Yuksekoğretim Kurumundan

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 06/01/1982

Yayımlandığı Resmi Gazete No: 17566

Dayanak:

Madde 1 - Yonetmelik 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 65 inci maddesi gereğince hazırlanmıştır.

Tanımlar:

Madde 2 - Yonetmelikte Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi icin Merkez, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı icin Başkan deyimleri kullanılmıştır.

Merkezin Gorevleri:

Madde 3 - Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun ilgili maddeleri uyarınca Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilen esaslar cercevesinde yuksekoğretim kurumlarına girecek oğrencilerin sınav sistemini belirlemek, sınavları hazırlamak, uygulamak, secme ve yerleştirme işlemleri yurutmek ve sistemi geliştirme amacına yonelik araştırmalar yapmak ve kendisine Yuksekoğretim Kurulunca verilecek diğer işleri yurutmekle gorevlidir.

Organlar:

Madde 4 - Başkan:

a. Başkan, Yuksekoğretim Kurulu Başkanı tarafından doğrudan atanır veya 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 36. veya 38. madde hukumleri uyarınca universite oğretim elemanları arasından gorevlendirilir.

b. b) Başkanın Gorev, Yetki ve Sorumlulukları:

c. (i) Yurutme Kuruluna ve Danışma Kuruluna Başkanlık eder.

(ii) Merkezin gorevlerinin, yonetim ve araştırma işlerinin duzenli bir şekilde yurutulmesini sağlar.

(iii) Merkezin teknik ve buro hizmetlerini yurutecek danışman, uzman ve diğer gorevlilerin atanması veya gorevlendirilmesi hususunda Yuksekoğretim Kurulu Başkanına teklifte bulunur, atama veya gorevlendirme Yuksekoğretim Kurulu Başkanınca yapılır.

(iv) Merkezin yatırım programlarını, butcesini ve kadro ihtiyaclarını hazırlar ve Yuksekoğretim Kurulunun onayına sunar.

(v) Merkezin birimleri ve her duzeydeki personeli uzerinde genel gozetim ve denetim gorevini yapar ve gerekli gorduğu hallerde her duzeydeki personelin gorev yerlerini değiştirir veya bunlara yeni gorevler verir.

(vi) Merkezin uygulama ve araştırma faaliyetleri hakkında takvim yılının bitiminden itibaren iki ay icinde Yuksekoğretim Kuruluna rapor verir.

(vii) Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca verilecek diğer gorevleri yapar.

Başkan gorevi başında bulunmadığı zamanlarda Yurutme Kurulu uyelerinden birisini yerine vekil olarak bırakır.

Madde 5 - a) Yurutme Kurulu, Merkez Başkanının onereceği 10 kişi arasından Yuksekoğretim Kurulu'nun goruşu alınarak, Yuksekoğretim kurulu Başkanınca 3 yıl icin secilen beş uyeden oluşur. Bu uyeler universite oğretim elemanı olduğu hallerde Yuksekoğretim Kanununun 36'ncı veya 38'inci madde hukumleri uyarınca gorevlendirilir. Yurutme Kurulu, Başkanının cağrısı uzerine toplanır.

b) Gorevleri: Yurutme Kurulu idari faaliyetlerde Başkana yardımcı bir organ olup aşağıdaki gorevleri yapar.

(i) Yuksekoğretim Kurulu'nun tespit ettiği esasların uygulanmasında Başkana yardım eder.

(ii) Başkanın Merkez yonetimi ile ilgili olarak getireceği butun işlerde karar verir.

(iii) Kanun ve Yonetmeliklerde belirlenen veya Yuksekoğretim Kurulu'nca istenen diğer gorevleri yapar.

(iv) Toplanan kaynakların verimli şekilde değerlendirilmesi ve harcamaların yapılması hususunda gerekli kararları alır.

Başkan gorevi başında bulunmadığı zamanlarda Yurutme Kurulu uyelerinden birisini yerine vekil olarak bırakır

Madde 6 - Danışma Kurulu:

a. Kuruluş: Danışma Kurulu her universite Rektorunun onereceği ikişer aday arasından Yuksekoğretim Kurulunca secilecek birer uye ile değişik oğretim ve eğitim alanlarından Milli Eğitim Bakanlığınca gorevlendirilmesi istenecek dort uyeden oluşur. Kurul, Başkanın cağrısı uzerine toplanır.

b. Gorevleri: Danışma Kurulu Başkanının sunacağı teknik ve uygulamayla ilgili konuları tartışır ve tavsiyelerde bulunur.

Merkezin Kuruluşu:

Madde 7 - Merkezde Başkana bağlı olarak kanun ve yonetmelikle verilen gorevlerin gerekli kıldığı test hazırlama, olcme ve değerlendirme, bilgi-işlem, araştırma, geliştirme, sınav hizmetleri, organizasyon ve koordinasyonla ilgili uzmanlık birimleri ile genel idari hizmetleri yurutmek uzere burolar bulunur.

Merkez Gorevlileri:

Madde 8 - Başkan merkez birim ve burolarında sozleşmeli personel, memur ve işci statusunde calışacak danışman, uzman ve diğer gorevlilerle ilgili kadro onerilerini hazırlayarak gerekli işlemlerin yurutulmesi icin Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına sunar.

Universite oğretim elemanları Yuksekoğretim Kanununun 36. veya 38. maddeleri uyarınca Merkezde gorevlendirilebilir.

Secme ve Yerleştirme İşlemlerine İlişkin Esasların Saptanması:

Madde 9 - Başkan, secme ve yerleştirme işlemlerine ilişkin esaslar hakkındaki onerilerini Yuksekoğretim Kuruluna sunar. Merkez, Yuksekoğretim Kurulu'nun tespit edeceği esaslar cercevesinde sınavları hazırlar; uygulanmasını sağlar; secmeye yardımcı olacak diğer hususları değerlendirir; adayların tercihlerini ve Yuksekoğretim Kurulunun insangucu planlaması ve yuksekoğretim kurumlarının kapasitelerini gozonunde bulundurarak belirleyici kontenjanları dikkate almak suretiyle secme ve yerleştirme işlemlerini yurutur.

Secme ve Yerleştirme Sınavı Uygulama Esasları:

Madde 10 - Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavlarına ilişkin koşullar ve kurallar her yıl merkez Başkanlığınca hazırlanacak sınav kılavuzlarında, sınav uygulama ve yonetim yonergelerinde belirlenir.

Sınava girecek adaylar bu kılavuz ve yonerge hukumlerine uymakla yukumludurler. Bu gereği yerine getirmeyen adayların sınava ilişkin işlemleri gecersiz sayılır ve sınavları iptal edilir.

Secme ve Yerleştirme Sınavlarında Gorevlendirme Esasları:

Madde 11 - Universite oğretim elemanları ve diğer gorevliler sınav haftasını icine alan yurtdışı izin ya da gorev, uzun sureli hastalık ve kesinlikle asli gorev yerinde bulunma gereği gibi zorlayıcı nedenler dışında Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavlarında kendilerine verilecek gorevleri yapmakla yukumludurler.

Universite Rektorleri, yukarıdaki fıkra hukmu gereği sınavda gorev alacak oğretim elemanlarının ve diğer gorevlilerin tam listesini her yılın Ocak ayı icinde Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına bildirir. Oğretim elemanlarının ve diğer gorevlilerin gorev, tur ve yerleri Merkez Başkanlığı tarafından hazırlanacak yonerge hukumlerine gore her sınav doneminde yeniden belirlenir.

Madde 12 - Oğretim elemanlarının ve diğer gorevlilerin oğrenci secme ve yerleştirme sınavlarında kendilerine verilen gorevden cekilmeleri icin mazeretlerin bağlı bulundukları universite Rektorunce kabul edilmesi gerekir. Rektor kararını en kısa zamanda Merkez Başkanlığına bildirir.

Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yukarıdaki 11. maddede belirlenen zorlayıcı nedenler dışında ve gecerli mazereti olmaksızın gorev kabul etmeyen, gorev yerine gelmeyen ya da gorevin gereklerini yerine getirmeyenler hakkında soruşturma acılmasını ilgili yuksekoğretim kurumunun yetkili organından ister.

Yururlukten Kaldırılan Hukumler:

Madde 13 - 19 Kasım 1974 tarih ve 15067 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Universitelere Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Yonetmeliği ve değişiklikleri ile 16 Mayıs 1980 tarih ve 16990 sayılı Resmi Gazete'e yayımlanan Universitelerarası Secme ve Yerleştirme Sınavı Uygulama ve Gorevlendirme Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.

Yururluk:

Madde 14 - Bu yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.

Yurutme:

Madde 15 - Bu yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.

Gecici Maddeler:

Gecici Madde 1 - Bu Yonetmeliğin 2 nci maddesi ile kaldırılan Yurutme Kurulunda halen uye olarak gorev yapanlar, gorev surelerinin sonuna kadar, Merkez Başkanınca Merkezin değişik birimlerinin yonetim ve denetimi icin gorevlendirilirler.