Orman Muhendisliği, Orman Endustri Muhendisliği Ve Ağac İşleri Endustri Muhendisliği Hakkında Kanuna Dair Kazanılmış Haklar, Mesleki Deneyim Kazanma Ve Meslek Mensupluğu Sınav Yonetmeliği

Turk Muhendis ve Mimar Odaları Biliği Orman Muhendisleri Odasından:

Resmi Gazete Tarihi : 27/02/2007

Resmi Gazete Sayısı : 26447

BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac

Madde 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarında ormancılık, orman endustrisi ve ağac işleri endustrisiyle ilgili işlerde muhendis olarak gorev yapanların, kamuda calıştıkları gorevlerden hangilerinin mesleki deneyim kazanmak suresinden sayılacağı, hangi gorevlerde bulunanlar icin serbest meslek mensubu unvanının kazanılmasında sınav şartının aranmayacağı, hangi gorevlerde gecen surelerin serbest meslek mensupluğunda gecirilmiş sayılacağının belirlenmesi,

b) Aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanmaları,

c) Serbest meslek mensupluğuna hak kazanma sınavlarının yapılması,

c) Sınav komisyonlarının kuruluşu ve calışması,

d) Serbest meslek mensupluğu ve serbest yeminli meslek mensupluğu sınav sureclerinin belirlenmesi ve uygulanması

usul ve esaslarını duzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 - (1) Bu Yonetmelik; mesleki faaliyetleri yapan serbest meslek mensupları, serbest yeminli meslek mensupları ve sınav komisyonlarını kapsar.

Dayanak

Madde 3 - (1) Bu Yonetmelik, 29/6/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman Muhendisliği, Orman Endustri Muhendisliği ve Ağac İşleri Endustri Muhendisliği Hakkında Kanunun 6 ncı ve 14 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Aday meslek mensubu: Kanunun ongorduğu şartları taşıyan, serbest ormancılık ve serbest orman urunleri burolarında mesleği serbestce ifa edebilmeleri icin, mesleğe hazırlayıcı teknik, hukuki ve uygulamaya yonelik temel bilgileri kazanmak amacıyla, bir meslek mensubu yanında veya denetim ve gozetiminde mesleki calışmalar yapan muhendisleri,

b) Bakanlık: Cevre ve Orman Bakanlığını,

c) İdare: Cevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile Orman Genel Mudurluğu merkez ve taşra teşkilatını,

c) Kanun: 29/6/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman Muhendisliği, Orman Endustri Muhendisliği ve Ağac İşleri Endustri Muhendisliği Hakkında Kanunu,

d) Meslek: Orman muhendisliği, orman yuksek muhendisliği, orman endustri muhendisliği ve ağac işleri endustri muhendisliği mesleğini,

e) Meslek mensubu: Muhendis unvanına sahip olup, Kanun cercevesinde ormancılık ve orman urunleri burosunu kurmak uzere, Kanunun 5 inci maddesi uyarınca yetkilendirilen kişileri,

f) Mesleki faaliyet: Muhendis unvanına sahip olan ruhsatlı serbest meslek mensuplarının, Kanun hukumleri uyarınca icra edecekleri faaliyetleri,

g) Mesleki deneyim: Muhendislerin mesleklerini icra etmeleri amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, gercek ve tuzel kişilere ait işyerlerinde, ormancılık ve orman urunleri burolarında sosyal guvenceli olarak calıştıkları sureleri,

ğ) Mesleki deneyim kazanmak: Aday meslek mensubu muhendislerin, serbest meslek mensupluğu sınavına girebilmeleri amacıyla, kendi uzmanlık alanlarına uygun, serbest meslek mensubu veya serbest yeminli meslek mensubu yanında calıştıkları sureleri,

h) Mesleki geliştirme eğitimi: Ruhsatlı meslek mensuplarının, uzmanlık alanları kapsamındaki konularda, mesleki deneyimlerinin geliştirilip, yeniliklere uyum sağlamaları amacıyla, Oda tarafından planlanan ve uygulanan eğitimleri,

ı) Muhendis: En az dort yıllık lisans eğitimini bitirmiş orman muhendisi, orman yuksek muhendisi, orman endustri muhendisi ve ağac işleri endustri muhendisini,

i) Oda: Turk Muhendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Orman Muhendisleri Odasını,

j) Ormancılık ve orman urunleri buroları: Muhendis unvanına sahip olanların, mesleklerini hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestce icra edebilecekleri, danışmanlık ve teknik muşavirlik yapabilecekleri serbest ormancılık ve orman urunleri buroları ile serbest yeminli ormancılık ve orman urunleri burolarını,

k) Ruhsat: Sınavlarda başarılı olan meslek mensuplarıyla, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca kazanılmış haklara sahip olan meslek mensuplarına; ormancılık, orman ve ağac endustrisi buroları acmak amacıyla Oda tarafından verilen izin belgesini,

l) Serbest ormancılık burosu: Orman muhendisi ve orman yuksek muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, mesleklerini, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestce icra edebilecekleri, teknik muşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri serbest ormancılık burolarını,

m) Serbest orman urunleri burosu: Orman endustri muhendisi ve ağac işleri endustri muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, mesleklerini, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestce icra edebilecekleri, teknik muşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri serbest orman urunleri burolarını,

n) Serbest yeminli ormancılık burosu: Kanuna gore yapılan yeminli meslek mensupluğu sınavını kazanan, orman muhendisi ve orman yuksek muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının; faaliyet alanları tuzukle belirlenen, Kanunun 4 uncu maddesinin (a) fıkrasındaki konuları, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın, kendi nam ve hesaplarına serbestce icra edebilecekleri, teknik muşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri yeminli ormancılık burolarını,

o) Serbest yeminli orman urunleri burosu: Kanuna gore yapılan yeminli meslek mensupluğu sınavını kazanan, orman endustri muhendisi ve ağac işleri endustri muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının; faaliyet alanları tuzukle belirlenen, Kanunun 4 uncu maddesinin (b) ve (c) fıkralarındaki konuları, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın, kendi nam ve hesaplarına serbestce icra edebilecekleri, teknik muşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri yeminli orman urunleri burolarını,

o) Sınav komisyonu: Orman fakultelerinden veya ağac işleri endustri muhendisi unvanıyla mezun veren lisans duzeyindeki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmuş, meslekleri ile ilgili olarak kamu veya ozel sektorde en az on beş yıl calışmış veya bu sure kadar oğretim uyeliği yapmış olanlardan secilmek uzere; ikisi Bakanlık, biri Orman Genel Mudurluğu, biri orman muhendisliği ve diğeri orman endustri muhendisliği veya ağac işleri endustri muhendisliği bolumlerinden olmak uzere ikisi Yuksek Oğretim Kurulu ve ikisi de Oda tarafından secilen yedi kişilik komisyonu,

p) Sınav: Mesleki yeterliliğin olculmesi amacıyla, serbest yeminli meslek mensubu ve serbest meslek mensubu adayları icin sınav komisyonunca yapılan sınavları,

r) Sorumlu mudur: Ormancılık ve orman urunleri burolarının, teknik ve idari yonetimini yapan, buro personelinin mevzuata uygun olarak calıştırılması sorumluluğunu ustlenen, ruhsat almış meslek mensubunu,

s) Temel Eğitim ve Mesleki Deneyim Kazanma Merkezi (TEMDEM): Mesleki geliştirme eğitimleri, aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanmak amacıyla meslek mensuplarının yanında calışmalara başlamalarının planlanması ve değerlendirilmesi, eğitim ve mesleki deneyim kazanma programlarının hazırlanması ve denetlenmesi ile gorevli Oda bunyesinde oluşturulan merkezi,

ş) Tuzuk: Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen tuzuğu,

t) Uzman: Meslek mensuplarının, mesleki faaliyet konularıyla sınırlı olmak ve Odanın duzenleyeceği belgeyle belirlenmek koşuluyla;

1) Turk Ceza Kanunu hukumleri uyarınca kamu gorevlerine ilişkin suclar nedeniyle cezalanmadıkları belgelenen alanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca aylıktan kesme cezası ve daha yukarı ceza almadan kamu kurum ve kuruluşlarında aralıksız veya toplam iki yıl sureyle calıştıkları belgelenen alanlarda,

2) Ormancılık ve orman urunleri burolarında aralıksız veya toplam en az iki yıl sureyle sosyal guvenceli olarak calışıp bu calışmalarını sosyal guvenceye esas dokumanlar ile belgeleyenlerden Odanın acacağı uzmanlık alanlarıyla ilgili sınavlarda başarılı oldukları alanlarda,

3) Odanın uzmanlık alanlarıyla ilgili hizmet ici eğitim seminerlerine katılıp eğitim sonu yapılan sınavlarda başarılı oldukları alanlarda,

4) Belgelenmek koşuluyla, Kanunun 4 uncu maddesindeki konulara ilişkin yuksek lisans yapılan alanlarda,

hizmet sunacak meslek mensuplarını,

u) Uzmanlık alanları: Kanunun 4 uncu maddesinde sayılan faaliyet konularından (a) fıkrasında belirtilenler orman muhendisi ve orman yuksek muhendislerinin, (b) fıkrasında belirtilenler orman endustri muhendislerinin, (c) fıkrasında belirtilenler ağac işleri endustri muhendislerinin yetkili oldukları alanları,

ifade eder.

İKİNCİ BOLUM : Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Kazanılmış Haklar

Kamu kurum ve kuruluşlarında mesleki deneyim kazanmak esas ve usulleri

Madde 5 - (1) Ormancılık, orman endustrisi ve ağac işleri endustrisiyle uğraşan kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, Kanunun 4 uncu maddesinde sayılan konuların yurutulduğu aşağıdaki gorevlerde calışılan sureler mesleki deneyim kazanmak suresinde gecirilmiş sayılır.

a) Orman muhendisi veya orman yuksek muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarında ormancılık konularıyla ilgili aşağıdaki gorevlerde calıştıkları sureler;

1) Cevre ve Orman Bakanlığında birim sorumlusu konumunda gorev yapan ağaclandırma muhendisi, fidanlık muhendisi, milli park muhendisi, orman-koy ilişkileri muhendisi olarak calışılan gorevler ile mufettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitulerinde yapılan araştırmalarda sorumlu muhendis, araştırma ormanı şefi veya muhendisi olarak calışmak,

2) Orman Genel Mudurluğunde mufettiş adaylığı, orman işletme veya bolge şefi, amenajman heyet muhendisi, kadastro komisyon uyesi, kadastro ve mulkiyet şefi, ağaclandırma şefi, fidanlık şefi veya muhendisi, milli park şefi, orman harita fotogrametri muhendisi, koruma ve imrarat şefi, işletme silvikultur muhendisi, orman depo şefi ve bakım şefi olarak calışmak,

3) Orman fakultelerinin orman muhendisliği bolumlerinde asistan, araştırma gorevlisi, akademik uzman veya uzman olarak calışmak,

4) Belgelemek koşuluyla, sosyal guvenceli olarak hizmet akdi ile gecici veya kadrolu işci statusunde muhendis olarak calışmak,

b) Orman endustri muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarında orman endustrisi konularıyla ilgili aşağıdaki gorevlerde calıştıkları sureler;

1) Bakanlıkların bağlı ve ilgili kurumlarının orman endustrisiyle ilgili alanlarda hizmet veren birimlerinde mufettiş adaylığı, orman urunleri uretimi işleriyle gorevlendirilen uretim şefi, uretim muhendisi, atolye şefi ve atolye muhendisi olarak calışmak,

2) Kuruluş amacları icinde orman endustrisiyle uğraşmak olan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkullerindeki birimlerde mufettiş adaylığı, orman urunleri uretimi işleriyle gorevlendirilen uretim şefi, uretim muhendisi, atolye şefi ve atolye muhendisi olarak calışmak,

3) Orman fakulteleri orman endustri muhendisliği bolumlerinde asistan, araştırma gorevlisi, akademik uzman veya uzman olarak calışmak,

4) Belgelenmek koşuluyla, sosyal guvenceli olarak hizmet akdi ile gecici veya kadrolu işci statusunde muhendis olarak calışmak,

c) Ağac işleri endustrisi muhendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarında orman endustrisi konularıyla ilgili aşağıdaki gorevlerde calıştıkları sureler;

1) Bakanlıklara bağlı olarak calışan ve ağac işleri endustrisiyle ilgili alanlarda hizmet veren birimlerde mufettiş adaylığı, ağac urunleri uretimi işleriyle gorevlendirilen uretim şefi, uretim muhendisi, atolye şefi ve atolye muhendisi olarak calışmak,

2) Kuruluş amacları icinde ağac işleri endustrisinde faaliyet gostermek bulunan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkullerindeki birimlerde mufettiş adaylığı, ağac urunleri uretimi işleriyle gorevlendirilen uretim şefi, uretim muhendisi, atolye şefi ve atolye muhendisi olarak calışmak,

3) Ağac işleri endustri muhendisi yetiştiren en az dort yıllık lisans duzeyinde yuksek oğretim kurumlarında asistan, araştırma gorevlisi, akademik uzman veya uzman olarak calışmak,

4) Belgelenmek koşuluyla, sosyal guvenceli olarak hizmet akdi ile gecici veya kadrolu işci statusunde muhendis olarak calışmak,

(2) Meslek mensuplarının bu gorevlerde calıştıkları surelerin bir yılı aşması halinde, Kanunun ongorduğu serbest meslek mensupluğu sınavlarına girebilmesi icin gerekli olan bir yıllık mesleki deneyim kazanmak hususunu olumlu sicil almak koşuluyla yerine getirmiş sayılır.

Serbest meslek mensupluğu sınavından istisna edilecek kamu gorevleri

Madde 6 - (1) Faaliyet konularıyla sınırlı olmak uzere ormancılık, orman endustrisi ve ağac işleri endustrisinde faaliyet gosteren kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, aşağıda Kanunun 4 uncu maddesinde sayılan konuların yurutulduğu birimlerde calışanlar, serbest meslek mensupluğu sınavlarına girmeden, serbest meslek mensubu unvanını almaya hak kazanırlar. Bu kişiler serbest olarak calışmak istemeleri halinde, Oda tarafından ruhsat verilir.

a) Muhendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında yonetici ve birim amiri konumunda bulunan musteşar, musteşar yardımcısı, genel mudur, genel mudur yardımcısı, daire başkanı, başmufettiş, mufettiş, bolge muduru, bolge mudur yardımcısı, işletme muduru, işletme mudur yardımcısı, mudur, mudur yardımcısı, grup muduru, şube muduru, kısım muduru, başmuhendis, muessese muduru, fabrika muduru, koordinator, orman kadastro komisyon başkanı gorevlerini yapanlar.

b) Muhendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında birim sorumlusu konumunda gorev yapan orman işletme (bolge) şefi, amenajman heyet muhendisi, kadastro komisyon uyesi, kadastro ve mulkiyet şefi, ağaclandırma şefi, erozyon kontrolu muhendisi, fidanlık muhendisi, bakım şefi ağaclandırma muhendisi, fidanlık muhendisi, milli park muhendisi, orman harita ve fotogrametri muhendisi, orman ve koy ilişkileri muhendisi olarak calışılan gorevler ile mufettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitulerinde yapılan araştırmalarda sorumlu muhendis, işletme silvikultur muhendisi, araştırma ormanı şefi veya muhendisi, orman depo şefi, koruma ve imrarat şefi olarak toplam sekiz yıl sureyle gorev yapanlar.

c) Muhendis unvanına sahip olup, kuruluş amacları icinde orman endustrisi, seluloz ve turevleri endustrisi, ağac işleri endustrisinde faaliyet gostermek bulunan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkullerindeki birimlerde orman urunleri ve ağac urunleri uretimi işleriyle gorevlendirilen uretim şefi, uretim muhendisi, atolye şefi ve atolye muhendisi olarak toplam sekiz yıl sureyle gorev yapanlar.

c) Muhendis unvanına sahip olup, orman fakultelerinin orman muhendisliği ve orman endustri muhendisliği bolumleri ile ağac işleri endustri muhendisi yetiştiren en az dort yıllık lisans duzeyinde yuksek oğretim kurumları ile bu kurumlara bağlı yuksek okullarda oğretim uyesi olarak gorev yapanlar ile asistan, araştırma gorevlisi, akademik uzman veya uzman olarak toplam sekiz yıl sureyle gorev yapanlar.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (c) bentlerindeki kamu gorevlerini, Kanunun 4 uncu maddesinde sayılan mesleğin konularından biri veya birkacında calışarak tamamlayan meslek mensupları, uzmanlık alanları icinde bulunan diğer konularda da calışmak istemeleri halinde, Oda tarafından acılacak sınavlı mesleki geliştirme eğitimlerine katılarak belge almak zorundadırlar. Odanın yayınlayacağı tebliğde, hizmet belgesindeki gorevlerin, hangi mesleki konuları kapsadığı belirlenir.