimse barındırılamaz.
Parasız yatılı oğrencilere ayrılan kontenjanlara, paralı yatılı oğrenci alınamaz.
Madde 6 - Paralı yatılı okumak isteyen oğrencilerin sayısı pansiyona ait kontenjanı aştığı takdirde bu oğrencilerin kabullerinde aşağıdaki sıraya uyulur:
a. Yurt dışındaki: vatandaşlarımızın cocukları;
b. Mahrumiyet bolgelerinde devam edeceği duzeyde ve turde okul bulunmayan yerlerden gelen oğrenciler;
c. Mahrumiyet bolgesi dışında olup devam edeceği duzeyde ve turde okul bulunmayan yerlerden gelen oğrenciler;
d. Devam edeceği duzeyde ve turde okul bulunduğu halde bakacak kimseleri bulunmayan oğrenciler.
Madde 7 - Okulların paralı yatılı oğrenci kontenjanı her oğretim yılından once Milli Eğitim Bakanlığınca tesbit olunur. Oğrencilerin pansiyona kabulleri ile ilgili kontenjan sıralaması ve kayıt kabulleri, her oğretim yılı okula kayıt - kabul suresi icinde yenilenir. Ancak, bir onceki yılda paralı yatılı okuyan oğrencinin, suresi icinde kaydını yenilediği takdirde, aynı okulda paralı yatılı okuma durumu devam eder.
İKİNCİ BOLUM : YONETİM
Madde 8 - Pansiyonun bağlı bulunduğu okul muduru, kanun, tuzuk, yonetmelik ve emirler cercevesinde pansiyonun yonetim, eğitim ve diğer hizmetlerini yurutmekten sorumludur. Bu hizmetleri yurutmek uzere bir mudur yardımcısını gorevlendirir.
Madde 9 - Mudur yardımcısı pansiyonla ilgili hizmetlerin yurutulmesinden mudure karşı sorumludur. Pansiyonla ilgili mudur yardımcısının başlıca gorevleri şunlardır:
a. Yatılı oğrencilerin disiplin, duzen ve temizliğini sağlamak,
b. Evci cıkacak yatılı oğrencilerin işlemlerini yapmak,
c. Etudlerin, zamanında ve verimli olarak yurutulmesini sağlamak,
d. Yatılı oğrencilerin ziyaretci kabul etme saatlerini ve yerlerini duzenlemek,
e. Banyo, camaşırhane, bulaşıkhane, yatakhane, tuvalet ve lavaboların temiz ve tertipli tutulmasını sağlamak,
f. Ambardan, tabelaya gore gunluk erzak cıkarılmasını ve pişirilmesini kontrol etmek,
g. Gunluk tabelayı (varsa diyet uzmanı ile) hazırlatmak,
h. Belleticilerin nobet cizelgelerini hazırlatmak ve calışmalarını denetlemek,
ı. Pansiyonlarla ilgili diğer gorevleri yapmak.
Madde 10 - (Değişik fıkra: 18/06/2001 - 2001/2680 S.Yon./1. md.) Yatılı ve pansiyonlu okullarda; oğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, oğretim, etud calışmaları ve benzeri hizmetlerinin yurutulmesinde belletici gorevlendirilir. Belleticiler, okulda gorevli oğretmenlerden, yeterli sayıda oğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında gorevli oğretmenler arasından istekli olanlara oncelik verilerek okul mudurunun teklifi ve milli eğitim mudurunun onayı ile gorevlendirilir.
(Değişik fıkra: 18/06/2001 - 2001/2680 S.Yon./1. md.) Bir gunde;
1- Ozel eğitim okullarında 25 oğrenciye kadar 1, 25-50 oğrenciye kadar 2, 50 ve daha fazla oğrenci icin 3,
2- Diğer okullarda 50 oğrenciye kadar 1, 50-100 oğrenciye kadar 2, 100 ve daha fazla oğrenci icin 3, belletici gorevlendirilmesi esastır.
(Değişik fıkra: 18/06/2001 - 2001/2680 S.Yon./1. md.) Belleticiler, gorevlerinden dolayı ilgili mudur yardımcısına karşı sorumlu olup okul yonetimince hazırlanacak nobet cizelgesine gore nobet tutmakla yukumludurler. Erkek oğrencilerin kaldıkları pansiyonlarda erkek, kız oğrencilerin kaldıkları pansiyonlarda bayan, kız ve erkek oğrencilerin birlikte kaldığı pansiyonlarda ise aynı anda hem erkek hem bayan belletici gorevlendirilmesine ozen gosterilir. Belletici oğretmenlerden nobet tutacaklar okul yonetimince belirlenir. Nobet 24 saat surer. Nobetci belleticiler gece pansiyonda kalırlar. Diğer belleticiler ise olanaklar olcusunde isterlerse pansiyonda kalabilirler. Bayan belletici oğretmenlere, istemeleri halinde hamilelik suresi icinde ve doğum sonrasında bir yıl sureyle nobet gorevi verilmez.
Belleticilerin nobetci olduğu gunlerdeki başlıca gorevleri şunlardır:
a. Pansiyonlarda kalan oğrencilerin ders saatleri dışında eğitimleri ile ilgilenmek,
b. Oğrencilerin calışma zaman ve yerlerinde, etudlerde sessizce ders calışmalarını sağlamak ve gerektiğinde onların calışma sırasında derslerde karşılaştıkları gucluklerin cozumune yardımcı olmak,
c. Oğrencilerin gunluk vakit cizelgelerini uygulamak ve gece bekcilerini kontrol ederek gereken direktifleri vermek,
d. Yemekhane ve yatakhanelerde oğrencilerin başında bulunarak vaktinde yatıp kalkmalarını, duzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlamak,
e. Camaşır yıkama ve banyo işlerinin zamanında ve duzenli olarak yapılmasını sağlamak,
f. Etud aralarında oğrencileri gozetimi altında bulundurmak,
g. Etudlerde yoklama yapmak, yoklama pusulalarını ilgili mudur yardımcısına vermek,
h. Hastalanan oğrencilerin durumunu nobetci oğretmen ve idarecilere bildirmek,
i. Pansiyonla ilgili hizmetlerin okul idaresince tesbit olunan ic yonerge hukumlerine gore yurutulmesini sağlamak,
j. Pansiyona gelen ve gidenlerin kim olduklarını oğrenip, durumları ile ilgilenmek,
k. Pansiyon eşyasının meydanda kalmamasına dikkat etmek, ilgililerin haberi olmadan eşyanın okul dışına cıkarılmasını onlemek,
l. Pansiyon nobet defterine nobeti ile ilgili hususları yazmak,
m. Gundelik yiyeceklerin tartılarak ambardan tabelaya gore cıkarılmasında, dışarıdan gelen yiyeceklerin muayenesinde hazır bulunmak,
n. Onemli disiplin olaylarında durumu okul idaresine zamanında duyurmak ve kendisine verilen diğer gorevleri yapmak.
Madde 11 - Sayman mutemedi, pansiyonla ilgili işlerin yurutulmesinden mudur yardımcısına, uzerindeki hesaplar bakımından da bağlı bulunduğu saymana karşı sorumludur.
Sayman mutemedinin başlıca gorevleri şunlardır:
a. Satın alınacak veya satılacak eşya ve gereclerin eksiltme ve artırma şartlarını ve sozleşme projelerini hazırlamak,
b. Paralı yatılı oğrencilerin taksitlerini ve ucretle yemek yiyenlerin paralarını zamanında alarak saymanlığa yatırmak,
c. Mutemet sıfatıyla kendisine verilen gorevleri, maaş ve hesap işleri ile ilgili işlemleri gunu gunune yapmak,
d. Odenekleri kanunlar ve yonetmeliklere uygun olarak mudurun vereceği emirlere gore harcamak ve yonetmeliklere uygun olarak hazırlamak ve ayrıca bununla ilgili belgeleri "Ayniyat Talimatnamesi"nin gerektirdiği faturaların orneklerini satın alma ve satma kararlarını dosya halinde saklamak,
e. Odenek, maaş vb. ile senet defterlerini tutmak; her ay sonunda odeme ve gider gercekleştirme cizelgelerini hazırlamak,
f. Gunluk pansiyon tabelasını duzenlemek.
Madde 12 - Ambar memuru pansiyonla ilgili işlerin yurutulmesinden mudur yardımcısına karşı sorumludur.
Ambar memurunun başlıca gorevleri şunlardır:
a. Satın alınan eşya, arac-gerec, makina ve erzakın tesliminde hazır bulunmak, muayene edilerek kabullerine karar verilen erzak, arac_gerec, eşya ve makinayı ambar veya depoda ozenle korumak; tutmak, gerekli olan yerlere usulune gore vermek,
b. Demirbaş eşya esas defteriyle kullanılmaya yarayan erzak, eşya, arac-gerec ve makinaya ait ambar ve depo esas defterlerini ve yatılı oğrenci eşya ve gerecini dağıtma defterini tutmak,
c. "Ayniyat Talimatnamesi" hukumlerine gore demirbaş eşya hakkında gereken işlemleri tamamlamak,
d. Sayman mutemedi tarafından duzenlenen tabelaya gore erzakı nobetci oğretmenin yanında cıkarmak ve tabelayı imza ettirmek,
e. Depo cıkış pusulalarını duzenlemek ve mudure imzalattırarak malzemeyi vaktinde ilgililere vermek, okula gelen yiyecek ve gerecin muayenesi ve teslimi icin "Ayniyat Talimatnamesi" gereğince yapılması gereken işleri izleyip sonuclandırmak; bu iş ve işlemlerle ilgili belgeleri saklamak,
f. Ambar ve depolara giren ve cıkan eşya kayıtlarını,"Ayniyat Talimatnamesi" esaslarına gore zamanında yapmak, mali yıl başında ambar ve depo sayımları sonunda cetvel ve tutanakları duzenlemek.
Madde 13 - Aşcı, calışmalarında diyet uzmanına, diyet uzmanı yoksa mudur yardımcısına karşı sorumludur.
Aşcının başlıca gorevleri şunlardır:
a. Gunluk tuketim maddeleri tabelasına gore, kendisine teslim edilen butun besin maddelerini (varsa diyet uzmanının gozetim ve denetimi altında) mevcut listeye gore en iyi şekilde pişirip hazırlamak, kalitesini ve goruntusunu bozmadan dağıtımını sağlamak.
b. Teslim aldığı besin maddelerinin bozulmayacak şekilde saklanması ve eksiksiz olarak hazırlanması, tamamen yerine sarfını ve ziyan edilmemesini sağlamak,
c. Mutfakta kullanılan butun bakır kapların ve gereclerin daima kalaylı ve temiz bulunmasına dikkat etmek, mutfağın genel temizlik ve calışma disiplinini sağlamak.
Madde 14 - Aşcı yardımcısının başlıca gorevleri şunlardır:
a. Aşcı bulunmadığı zaman onun gorevlerini yapmak,
b. Aşcının vermiş olduğu diğer gorevleri yapmak.
Madde 15 - Pansiyonda gorevlendirilen diğer yardımcı hizmetler sınıfı personelinin başlıca gorevleri şunlardır:
a. Pansiyon, yemekhane, yatakhane ve tesisler ile eşyalarının temizliğini yapmak,
b. Pansiyona gelen ceşitli malzeme, arac ve gereci gerekli yerlere taşımak ve yerleştirmek,
c. Posta ve evrak dağıtım işini okul icinde ve dışında yurutmek,
d. Mutfak işlerinde yardımcı olmak,
e. Pansiyon tesislerinde geceleri, mesai saatleri dışında ve tatillerde verilecek nobet gorevini yapmak,
f. Okul bahcesinin temizlik, bakım ve diğer hizmetlerini yapmak,
g. Okul idarecileri ve oğretmenlerin verecekleri pansiyon hizmeti ile ilgili diğer işleri yapmak.
Madde 16 - Muayene ve Teslim Alma Komisyonu:
Muayene ve Teslim Alma Komisyonu, pansiyonda gorevli mudur yardımcısının başkanlığı altında oğretmenler kurulunca bir yıl icin secilen pansiyonda gorevli olan iki belletici ve işle ilgili ambar memurundan kurulur. Komisyon usulune gore satın alınan eşya ve gerecleri şartlarına veya sozleşmeler uyarınca muayenesini yaparak kabul veya geri cevirmesi hakkında gereken işlemi yapar.
Bu komisyon aynı zamanda "Ayniyat Talimatnamesi" hukumlerine gore her yıl sonunda demirbaş eşya ile kullanılmaya yarayan eşya ve gereclerin sayımı ve denetlenmesi ile ilgili odevleri yapar. Bu komisyonun muayene ve teslim alma işleriyle ilgili kararları okul muduru tarafından onaylanır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yonetmeliği