Resmi Gazete Tarihi: 12/12/1986

Resmi Gazete Sayısı: 19309

Orman Bakanlığından:

BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Kanuni Dayanak ve Tanımlar

Amac :

Madde 1 - Bu yonetmeliğin amacı; 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamına giren yerlerin; tesis, koruma, bakım, onarım, tanıtım, yonetim ve işletme harcamaları icin Orman Bakanlığı emrinde kurulmuş bulunan " Milli Parklar Fonu"nun teşkili ve kullanma esaslarını belirlemektir.

Kapsam :

Madde 2 - Bu yonetmelik, "Milli Parklar Fonu"nun teşkili ile bu Fonun Milli Parklar, Tabiat Parkları, Tabiat Anıtları, Tabiatı Koruma Alanları calışmalarında kullanılması ile ilgili esas ve usulleri kapsar.

Kanuni Dayanak :

Madde 3 - Bu yonetmelik 2873 Sayılı Milli Parklar Kanununun 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar :

Madde 4 - Bu yonetmelikte yer alan;

Kanun: 2873 Sayılı Milli Parklar Kanununu,

Bakanlık: Orman Bakanlığını,

Genel Mudurluk: Milli Parklar ve Av - Yaban Hayatı Genel Mudurluğunu,

İdari ve Mali İşler Şubesi: İdari ve Mali İşler Şube Mudurluğunu,

Bolge Mudurluğu:Bakanlık Bolge Mudurluğunu,

Fon: Milli Parklar Fonunu,

Başmuhendislik: Milli Parklar ve Av - Yaban Hayatı Başmuhendisliğini,

Mudurluk: Milli Park Mudurluğunu,

Muhendislik: Milli Parklar ve Av - Yaban Hayatı Muhendisliğini,

İfade eder.

İKİNCİ BOLUM : Fonun Yonetimi

Fonun Yonetimi :

Madde 5 - Bakanlık, merkez ve taşra teşkilatı vasıtasıyla Fonu yonetir.

İta Amirleri :

Madde 6 - Merkezde; fonun birinci derecede İta Amiri Bakandır. Bakan, Genel Muduru İta Amiri olarak yetkili kılabilir.

Taşrada; fonun ikinci derecede İta Amirleri bolge mudurleridir. Bolge mudurleri İta Amirliği yetkisini, bolge mudur yardımcılarına, başmuhendislere, milli park mudurlerine devredilebilir.

Her ita amiri, yetkisini kullandığı işlerden sorumludur.

İta amirliği, saymanlık ve tahakkuk memurluğundan ikisi aynı kişi uzerinde toplanamaz.

İta amirleri;

a) Birinci derecede imza atmaya yetkili olup mevzuat dahilinde Fonun amacına uygun olarak kullanılmasını ve yonetilmesini sağlar.

b) İdari ve teknik işlerde tek başına, mali işlerde ise yonetmelik hukumlerine gore sorumludur.

Merkez ve Taşra Fon Saymanı :

Madde 7 - Merkez ve Taşra Fon saymanları Bakanlığın teklifi uzerine, Maliye Bakanlığınca atanır.

Merkez Fon Saymanı;

Fonun merkezdeki işleri Merkez Fon Saymanlığınca yurutulur. Taşradaki Fon saymanları vasıtasıyla merkeze gonderilen gelir gider ile ilgili mizan, bilanco, butce ve bunlarla ilgili her turlu belgelere ait işleri takip eder. Merkezde yapılması gereken her turlu iş ve işlemleri yurutur.

Gelir ve gider ile ilgili; butce tatbikatı, defterler ve benzeri muhasebe kayıtlarının tutulması, mevzuat doğrultusunda kullanılacak olan belgelerin ve bu konuda saymanlıkların yonlendirilmesini sağlar.

Fon saymanlıklarına ait gelir ve giderin takibini yaparak saymanlıklar arasındaki nakit aktarmaları ve benzeri işlemleri yurutur.

Fona ait verilen benzeri gorevleri yapar.

Merkez ve Taşra Fon Saymanlığı :

Madde 8 - Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının onayı ile merkezde "Merkez Fon Saymanlığı" taşrada ise ihtiyac duyulan yerlerde "Fon Saymanlığı" kurulur.

Merkez ve taşra fon saymanları;

Servisinin amiri ve denetcisi olup; bu Yonetmeliğe gore verilen gorevleri yapmak; tahsil, tediye ve ayniyata ait evrak, defter, cetvel, mizan ve bilancoyu usulune gore duzenlemek, kendisine bağlı nakit ayniyat mutemetlerinin hesap ve işlemlerinin duzgun yurumesini sağlamak, gelir ve gider belgeleri ile genel bilancoyu kesin hesapla birlikte kanuni suresi icerisinde incelenmek uzere Sayıştay Başkanlığına gondermek; ayrıca bilanco ile kesin hesapları Maliye Bakanlığına vermekle yukumludur.

Vergi tahakkuku ve gecikmesinden, muhasebe hatalarından doğan işlemlerden, takip edilmemekten dolayı zaman aşımına uğrayan idare hak ve alacaklarından, evrak ve pul noksanlığından, hesap hatalarından doğan işlemlerden, sigorta primi ve emekli keseneği gibi kesintilerin tahakkuk gecikme ve emanete alınmasından tek başına sorumludur.

Program dışı odemelerden, gelir ve giderlere ait evraklardaki eksiklik ve hatalardan, odemelerde yapılan usulsuzluk, yanlışlık ve benzeri hatalara karşı ita amiri, tahakkuk memuru ve sayman muştereken sorumludur.

Fon Saymanı, mali konularda imza atmaya yetkili olup, fon ile ilgili her turlu satın alma ve ihale komisyonlarının da uyesidir.

İta Amiri, Fon Saymanını odenek dışı harcamalara, yukleme ve gercekleştirme belgeleri eksik olan maddi hata ve hak sahibinin kimliği dolayısı ile kabul edilmeyen tahakkukları odemeye zorlayamaz.

Fon Saymanı, mevzuata uygunluk hakkında ileri sureceği itirazlar uzerine ita amiri tarafından yazılı olarak sorumluluk ustlenildiği takdirde odemeyi yapmaya mecburdur. Bu şekilde yapılan odemelerde sorumluluk ustlenme yazısı odeme belgesine bağlanır.

Fon saymanının, kanuni izin, gecici gorev, disiplin cezası veya gorevden uzaklaştırılması halinde yerine mevzuata gore vekil atanır.
__________________