Okul Oncesi Eğitim Kurumları Yonetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığından

Resmi Gazete Tarihi: 08/06/2004

Resmi Gazete No: 25486

BİRİNCİ KISIM : Genel Hukumler

BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac

Madde 1- Bu Yonetmeliğin amacı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve ozel okul oncesi eğitim kurumlarının kuruluş, yonetim, eğitim, gorev ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları duzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yonetmelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve ozel okul oncesi eğitim kurumlarının kuruluş, yonetim, eğitim, gorev ve işleyişi ile ilgili esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yonetmelik; 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu, 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun, 625 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu ile 573 sayılı Ozel Eğitim Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yonetmelikte gecen;

a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,

b) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,

c) Milli Eğitim Mudurluğu: Okulun bağlı bulunduğu İl/İlce Milli Eğitim Mudurluğunu,

d) Okul Oncesi Eğitim Kurumu: Okul oncesi cağı cocuklarına eğitim veren resmi ve ozel okul oncesi eğitim kurumunu,

e) Okul: Anaokulu ile bunyesinde uygulama sınıfı ve ana sınıfı bulunan her derece ve turdeki okulu,

f) Anaokulu: 36-72 ay cocuklarının eğitimi amacıyla acılan okulu,

g) Ana sınıfı: 60-72 ay cocuklarının eğitimi amacıyla orgun eğitim kurumları bunyesinde acılan sınıfı,

h)Uygulama Sınıfı: (Değişik bend: 20/02/2006-26086 S.R.G. Yon/1.mad) 36-72 aylık cocukların eğitimi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul oncesi eğitimle ilgili program uygulayan eğitim-oğretim kurumları bunyesinde acılan sınıfı,

ı) Eğitim Yılı: Eğitimin başladığı tarihten, sonraki eğitim yılının başladığı tarihe kadar gecen sureyi,

j) Tam Gun Eğitim: (Değişik bend: 20/02/2006-26086 S.R.G. Yon/1.mad) Anaokulları ile uygulama sınıflarında aynı cocuk grubuna yonelik olarak gunun sabah ve oğleden sonraki bolumlerini kapsayacak ve oğretmenlerin gunluk calışma saati suresini aşmayacak bicimde okul mudurluğunce duzenlenen zaman cizelgesine gore yapılan eğitimi,

k) Yarım Gun Eğitim: (Değişik bend: 20/02/2006-26086 S.R.G. Yon/1.mad) Okul oncesi eğitim kurumlarında gunde 6 calışma saati suresini aşmayacak şekilde sabah veya oğleden sonra yapılan eğitimi,

l) İkili Eğitim: Okul oncesi eğitim kurumlarında, her grupta bir oğretmen olmak ve gunde 6 calışma saati suresini aşmamak kaydıyla sabah ve oğleden sonra yapılan eğitimi,

m) (Değişik bend: 20/02/2006-26086 S.R.G. Yon/1.mad) Calışma Saati Suresi: Okul oncesi eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlerin gunluk calışma saatleri ile aylık ve ek ders ucretlerinin hesaplanmasına esas olan 50 dakikalık sureyi,

n) Mudur: Anaokulu muduru ile ana sınıfı ve uygulama sınıflarının bağlı bulunduğu okulun mudurunu,

o) Mudur Yardımcısı: Anaokulu mudur yardımcısı ile ana sınıfı ve uygulama sınıflarının bağlı bulunduğu okulun mudur yardımcısını,

p) Bolum Şefi: Uygulama sınıfı yoneticisini,

r) Oğretmen: Okul oncesi eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmeni,

s) Usta Oğretici: Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sozleşmeli veya Ek Ders Gorevi ile Gorevlendirilecek Uzman ve Usta Oğreticiler Hakkında Yonetmelik hukumlerine uygun olarak gorevlendirilen kişiyi,

ş) Oğretmenler Kurulu: Okul oncesi eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerden meydana gelen kurulu,

t) Zumre Oğretmenler Kurulu: Okul oncesi eğitim kurumlarında aynı yaş grubu cocukların eğitiminden sorumlu oğretmenlerden oluşan kurulu,

u) Veli: Cocuğun ana veya babasını, vasisini ya da yasal sorumluluğunu ustlenen kişiyi

ifade eder.

İKİNCİ BOLUM : Kuruluş, Amaclar, İlkeler ve Calışma Kuralları

Kuruluş

Madde 5 - (Değişik madde: 20/02/2006-26086 S.R.G. Yon/2.mad) Mecburî ilkoğretim cağına girmemiş cocukların eğitimini kapsayan ve isteğe bağlı olan okul oncesi eğitim kurumları, Turk Millî Eğitiminin genel amac ve temel ilkelerine uygun olarak; ilgili Yonetmelikler doğrultusunda il millî eğitim mudurluğunun teklifi ile Valilikce acılır ve aynı usulle kapatılır.

Okul Oncesi Eğitimin Amacları

Madde 6- Okul oncesi eğitiminin amacları, Turk Milli Eğitiminin genel amaclarına ve temel ilkelerine uygun olarak;

a) Cocukların; Ataturk, vatan, millet, bayrak, aile ve insan sevgisini benimseyen, milli ve manevi değerlere bağlı, kendine guvenen, cevresiyle iyi iletişim kurabilen, durust, ilkeli, cağdaş duşunceli, hak ve sorumluluklarını bilen, saygılı ve kulturel ceşitlilik icinde hoşgorulu bireyler olarak yetişmelerine temel hazırlamak amacıyla caba gostermek,

b) Cocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak,

c) Cocukların Turkce'yi doğru ve guzel konuşmalarını sağlamak,

d) Cocuklara sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgoru, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi davranışları kazandırmak,

e) Cocuklara hayal guclerini, yaratıcı ve eleştirel duşunme becerilerini, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışlarını kazandırmak,

f) Cocukları ilkoğretime hazırlamaktır.

Okul Oncesi Eğitimin İlkeleri

Madde 7- Okul oncesi eğitiminde:

a) Cocukların bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal, kulturel, dil ve hareket gibi cok yonlu gelişimlerini destekleyecek eğitim ortamı hazırlanır.

b) Eğitim etkinlikleri duzenlenirken; cocukların yaşları, gelişim ozellikleri, oğrenme hızları, ilgileri, gereksinimleri ile okulun ve cevrenin imkanları dikkate alınır.

c) Cocukların; beslenme, uyku, oz bakım becerileri, doğru ve sağlıklı temel alışkanlıklar kazanmalarının yanında doğa sevgisiyle cevreye duyarlı olmaları da sağlanır.

d) Eğitim etkinlikleri; cocukların, sevgi, saygı, iş birliği, katılımcılık, sorumluluk, yardımlaşma ve paylaşma duygularını geliştirici nitelikte olur.

e) Eğitim, sevgi ve şefkat anlayışı icinde yurutulur. Cocuklara eşit davranılır ve bireysel ozellikler gozonunde bulundurulur. Cocukların oz guvenlerini kazanmaları icin ceza, baskı uygulanmaz ve kısıtlamalara yer verilmez.

f) Eğitim etkinliklerinin değerlendirilmesinde belirlenen hedeflere ne olcude ulaşıldığı tespit edilir. Planlama yapılırken bu sonuclar dikkate alınır.

g) Cocukların kendilerini ifade ederken; Turkce'yi doğru ve guzel konuşmalarına oncelikle onem verilir.

h) Şartları elverişsiz cevrelerden ve ailelerden gelen cocuklar icin ortak bir yetişme ortamı hazırlanması icin caba gosterilir.

ı) Oyun, cocuklar icin en uygun oğrenme yontemi olarak uygulanır.

j) Eğitim programı hazırlanırken ailelerin ve icinde bulunulan cevrenin ozellikleri dikkate alınır, ailenin eğitime etkin katılımı sağlanır.

k) Cocuğun gelişimi ve okul oncesi eğitim programı duzenli olarak değerlendirilir.

Temel Calışma Kuralları

Madde 8 - (Değişik madde: 20/02/2006-26086 S.R.G. Yon/8.mad)

Okul oncesi eğitim kurumlarında eğitim yılı suresinin 180 iş gunu olması esastır. Ancak, kurumların eğitim-oğretim yılı icinde eğitime acılması ve zorunlu olarak eğitime ara verilmesi durumlarında bu sure aranmaz.

Bir gruptaki cocuk sayısının 10 dan az, 25 den fazla olmaması esastır. Cocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azamî cocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz.

Okul oncesi eğitim kurumlarında cocuklar icin duzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir calışma saati suresi 50 dakikadır. Tam gun eğitim yapılan okullarda oğle yemeği icin 60-90 dakika arasında sure verilir. Bu surede oğretmenler cocukların duzenli olarak yemek yemelerini sağlamak icin cocuklarla birlikte yemeğe katılırlar. Bu sure oğretmenlerin gunluk calışma saati surelerinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Tam gun eğitim yapılan okullarda haftanın salı, carşamba ve perşembe gunlerinde gunluk calışma saati suresi sona eren oğretmenlerin gorev yerlerinden ayrılmaları hÂlinde, velilerin cocukları teslim almaları sağlanır. Velileri tarafından teslim alınmayan cocuklara bu saatlerde okul mudurluğunce yapılacak plÂnlamaya uygun olarak; anaokulu muduru/bolum şefi, varsa anaokulu mudur yardımcısı, nobetci oğretmenler tarafından nezaret edilir ve velilerine teslim edilir. Zorunlu hÂllerde, okulda gorevli sozleşmeli personelin yukarıda belirtilen sorumlulara yardımcı olmaları sağlanabilir.

Bu kurumlarda binanın fizikî durumu, kapasitesi, personel sayısı, cevre şartları, velilerin istekleri ve cocuk sayısı goz onunde bulundurularak;

a) Anaokulları ve uygulama sınıflarında tam gun eğitim ile ikili eğitimden biri veya her iki eğitim şekline bir gunluk eğitim sureci icinde yer verilebilir.

b) Okulun oğretim şekline bakılmaksızın ana sınıflarında ikili eğitim yapılır. Ancak, ikili eğitim icin grup oluşturacak sayıda cocuk bulunamadığı taktirde, yarım gun eğitim de yapılabilir.

c) Okul oncesi eğitim kurumlarında oğretmenlerin calışma saatleri, Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile Okul Oncesi Eğitim Programına uygun olarak; tam gun eğitimde bir gunde en cok 9, haftada 42 calışma saati suresini, ikili ve yarım gun eğitimde ise bir gunde 6, haftada 30 calışma saati suresini gecmeyecek şekilde okul yonetimince duzenlenir.

d) Okul oncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, calışan anne-babanın taleplerini karşılamak icin bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sayıda her yaş grubundan başvurunun olması hÂlinde; okul mudurluğunce Okul Oncesi Eğitim Programı doğrultusunda, cocuklar icin onem ve oncelik arz eden konuları kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program cercevesinde iki ayı gecmemek uzere yaz aylarında da eğitim yapılabilir. Yaz aylarında yapılan eğitimde, okul oncesi eğitimden yararlanamayan 60-72 aylık cocuklara oncelik tanınır. Yaz eğitimine katılmış olmaları bu cocuklara yeni eğitim yılı icin kayıtta oncelik hakkı sağlamaz. Yaz eğitimi doneminde yapılan eğitim calışmalarının sonucları, değerlendirilerek rapor hÂlinde valiliklerce Bakanlığa bildirilir.