Bayındırlık ve İskan Bakanlığından

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 02/11/1985

Yayımlandığı Resmi Gazete No: 18916 (Mukerrer)

"Belediye ve Mucavir Alan Sınırları İcinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yonetmeliği" olan yonetmeliğin ismi 30/06/2001 tarih ve 24448 sayılı R.G.de yayımlanan yonetmelikle değiştirilmiştir.

BİRİNCİ BOLUM : Amac ve Kapsam

Amac

Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı belediye ve mucavir alan sınırları icinde ve dışında kalan ve planı bulunmayan alanlardaki yapılaşmaların fen, sağlık ve cevre şartlarına uygun teşekkulunu sağlamaktır.

Kapsam

Madde 2 - (Değişik madde: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/1. md.)

Bu Yonetmelik hukumleri;

1) Planı bulunmayan ve/veya son nufus sayımına gore nufusu 10 000 in altında olan belediyelerin yerleşik alan sınırları icinde,

2) Belediye ve mucavir alan sınırları icindeki koy ve mezraların yerleşik alanlarında,

3) Belediye ve mucavir alan sınırları dışında planı bulunmayan koy ve mezraların yerleşik alanları ve civarında,

4) Belediye ve mucavir alan sınırları icinde veya dışında imar planı ve yerleşik alan sınırları dışında kalan iskan dışı alanlarda, uygulanır.

Cevre duzeni planı kapsamında kalan alanlar

Madde 3 - (Değişik madde: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/1. md.)

2 nci maddede sayılan alanların onaylı bir cevre duzeni planı kapsamında kalması halinde, cevre duzeni planı kararlarına uyulur.

İKİNCİ BOLUM : Tanımlar

Madde 4 - Bu Yonetmelikte adı gecen terimler aşağıda tanımlanmıştır:

1) Yerleşik alan: Belediye ve mucavir alan sınırları icindeki imar planı bulunmayan mevcut yerleşmelerin (mahalle, koy ve mezralar) mustakbel gelişme alanlarını da icine alan ve sınırları Belediye Meclislerince karara bağlanan alanlardır.

2) Yerleşme alanı: İmar planı sınırı icindeki yerleşik ve gelişme alanlarının tumudur. Diğer bir deyimle imar planının kapsadığı alandır.

3) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Yerleşme alanı dışı (iskan dışı) alan: Her olcekteki imar planı sınırı, yerleşik alan sınırı, belediye ve mucavir alan sınırları dışında kalan koy ve mezraların yerleşik alanı ve civarlarının dışında kalan alanlardır.

4) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Belediye ve mucavir alan sınırları dışında kalan koy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı: Koy ve mezraların cami, koy konağı gibi koy ortak yapıları ile koy nufusuna kayıtlı ve koyde surekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yururlukte bulunan mevzuat hukumlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından gecirilen cizginin icinde kalan alan koy yerleşik (meskun) alanını; bu cizgi ile 100 m. dışından gecirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il idare kurulunca karara bağlanan sınırın

icinde kalan alan koy yerleşik alanı civarını tanımlar.

5) Resmi bina: Genel, katma ve ozel butceli idarelerle İl Ozel İdaresi ve belediyeye veya bu kurumlarca sermayesinin yarısından fazlası karşılanan kurumlara ait olan ve bir kamu hizmeti icin kullanılan binalardır.

6) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Umumi bina: Koy konağı, koy kahvesi ve lokantası gibi koy ortak yapıları haric imar planı kararı ile yapılabilecek kamu hizmeti icin kullanılan resmi binalarla, ibadet yerleri, ozel eğitim, ozel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, muze, kutuphane, konferans salonu gibi kulturel binalar ile gazino, duğun salonu gibi eğlence yapıları, otel, ozel yurt, işhanı, buro, pasaj, carşı gibi ticari yapılar, spor tesisleri, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalardır.

7) Bina cephesi:

a) parsel nizamında: binanın toprak ustundeki ilk katının parselin yol tarafındaki duvarının dış yuzudur.

b) Koşe başı parsellerde: binanın kot aldığı yol tarafındaki toprak ustundeki ilk kat duvarının dış yuzudur.

8) Bina derinliği: Binanın on cephe hattı ila arka cephe hattının en uzak noktası arasındaki dik hattın uzaklığıdır.

9) Parsel cephesi: parselin uzerindeki bulunduğu yoldaki cephesidir. Koşe başına rastlayan parsellerde geniş yol uzerindeki kenar parsel cephesidir. İki yolun genişliklerinin eşit olması halinde dar kenar, parsel cephesidir.

10)Parsel derinliği: Parsel on cephe hattı ile arka cephe hattı arasındaki ortalama uzaklığıdır.

11) Ayrık bina: İki yanı komşu parsellerdeki binalara bitişik olmayan binalardır.

12) Bitişik bina: İki yanı komşu parsellerdeki binalara kısmen veya tamamen bitişik olan binalardır.

13) Blok başı bina: İkiden fazla binadan oluşmuş blokta yalnız bir yanı komşu parseldeki binaya kısmen veya tamamen bitişik olan binalardır.

14) İkilik blok (İkiz bina): İki binadan oluşmuş bir blokta bir yanı komşu parseldeki binaya kısmen veya tamamen bitişik olan binalardır.

15) Bodrum kat: zemin kat altındaki kat veya katlardır.

16) Zemin kat: Taban doşemesi binaya kot verilen nokta seviyesinde veya bu seviyenin uzerinde olan ilk kattır.

17) Asma kat: Binaların ic yuksekliği en az 5.50 m olan zemin katında duzenlenen ve ait olduğu bağımsız bolumu tamamlayan ve bu bolumden bağlandı sağlayan kattır. Asma katlar ic yuksekliği 2.40 m. den az olmamak, yola bakan cephe ve cephelere 3.00m den fazla yaklaşmamak uzere yapılabilirler.

18) Normal kat: Zemin ve bodrum katların dışında kalan kat veya katlardır.

19) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Son kat: Catı altında bulunan normal katların en ustte olan katıdır.

20) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) İmar mevzuatına aykırı yapı: Muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı, taban alanı, komşu mesafeleri, on cephe hattı, bina derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hukumlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri icin ayrılmış alanlara tecavuz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılardır.

21) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Yapı inşaat alanı (brut inşaat alanı): Bodrum kat, asma kat ve catı arasındaki piyesler dahil, yapının inşa edilen tum katlarının toplam alanıdır. Işıklıklar, hava bacaları, sacaklar, bina dışında tertiplenen yangın merdivenleri haric, ortak alanlar bu alana dahildir.

22) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) İnşaat alanı kat sayısı (kat alanı kat sayısı-KAKS, emsal): Yapı inşaat alanının imar parseli alanına oranıdır.

23) Arka bahce mesafesi: Bina arka cephesinin parsel arka cephesine en yakın uzaklığıdır.

24) Konut dışı kentsel calışma alanları: İcerisinde motel ve lokanta da bulunabilen akaryakıt satış ve bakım istasyonları, resmi ve sosyal tesisler, dumansız, kokusuz atık ve artık bırakmayan ve cevre sağlığı yonunden tehlike arzetmeyen imalathaneler ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler icermeyen depoların yapılabileceği alanlardır.

25) Sacak seviyesi: binaların son kat tavan doşemesi ust kotudur.

26) Bina yuksekliği: Binanın kot aldığı noktadan sacak seviyesine kadar olan yuksekliktir. %33 meyilli catı gabarisi icinde kalan catılar, yuksekliği (100) m. yi gecmeyen korkuluklar, bacalar, merdiven gerecleri, asansor kuleleri, luzumlu su depoları vb. elemanlar bina yuksekliğine dahil değildir.

28) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Taban alanı kat sayısı (TAKS): Taban alanının parsel alanına oranıdır.

29) Mevcut teşekkul: Bir yapı adasında inşa edildiği tarihte yururlukte olan hukumlere uygun olarak yapılmış olup da halen o yerde uygulanması gereken plan ve mevzuata hukumlerine gore aynen veya ek veya değişiklik yapılmak suretiyle korunması mumkun olan yapılardır.

30) (Değişik bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Muhtarlık izni: Koy ve mezraların yerleşik alanı ve civarında, koy nufusuna kayıtlı ve koyde surekli oturanlarca, konut, hayvancılık veya tarımsal amaclı yapı yapılabilmesi icin ilgili koy ihtiyar heyetince verilen yazılı izindir.

31) Azami bina alanı: Parsel icerisinde bina yapılması mumkun olan alandı.

32) (Ek bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Ortak alanlar: Binaların giriş holleri, ışıklıklar, hava bacaları, sacaklar, tesisat galerileri, acık ve kapalı merdivenler, yangın merdivenleri, asansorler, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, komurluk, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma acık alanlardır.

33) (Ek bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Tarımsal ve hayvancılık amaclı yapı: Kumes, ahır, ağıl, arıhane, komurluk, odunluk, samanlık, ticari amaclı olmayan kiler ve yem deposudur.

34) (Ek bent: 02/09/1999 - 23804 sayılı R.G. Yon/3. md.) Ozurlu: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini ceşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle normal yaşamın gereklerine uyamama durumunda olup, bağımsız hareket edebilmesi icin yapılarda ve acık alanlarda ozel fiziki duzenlemelere gereksinim duyan kişidir.
__________________