Milli Eğitim Bakanlığından:
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 22/06/1992
Yayımlandığı Resmi Gazete No: 21262
BİRİNCİ BOLUM : Genel Hukumler Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, zihinsel ozurlu cocuklara ait okul, ozel sınıf, kaynaştırma, bireysel eğitim ve diğer ozel eğitim uygulamalarının kuruluş ve işleyişleri ile ilgili esasları duzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 - Bu Yonetmelik, Bakanlığa bağlı; zihinsel ozurlu cocuklara ait resmi ve ozel okul, ozel sınıf ve ozel eğitim uygulamalarına devam eden oğrencilerin, eğitimi, oğretimi ve yonetimi ile ilgili hukumleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 - Bu Yonetmelik, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 2916 sayılı Ozel Eğitime Muhtac Cocuklar Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;
"Bakanlık", Milli Eğitim Bakanlığını,
"Ozel Eğitim", ozel eğitime muhtac cocukların eğitimleri icin ozel olarak yetiştirilmiş personel ve geliştirilmiş eğitim programları ile bu cocukların ozur ve ozelliklerine uygun ortamda surdurulen eğitimi,
"Ozel eğitime muhtac cocuklar", beden, duygu, ruh, zihin, sosyal ozellikleri ve durumlarındaki olağan dışı ayrılıkları sebebiyle normal eğitim hizmetlerinden yararlanamayan 4-18 yaş grubundaki cocukları,
"Oğrenme gucluğu olan cocuklar", zihinsel performansları olarak, yetiştiği cevrenin maddi ve kulturel yetersizliği yuzunden, eğitim ve oğretim icin ilgileri, tecrubeleri bulunmayan veya organik ve fonksiyonel sebeplere bağlı ozel nitelikte anlama, anlatma, okuma-yazma, cizme, tanıma ve kavramlaştırmada guclukleri olan cocuğu,
"Zihinsel ozurlu cocuk", zihin gelişmelerinde meydana gelen yavaşlama, duraklama veya gerileme sebebiyle, davranış ve uyum yonunden yaşıtlarına gore surekli olarak 1/4 oranında ve daha fazla gerilik ve yetersizliği olan cocuğu,
"Eğitilebilir zihinsel ozurlu cocuk", zeka bolumu, ceşitli olceklerde surekli olarak 45-75 arasında olan zihinsel ozurluğu cocuğu,
"Klinik bakıma muhtac cocuk", zeka bolumu ceşitli olcumlerde surekli olarak 24'ten aşağı olup, hayata uyum sağlamayan ve sağlık kurumlarında devamlı klinik bakıma ihtiyacı olan zihinsel ozurlu cocuğu,
"Okul", zihinsel ozurlu cocuklara ait "Eğitilebilir Cocuklar iş Okulları" ve "Oğretilebilir Cocuklar Okulları"nı,
"Eğitilebilir Cocuklar İş Okulu", ilkokul mezunu olup, zeka bolumu 45-75 arasında bulunan, bu sebeple ust oğrenime devam edemeyenlere uygun bir meslek veya işin temel becerilerini kazandırmayı amaclayan, cıraklık seviyesinde, bir yılı hazırlık olmak uzere 4 yıl eğitim veren, gunduzlu ve yarım yatılı ozel eğitim okullarını,
"Ozel sınıf, Bakanlığa bağlı, normal ilkokullar ve ilkoğretim okulları bunyesinde, oğrenme gucluğu olan veya eğitilebilir ve oğretilebilir duzeydeki, zihinsel ozurlu cocuklar icin acılacak sınıfları,
"Uzman personel", fiilen sınıfa girmeyen, eğitim-oğretim ve sağlık alanında en az dort yıllık yuksek oğrenim gormuş alan bilgisine sahip personeli,
"Kaynaştırma", zihinsel ozurlu cocukların normal okullarda akranları ile birlikte eğitim ve oğretime devam ettiği programı, ifade eder.
İKİNCİ BOLUM : Oğretilebilir Cocuklar Okulu
Okulun Amacları
Madde 5 - Okulun amacları, Turk Milli Eğitiminin genel amacları ve temel ilkelerine uygun olarak oğrencilerin;
a) Eğitim-oğretim haklarından yararlanmalarını,
b) Turkce'yi, ozurleri oranında doğru kullanabilmelerini,
c) Fizik guclerini geliştirebilmelerine, bağımsız hareket edebilmelerine ve zihinsel kapasiteleri ile davranışları arasında uyum sağlayabilmelerine yardımcı olmak amacıyla gerekli rehabilitasyonu,
d) Sosyal hayata uyumlarını,
e) Kapasiteleri oranında oz bakım ve iş becerileri kazanmalarını, sağlamaktır.
Okula Alınacak Oğrencilerde Aranan Şartlar
Madde 6 - Okula alınacak oğrencilerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekir:
a) Oğretilebilir zeka duzeyinde "25-44 Z.B." olmak,
b) Zihin yetersizliği yanında, kor, sağır ve bağımlılık derecesinde ortopedik ozurlu olmamak,
c) Muracaat tarihinde 6 yaşını doldurmuş, 14 yaşından gun almamış olmak,
d) Tuvalet alışkanlığını kazanmış olmak,
e) Okula kayıt sırası gelmiş olmak, (okul personelinin cocukları icin bu şart aranmaz).
Okula Kayıt Olacaklardan İstenecek Belgeler
Madde 7 - Okula alınacak oğrencilerin belgeleri, il eğitim kurulu karan alınmak ve sıra kaydı tutulmak uzere, il rehberlik ve araştırma merkezi başkanlığına verilir. Bu Belgeler Şunlardır:
a) Muracaat fişi ve kayıt bildiriği, (Ornek: 1)
b) Rehberlik ve araştırma merkezi mudurluğunden alınacak inceleme raporu ve cocuk tanıma fişi,
c) Sağlık raporu, (Zihin yetersizliği bulaşıcı ve surekli tedavi gerektiren bir hastalığın olup olmadığını gosteren sağlık kurulu raporu)
d) Nufus cuzdanı orneği,
e) 4 adet vesikalık fotoğraf,
f) 4 adet zarf ve iadeli taahhudu posta pulu,
g) Dosya zarfı.
Gecici Kayıt Suresi
Madde 8 - İl rehberlik ve araştırma merkezi başkanlığınca "sıralama defteri" tutulur. Sıralama defterine, her oğrenci icin bir aday kayıt numarası verilir. Aynı zamanda, oğrencilerin aday kayıt numaraları, belgeleriyle birlikte okul mudurluklerine gonderilir.
Madde 9 - Kayıtlar, eğitim-oğretim yılının başlamasından bir ay once başlar ve bir bucuk ay surer.
Madde 10 - Sırası gelen oğrencilerden, yaş sınırını gecmeyenlerin velilerine, kayıt yaptırmaları icin, okul mudurluğunce cağrı yapılır. Cağrı yapıldığı tarihten itibaren, en gec bir ay icinde okul mudurluğune mazeretsiz olarak başvurmayanlar, o yılki sıra hakkını kaybederler. Mazeretlerini belgelendirenler bu hukmun dışındadır. Sırasını kaybedenlerin yerine, sıradaki diğer cocuklar cağrılır.
Nakil İşleri
Madde 11 - Oğretilebilir cocuklar okulları arasında nakil yapılabilir. Bir okuldan diğer bir okula oğrenci nakli, onceki okula en az uc ay devam etmesi kaydıyla yapılır. Oğrenci dosyası, eski okuldan istenir.
Kayıt Silme
Madde 12 - Oğrencinin gecici ve surekli kaydının silinmesi aşağıdaki şekillerde olur:
a) Tedavisi mumkun olmayan bir bulaşıcı hastalık veya okul programını takip etmesini engelleyecek hastalığa yakalandığı doktor raporu ile tespit edilen,
b) Okulun programlarından, butun tedbirlere rağmen yararlanamayacağı rehberlik ve araştırma merkezi raporu ile tespit edilen,
c) Okula alındıktan sonra tedavi gorenlerden tedavisi başarılı sonuc vermeyen, oğrencilerin kaydı silinir.
Bitirme veya Devam Etme Belgeleri
Madde 13 - Okulun programını bitiren oğrencilere "Bitimle Belgesi" verilir. (Ornek: 2) Okulun programını bitirmeden ayrılan oğrencilere "Devam Etme Belgesi" verilir. (Ornek: 3)
Eğitim-Oğretim ve Rehabilitasyon
Madde 14 - Okulun eğitim-oğretim programı, aşağıdaki seviyelerden meydana gelir:
1) Oz Bakım 1
2) Oz Bakım 2
3) Unite 1
4) Unite 2
5) İş Eğitimi ve Uygulama Programı
İş Eğitimi ve Uygulama Programı, okulun bunyesinde olabileceği gibi Bakanlığın uygun goreceği bir başka mekanda da okula bağlı olacak surdurulebilir.
Okulun programında yer alan Oz Bakım 1, Oz Bakım 2, Unite 1, Unite 2 ve İş Eğitimi ve Uygulama Programlarının her birinin suresi en az bir, en cok uc yıldır.
Seviyelere uygun hazırlanan eğitim-oğretimi ve rehabilitasyonla ilgili okul programıyla beraber, ferdi programlar da uygulanır.
Ferdi programlar, Rehberlik ve Değerlendirme Kurulunun teklifi ile uzmanlarca hazırlanır.
Sınıf Mevcudu
Madde 15 - Her seviyede sınıf mevcudu en az beş, en fazla on'dur. Bu mevcutlara gore sınıflarda bir oğretmen ve bir cocuk bakıcısı gorevlendirilir.
Etkinlik Sureleri
Madde 16 - Okulda etkinlikler suresi toplamı gunluk 6 saat (360 dakika) dır.
Oğrenci icin etkinlik devamlıdır. Oğrencilerin ozelliklerinden dolayı etkinlik, dinlenme ve ihtiyac giderme ic icedir. Zamanla sınırlandırılamaz. Yemek sureleri de etkinlikten sayılır.
Oğretmenler, okula etkinliklerin başlamasından 10 dakika once gelir, bitişinden 10 dakika sonra okulu terkeder.
Etkinlik, dinlenme ve yemek sureleri okul idaresince duzenlenir.
Değerlendirme
Madde 17 - Seviyeler arasındaki gecişler, genellikle yıl sonunda sınıf oğretmeni ve branş oğretmeni erinin teklifi uzerine, rehberlik ve değerlendirme kurulunca yapılır.
Seviye gecişine etkisi olmamakla beraber, oğrencilere I. ve II. yarıyıl sonunda, oğrenci gelişim karnesi verilir. Karneler sınıf oğretmeni tarafından doldurulur. (Ornek:4) Karnede belirtilmeyen hususlar, ayrıca veliye yazılı olarak bildirilir.
Oğretmenler Kurulu
Madde 18 - Oğretmenler kurulu, yonetici, oğretmenler ve uzmanlardan meydana gelir. Kurulun başkanı okul mudurudur. Bu kurul, yılda en az 3 defa toplanır. Kurulun toplantı yeri, zamanı ve gundemi uyelere yazılı olarak, bir hafta onceden duyurulur. Kurul tutanakları aynı bir dosyada saklanır.
Madde 19 - Kurulun Gorevleri Şunlardır:
Oğretmenler kurulu, eğitim ve oğretim calışmalarının planlama ve değerlendirme organıdır. Kurul; kararları, kanun, tuzuk, yonetmelik, oğretim programı ve Bakanlıkca verilen emirler cercevesinde alır ve
tavsiyelerde bulunabilir.
Rehberlik ve Değerlendirme Kurulu
Madde 20 - Rehberlik ve değerlendirme kurulu, okul mudurunun başkanlığında, oğretmenlerden bir ve mevcut uzman personelin her birinden birer uye ile temsil edildiği, en az beş uyeden oluşur.
Kurulda, eksik personel uyeliği oğretmenler tarafından doldurulur. Bu kurulda gorev alacak oğretmenler, her oğretim yılı başında toplanan oğretmenler kurulunda, bir oğretim yılı icin secilir. Kurula, okul muduru olmadığı zamanlarda, okul mudurunun gorevlendireceği mudur yardımcısı başkanlık yapar.
Madde 26 - Hazırlık sınıfında oğrencilere, okulda ve iş yerlerinde gerekli olan teorik bilgiler, uygulamalı temel iş bilgisi ve becerileri kazandırılır. Bu sınıfta eğitim-oğretim okulda yapılır. Oğrenciler bir iş yerine gonderilmezler.
Madde 27 - Birinci, ikinci, ucuncu sınıflarda, oğrencilere haftalık ders dağıtım cizelgesinde gosterilen dersler ile yonlendirildiği iş ve sanat eğitimi dersleri verilir.
a) Hazırlık sınıfından sonra birinci, ikinci, ucuncu sınıfların herhangi birinde, iş yerinde calışabilecek başarıyı gosteren oğrencinin, iş yerine yerleştirilmesi, mesleğe yoneltme ve izleme kurulunca yapılır.
b) Birinci, ikinci, ucuncu sınıflarda iş yerine yerleştirilmesi mumkun olmayan oğrencilere, haftalık ders dağıtım cizelgesindeki dersler seviyelerine gore uygulanır.
c) İş yerinde calışan oğrenciler, mesleğe yoneltme ve izleme kurulunca takip edilir.
d) İş yerine uyum sağladığı gozlenen oğrencilerin, iş yerinde devamlı statuye sahip, cırak veya işci kapsamına aldırılması icin calışılır.
e) İş yerine uyum sağlayamayan oğrencilerin, mesleğe yoneltme ve izleme kurulunca iş yeri değiştirilir veya eğitimine okulda devam edilir.
f) İş yerinde uyumlu olarak calışan oğrencinin, kultur derslerinden yetiştirilmesi ve değerlendirilmesi icin, haftada en az bir gun okula devamı sağlanır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Milli Eğitim Bakanlığı zihinsel ozurlu cocuklarınn eğitimi