Enerji Piyasası Duzenleme Kurumundan
Resmi Gazete Tarihi: 17/06/2004
Resmi Gazete Sayısı: 25495
BİRİNCİ KISIM : Genel Hukumler
BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar
Amac
Madde 1- Bu Yonetmeliğin amacı, yurt ici ve yurt dışı kaynaklardan temin edilen petrolun doğrudan veya işlenmek suretiyle, guvenli ve ekonomik olarak rekabet ortamı icerisinde kullanıcılara satışına ilişkin piyasa faaliyetlerinin; şeffaf, eşitlikci ve istikrarlı bicimde surdurulmesi icin gercek ve tuzel kişilere verilecek lisanslara, Kuruma yapılacak bildirimlere ve kayıt duzenlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yonetmelik; Kurumun petrol piyasasında lisans işlemlerine yonelik gorev, yetki ve sorumluluklarına, lisanslarda yer alması gereken hukumlere, lisans sahiplerinin hak ve yukumlulukleri ile bildirim ve kayıt duzenine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3- Bu Yonetmelik; 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yonetmelikte gecen;
1. Kanun: 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununu,
2. Kurum: Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunu,
3. Kurul: Enerji Piyasası Duzenleme Kurulunu,
4. Başkan: Enerji Piyasası Duzenleme Kurulu Başkanını,
5. Akaryakıt: Benzin turleri, nafta (hammadde, solvent nafta haric), gazyağı, jet yakıtı, motorin turleri, fuel-oil turleri ile biodizeli,
6. Akaryakıt istasyonu: Dağıtıcı veya bunlarla tek elden satış sozleşmesi yapmış bayilerce teknik, kalite ve guvenlik acısından mevzuata uygun olarak kurulup, bir veya farklı alt başlıktan birer akaryakıt dağıtıcısının tescilli markası altında faaliyette bulunan ve esas itibarıyla aracların akaryakıt, madeni yağ, otogaz LPG, temizlik ve ihtiyarî olarak bakım ile kullanıcıların tuplu LPG haric diğer asgarî ihtiyaclarını karşılayacak imkÂnları sunan yerleri,
7. Bayi: Bayilik faaliyeti icin gerekli donanıma sahip gercek ve tuzel kişileri,
8. Bayilik: Karşılıklı yukumluluklerin ekinde fizibilite olan bir sozleşmeye bağlanarak akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından gercek ve tuzel kişilere akaryakıtın kullanıcılara ikmali yetkisi verilmesi işlemini,
9. Dağıtım: Serbest kullanıcılara akaryakıt toptan satışı ve ikmali dahil bayilere akaryakıt satış ve ikmal faaliyetlerinin butununu,
10. Ham petrol: Yerden cıkarılan sıvı haldeki doğal hidrokarbonları,
11. İhrakiye: Ulkenin karasuları ve/veya karasuları bitişiğinde deniz vasıtalarına veya hava meydanlarında yerli ve yabancı hava taşıtlarına vergili veya vergisiz sağlanan akaryakıtı ve madeni yağı,
12. İhrakiye teslim şirketi: Yurt icinden ve yurt dışından temin ettiği ihrakiyeyi deniz ve hava taşıtlarına ikmal eden lisanslı sermaye şirketini,
13. İletim: Boru hattı vasıtasıyla petrolun taşınması işlemini (ureticilerin rafineriye veya iletim hattına ulaşan boru hatları ile tesislerin bunyesinde yer alan boru hatları haric),
14. İlgili mevzuat: Petrol piyasasına ilişkin Kanun, yonetmelik, lisans, tebliğ, genelge ve Kurul kararlarını,
15. İşleme: Petrol ve diğer kimyasal maddelerden madeni yağ uretimi haric yeni urunler elde edilmesine ve/veya urunlerin nitelik veya niceliğinin değiştirilmesine ilişkin işlemleri,
16. Kotuniyet: Piyasa faaliyetinin yapılmasında, petrolun kaybına, karışmasına, bozulmasına veya amac dışı kullanımına sebebiyet veren bir eylem veya ihmali,
17. Kullanıcı: Petrol kullanımı yapan gercek ve tuzel kişileri,
18. Kullanım: Petrolun sadece kişisel ve işletme ihtiyacları icin tuketimini,
19. Lisanslı depolama: Piyasa faaliyetinde bulunanların stok ve işletme ihtiyaclarını gidermek uzere başkasının mulkiyetindeki petrolun depolanması işlemini,
20. Madeni yağ: Baz yağına veya kimyasal sentez yontemi ile işlenen maddelere, bazı katkıların ilÂvesi sonucu, hareketli ve temas halinde olan iki yuzey arasındaki surtunme ve/veya aşınmayı azaltma veya soğutma ozelliğine sahip mamul haline getirilen doğal veya yapay maddeleri,
21. Petrol: Akaryakıt, ham petrol ve urunleri,
22. Piyasa: Petrolun temini ve satışı, rafinajı, işlenmesi, depolanması, iletimi, ihrakiye teslimi, taşınması, dağıtımı, bayiliği, kullanımı ve bunlarla ilişkili iş ve işlemlerden oluşan piyasayı,
23. Rafinaj: Ham petrolden başlayarak yeni urunler elde edilmesine ilişkin işlemleri,
24. Tarife: Petrolun rafinajı, dağıtımı, iletimi, depolanması, taşınması, işlenmesi ve satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyat, hukum ve şartları iceren duzenlemeleri veya lisans sahibi kişiler tarafından oluşturulan fiyat listelerini,
25. Taşıma: Ham petrolun rafineriye ulaştırılmak uzere toplandığı teslim noktasından sonra, diğer urunlerin ise taşıma aracları ile yapılan tum nakil faaliyetleri butununu,
26. Tehlikeli eylem: Piyasa faaliyetinin yapılmasında, bunların yapıldığı mahalde veya yakınında bulunan bir kimsenin olumune, sakatlanmasına veya sağlığının bozulmasına, cevrenin kirlenmesine sebep olan veya olabilecek nitelikte bulunan bir fiil veya ihmali,
27. Teknik duzenleme: Petrolun ve madeni yağın, ilgili idari hukumler de dahil olmak uzere, ozellikleri, işleme ve uretim yontemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlemleri hususlarından biri veya birkacını belirten ve uyulması zorunlu olan her turlu duzenlemeyi,
28. Tesis: Lisans konusu faaliyetin gercekleştiği ana ve yardımcı uniteler ile idari bolumler butununden oluşan yapıyı veya deniz, demiryolu veya karayolu araclarını,
29. Ulusal marker: Akaryakıta; rafineri cıkışında, gumruk girişinde, sanayide yan urun olarak veya diğer şekillerde uretilen akaryakıta ise ticari faaliyete konu edilmeden once eklenecek katkıyı,
30. Uretim: Petrolun cıkarılmasını, on işlenmesi ile saha dahilinde veya civarında bulunan depolara, iletim hattına veya rafineriye boru hattı ile taşınmasını veya depolanmasını,
31. Uretici: Petrolun 7/3/1954 tarihli ve 6326 sayılı Petrol Kanunu kapsamında Turkiye'de yer altından cıkarılmasını, on işlenmesi ile saha dahilinde veya civarında bulunan depolara, iletim hattına veya rafineriye boru hattı ile taşınması veya depolanması faaliyetini yapan tuzel kişiyi,
32. Urun: Fiziksel veya kimyasal işlem, rafinaj veya diğer yontemlerle ham petrol ve/veya urunlerinden elde edilen urun veya ara urun herhangi bir hidrokarbonu,
ifade eder.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Petrol Piyasası Lisans Yonetmeliği