Devlet Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi : 02/05/2006
Resmi Gazete Sayısı : 26156
BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
Madde 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı; ozurlulerin yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri bir işte verimli kılınarak ekonomik ve sosyal refahının sağlanması amacıyla kurulacak ozel mesleki rehabilitasyon merkezlerinin acılışı, denetlenmesi ve işleyişine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 - (1) Bu Yonetmelik, gercek ve tuzel kişilerce ozurlulere yonelik olarak acılacak olan ozel mesleki rehabilitasyon merkezlerini kapsar.
Dayanak
Madde 3 - (1) Bu Yonetmelik, 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Ozurluler ve Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununun 13 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Kurs: Mesleki rehabilitasyon merkezlerinde herhangi bir mesleği olmayan ya da bir mesleği olmakla birlikte mesleğinde iş bulamayan Turkiye İş Kur il mudurluklerine kayıtlı ozurlu işsizler veya mesleğinde yeterli olmayan ozurluler icin duzenlenen mesleki eğitim faaliyetlerini,
b) Kurucu: Ozel mesleki rehabilitasyon merkezi acmak isteyen gercek veya tuzel kişiyi,
c) Merkez: Ozel mesleki rehabilitasyon merkezini,
c) Mesleki rehabilitasyon: Ozurlulerin işgucu piyasasında ihtiyac duyulan, ilgi ve yeteneklerine uygun mesleklerde yetiştirilerek istihdamlarını kolaylaştırmak ve mesleklerinde ilerlemelerini sağlamak amacıyla devamlı ve koordinasyon icinde sosyal ve tıbbi rehabilitasyon, mesleki rehberlik, mesleğe hazırlık, meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimi, işe yerleştirme ve takibini,
d) Ozurlu: 18/3/1998 tarihli ve 23290 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ozurlulere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yonetmeliğe uygun olarak calışma gucunun en az yuzde kırkından yoksun olduğu belgelenenleri,
e) Ozel oğretim kurumları mevzuatı: 8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, 23/6/1985 tarihli ve 18790 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği ve 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Kurslar Yonetmeliğini,
f) Ozel mesleki rehabilitasyon merkezi: Mesleki rehabilitasyon hizmetini vermek uzere kurulan gunduzlu kuruluşu,
g) Sorumlu mudur: Ozel mesleki rehabilitasyon merkezinin idari, mali, hukuki ve mesleki tum işleyişinden sorumlu olan yoneticiyi,
ğ) Sosyal rehabilitasyon: Ozurlu kişilere evde, merkezde ve sosyal cevrelerinde psiko-sosyal uyumlarını desteklemek ve sorunlarında yardımcı olmak, resmi/resmi olmayan kurumlarla etkin bir iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla yapılan calışmaları,
h) Yararlanıcı: Ozel mesleki rehabilitasyon merkezleri tarafından gercekleştirilen mesleki rehabilitasyon hizmetleri ve kurs programlarına katılan ozurluleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM : Merkez Acma, Devir, Nakil ve Kapatma
Merkez Acma, Devir, Nakil ve Kapatma
Madde 5 - (1) Ozel Mesleki Rehabilitasyon Merkezinin acılması, devri, nakli, kapatılması ve personel gorevlendirmesi işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları mevzuatına gore yurutulur. Ancak, ozel mesleki rehabilitasyon merkezinin acılabilmesi icin Turkiye İş Kurumu il mudurluklerinden de uygun goruş istenir.
(2) Merkeze, başvuruda daha sonra ilave edilecek ozur grupları icin de ayrıca izin alınır. Hizmet verilecek her bir ozur grubu icin rehabilitasyon ve kurs programı hazırlanır. Merkezin fiziksel şartları ve donanımı hizmet verilecek her bir ozur grubuna uygun şekilde duzenlenir.
(3) Mesleki eğitimini tamamlayan ozurlulerin merkez tarafından Turkiye İş Kurumuna kayıt yaptırılması icin bildirilmesi gerekir.
UCUNCU BOLUM :Merkezde Uygulanacak Rehabilitasyon Hizmetleri ve Kurs Programları
Merkezde uygulanacak rehabilitasyon hizmetleri ve kurs programları
Madde 6 - (1) Merkezde verilen hizmetler aşağıda belirtilmiştir;
(a) Fizyoterapi ve rehabilitasyon: Yararlanıcının mevcut fiziksel ve zihinsel yetenek seviyesi, sağlık problemleri, ilgileri ve becerileri belirlenir, tıbbi değerlendirme, mobil değerlendirme ve mesleki rehberlik yapılır.
(b) Ergoterapi: Calışma kapasitesinin değerlendirilmesi, iş ile uyumlandırılması ve bu surec sonunda fizyoterapi ve rehabilitasyon birimi ile birlikte kişinin uygun iş kursuna yonlendirilmesi yapılır.
(c) Sosyal rehabilitasyon: Bu surecte ozurlu kişilerle evde, merkezde ve sosyal cevrelerinde psiko-sosyal uyumlarını desteklemek icin resmi/resmi olmayan kurumlarla etkin bir iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla calışmalar yapılır, bireysel ve grup programları ile danışmanlık hizmetleri verilir.
(c) Mesleki eğitim: Bireylerin yonlendirildikleri ve eğitim sonrasında sertifikalandırıldıkları iş kursunda eğitim almaları sağlanır. Ozurlu bireylere verilecek kursların programları, il milli eğitim mudurluklerince onaylanan eğitim programlarına gore yurutulur.
(d) Mesleki rehberlik: Ozurlunun ozelliklerine ve mevcut fırsatlara gore mesleki bilgilendirme, eğitsel-mesleki gelişim ve yonlendirme iş ve mesleki danışmanlık calışmalarını kapsar. Bu surecte ozurlunun bireysel ozellikleri, yeterlilikleri, ozgecmişi, başvuru formları, kurs sonucu başarı durumu değerlendirilerek yararlanıcı ve işveren arasında bağlantı kurulur.
DORDUNCU BOLUM : Merkez Personeli ve Nitelikleri
Merkezde calıştırılacak personel
Madde 7 - (1) Merkezde; sorumlu mudur, sosyal hizmet uzmanı veya sosyal calışmacı, ozel eğitimci ve eğitici personelin istihdam edilmesi zorunludur. Belirtilen bu personele ilaveten doktor (yarı zamanlı olarak), fizyoterapist, psikolog, psikolojik danışman ve rehber uzman merkezin ozur gruplarına gore Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu personel olarak belirlenebilir.
Merkez personelinin nitelikleri
Madde 8 - (1) Merkez personelinin nitelikleri aşağıdaki gibidir.
a) Sorumlu mudur: Fizyoterapist, psikolojik danışman ve rehber uzman, psikolog, sosyal hizmet uzmanı veya sosyal calışmacı, ozel eğitimci, calışma ekonomisti, sosyolog ve doktor sorumlu mudur olarak atanabilir. Bu ozellikleri taşıyan kurucular aynı zamanda kuruluşun sorumlu muduru olabilirler.
b) Eğitici personel: Mesleki ve teknik eğitim alanında yuksek oğrenim gormuş veya ustalık yeterliliğini kazanmış olmalıdır.
BEŞİNCİ BOLUM : Merkezin Bolumleri ve Donanım
Merkezin bolumleri
Madde 9 - (1) Merkezin bolumleri aşağıda belirlenen şekilde olmalıdır;
a) Fizyoterapi ve rehabilitasyon bolumu: Yararlanıcının mevcut fiziksel ve zihinsel yetenek seviyesi, sağlık problemleri, ilgilerinin ve becerilerinin belirlendiği, tıbbi değerlendirme, mobil değerlendirme, yapıldığı bolumdur. Yararlanıcının ihtiyaclarının belirlenmesinden sonra gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetleri bu bolumde yerine getirilir. Bu bolumde, yararlanıcının ilgi, yetenek ve becerileri ile işin gerekleri karşılaştırılarak uygun mesleki eğitim alanına yonlendirilir. Bu bolumde ozur ve yaşam bicimi arasındaki ilişkinin belirlenmesi, sağlıklı yaşam icin kardio vaskuler efor kapasitesinin belirlenmesi, fiziksel kondisyon geliştirici egzersiz eğitimi, diyet, stres, hijyenik eğitim, sigara bıraktırma eğitimleri verilir. Ayrıca calışma kapasitesinin değerlendirilmesi, iş ve ozurlunun birbirine uyumlandırılması ile verimliliğin artırılması, doğru oturma, hareket etme, ağırlık kaldırma prensiplerinin oğretilmesi, kuvvet, hız, dayanıklılık, ceviklik, duruş, el becerileri gibi parametrelerin işin gerektirdiklerine gore geliştirilmesi sağlanır.
b) Mesleki eğitim bolumu: En az altı haftalık kursların duzenlendiği bolumdur.
c) Mesleki rehberlik ve danışmanlık, işe yonlendirme ve izleme bolumu: Ozurlunun kişisel ozellikleri, yeterlilikleri, ozgecmişi ile başvuru formları, mesleki eğitim belge ve sertifikasyonuna gore durumunu değerlendirip yararlanıcıya mesleki bilgilendirme, mesleki gelişim ve uyum, mesleki danışmanlık, işe yonlendirme ve izleme hizmetlerini sunan, ozurlu ile işveren arasındaki bağlantıyı kuran bolumdur. Ozurlu kişilere ev ve merkezde yaşadıkları psiko-sosyal sorunlarına yardımcı olmak icin bireysel ve grup programları ve danışmanlık hizmetleri verilir. Ayrıca bu bolumde işe yerleştirilen ozurluyu işyerinde izleme, işveren ile uyumlandırma, verimlilik ve emniyet acısından iş adaptasyonu ve iş yeri organizasyonu işlevlerini ustlenen bolumdur. İşe yerleştirilen ozurlunun izlenmesi, en az haftada bir gun ve uc ay boyunca devam etmelidir.
Merkezin donanımı
Madde 10 - (1) Merkezin donanımı hususunda Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumlarına ilişkin mevzuat hukumleri uygulanır.
ALTINCI BOLUM : Merkezin İşleyişine İlişkin Esaslar
Merkeze ozurlu kabulu
Madde 11 - (1) Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğune kayıtlı ve mesleki rehabilitasyon hizmetinden yararlanmak isteyen ozurluleri Turkiye İş Kurumu il mudurluğu veya Şube Mudurluğu bu hizmeti alabilecekleri merkezlere yonlendirir. Ozurlu doğrudan merkeze başvurduğunda ilgili merkez bunu Turkiye İş Kurumu il mudurluğune veya Turkiye İş Kurumu şube mudurluğune bildirmekle yukumludur.
Merkeze kabul edilecek ozurlulerde aranacak şartlar ve istenecek belgeler
Madde 12 - (1) Merkeze katılabilmek icin;
a) En az %40 oranında ozurlu olmak,
b) Kuruma kayıtlı olmak,
c) 15 yaşını bitirmiş olmak,
gerekir.
(2) Kabulde gerekli belgeler şunlardır;
a) Kimlik belgesi orneği,
b) İkametgah belgesi,
c) Sağlık kurulu raporu ya da ozurlu kimlik belgesi,
c) İki adet vesikalık fotoğraf,
d) Var ise son oğrenim belgesi.
Merkezden ozurlunun ayrılması
Madde 13 - (1) Merkezden ozurlunun ayrılması aşağıdaki durumlarda gercekleşir;
a) Ozurlunun isteği,
b) Merkez mudurluğu tarafından kabule esas bilgi ve belgelerde yanlışlık olduğunun tespiti veya merkezin işleyiş ve duzenine aykırı hareket edilmesi hallerinde
ozurlunun ilişiği kesilir.
YEDİNCİ BOLUM : Ceşitli ve Son Hukumler
Teftiş denetim ve soruşturma
Madde 14 - (1) Merkezin denetimi Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları mevzuatına gore yapılacak, gerekli gorulduğunde Turkiye İş Kurumu il mudurluklerinden bir yetkilinin katılımı sağlanır.
Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan haller
Madde 15 - (1) Bu Yonetmelikte yer almayan hukumler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumlarına ilişkin mevzuat hukumleri uygulanır.
Yururluk
Madde 16 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
Madde 17 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Ozurluler İdaresi Başkanlığının bağlı olduğu Devlet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ile Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanı birlikte yurutur.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Ozel Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri Hakkında Yonetmelik