Yuksekoğretim Kurumundan
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 03/02/1996
Yayımlandığı Resmi Gazete No: 22543
Amac ve Kapsam:
Madde 1 - 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 nci maddesinin (a) bendi ile Bilim ve Teknoloji Yuksek Kurulunun kararının gereklerinin yerine getirilmesi amacıyla Yuksekoğretim Kurulunca hazırlanan bu Yonetmelik Ulkemizde ihtiyac duyulan alanlarda oğretim uyesi ve araştırıcılarının yurticinde ve yurtdışında yetiştirilmesi icin gereken calışmaları butunluk icinde yurutmek amacıyla kurulan Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulunun kuruluş gorev ve calışma esaslarını duzenlemektir.
Oğretim Uyesi ve Araştırma yetiştirme Kurulu
Madde 2 - Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu:
a - Milli Eğitim Bakanlığınca gorevlendirilecek bir,
b - Yuksekoğretim Kurulu Başkanınca, Yuksekoğretim Yurutme Kurulu Uyeleri arasından gorevlendirilecek bir,
c - Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığınca gorevlendirilecek bir,
d - Turkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Başkanınca gorevlendirilecek bir,
e - Oğrenci Secme, ve Yerleştirme Merkezi Başkanı,
f - Yuksekoğretim Kurulu Başkanınca Yuksekoğretim Kurulunun ve Rektorlerin goruşleri alınarak, oğretim uyesi ve araştırıcı yetiştirme konusunda deneyim sahibi, akademik Calışmaları ile temayuz etmiş halen gorevde veya emekli olan oğretim uyeleri arasından secilecek on olmak uzere onbeş uyeden olutur.
Uyelerin gorev suresi beş yıldır. Ancak, ilk uc yılın sonunda yukarıda (f) bendine gore secilen uyelerden kura ile belirlenecek beşinin gorev suresi sona erer ve yerlerine yeni uyeler atanır. Suresi dolan uye yeniden bu goreve secilebilir.
Kurul kendi icinden başkan ve başkan yardımcısı secer, kendi calışma usullerini tespit eder, bu Yonetmelikle verilen gorevleri yerine getirmek icin gerekli gorduğu komisyonları kurar ve yurticinde ve yurtdışındaki ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Kurulun sekreterya ve diğer destek hizmetleri Yuksekoğretim Kurulunca sağlanır.
Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulunun Gorevleri:
Madde 3 - Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu aşağıda sayılan gorevleri yapar:
a - Ulkemizin hangi alanlarda oğretim uyesi ve araştırıcılara ihtiyac duyduğunu tespit ederek bunların yurticinde ve yurtdışında yetiştirilmesi icin kısa ve uzun vadeli plan ve programlar hazırlayarak ilgili kurum ve kuruluşlara onermek;
b - Hazırlanan plan ve programlar cercevesinde tamamen yurtici, yurtdışı kısmen yurtici kısmen yurtdışı butunleşik veya yurticindeki yuksekoğretim kurumları arasında butunleşik lisansustu programlar duzenleyerek ilgili kuruluşlara onermek;
c - İhtiyac duyulan alanlardaki oğretim uyesi ve araştırıcıların yetiştirilmesi icin gerekli kontenjanları tespit ederek ilgili kurum ve kuruluşlara onermek;
d - Tespit edilen kontenjanlar dahilinde yurt dışında oğretim uyesi ve araştırıcı olarak yetiştirilecek oğrencilerin secimi icin sınavlar duzenlemek;
e - Secilen oğrencileri izlemek, yurticindeki ve yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarına yerleştirmek, gerektiğinde yurtdışına giderek oğrencileri izlemek, başarısız oğrencileri tespit ederek gereken işlemlerin yapılması hususunda ilgili kuruluşlara onermek;
f - Oğretim uyesi ve araştırıcı yetiştirilmesi icin kaynak tahsis eden kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak,
g - Yurticinde ve yurtdışında eleman yetiştirilmesi icin kaynak tahsis eden ozel kurulut ve gercek veya tuzel kitilerin talepleri halinde gereken itlemleri yurutmek;
ı - Gorev alanlarına giren konularda ilgili kurum ve kuruluşlar ile kişilere ve kamuoyuna duzenli raporlar sunmak;
i - İlgili kurum ve kuruluşlarca gorev alanına giren konularda verilen diğer gorevleri yapmak.
Yururluk:
Madde 4 - Milli Eğitim Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı ile Turkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun goruşu alınarak hazırlanan bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme:
Madde 5 - Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Oğretim Uyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulu Yonetmeliği