Oda ve Borsa Şubeleri ile Oda Temsilciliklerinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Yonetmelik
Turkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden
Resmi Gazete Tarihi:08/01/2005
Resmi Gazete Sayısı:25694
BİRİNCİ BOLUM :Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı, oda ve borsa hizmetlerinin daha iyi verilmesini teminen, şubelerin kuruluşu, işleyişi, gorev ve yetkileri, butceleri, organlarının secim usulleri, oda ve borsaların şubeye donuşumu ile oda temsilciliklerinin kuruluşu, işleyişi, gorev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 - Bu Yonetmelik, oda ve borsalar ile bunlara bağlı şube ve temsilcilikleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 - Bu Yonetmelik, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 7 nci, 8 inci, 31 inci ve 84 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;
Kanun: 5174 sayılı Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununu,
Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
Birlik: Turkiye Odalar ve Borsalar Birliğini,
Oda: Ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası ve deniz ticaret odasını,
Borsa: Ticaret borsasını,
Meclis: Şube meclisini,
Yonetim Kurulu: Şube yonetim kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM:Şubenin Kuruluşu, Calışma Alanı, Gorevleri ve Şubeye Donuşum
Şubenin Kuruluşu
Madde 5 - İlcenin bulunduğu ilde kurulu oda nevinden olmak şartıyla, bir ilcede faaliyet gosteren tacir ve/veya sanayici sayısı bini aştığı takdirde ticaret ve sanayi odası şubesi veya ticaret odası şubesi, faaliyet gosteren sanayici sayısı ikiyuzelliyi aştığı takdirde sanayi odası şubesi, faaliyet gosteren deniz taciri sayısı yuzu aştığı takdirde deniz ticaret odası şubesi, ilgili oda yonetim kurulunun teklifi ve meclislerinin uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla kurulur.
Borsa şubeleri, ticari ihtiyacların gerekli kıldığı ilcelerde, borsa yonetim kurulunun teklifi ve meclislerinin uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla kurulur.
Bolge odaları ve borsaları kapsadıkları calışma alanlarında yonetim kurulunun teklifi ve meclislerinin uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla şube kurabilir.
Oda ve borsa şubelerinin acılmasına karar verilirken, şube acılacak yerin nufus yoğunluğu, ekonomik ve sosyal gelişmişlik duzeyi ve benzeri hususlar ile oda veya borsanın butce ve kadro durumları goz onunde bulundurulur.
Oda ve borsalar, acılmasına karar verilen şubelerin bu Yonetmelikte belirtilen gorevlerini yerine getirebilmeleri icin yeterli alt yapı, teknik donanım ve personeli sağlamak ve şubelerin orgutlenmelerine ilişkin gerekli hizmet birimlerini oluşturmak zorundadır.
Şubenin kuruluşu, derhal Bakanlığa ve Birliğe bildirilir, ayrıca uygun vasıtalarla şubenin kurulduğu yerde duyurulur.
Şubeye Donuşum
Madde 6 - Bolge odasının, coğrafi bolge illerindeki toplam uye sayısının yarısından fazlasının talebi uzerine kurulması halinde coğrafi bolge icinde kurulu bulunan tum il ve ilce odaları; bolge odasının, coğrafi bolge icinde kurulu bulunan il ve ilce odalarının en az ucte ikisinin meclislerinin ayrı ayrı alacağı uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla kurulması halinde ise kurucu il ve ilce odaları şube haline donuşur.
Bolge borsasının, bolge illerindeki toplam uye sayısının yarısından fazlasının talebi uzerine kurulması halinde bolge icinde kurulu bulunan tum il ve ilce borsaları; bolge borsasının, borsa meclislerinin ayrı ayrı alacağı uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla kurulması halinde ise kurucu borsalar şube haline donuşur.
Bolge oda veya borsasının calışma merkezi, kuruluş talebindeki goruşler dikkate alınarak Bakanlıkca belirlenir.
İlce oda ve borsaları, meclislerinin uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla bolge ya da il oda veya borsasının şubesine donuşebilir.
Şubeye donuşen oda ve borsaların varlıkları tum aktif ve pasifleriyle birlikte bağlandığı oda veya borsaya intikal eder. Devir işlemleri, şubeye donuşen oda ve borsalarda organ secimlerinin tamamlanmasını muteakip uc ay icinde yapılır.
Şubeye donuşen oda ve borsada calışan personelin, bağlanılan oda veya borsada mevcut statulerine gore istihdamına devam olunur. Bu personel hakkında bağlanılan oda veya borsa calışanlarının tabi olduğu mevzuat uygulanır.
Şubenin Calışma Alanı
Madde 7 - İlce şubelerinin calışma alanı ilce, il şubelerinin calışma alanı ise o il sınırı icindeki ilce şubelerinin calışma alanı dışında kalan il sınırıdır. Oda ve borsalar kendi calışma alanlarıyla sınırlı olmak uzere, şubelerin calışma alanlarını, cevre ilceleri kapsayacak şekilde meclislerinin uye tamsayısının ucte ikisinin kararıyla genişletip daraltabilir.
Şubenin Gorevleri
Madde 8 - Oda ve borsa şubesinin gorevleri şunlardır:
a) Oda şubesinin gorevleri şunlardır;
1) Meslek ahlÂkını, disiplini ve dayanışmayı korumak ve geliştirmek, ticaret ve sanayinin kamu yararına uygun olarak gelişmesine calışmak,
2) Ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırmak, ilgili kanunlar cercevesinde resmî makamlarca istenecek bilgileri vermek ve ozellikle uyelerinin mesleklerini icrada ihtiyac duyabilecekleri her ceşit bilgiyi, başvuruları durumunda kendilerine vermek veya bunların elde edilmesini kolaylaştırmak, elektronik ticaret ve internet ağları konusunda uyelerine yol gosterecek girişimlerde bulunmak, bağlı bulunduğu odanın izni ile bu konularda gerekli alt yapıyı kurmak ve işletmek,
3) Ticaret ve sanayiye ait her turlu incelemeleri yapmak, calışma alanları icindeki iktisadî, ticarî ve sınaî faaliyetlere ait endeks ve istatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmek, bunları uygun vasıtalarla yaymak ve bu bilgileri bağlı bulunduğu odaya duzenli olarak bildirmek,
4) Kanunun 26 ncı maddesinde sayılan belgeleri duzenlemek ve onaylamak,
5) Calışma alanları icindeki ticarî ve sınaî orf, adet ve teamulleri tespit etmek ve bağlı bulunduğu odaya bildirmek,
6) Deniz ticaretinin kamu yararına, millî ulaştırma ve deniz ticareti politikasına uygun şekilde gelişmesine calışmak,
7) Millî ve milletlerarası deniz ticaretine ait incelemeler yapmak ve bu konudaki bilgileri sağlamak, Turkiye limanları arası ve yurt dışı navlun, acente komisyonu ve ucretleri ile liman masrafları gibi bilgileri toplamak ve bunları mumkun olan vasıtalarla en seri şekilde yaymak, dunya deniz ticaretindeki en son gelişmeleri izlemek, istatistikler tutmak ve bunları ilgililere duyurmak,
8) Deniz ticaretine ait ticarî orf, teamul ve uygulamaları tespit etmek ve bağlı bulunduğu odaya bildirmek,
9) Yabancı gemi sahip ve donatanları ile denizcilikle ilgili muesseselere Turkiye limanlarının imkÂnları, calışma şekilleri, tarifeleri ve liman masrafları hakkında bilgi vermek ve onlardan benzeri bilgileri sağlamak,
10) Birliğin belirlediği standartlara gore uye kayıtlarını tutmak ve uyelik aidatlarına ilişkin belgeleri saklamak ve bunları talep halinde bağlı bulunduğu odaya bildirmek,
11) Yurt ici fuarlar konusunda yapılacak muracaatları değerlendirip bağlı bulunduğu odaya bildirmek,
12) Uyeleri hakkındaki tuketici şikÂyetlerini incelemek ve kuruluş amacları doğrultusunda diğer faaliyetlerde bulunmak,
13) Sair mevzuatın verdiği gorevler ile ilgili mevzuat cercevesinde bağlı bulunduğu oda yonetim kurulu tarafından verilecek gorevleri yapmaktır.
b) Borsa şubesinin gorevleri şunlarıdır;
1) Borsaya dahil maddelerin, borsada alım satımını tanzim ve tescil etmek,
2) Borsaya dahil maddelerin borsada oluşan her gunku fiyatlarını usulu dairesinde tespit ve ilÂn etmek ve bunları bağlı bulunduğu borsaya bildirmek,
3) Yurt ici ve yurt dışı borsa ve piyasaları takip ederek fiyat haberleşmesi yapmak, elektronik ticaret ve internet ağları konusunda uyelerine yol gostermek,
4) Kanunun 51 inci maddesinde sayılan belgeleri duzenlemek ve onaylamak,
5) Birliğin belirlediği standartlara gore uye kayıtlarını tutmak ve uyelik aidatlarına ilişkin belgeleri saklamak ve bunları talep halinde bağlı bulunduğu borsaya bildirmek,
6) Bolgeleri icindeki borsaya ilişkin orf, adet ve teamulleri tespit etmek ve bunları bağlı bulunduğu borsaya bildirmek,
7) Rekabeti bozucu etkileri olabilecek anlaşma, karar ve uyumlu eylem niteliğindeki uygulamaları izlemek ve tespiti halinde bağlı bulunduğu borsaya bildirmek,
8) Yurt ici fuarlar konusunda yapılacak muracaatları değerlendirip bağlı bulunduğu borsaya bildirmek,
9) Sair mevzuatın verdiği gorevler ile ilgili mevzuat cercevesinde bağlı bulunduğu borsa yonetim kurulu tarafından verilecek gorevleri yapmaktır.
UCUNCU BOLUM:Şube Organları, Oluşumları ve Gorevleri
Şube Organları
Madde 9 - Şubenin organları şunlardır:
a) Meclis,
b) Yonetim Kurulu.
Şube Meclisi
Madde 10 - Borsa şubesi meclisi, şubenin calışma alanında faaliyet gosteren uyeler arasından yargı gozetiminde yapılacak secimle dort yıl icin secilecek on kişiden oluşur. Oda şubesi meclisi, şubenin calışma alanında faaliyet gosteren uyeler arasından yargı gozetiminde yapılacak secimle dort yıl icin secilecek en az on en cok yirmi kişiden oluşur. Ayrıca, aynı sayıda yedek uye secilir. Oda şubesi meclisinin kac uyeden oluşacağına oda meclisince karar verilir.
Meclis, yapacağı ilk toplantıda yargı gozetiminde olmaksızın kendi uyeleri arasından dort yıl icin bir başkan ve bir başkan yardımcısı secer.
Meclis uyeleri, aynı zamanda bağlı bulundukları veya başka bir oda veya borsanın veyahut bunlara bağlı şubelerin meclisleri ile 17/7/1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Kucuk Sanatkarlar Kanununa gore kurulmuş odalarda gorev alamazlar.
Meclis başkan ve yardımcıları, yonetim kurulu uyeliğine secilemezler.
Ust uste iki donem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki secim donemi gecmedikce aynı goreve yeniden secilemezler.
Şube Meclisinin Gorevleri
Madde 11 - Şube meclisinin gorevleri şunlardır:
a) Şube başkanı ile yonetim kurulu uyelerini secmek,
b) Yonetim kurulu tarafından yapılacak teklifleri inceleyip karara bağlamak,
c) Calışma alanları icindeki orf, adet ve teamulleri tespit etmek,
d) Aylık mizanı ve aktarma taleplerini incelemek ve bağlı bulunduğu oda veya borsa meclisinin onayına sunmak,
e) Yıllık butce ve kesin hesapları kabul etmek ve bunları bağlı bulunduğu oda veya borsa meclisinin onayına sunmak, yonetim kurulunu ibra etmek, sorumluluğu gorulenler hakkında takibat işlemlerini başlatmak,
f) Mesleklere ve sorunlara gore ihtisas komisyonları kurmak,
g) Bağlı bulunduğu oda veya borsa meclisi tarafından devredilen yetkileri kullanmak,
h) Sair mevzuatın verdiği gorevler ile ilgili mevzuat cercevesinde bağlı bulunduğu oda veya borsa tarafından verilecek gorevleri yapmak.
Oda ve Borsa Yetkilerinin Devri
Madde 12 - Oda ve borsalar; taşınır ve taşınmaz mal almaya, sosyal faaliyetleri destekleyeme ve ozendirmeye, bağış ve yardımda bulunmaya, okul ve derslik yapmaya ve burs vermeye ilişkin yetkilerini şube meclisine devredebilir.
Yetki devrine ilişkin kararlar, oda veya borsa yonetim kurulunun teklifi ve oda veya borsa meclisinin onayıyla alınır.
Şube Yonetim Kurulu
Madde 13 - Şube yonetim kurulu, meclis uyeleri arasından yargı gozetiminde yapılacak secimle dort yıl icin secilecek beş kişiden oluşur. Ayrıca, aynı sayıda yedek uye secilir. Meclis, şube başkanı ile yonetim kurulunun asil ve yedek uyelerini tek liste halinde secer.
Yonetim kurulu, yapacağı ilk toplantıda yargı gozetiminde olmaksızın kendi uyeleri arasından şube başkan yardımcısını ve sayman uyeyi secer.
Şube başkanı ve/veya yardımcısı, şubeyle ilgili konularda oy kullanmamak uzere bağlı bulundukları oda veya borsa meclisi toplantılarına katılabilir.
Şubenin protokolde kimler tarafından temsil edileceği bağlı bulunulan oda veya borsanın ic yonergesiyle belirlenir.
Yonetim kurulu, bağlı bulunulan oda veya borsayı bağlayacak ve yukumluluk getirecek tasarruflarda bulunamaz.
Şube başkanı, oda veya borsa yonetim kurulu başkanına karşı sorumludur.
Ust uste iki donem şube başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki secim donemi gecmedikce aynı goreve yeniden secilemezler.
Şube Yonetim Kurulunun Gorevleri
Madde 14 - Şube yonetim kurulunun gorevleri şunlardır:
a) Mevzuat ve meclis kararları cercevesinde şube işlerini yurutmek,
b) Aylık mizanı, butceyi, kesin hesabı ve aktarma tekliflerini ve bunlara ilişkin raporları şube meclisine sunmak,
c) Şube personelinin işe alınmasını veya gorevlerine son verilmesini bağlı bulunulan oda veya borsa yonetim kuruluna teklif etmek; şube personelinin disiplin ve diğer işlemleri hakkında bağlı bulunulan oda veya borsa yonetim kurulu tarafından verilecek gorevleri yapmak,
d) Kanunun 26 ncı ve 51 inci maddesinde ongorulen belgeleri tasdik etmek,
e) Şubenin bir yıl icindeki faaliyeti ve bolgesinin iktisadî ve sınaî durumu hakkında yıllık rapor hazırlayıp meclise sunmak,
f) Ticarete, sanayiye ve borsacılığa ait her turlu incelemeyi yapmak, endeks ve istatistikleri tutmak ve mevzuat cercevesinde başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını tespit etmek ve bunları uygun vasıtalarla ilÂn etmek,
g) Bu Yonetmelikle ve sair mevzuatla şubelere verilen ve ozel olarak meclise bırakılmayan gorevleri yerine getirmek,
h) İlgili mevzuat cercevesinde bağlı bulunduğu oda veya borsa tarafından verilecek gorevleri yapmak.
Şube Yonetim Kurulunun Yetkilerinin Devri
Madde 15 - Şube yonetim kurulu, gerekli hallerde, yetkilerinden bir kısmını şube başkanına, uyelerinden birine veya birkacına yahut şube mudurune devredebilir.
DORDUNCU BOLUM:Şube Organlarının Secimi
Şube Organlarının Secimi
Madde 16 - Şube organlarının secimleri, Kanunda yazılı esas ve usullere gore, secme ve secilme niteliklerine haiz olan uyeleri gosteren oda, borsa ve Birlik veri tabanından alınan guncel uye listeleriyle yargı gozetiminde bağlı bulunulan oda veya borsa organ secimleriyle birlikte yapılır.
Yeni kurulan şubelerde, şubenin kuruluşuna ilişkin kararın alınmasından itibaren, bolge oda veya borsasının kurulmasıyla şubeye donuşen oda ve borsalarda, bolge oda veya borsasının organ secimlerinin kesinleşmesinden itibaren, il ya da bolge odasının şubesine donuşen oda ve borsalarda ise, şubeye donuşum kararının alınmasından itibaren iki ay icinde bu Yonetmelik hukumleri uyarınca meclis ve yonetim kurulu secimi yapılır ve bu secimler izleyen genel secimlerde yenilenir. Genel secimlere altı aydan daha az bir sure bulunması halinde şube organlarının secimi izleyen genel secimlerle birlikte yapılır. Yeni organ uyeleri gorevlerine secilinceye kadar, mevcut organlar bu Yonetmelikte belirtilen şubenin gorev ve yetkileri cercevesinde ve rutin iş ve işlemlerle sınırlı olmak uzere gorevlerine devam ederler.
Şube organlarının secimine ilişkin tum işlemler bağlı bulunulan oda veya borsa tarafından yerine getirilir.
Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, Kanunda ongorulen oda ve borsa organ secimlerine ilişin hukumler uygulanır.
BEŞİNCİ BOLUM:Butce ve Muhasebe
Şube Butcesi
Madde 17 - Şubenin butcesi, her yılın Kasım ayında Birlikce hazırlanacak tipe ve tespit olunacak muhasebe usullerine uygun olarak yonetim kurulunca hazırlanır. Meclisce kabul edilen butceler bağlı bulunulan oda veya borsa meclisinin onayıyla yururluğe girer. Oda ve borsa meclisleri, şube butcelerini aynen ya da değiştirerek onaylayabilir.
Butce, takvim yılına gore duzenlenir.
Butceden harcama, şube başkanı veya yetkilendireceği yardımcısı ve şube mudurunun veya sayman uyenin ortak imzasıyla yapılır. Şube mudurunun bulunmadığı hallerde, şube muduru yerine sayman uyenin imzası aranır.
Yonetim kurulunun onerisi uzerine meclisce saptanan miktar kadar harcama, sonradan yonetim kurulunun onayına sunulmak şartıyla, şube muduru tarafından resen yapılabilir.
Gelirler, bağlı bulunulan oda veya borsa meclisleri tarafından onaylanan tarifelere ve Kanuna gore tahsil olunur. Tahsilatlar, oda veya borsa adına yapılır.
Şube Muhasebesi
Madde 18 - Şubenin muhasebesi, Birlikce tespit olunacak muhasebe usullerine uygun olarak tutulur. Muhasebeye ilişkin her turlu defter, fiş ve evrak bağlı bulunulan oda veya borsa tarafından temin olunur.
Şubenin kasasında bulundurulabilecek gunluk para miktarı, bağlı bulunulan oda veya borsa yonetim kurulu tarafından tespit olunur. Bu miktarın uzerindeki paralar, oda veya borsa yonetim kurulu tarafından belirlenen banka hesaplarına yatırılır.
ALTINCI BOLUM:Temsilcilik
Temsilcilik
Madde 19 - Oda şubesi bulunmayan ilcelerde, beldelerde ve endustri bolgeleri ile organize sanayi bolgelerinde oda yonetim kurulunun teklifi ve meclisin kararıyla oda temsilciliği kurulabilir.
Temsilciliğin kuruluşu, derhal Bakanlığa ve Birliğe bildirilir, ayrıca uygun vasıtalarla temsilciliğin kurulduğu yerde duyurulur.
Odalar, calışma alanları dışındaki yerlerde temsilcilik ve benzeri birimler acamazlar.
Oda temsilciliği, faaliyet gosteren ve oda yonetim kurulu kararı ile belirlenen bir uye veya oda personeli tarafından yerine getirilir. Oda temsilcisine yardımcı olmak uzere ihtiyac duyulacak personel, yetkileri belirlenerek oda yonetim kurulu tarafından atanır.
Temsilci, oda yonetim kurulu başkanına, temsilcilik personeli de temsilciye karşı sorumludur.
Temsilci, bağlı bulunulan odayı bağlayacak ve yukumluluk getirecek tasarruflarda bulunamaz.
Temsilciliğin giderleri bağlı bulunulan oda tarafından karşılanır.
Temsilcinin, faaliyet gosteren uyeler arasından secilmesi durumunda, kendisine mesaisinin karşılığı olarak oda meclisi tarafından belirlenecek tutarda aylık bir tazminat odenebilir. Bu tazminatın brut tutarı, on altı yaşından buyukler icin uygulanan aylık asgari ucretin net tutarının yarısından fazla olamaz.
Temsilcilik, oda yonetim kurulunun izni doğrultusunda, calışma alanında faaliyet gosteren uyelerden oda meclisi tarafından onaylanan tarifelere gore her turlu aidat ve ucreti tahsil edebilir. Tahsilatlar, makbuz karşılığında oda adına yapılır. Bu makbuzlar, oda tarafından zimmet karşılığında temsilciliğe teslim olunur.
Temsilciliğin kasasında bulundurulabilecek gunluk para miktarı, oda yonetim kurulu tarafından tespit olunur. Bu miktarın uzerindeki paralar, bağlı bulunulan oda yonetim kurulu tarafından belirlenen banka hesaplarına yatırılır.
Borsalar, bu maddede belirtilen hukumler cercevesinde calışmak ve sadece tescil işlemlerine munhasır olmak uzere tescil buroları kurabilir.
Temsilciliğin Gorevleri
Madde 20 - Calışma alanıyla sınırlı olmak uzere temsilciliğin gorevleri şunlardır:
a) Oda yonetim kurulunun izni doğrultusunda, tarifelere gore uyelerden aidat ve ucret tahsil etmek,
b) Ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırmak, uyelerinin mesleklerini icrada ihtiyac duyabilecekleri bilgiyi, başvuruları durumunda kendilerine vermek veya bunların elde edilmesini kolaylaştırmak,
c) Oda yonetim kurulunun izni doğrultusunda, Kanunun 26 ncı maddesinde sayılan belgeleri duzenlemek ve onaylamak,
d) Sair mevzuatın verdiği gorevler ile bağlı bulunduğu oda yonetim kurulu tarafından verilecek gorevleri yapmak.
YEDİNCİ BOLUM[IMG]http://www.************/images/smilies/C.png[/IMG]eşitli Hukumler
Şube Personeli
Madde 21 - Şube personeli, yonetim kurulunun teklifi uzerine bağlı bulunulan oda veya borsa yonetim kurulu tarafından atanır.
Şube personeli bağlı bulunulan oda veya borsa personelidir ve bunlar hakkında oda veya borsa personelinin tabi olduğu mevzuat hukumleri uygulanır.
Şube Muduru
Madde 22 - Şubenin işlerini yurutmek uzere bir şube muduru gorevlendirilir. Şube mudurunun, Kanunun 74 uncu maddesinde belirtilen ve oda veya borsa genel sekreterleri icin ongorulen nitelikleri haiz olması gerekir.
Şube muduru, şube personelinin disiplin ve sicil amiridir. Şube muduru, meclis ile yonetim kuruluna ait tutanakları duzenler, şubenin ic calışmalarıyla yazı işlerini duzenler ve yonetir, personeline gerekli emir ve talimatları verir ve calışmalarını denetler, yonetim kurulu veya şube başkanı tarafından verilen diğer gorevleri yerine getirir.
Şube muduru, şube başkanına karşı sorumludur.
Yazışmalar
Madde 23 - Şubeler, gorevleriyle ilgili konularda kamu kurum ve kuruluşları ile gercek ve tuzel kişilerle doğrudan yazışma yapabilir. Ancak, Bakanlık, Birlik ve calışma alanı dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile diğer oda ve borsalarla yazışmalarını bağlı bulundukları oda veya borsalar aracılığıyla yaparlar.
Temsilcilikler, kamu kurum ve kuruluşları ile gercek ve tuzel kişilerle yazışma yapamaz. Ancak, odalar temsilciliğin calışma alanındaki uyeleriyle yazışmalarını temsilcilik aracılığıyla yapabilir. Odalar, temsilciliğin calışma alanındaki uyeleriyle doğrudan yazışmaları halinde, durum ayrı bir yazıyla temsilciliğe bildirilir.
Toplantılar
Madde 24 - Şube yonetim kurulu haftada bir, meclis ayda bir başkanların cağrısı uzerine toplanır. Meclis ve yonetim kurulu gerektiğinde başkanları tarafından olağanustu toplantıya cağrılabilir.
Şube organlarının toplantı gundemi başkanları veya yokluğunda yetkilendirdikleri yardımcıları tarafından belirlenir. Ayrıca, uyelerin en az ucte birisinin başvurusu ile toplantının başlamasına kadar, gundeme yeni maddeler eklenir.
Şube organları uye tamsayılarının coğunluğu ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılanların oy cokluğu ile alınır. Toplantılarda cekimser oy kullanılamaz.
Şube organlarında gorevli uyeler, ozurlu veya ozursuz olarak altı ay icinde yapılan toplantıların yarısından bir fazlasına katılmamaları halinde uyelikten cekilmiş sayılırlar. Bu hukum, kendi organlarınca başka bir yerde gorevlendirilen uyeler hakkında uygulanmaz.
Toplantı yeter sayısına ulaşılamaması nedeniyle olağan toplantıların ust uste uc kez gercekleşememesi halinde, bu uc toplantıya gelmeyenlerin uyeliği kendiliğinden sona erer ve yerlerine yedek uye cağrılır.
Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, Kanunda ongorulen oda ve borsa organ toplantılarına ilişkin hukumler uygulanır.
Vekalet
Madde 25 - Meclis ve şube başkanının yokluğunda, yetkilendirdikleri yardımcıları bu gorevlere vekalet ederler.
Şube mudurunun yokluğunda ise yerine şube başkanı tarafından gorevlendirilen personel vekalet eder.
Huzur Hakkı
Madde 26 - Oda veya borsa meclisinin kararıyla, meclis ve yonetim kurulu uyelerine iştirak edecekleri toplantılar icin huzur hakkı verilebilir.
Meclis ve yonetim kurulu uyelerine verilecek huzur hakkı miktarı, bağlı bulunulan oda veya borsa yonetim kurulunun teklifi uzerine oda veya borsa meclisince belirlenir.
Meclis ve yonetim kurulu uyelerine iştirak edecekleri toplantılar icin verilecek huzur hakkının miktarı, bağlı bulunulan oda veya borsa yonetim kurulu ve meclis uyelerine verilen huzur hakkı miktarının yarısını gecemez.
Denetim
Madde 27 - Şube ve temsilcilikler, bağlı bulundukları oda veya borsanın gozetim ve denetimine tabidir.
Şube Organlarının Gorevlerine Son Verilmesi ve Faaliyetten Men Edilmesi
Madde 28 - Şube organlarının gorevlerine son verilmesinde ve faaliyetten men edilmesinde, oda ve borsa organlarının gorevlerine son verilmesi ve faaliyetten men edilmesine ilişkin Kanunun 94 uncu maddesi hukumleri uygulanır.
Şubelerin Lağvedilmesi ve Tasfiyesi
Madde 29 - Şubelerin, bu Yonetmelikte belirtilen faaliyetlerini ve kuruluş amaclarını gercekleştiremeyeceklerinin anlaşılması veya Bakanlıkca tespit olunması halinde bağlı bulundukları oda veya borsa meclislerinin uye tamsayısının ucte ikisinin kararı ile lağvedilir.
Şubelerin tasfiyesinde, oda ve borsaların tasfiyesine ilişkin usul ve esaslar uygulanır.
Gecici Madde 1 - 1/6/2004 tarihinden once kurulmuş olan sanayi odaları ile ticaret borsaları şubeleri durumlarını 2005 yılı Mart ayı icinde yapılacak organ secimlerine kadar bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasına uygun hale getirir.
Bu sure icinde durumlarını uygun hale getirmeyen şubeler kapanmış sayılır ve bu Yonetmeliğin 29 uncu maddesine gore tasfiye edilir.
Gecici Madde 2 - 1/6/2004 tarihinden once kurulmuş olan ajanlıklar, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren iki ay icinde bu Yonetmelik hukumleri cercevesinde ilgili odaya bağlı şube veya temsilciliğe donuşturulur.
Gecici Madde 3 - Şubeye donuşen oda veya borsaların genel sekreterlerinden şube muduru olarak atanacaklarda bu Yonetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasındaki nitelikler aranmaz.
Yururluk
Madde 30 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
Madde 31 - Bu Yonetmelik hukumlerini Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı yurutur.
__________________
Siyasal Bilgiler / Hukuk Oda ve Borsa Şubeleri ile Oda Temsilciliklerinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Oda ve Borsa Şubeleri ile Oda Temsilciliklerinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında