Enerji Piyasası Duzenleme Kurumundan
Resmi Gazete Tarihi: 17/07/2004
Resmi Gazete Sayısı: 25525
BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amac
Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı; petrol piyasasında Kurum onayına tabi tarifelerin hazırlanması, incelenmesi, değerlendirilmesi ve onaylanması ile bildirime tabi tarifelerin Kuruma bildirimine ilişkin usul ve esasların duzenlenmesidir.
Kapsam
Madde 2 - Bu Yonetmelik;
a) Lisans sahiplerince hazırlanarak Kurul onayını muteakip uygulanacak olan; iletim lisansı kapsamında yurutulen taşıma faaliyetine ilişkin iletim tarifesi ile iletim hatlarıyla bağlantılı depolama tesislerindeki lisanslı depolama faaliyetine ilişkin onaya tabi depolama tarifelerine,
b) Lisans sahiplerince hazırlanarak;
1) Kuruma bildirim sonrası uygulanacak olan; işleme ve iletim hatları ile bağlantılı olmayan lisanslı depolama faaliyetlerine ilişkin tarifelere,
2) Kuruma bildirilerek uygulanacak olan; rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin tarifelere,
c) Bayilik lisansı sahiplerince ilan edilmek suretiyle uygulanacak olan tarifelere,
ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3 - Bu Yonetmelik, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;
1) Kanun: 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununu,
2) Kurum: Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunu,
3) Kurul: Enerji Piyasası Duzenleme Kurulunu,
4) Başkan: Enerji Piyasası Duzenleme Kurulu Başkanını,
5) İletim: Boru hattı vasıtasıyla petrolun taşınması işlemini (ureticilerin rafineriye veya iletim hattına ulaşan boru hatları ile tesislerin bunyesinde yer alan boru hatları haric),
6) İletim tarifesi: İletim lisansı kapsamında yurutulen faaliyete ilişkin tarifeyi,
7) İlgili mevzuat: Petrol piyasasına ilişkin Kanun, yonetmelik, lisans, tebliğ, genelge ve Kurul kararlarını,
8) Lisanslı depolama: Piyasa faaliyetinde bulunanların stok ve işletme ihtiyaclarını gidermek uzere başkasının mulkiyetindeki petrolun depolanması işlemini,
9) Onaya tabi depolama tarifesi: Lisansa konu iletim hatlarıyla bağlantılı depolama tesislerinde yurutulen lisanslı depolama faaliyetine ilişkin tarifeyi,
10) Piyasa: Petrolun temini ve satışı, rafinajı, işlenmesi, depolanması, iletimi, ihrakiye teslimi, taşınması, dağıtımı, bayiliği, kullanımı ve bunlarla ilişkili iş ve işlemlerden oluşan piyasayı,
11) Tarife: Petrolun rafinajı, dağıtımı, iletimi, depolanması, taşınması, işlenmesi ve satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyat, hukum ve şartları iceren duzenlemeleri veya lisans sahibi kişiler tarafından oluşturulan fiyat listelerini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM : Onaya Tabi Tarifeler
Tarife Başvurusu
Madde 5 - İletim ve onaya tabi depolama tarifelerine ilişkin olarak, lisansa konu her bir tesis icin ayrı ayrı olmak uzere; lisans sahiplerince hazırlanacak tarife onerileri; aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler ile birlikte her yıl Ekim ayının sonuna kadar Kuruma sunulur:
a) Ek-1'deki "Tarife Onerisi Formu"na uygun olarak bir onceki yıl icin gercekleşen, cari yıl icin tahmini ve gelecek yıl icin ongorulen işletme giderleri ile ilgili bilgi ve belgeler,
b) İletilecek veya depolanacak petrolun gravitesi ile kukurt, tuz, su ve tortu miktarları gibi nitelik bilgileri, kurulu kapasite, fire payı gibi tesis bilgileri, yukleme ve teslim noktası, odeme koşulları, tenzilatlar gibi hizmet bilgileri ile Kurumun isteyeceği diğer bilgi ve belgeler,
c) Tarife onerisinin oluşumuna ilişkin acıklamalar.
İletim ve depolama lisansı başvuruları kapsamında, bu maddenin birinci fıkrasında yer alan bilgi ve belgeler de Kuruma sunulur. Lisans verilmesi ile birlikte, iletim ve onaya tabi depolama tarifeleri de onaylanır. Bu şekilde onaylanan tarife cari yılın 31 Aralık tarihine kadar gecerli olur.
İnceleme-Değerlendirme ve Tarife Onayı
Madde 6 - Tarife başvurusunun inceleme ve değerlendirmeye alınabilmesi icin usulune uygun olarak yapılması zorunludur. Eksiklikler iceren tarife başvuruları lisans sahibine yazılı olarak bildirilerek, tarife onerisini yeniden hazırlaması icin on iş gunu sure verilir. Tarife onerisinin suresinde yenilenmemesi halinde 12 nci madde hukumleri uygulanır.
İnceleme ve değerlendirmeye alınan tarife onerisi, başvurunun eksiksiz olarak yapılması durumunda otuz gun icerisinde Kurulca karara bağlanır. Tarifenin onaylanması halinde, onaylanan tarife, takip eden yılın 1 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasını kapsayan tarife donemi icin gecerli olur. Onaylanan tarife Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle duyurulur.
Piyasa faaliyetine yıl icinde başlanması halinde, inceleme ve değerlendirmeye alınan tarife onerisi, başvurunun eksiksiz olarak yapılması durumunda otuz gun icerisinde Kurulca karara bağlanır. Tarifenin onaylanması halinde, onaylanan tarife cari yılın 31 Aralık tarihine kadar gecerli olur. Onaylanan tarife, Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle duyurulur ve takip eden ayın başından itibaren uygulanır.
Tarife onerisinin uygun bulunmaması halinde, ret gerekceleri lisans sahibine yazılı olarak bildirilerek, tarife onerisini yeniden hazırlaması icin on iş gunu ek sure verilir. Ek sure icerisinde verilen yeni tarife onerisinin de onaylanmaması halinde 12 nci madde hukumleri uygulanır.
Kurum, gerekli gorduğu her turlu ek bilgi ve belgeyi lisans sahiplerinden isteyebilir ve lisans sahiplerini doğrudan goruşmeye cağırabilir.
Kurulun onayladığı tarifelerin hukum ve şartları, bu tarifelere tabi olan tum gercek ve tuzel kişileri bağlar.
Tarifelendirmeye Esas Fiyatlandırma Yontemi
Madde 7 - Onaya tabi tarifelerin hesaplanmasında yıllık gelir tavanı yontemi uygulanır. Tarife onerileri; enflasyon etkisi dikkate alınmaksızın, tarife onerisinin yapıldığı tarihteki sabit fiyatlar bazında, finansman giderleri haric olmak uzere sabit ve değişken maliyetlerin karşılanması ve yatırımların surdurulmesi icin makul bir getiri elde edilmesine imkan verilecek şekilde hesaplanır.
Tarife onerisinde, lisansa konu faaliyet ile ilişkili olmayan hicbir unsur yer alamaz ve farklı faaliyetler arasında capraz subvansiyona yer verilemez. Lisans sahibi tarafından ilgili mevzuat ve/veya diğer mevzuat cercevesinde odenen her turlu para cezası, gecikme faizi gibi mali yaptırımlara ilişkin harcamalar, hazırlanacak tarife onerisinde maliyet unsuru olarak gosterilemez.
Tarife onerisinin, eşit taraflar arasında ayrım gozetmeksizin, iletim mesafesi, depolama suresi, iletilen ve/veya depolanan petrolun miktarı ve ozelliklerine gore oluşturulması esastır.
Tarife Değişikliği
Madde 8 - Lisans sahibinin talebi uzerine veya aşağıdaki hallerde, onaylanmış tarifede değişiklik yapılması icin inceleme ve değerlendirme yapılabilir:
a) İlgili mevzuat ve/veya diğer mevzuat hukumlerinde, onaylanmış tarifeleri etkileyebilecek değişikliklerin olması,
b) Lisans tadillerinin, onaylanmış tarifeleri etkileyebilecek değişikliklere yol acması,
c) İlgili mevzuatta belirtilen mucbir sebeplerin gercekleşmesi.
Kurum tarafından bu Yonetmelikte belirtilen usul ve esaslar cercevesinde yapılan inceleme ve değerlendirme sonucları Kurul Kararını takiben işleme konulur.
UCUNCU BOLUM : Bildirime ve İlana Tabi Tarifeler
Bildirime Tabi Tarifeler
Madde 9 - (Değişik madde: 9/12/2005-26018 S.R.G. Yon/1.mad)
İşleme ve iletim hatları ile bağlantılı olmayan lisanslı depolama faaliyetlerine ilişkin tarifeler ile rafinerici ve dağıtıcı lisans sahiplerinin tavan fiyat tarifelerindeki değişiklikler Kuruma bildirildikten sonra uygulanır.
Bildirime tabi tarifeler onay gerektirmez.
İlana Tabi Tarifeler
Madde 10 - İlana tabi tarifeler; bayilik lisansı sahipleri tarafından akaryakıt istasyonlarında gorunur şekilde yerleştirilmiş panolarda, akaryakıt tavan fiyatları olarak ilan edilmek suretiyle uygulanır.
İlana tabi tarifeler onay ve bildirim gerektirmez.
DORDUNCU BOLUM : Diğer Hukumler
Yerli Uretim Ham Petrol Fiyatına İlişkin Uyuşmazlıklar
Madde 11 - Yerli ham petrol ureticileri ile rafinerici lisansı sahipleri arasındaki yerli ham petrol fiyatına ilişkin uyuşmazlıklar ile ilgili olarak, başvuru uzerine Kurum tarafından inceleme ve değerlendirme başlatılır. Kurum, gerekli gorduğu her turlu bilgi ve belgeyi taraflardan isteyebilir ve tarafları doğrudan goruşmeye cağırabilir. Uyuşmazlık, inceleme ve değerlendirme sonrasında Kurul Kararı ile en gec otuz gun icerisinde tarafları bağlayacak şekilde sonuclandırılır.
Uyuşmazlık sonuclanana kadar rafinerici lisansı sahipleri teklif ettiği fiyattan yerli ham petrolu almaya devam eder.
Piyasaya Mudahale
Madde 12 - Piyasada faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa duzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, Kurum; gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak uzere, faaliyetlerin her aşamasında, bolgesel veya ulusal duzeyde uygulanmak icin taban ve/veya tavan fiyat tespit edebilir. Bu durumda, gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin olarak ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
BEŞİNCİ BOLUM : Gecici ve Son Hukumler
Gecici Madde 1 - Kanunun yururluğe girmesinden once; 6326 sayılı Petrol Kanununa gore belge sahibi olan iletim ve bu hatlarla bağlantılı depolama faaliyetlerini yuruten gercek ve tuzel kişilerin; ilgili mevzuat kapsamında tanınan hak ve menfaatleri ile yukumluluklerine ilişkin hukumler, Kanunda belirlenen sure ve esaslar dahilinde faaliyeti ile ilgili lisans verilinceye kadar saklıdır.
Yururluk
Madde 13 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
Madde 14 - Bu Yonetmelik hukumlerini Başkan yurutur.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Petrol Piyasası Tarifeler Yonetmeliği