Okul Servis Aracları Hizmet Yonetmeliği

İcişleri Bakanlığından:

Resmi Gazete Tarihi: 14/06/2003

Resmi Gazete Sayısı: 25138

BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam ve Tanımlar

Amac

Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı; zorunlu eğitim kapsamındaki taşımalı eğitim dışındaki okul oncesi ve diğer oğrenci taşıma hizmetlerini duzenli ve guvenli hale getirmek, bu amacla taşıma yapacak gercek ve tuzel kişilerin yeterlilik ve calışma şartlarını belirlemek, bu Yonetmeliğin gerekli kıldığı denetim hizmetlerini yapmaktır.

Kapsam ve Dayanak

Madde 2 - Bu Yonetmelik 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 75 inci ve Karayolları Trafik Yonetmeliğinin 147 nci maddesine dayanılarak cıkarılmış olup, kamu kurum ve kuruluşları ile gercek ve tuzel kişilerce oğrenci taşımak icin kullanılacak "Okul Servis Araclarını" kapsar.

Tanımlar

Madde 3 - Bu Yonetmelikte gecen;

Bakanlık: İcişleri Bakanlığını,

Taşıma: Bir ucret karşılığında okul oncesi eğitim, ilkoğretim ve ortaoğretim ile yuksek oğretim oğrencilerinin kamuya acık karayolunda minibus ve otobus gibi taşıtlarla evden okula, okuldan eve getirilip goturulmesini,

Okul Servis Aracı: Genel olarak okul oncesi eğitim, ilkoğretim, ortaoğretim ve yuksek oğretim oğrencileri ile sadece rehber personel taşınmalarında kullanılan taşıtı,

Şofor: Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı suren kişiyi,

Yolcu :Aracı kullanan şofor ile hizmetlilerin dışında aracta bulunan oğrencileri ve rehber personeli,

Okul Oncesi Oğrenci: Mecburi oğrenim cağına gelmemiş 4-5 yaş grubu cocuklarının eğitimi amacıyla acılan kurumlara gidip gelen cocukları,

Taşıt: Karayolunda insan taşımak icin imal edilmiş motorlu aracları,

Minibus: Yapısı itibariyle surucusunden başka sekiz ila ondort oturma yeri olan ve insan taşımak icin imal edilmiş bulunan motorlu taşıtı,

Otobus: Yapısı itibariyle surucusunden başka en az onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak icin imal edilmiş bulunan motorlu taşıtı,

Rehber Personel: Okul oncesi cocukları ve 6 ile 14 yaş grupları arasındaki oğrencileri taşıyan okul servis araclarında, arac ici duzenini sağlayan, oğrencilerin araca iniş ve binişlerinde yardımcı olan şahısları,

Taşıma Sınırı: Okul servis aracının trafik tescil belgesinde belirtilen oturma yeri sayısını,

Durak : Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının ve okul servis araclarının yolcuları bindirmek, indirmek gayesi ile duraklamaları icin işaretle belirlenmiş yeri,

Guzergah: Okul servis araclarının kalkış noktası ile varış noktası arasında kalan, trafik denetleme şube veya burolarınca verilen ozel izin belgelerinde belirtilen yolları,

Ozel İzin Belgesi: Okul servis aracının işletenini, şoforunu, rehber personeli, taşıtın plakasını, cinsini, taşıma sınırını ve izleyeceği guzergahı belirten ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yonetmeliği ve bu Yonetmelik ile il-ilce trafik komisyonu kararlarına uygunluğu anlaşılan okul servis araclarına trafik denetleme şube veya burolarınca verilen belgeyi,

Taşımacı: Oğrencilerin bir ucret karşılığı taşımasını ustlenen gercek veya tuzel kişileri,

ifade eder.

İKİNCİ BOLUM : Okul Servis Araclarında Aranacak Şartlar, Calışma Esasları ve Taşımacının Yukumlulukleri

Taşıtlarda Aranacak Şartlar

Madde 4 - Taşımacılar tarafından okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda aşağıdaki şartlar aranır.

a) Okul servis araclarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. (EK: 1/1, EK: 1/2)

b) Okul servis aracının arkasında, oğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak uzere en az 30 cm capında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde uzerinde siyah renkte buyuk harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp sondurulmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır. (EK: 2)

c) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, oğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, ic duzenlemesinde demir aksam acıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.

d) Okul servis araclarında Aracların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yonetmelik ile Karayolları Trafik Yonetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda arac, gerec ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.

e) Okul servis araclarının kapıları şofor tarafından acılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; arac şoforleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların acık veya kapalı olduğu şofore optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır.

f) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve guvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine gore Karayolları Trafik Yonetmeliğinin ongorduğu periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. (EK-3)

g) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları on yaşından kucuk olmalıdır (on yaş dahil). Taşıtların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.

h) Aracların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yonetmelik hukumlerine gore tayin edilen ve o araca ait tescil belgelerinde gosterilen oturacak yer adedi, aracın icerisine gorulebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilecektir.

i) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile gercek ve tuzel kişi ve kuruluşlara ait okul servis aracı olarak techiz edilmiş araclar, taahhut ettikleri oğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, diğer yolcu taşıma hizmetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında okul servis araclarına ait ışıklı işaretlerin şoforler tarafından kullanılması yasaktır.

j) Okul servis aracı; Aracların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yonetmelik hukumlerine uygun olmalıdır.

k) Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve oğrenci velileriyle haberleşebilmek icin telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.

l) Taşıtlarda her oğrenci icin bir emniyet kemeri bulunmalıdır.

m) Taşıtlarda goruntu ve muzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.