Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yonetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığından:

Resmi Gazete Tarihi : 14/02/2006

Resmi Gazete Sayısı : 26080

BİRİNCİ KISIM : Genel Hukumler

BİRİNCİ BOLUM:Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac

Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı Cıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Mudurluğune bağlı yaygın eğitim kurumlarının kuruluş, gorev ve işleyişi hakkındaki yontem ve ilkeler ile halk eğitimi merkezlerinin gozetiminde veya iş birliğinde ozel oğretim kurumları mevzuatı dışında acılacak kurslarla ilgili yonetim, eğitim- oğretim, uretim, rehberlik ve denetime ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 - Bu Yonetmelik, halk eğitimi merkezleri ve eğitim odalarının kuruluş, gorev, yonetim, eğitim- oğretim, uretim, rehberlik, denetim ve eş gudum iş ve işlemleri ile halk eğitimi merkezlerinin gozetiminde veya iş birliğinde diğer resmî ve ozel kurum ve kuruluşlar, belediyeler, meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ve gonullu kuruluşlarca ozel oğretim kurumları mevzuatı dışında acılacak kurslarla ilgili izin, onay, eğitim- oğretim, denetim ve rehberliğe ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yonetmelik; 12/5/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 17, 18, 40, 41, 42, 47 ve 56 ncı maddeleri, 12/5/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanunun 18, 57 ve 60 ıncı maddeleri, 19/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35, 37 ve 38 inci maddeleri, 12/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununun 11, 13, 78 ve 81 inci maddeleri, 18/6/1983 tarihli ve 2841 sayılı Zorunlu İlkoğrenim Cağı Dışında Kalmış Okuma- Yazma Bilmeyen Vatandaşların Okur- Yazar Duruma Getirilmesi veya Bunlara İlkokul Duzeyinde Eğitim- Oğretim Yaptırılması Hakkında Kanun ile 2/12/1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'a dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;

Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

Genel Mudurluk: Cıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Mudurluğunu,

Yaygın Eğitim: Orgun eğitim sistemine hic girmemiş ya da her hangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden cıkmış bireylere; ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ekonomik, toplumsal ve kulturel gelişmelerini sağlayıcı nitelikte, ceşitli sure ve duzeylerde hayat boyu yapılan eğitim- oğretim, uretim, rehberlik ve uygulama etkinliklerinin tumunu,

Millî Eğitim Mudurluğu: İl/İlce millî eğitim mudurluklerini,

Yaygın Eğitimden Sorumlu Mudur Yardımcısı/Şube Muduru: Yaygın eğitim hizmetlerini yurutmekle gorevli il millî eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurunu,

Merkez: Yaygın eğitim etkinliklerini yuruten halk eğitimi merkezlerini,

Eğitim Odası: Merkezlere bağlı olarak belde, koy ve mahallelerde acılan sabit eğitim yerlerini,

Kurs Merkezi: Merkezlere bağlı olarak sabit veya gecici binalarda komisyonun ve bunyesinde birden fazla kursun acıldığı kurs merkezlerini,

Kurs Yeri: Merkezlere bağlı olarak mahalle, koy, belde, ilce/il merkezlerinde herhangi bir alan/dalda kurs faaliyeti yapılan sabit veya gecici bina, salon ve benzeri yerleri,

Kurs: Halk eğitimi merkezleri ve eğitim odaları ile halk eğitimi merkezlerinin denetim ve gozetiminde diğer kurum ve kuruluşlar tarafından halka acık ucretsiz olarak acılan okuma- yazma, meslekî ve teknik, sosyal ve kulturel amaclı kursları,

Meslek Kursları: 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununa dayalı olarak acılan ve kurs suresince kursiyerlerin, cırak oğrencilerin haklarından yararlandırıldığı meslek kurslarını,

Meslekî ve Teknik Kurslar: Meslekî ve teknik eğitim gorme imkÂnı bulamayan kişileri; hayata ve mesleğe hazırlamak, iş alışkanlıkları kazandırmak, aktif bir uretici duruma getirmek, bir iş yerinde calışacak veya kendi iş yerini kuracak bilgi, beceri sahibi yapmak, bir meslek dalında calışanları ise yeniliklere hazırlamak icin meslek kursları statusu dışında duzenlenen kursları,

Kurs Dışı Eğitsel Etkinlik: Merkez, eğitim odası, kurs merkezi ve kurs yerlerinde kurslara kayıtlı ve kayıtsız tum kişilerin katılımına acık olarak duzenlenen toplantı, yarışma, sergi, panel, gezi, sempozyum, festival, fuar ve benzeri kurs dışı eğitsel etkinlikleri,

Mudur: Halk eğitimi merkezi mudurunu,

Mudur Başyardımcısı: Merkezde gorevli mudur başyardımcısını,

Teknik Mudur Yardımcısı: Bunyesindeki doner sermaye işletmesinden dolayı halk eğitimi merkezi ve akşam sanat okulu niteliği kazanan merkezlerdeki doner sermaye iş ve işlemlerinden sorumlu mudur yardımcısını,

Mudur Yardımcısı: Merkezde gorevli mudur yardımcısını,

Diğer Personel: Merkezlerde gorevli atolye şefi, sosyal hizmet uzmanı, oğretmen, proje eğitim sorumlusu, kadrolu usta oğretici, uzman ve usta oğretici, gonullu oğretici ile teknik ve genel idare hizmetleri sınıfındaki personel ile yardımcı hizmetler sınıfındaki personeli,

Kulup: Merkez hizmetlerinin verimini artırmak icin hizmetin onemine inanmış, bilgi ve becerisinden yararlanılabilecek, kurslara kayıtlı olan ve olmayan gonullu kişilerden oluşturulmuş calışma gruplarını,

Okul- Aile Birliği: Merkez ile aile arasındaki butunleşmeyi ve iş birliğini sağlamak amacıyla yonetici, oğretmen, uzman ve usta oğretici ile 18 yaşından kucuk kursiyerlerin velileri ile halk eğitimi konusunda deneyimli ve gonullu kişilerden oluşan birliği,

Belge/Sertifika: Kursları başarı ile tamamlayanlara verilen belge veya sertifikayı,

ifade eder.

İKİNCİ BOLUM:Yaygın Eğitim

Amac ve işlevler

Madde 5 - Yaygın eğitimin amac ve işlevinin; Anayasa, Turk Millî Eğitiminin genel amacları ve temel ilkeleri, Ataturk ilke ve inkılÂpları doğrultusunda evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun ve bir butunluk icinde yerine getirilmesi icin planlı kalkınma hedefleri doğrultusunda toplumun ozellikleri ve ihtiyaclarına gore bireylere;

a) Millî butunleşmeyi guclendirici ve yurttaşlık gorevini bilincli olarak yapmalarını sağlayıcı, demokrasiyi guclendirici, kişilerin duşuncelerini, kişiliklerini ve yeteneklerini geliştirici bicimde eğitim calışmaları yapmak,

b) Okuma- yazma oğretmek, eksik eğitimlerini tamamlamaları icin surekli eğitim imkÂnları hazırlamak,

c) Cağımızın bilimsel, teknolojik, ekonomik, toplumsal ve kulturel gelişmelerine uyumlarını sağlayıcı eğitim imkÂnları hazırlamak,

d) İmkÂnların elverişli olması durumunda bilişim teknolojisi kullanılarak yaygın eğitimi yurt dışında ve ikili anlaşmalar cercevesinde yaygınlaştırmak, diğer ulkeler ile Turk Cumhuriyetleri ve Turk topluluklarına yonelik programlar hazırlayıp uygulamak,

e) Turkce'nin doğru, guzel, etkili ve kurallarına uygun olarak oğretilmesi, kullanılması ve yaygınlaştırılması yonunde yurt ici ve ikili anlaşmalar cercevesinde yurt dışı icin oğretim programları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak,

f) Toplumun kalkınmasında kamu, ozel ve yerel kaynaklar harekete gecirilerek kalkınma projelerine halkın katılımını sağlayıcı onlemler almak,

g) Millî kalkınmayı destekleyici, toplumsal projelerin başarıya ulaşması icin eğitim etkinliklerini duzenlemek ve bu tur calışmalara katılmak,

h) Millî kultur değerlerinin korunması, dunya kulturune acık olarak geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak,

ı) Toplu yaşama, dayanışma, yardımlaşma, birlikte calışmaya yonelik alışkanlıklar kazandırmak,

j) Tarım, endustri ve hizmet sektorundeki yeni teknolojilerin tanıtılmasına, yeni hizmet alanlarının geliştirilmesine, işsiz ya da farklı bir iş kolunda calışmak isteyenlerin istihdamını sağlayıcı ve calışanların hayat seviyelerini yukseltici beceriler kazanmalarına yardımcı olmak,

k) Yoresel ozelliklere ve ihtiyaclara gore eğitim- oğretim, uretim, istihdam, pazarlama ve orgutlenmeye yonelik calışmalar yapmak,

l) Kırsal kesimden goc edenlerin kent kulturune uyum sağlamalarına yonelik eğitim calışmaları yapmak,

m) Kısa sureli ve kademeli eğitim uygulayarak sanayinin ihtiyacı olan iş gucunun yetiştirilmesine yardımcı olmak icin meslekî ve teknik icerikli eğitim calışmaları yapmak,

n) Mesleklerinde hizmet ici eğitim vermek ve ceşitli mesleklerde gelişmeleri icin gerekli bilgi ve becerileri kazandırma imkÂnı sağlamak,

o) Sağlık kuruluşları ve alan uzmanlarının iş birliğinde halk sağlığının korunması, aile planlaması, sivil savunma, sağlıklı beslenme ve barınma, iyi bir uretici ve bilincli bir tuketici olma niteliğini kazandırıcı calışmalar yapmak,

p) Serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirme ve kullanma alışkanlıkları kazandırmak, yeteneklerini sergileme ve geliştirme imkÂnları sağlamak,

r) Ozel eğitim gerektiren, gelişim ozelliklerine dayalı bireysel yeterlilikleri doğrultusunda okuma- yazma oğretmek, eğitimlerini tamamlatmak, bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır.

İlkeler

Madde 6 - Millî eğitimin genel amacları ve temel ilkeleri ile bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amaclar doğrultusunda yaygın eğitim hizmetlerinin ilkeleri şunlardır:

a) Herkese acıklık: Herkesin yararlanabileceği bicimde yurutulur ve ozel eğitim gerektiren bireyler icin ozel onlemler alınır.

b) İhtiyaca uygunluk: Bireysel ve toplumsal ihtiyaclara uygun olarak gercekleştirilir.

c) Sureklilik: Bireylerin hayat boyu yararlanabilecekleri bicimde duzenlenir.

d) Bilimsellik: Her derece ve turdeki program ve uygulamalar, bilimsel araştırmalara dayalı olarak surekli geliştirilir ve yenilenir.

e) Planlılık: Kalkınma planları hedeflerine uygun şekilde; eğitim- oğretim, uretim, insan gucu, istihdam ilişkileri dikkate alınarak uretkenliğe ağırlık verilecek bicimde planlanır.

f) Yenilik ve gelişmeye acıklık: Programlar; oğrenme ve oğretme yontemleri ile ders arac- gerec, bilimsel ve teknolojik gelişmelere, cevrenin ve ulkenin ihtiyaclarına gore surekli geliştirilir.

g) Gonulluluk: Bireyin ve toplumun calışmalara isteyerek katılımları esas alınır. Sivil toplum kuruluşlarının yaygın eğitim etkinliklerine katılımlarının desteklenmesi ve ozendirilmesi, yetki ve sorumluluklarının paylaşılması, merkez ile ailenin iş birliği, kulupler, gonullu calışma grupları ve benzeri oluşumlara calışma imkÂnı verilir.

h) Malî destek: Doner sermaye kapsamı dışındaki kurs ve etkinlikler ucretsizdir. Gercek ve tuzel kişiler, etkinliklere gonullu olmak şartıyla aynî ve nakdî katkıda bulunabilirler. Aynî katkılar tamamıyla bağış şeklinde olabileceği gibi karşılıksız olarak belli bir etkinlik donemi icinde kullanım şeklinde de olabilir.

ı) Her yerde eğitim: Amaclar, duzenli ve programlı olarak yalnız kamu ve ozel kurum ve kuruluşlarda değil aynı zamanda evde, cevrede, iş yerlerinde, her yerde ve her fırsatta gercekleştirilir.

j) Butunluk: Orgun eğitim ile birbirlerini tamamlayacak ve destekleyecek, gerektiğinde aynı nitelikleri kazandırabilecek bicimde, her turlu imkÂnlarından yararlanabilecek bir butunluk icerisinde duzenlenir.

k) Eş gudum: Aynı alanda hizmet yuruten ceşitli kamu, ozel ve gonullu kurumlar arasında eş gudum ve iş birliği sağlanarak hizmetlerde etkililik ve verimlilik artırılır. Bu etkinlikler, millî eğitimin amaclarına uygunluk yonunden denetlenir.

İKİNCİ KISIM : Merkezlerin Kuruluş ve Gorevleri

BİRİNCİ BOLUM:Kuruluş ve Yonetim

Amac ve kuruluş

Madde 7 - Kurs, seminer, toplantı, sempozyum, kulup ve benzeri etkinliklerle yaş, eğitim duzeyi, cinsiyet, din ve dil farkı gozetmeksizin, orgun eğitim sistemine hic girmemiş ya da herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden cıkmış kişilere; okuma- yazma oğretimi ve diğer eksik eğitimlerini tamamlamasına destek sağlayıcı eğitim vermek, tamamlama programları uygulamak, meslekî, sosyal ve kulturel bilgi ve beceriler kazandırmak ya da mevcut bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla il/ilcelerde merkezler kurulur.

İhtiyac ve şartlar doğrultusunda belde, koy ve mahallelerde merkezlere bağlı olarak eğitim odaları, kurs merkezleri veya kurs yerleri oluşturulur.

Eğitim surecinde uretimi gercekleştirmek, kapasite fazlasını değerlendirmek, destek hizmeti vermek, bu yolla ekonomik ve toplumsal yarar sağlamak icin bunyesinde doner sermaye işletmesi kurulan merkezler, halk eğitimi merkezi ve akşam sanat okulu niteliği kazanır.

Merkezlerde yapılacak calışmalar

Madde 8 - Merkezlerde yaygın eğitimin ilke ve amacları doğrultusunda aşağıda belirtilen gorevler yurutulur:

a) Millî kultur, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum, yurttaşlık eğitimi, guzel sanatlar, sportif, sosyal ve kulturel etkinlikler ile benzeri konuları iceren eğitim calışmaları yapmak.

b) Okuma- yazma oğretimi ve diğer eksik eğitimlerin tamamlanmasına destek sağlayıcı surekli eğitim yapmak, şartlar ve ihtiyaclara gore ilgili eğitim kurumları ile iş birliği icinde programlar hazırlamak ve uygulamak.

c) Meslek oncesi eğitimi, yeni bir meslek edinmeyi, cok yonlu iş eğitimi, endustri icinde eğitim ve surekli eğitim konularını kapsayan meslekî ve teknik eğitim programları uygulamak, yerel duzeyde iş gucu piyasası ile ilgili araştırmalar yaparak istihdam edilebilir meslek alanlarında kurslar duzenlemek ve nitelikli ara insan gucu yetiştirmek.

d) Turizm, halk sağlığı, tarım, ev ekonomisi, kooperatifcilik, toplum kalkınması, surdurulebilir cevre bilinci, doğal hayatı koruma, kazalara karşı onlem, doğal afetden korunma, girişimcilik, tuketici eğitimi, sivil savunma, ilkyardım, halk sağlığı, uyuşturucu ile mucadele, bulaşıcı hastalıklara karşı onlem alınması, doğabilecek ozurluluğun onlenmesi gibi konularda kurs, seminer, konferans, yarışma, acık oturum, sergi, panel, sempozyum ve benzeri etkinlikleri duzenlemek.

e) İmkÂnlar olcusunde kitaplıklar oluşturmak, belli aralıklarla yayınlar yapmak, yorenin tarihî ve kulturel değerlerini gelişme surecinde derleme ve yayın yoluyla tanıtmak, yorede yetişmiş unlu kişilerin biyografilerini hazırlama ya da hazırlanmasını ozendirmek ve desteklemek gibi calışmalar yapmak.

f) Millî ve mahallî bayramlar, belirli gun ve haftalar, cevreye ait gelenek ve gorenekler ile millî kultur değerlerinin tanıtılması, korunup yaşatılması yonunde calışmalar yapmak.

g) Kurs dışı eğitsel etkinlikler cercevesinde yarışma, sergi, gezi, panel, toplantı, kampanya ve benzeri etkinlikler duzenlemek, bu etkinliklerin sureklilik kazanmasını sağlamak, gerekli şartların oluşturulması kaydıyla yoresel, ulusal ve uluslararası duzeyde gercekleştirmek, ihtiyac duyulan kulupleri oluşturup etkin şekilde calıştırmak.

h) Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları iş birliğinde ulusal meslek standartlarına uygun meslekî ve teknik eğitim programları hazırlamak ve bu programlara gore kurslar acmak.

ı) Doner sermaye işletmesine bağlı olarak meslekî, sosyal ve kulturel amaclı kurslar duzenleyip eğitim icerisinde uretimi gercekleştirmek, atıl kapasiteyi değerlendirmek, ekonomik ve toplumsal yarar sağlayıcı calışmalar yapmak.

j) Etkinliklerle ilgili hazırlanmış yazılı, gorsel ve işitsel araclardan belli bir program cercevesinde kursiyerlerin yararlanmasını sağlayıcı calışmalar yapmak.

k) Diğer resmî kurum ve kuruluşlar, belediyeler, dernekler, meslek odaları, vakıflar ve gonullu kuruluşlarca halka acık ucretsiz duzenlenecek yaygın eğitim amaclı kurslarla ilgili kurs acma, oğretime başlama, denetim, rehberlik, gozetim, sınav ve benzeri konulara ilişkin iş ve işlemleri yurutmek, gerekli eş gudumu sağlamak.

l) İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği icinde ozel eğitim gerektiren kişilere yonelik kurs ve etkinlikler duzenlemek.

m) İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak; koruma altındaki cocuklar ve kadınlar, sokakta calışan cocuklar, tedavi altındaki madde bağımlıları, tutuklu ve hukumluler ile hastanede yatan kişilere kurs ve etkinlikler duzenlemek, emekliliğe uyum ve yaşlılara yonelik etkinlikler gercekleştirmek.

n) Aileyi geliştirmeye yonelik cocuk psikolojisi, cocuk bakımı, cocuk gelişimi, ev yonetimi, aile iletişimi ve benzeri konularda eğitim etkinlikleri duzenlemek; anne- baba ve cocuk eğitimiyle ilgili uygulamalı kurslar duzenlemek, kursiyer cocuklarının yararlanabileceği cocuk bakım ve eğitim odaları oluşturmak.