Başbakanlıktan
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 15/02/2000
Yayımlandığı Resmi Gazete No: 23965
BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amac
Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı, bir nukleer tesisin on guvenlik analiz raporunda yer alan kalite temin faaliyetleriyle ilgili standart formatı belirlemek ve değerlendirmeler icin ihtiyac duyulan bilgileri tanımlamaktır.
Kapsam
Madde 2 - Bu Yonetmelik, bir nukleer tesisin on guvenlik analiz raporunda yer alması ve inşaat izni aşamasında değerlendirilmesi gereken kalite temini ile ilgili bilgileri kapsar.
Dayanak
Madde 3 - Bu Yonetmelik 2690 sayılı Turkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu'nun 4 uncu maddesinin (e) bendi ile, 18/11/1983 tarihli ve 83/7405 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yururluğe konulan Nukleer Tesislere Lisans Verilmesine İlişkin Tuzuk hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;
a) Kurum: Turkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu,
b) Başvuru sahibi: Nukleer tesisler icin yer lisansı, inşaat lisansı ya da işletme lisansı almak isteyen kişi veya kuruluşları, ifade eder.
Bu Yonetmelikte kullanılan terimlerin anlamı 09/09/1991 tarihli ve 20986 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Nukleer Tanımlar Yonetmeliğinde ve 13/03/1997 tarihli ve 22932 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Nukleer Tesislerde Kalite Temini ve Denetim Yonetmeliğinde belirtilmiştir.
İKİNCİ BOLUM : Esaslar, Kullanım Alanı, Yukumluluk, Yaptırım
On guvenlik analiz raporu kalite temin esasları
Madde 5 - On guvenlik analiz raporunda yer alacak kalite temini ile ilgili bolumler aşağıda belirtilmiştir;
a) Organizasyon
b) Kalite temin programı
c) Tasarım kontrolu
d) Tedarik belgelerinin kontrolu
e) Talimatlar, prosedurler, cizimler
f) Belgelerin kontrolu
g) Satın alınan malzeme, ekipman ve hizmetlerin kontrolu
h) Malzeme, parca ve bileşenlerin kontrolu ve tanımlanması
i) Ozel proseslerin kontrolu
j) Denetim
k) Test kontrolu
l) Olcme ve test ekipmanlarının kontrolu
m) Teslim alma, depolama, nakil
n) Denetim, test ve işletme durumları
o) Uyumsuz malzeme, parca ve bileşenler
p) Duzeltme faaliyetleri
r) Kalite temin kayıtları
s) Uygunluk Değerlendirmesi
Organizasyon
Madde 6 - On guvenlik analiz raporunun kalite temin bolumunde organizasyonla ilgili olarak yer alacak bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
Kalite temin programının oluşturulduğunun ve uygulandığının guvencesi veya herhangi bir etkinliğin uygun olarak yapıldığının doğrulanması ile ilgili kalite temin fonksiyonlarını yerine getiren organizasyonların ve kişilerin gorev ve yetkileri acıkca belirtilir. Başvuru sahibi, muhendislik firmaları, nukleer buhar sistemi tedarikcisi, inşaatcı ve eğer inşaatcıdan farklı ise inşaat yoneticisi de dahil olmak uzere projede gorevli başlıca sorumlu organizasyonların yetki alanları ile sorumluluk ilişkilerini gosteren yapılanma şemaları ve işlevsel sorumluluklarının tanımlamaları yer alır. Kalite temin organizasyonlarının ve tedarik, imalat, inşaat, montaj, test, denetim ve teftiş sırasında kaliteyi etkileyen faaliyetleri gercekleştiren diğer alt organizasyonların yapıları, sorumlulukları, yetkileri ve sorumlu organizasyon yonetimi ile ilişkileri acık olarak tanımlanır. Bunlara ek olarak, projede calışan sorumlu organizasyonlar ya da doğrudan başvuru sahibi icin calışan firmalar arasındaki ilişkileri gosteren bir kapsamlı proje organizasyon şeması da verilir. On guvenlik analiz raporunda;
a) Kalite temin işlevlerini yerine getiren kişilerin ve organizasyonların, kaliteyi ilgilendiren sorunlarının belirlenmesinde; bu sorunların cozumlerinin belirlenmesi, onerilmesi ve başlatılmasında; ve bu cozumlerin yurutulmesinde, gerekli olan yetki ve organizasyon icinde uygulamalardaki bağımsızlıklarını ortaya koyan esaslar acıklanır.
b) Kontrol, denetleme, uygunluk değerlendirmesi ve yapılan bir etkinliğin doğru olarak yapılıp yapılmadığını tetkik eden kişi ve organizasyonların uretim ile ilgili baskılardan etkilenmediklerini ortaya koyacak gerekli yetki ve organizasyon icinde uygulamalardaki bağımsızlıklarının guvencesini sağlayan esaslar tanımlanır.
c) Herhangi bir yerde, kalite temin programının kontrolunu etkileyen faaliyetlerin yapılması halinde, kalite temin programının yurutulmesinin guvencesini sağlamakta oncelikli sorumluluğa sahip kişi ya da kişilerin, bu sorumluluğu taşıyabilmeleri icin, hiyerarşik yapıyı goz onune almadan, gerekli yonetim duzeylerine doğrudan ulaşabilmelerinin guvencesini sağlayan esaslar acıklanır.
d) Kalite temin fonksiyonlarını yerine getiren kişilerin, kalite temin ile ilgili gorevleri yerine getirirken, teknik yonlendirme ve idari kontrollerinin (maaşların denetimi, işe alma/ işten cıkarma, atama) kimin tarafından yapılacağı belirtilir.
e) İşin durdurulması veya bir sure daha surdurulmesinin kararı, ya da eksiklik uygun bir şekilde giderilinceye kadar gecici olarak kabul edilen malzemenin kullanımı, dağıtımı veya montajı icin yazılı sorumluluk ve yetki verilmiş makamlar ve kuruluşlar belirtilir.
f) Organizasyonları icerisinde kalite temin fonksiyonlarını yerine getiren kişi ve grupların ayrı ayrı kalite temin programlarını etkin olarak yerine getirmelerinde gerekli yetki ve uygulamalardaki bağımsızlığa sahip olmaları icin, yuklenici ve alt yukleniciler tarafından gerekli şartların karşılandığının guvencesini sağlayan esaslar acıklanır.
g) Başvuru sahibinin, kalite temin programının ya da herhangi bir bolumunun oluşturulması ve uygulanmasıyla ilgili olarak diğer yuklenicilere yetki verdiği işlerin kapsamı acıklanır.
h) Başvuru sahibinin yapacağı ve/veya diğer organizasyonlara yetki vererek yaptıracağı kalite temin fonksiyonları acıkca tarif edilir.
i) Başvuru sahibinin, diğer organizasyonları yetkilendirdiği kalite temin program parcalarının kontrolunu sağlamak icin kullanacağı yontem ve yetki verilen kalite temin fonksiyonlarının uygun şekilde yerine getirilip getirilmediğinin doğrulanmasından sorumlu organizasyon tanımlanır.
j) Kaliteyi etkileyen faaliyetlere ilişkin, başvuru sahibi ve başlıca yuklenicileri arasında acık ve etkin bir iletişimin bulunduğu gosterilir.
Kalite temin programı
Madde 7 - On guvenlik analiz raporunun kalite temin bolumunun kalite temin programı alt bolumunde yer alan kalite temin programı, Kurum'un ongorduğu esasların karşılandığının ve bu esasların karşılanma yontemlerinin belirlenebilmesini sağlayacak şekilde yeteri kadar ayrıntılı olarak hazırlanır. Kalite temin programı alt bolumunde yer alacak bilgiler şunlardır:
a) Nukleer Tesislerde Kalite Temini ve Denetim Yonetmeliğinin 2 nci maddesindeki aşamalarla ilgili kalite temin programlarının uygulanmasında kullanılacak kabul edilebilir yontemler ve rehberler belirtilir ve bunların uygulanmasından sorumlu organizasyon birimi tanımlanır.
b) Kalite temin programı tarafından kontrol edilecek guvenlikle ilgili yapı, sistem ve bileşenler tanımlanır.
c) Proje kapsamındaki kaliteyi etkileyen faaliyetlerin uygulanmasıyla ilgili zaman cizelgesi ile uyumlu olarak, kalite temin programının, mumkun olan en kısa zamanda oluşturulacağına dair guvence sağlanır ve bu kapsamda, kalite temin programının, kontrol edilecek faaliyetten once nasıl oluşturulacağı ve faaliyet devam ederken nasıl uygulanacağı acıklanır.
d) On guvenlik analiz raporunun sunulmasından once başlayan ve kaliteyi etkileyen faaliyetler bu bolumde yer alır; tasarım, tedarik ve sahanın hazırlanması surecindeki guvenlikle ilgili faaliyetler tanımlanır.
e) Bu faaliyetlerin, nukleer guc tesisleri ve yakıt yeniden işleme tesisleri icin kalite temin kriterleri ile ilgili Kurumun yaptığı duzenlemelerle uyumlu bir kalite temin programı tarafından nasıl kontrol edileceği acıklanır.
f) Kalite temin programının, yazılı politika, prosedur ya da talimatlara gore nasıl belgelendiği ve bu politika, prosedur veya talimatlara gore nasıl uygulandığı belirtilir.
g) Nukleer Tesislerde Kalite Temini ve Denetim Yonetmeliğinin 2 nci maddesindeki aşamalarda gerekli gorulen her bir faaliyet icin kalite temin programının uygulanmasında kullanılan kalite temin programı prosedurleri ya da talimatlarının bir listesi bulunur.
h) Yer alan prosedur listesi her bir prosedur tarafından nukleer guc tesisleri ve yakıt yeniden işleme tesisleri icin kalite temin kriterleri ile ilgili Kurumun yaptığı duzenlemeler goz onune alınarak hangi kriterin yerine getirildiğini belirtir. Bazı gerekli prosedurlerin hazır olmaması durumunda, bunların hazırlanmasıyla ilgili zaman cizelgesi yer alır.
i) Kaliteyi etkileyen faaliyetleri yapan personelin uygun vasıflara haiz olmasını sağlayacak olan yeterli eğitim ve bilgilendirme ile ilgili program tanımlanır. Eğitim ve bilgilendirme programı;
1) Kaliteye etki eden faaliyetleri yuruten personelin, ilgili faaliyetlerin teknik ve prensiplerine uygun olarak eğitilmesi,
2) Kaliteye etki eden faaliyetleri yuruten personelin ilgili el kitapları, talimatlar ve prosedurlerin kapsamı ve amacıyla ilgili olarak bilgilendirilmesi,
3) Uygun eğitim prosedurleri oluşturulması,
ile ilgili imkanların nasıl sağlandığını acıklar.
j) Başvuru sahibi ve onun başlıca yuklenicilerinin kalite temin programlarının etkin bicimde yerine getirilmesindeki sorumluluk hiyerarşileri ve bu hiyerarşilerle ilgili vasıflandırma gereksinimleri tanımlanır.
k) Kaliteyi etkileyen faaliyetlerde,
1) Uygun ekipmanların kullanılmasının,
2) Faaliyetlerin yurutulmesi icin gerekli temizlik ve benzeri gibi uygun cevre koşullarının sağlanmasının,
3) Bu faaliyetlerin gerekli onkoşullarla uyumlu, kontrollu ve uygun koşullar altında yurutulmesinin, temini ile ilgili olculer acıklanır.
1) Kalite temin programının kapsamının, uygulanmasının ve etkinliğinin yeterli duzeyde olduğunun tayin edilmesi icin duzenli olarak yonetim tarafından gozden gecirildiğinin guvencesini ortaya koyacak esaslar belirtilir.
m) Başvuru sahibinin kalite temin organizasyonunun ustunde veya dışında bulunan yonetim tarafından gozden gecirilmesiyle ilgili şartlar belirtilir.
n) Başvuru sahibinin kalite temin organizasyonunun;
1) Başlıca yuklenicilerin kalite temin programlarını gozden gecirip anlaşmaları belgelemesi,
2) Yuklenicilerin kalite temin program faaliyetlerinin denetimlerini idare etmesi veya idare etmiş olması ile ilgili guvenceyi sağlayacak esaslar acıklanır.
__________________
Siyasal Bilgiler / Hukuk On guvenlik analiz raporu kapsamında kalite temin esasları yonetmeliği
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk On guvenlik analiz raporu kapsamında kalite temin esasları yonetmeliği