İcişleri Bakanlığından

Resmi Gazete Tarihi: 12/09/1998

Resmi Gazete Sayısı: 23461

BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac

Madde 1 - (Değişik madde: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/1.mad)

Bu Yonetmeliğin amacı, Polis Kolejinde sınıf gecme, sınavlar, devam ve devamsızlık ile ilgili usul ve esasları duzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 - (Değişik madde: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/2.mad)

Bu Yonetmelik, Polis Koleji oğrencilerinin sınıf gecme ve sınavlar ile devam ve devamsızlıklarına ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yonetmelik, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 58 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;

Bakanlık: (Ek tanım: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/3.mad) İcişleri Bakanlığını,

Bakan: (Ek tanım: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/3.mad) İcişleri Bakanını,

Genel Mudurluk : Emniyet Genel Mudurluğunu,

Genel Mudur : Emniyet Genel Mudurunu,

Okul Muduru : Polis Koleji Mudurunu,

Okul : Polis Koleji'ni,

Oğretmenler Kurulu : Okuldaki butun oğretmenlerden oluşan kurulu,

Zumre Oğretmenler Kurulu : Aynı dersi okutan oğretmenlerden oluşan kurulu

Sınıf Oğretmeni : Okul yonetimince sorumluluğu kendisine verilen sınıf oğrencilerinin; ilgi, istek, yetenek, sosyal ve başarı durumları konularında okul yonetimi, oğretmen ve okul rehberlik servisi ile yakın işbirliği icinde bulunan, cevre ile sağlıklı ilişkiler kurmasını sağlayan oğretmeni,

Rehber Oğretmen : Oğrencilere yonelik psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini yuruten oğretmeni,

Ders Yılı : Derslerin başladığı tarihten, kesildiği tarihe kadar gecen ve iki donemi kapsayan sureyi,

Donem : Ders yılının başladığı tarihten dinlenme tatiline, dinlenme tatili bitiminden ders kesimine kadar gecen sureyi,

Oğretim Yılı : Ders yılının başladığı tarihten ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar gecen sureyi,

Olcme Aracları : Oğrencilerin bilgi, beceri ve davranışlarının değerlendirilmesinde başvurulacak yazılı, sozlu ve uygulamalı sınavlar ile odev ve projeleri,

Not Yukseltme Sınavı : Oğrencilerin ders kesim tarihi itibarıyla başarısız oldukları derslerden başarılarını yukseltmek amacıyla yapılan sınavı,

Yetiştirme Kursu : Ders yılı icinde ceşitli sebeplerle boş gecen dersler icin, ders yılının ikinci doneminde veya yaz tatilinde duzenlenen kursu

ifade eder.

İKİNCİ BOLUM : İlkeler

İlkeler

Madde 5 - Oğrenci başarısıyla ilgili olcme ve değerlendirme, devam-devamsızlık konularında yapılacak işlemlerde aşağıdaki ilkeler goz onunde bulundurulur.

a) Bir ders yılı iki donemden oluşur.

b) Oğrencinin başarısı bir butun olarak dikkate alınır.

c) Oğrencilerce alınacak alan secmeli dersleri ile diğer secmeli dersler oğrencilerin ilgi, yetenek ve oğretim yılı başında alınan istekleri ile okulun imkanları dikkate alınarak ilgili mudur yardımcısı, sınıf oğretmeni ve rehber oğretmen tarafından belirlenir.

c) Sınıf oğretmeninin, okul rehberlik servisi ile yakın bir işbirliği icinde calışması esas alınır.

d) Oğrencinin sınıf gecmesi, o sınıfta aldığı butun derslerden başarılı olmasına ya da yıl sonu başarı ortalamasına gore belirlenir.

e) Olcme ve değerlendirmede, programlarda belirtilen ozel ve genel amaclar, hedef davranışlar, acıklamalar ve konular esas alınır.

f) Oğrenci başarısının tespiti, derslerin ozelliklerine gore yazılı, sozlu ve uygulamalı sınavlarla, odev, proje, ders ici ve ders dışı etkinliklere dayandırılır.

g) Oğrenci başarısının olculmesinde kullanılan olcme aracları; gecerlik, guvenirlik, objektiflik, ornekleyicilik, kullanışlılık ve ayırt edicilik ozelliklerine sahip olmalıdır.

h) Oğrenci başarısının belirlenmesi amacıyla hazırlanan olcme araclarında bilginin yanında kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme duzeylerindeki davranışların da olculmesine ağırlık verilir.

ı) Oğrencinin laboratuvar calışmaları ile ders, odev, uygulama ve sınavlara katılması zorunludur.

Not Duzeni

Madde 6 - Oğrenci başarısının değerlendirilmesinde "Beşli not duzeni" kullanılır. Oğrencinin başarısı dort, başarısızlığı iki ayrı notla değerlendirilir.

Butun sınavlar ile odev ve projeler 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucları, oğretmen not defteri ile not cizelgelerine puan olarak yazılır. Bir dersin donem sonu notu ise o dersten alınan puanların aritmetik ortalamasına gore takdir edilir ve nota cevrilir.

Puanların not değeri ve derecesi aşağıdaki gibidir.

Puan Not Derece

_______ ____ ______

85-100 5 Pekiyi

70-84 4 İyi

55-69 3 Orta

45-54 2 Gecer

25-44 1 Gecmez

00-24 0 Etkisiz

Puanların aritmetik ortalaması alınırken yarım ve yarımdan buyuk kesirler tama yukseltilir. Yarımdan kucuk kesirler dikkate alınmaz.

UCUNCU BOLUM : Programlar İle İlgili Esaslar

Program Ceşitleri

Madde 7 - (Değişik madde: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/4.mad)

Okulda, Polis Akademisine ve yuksek oğretime hazırlayan programlar uygulanır.

Bu programlar, orta oğretim kurumları Anadolu lisesi fen bilimleri alanının haftalık ders cizelgesinde yer alan ortak dersler, alan dersleri ve secmeli derslerin oğretim programlarından oluşur.

Bu derslerin her biri, haftalık ders saatleri ve hangi yıllarda okutulacakları, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan haftalık ders cizelgelerinde belirlenir.

Ortak Dersler

Madde 8 - (Değişik madde: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/5.mad)

Ortak dersler, her oğrencinin okulu bitirinceye kadar almakla yukumlu olduğu derslerdir.

Bu dersler, butun oğrencilere asgari ortak bir genel kultur vermek, toplum sorunlarını kavratmak, yurdun ekonomik, sosyal ve kulturel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gucunu kazandırmak amacına yoneliktir.

Alan Dersleri

Madde 9 - Alan dersleri; oğrenciyi yuksek oğretime ve Polis Akademisi'ne hazırlayan, ona bu yonde gelişme imkanı sağlayan derslerdir.

Alan Secmeli Dersleri

Madde 10 - (Mulga madde: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/23.mad)

Secmeli Dersler

Madde 11 - (Değişik fıkra: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/6.mad) Secmeli dersler; ortak dersler ve alan dersleri dışında kalan, oğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda alanda ilerlemelerini, kişisel yeteneklerini geliştirmelerini sağlayan derslerdir.

Secmeli bir dersin eğitim-oğretime acılabilmesi icin en az 20 oğrenci tarafından secilmiş olması gerekir. Ancak, okulun imkanlarının uygun olması durumunda, okul mudurunun onayı ile bu oğrenci sayısı daha az olabilir.

Derslerin İlanı ve Secimi

Madde 12 - Okul mudurluğunce ders yılı sonunda, okulun derslik, laboratuvar ve benzeri bolumlerinin sayısı ve kullanılabilme durumları ile mevcut branş oğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları veya ucret karşılığı okutabilecekleri dersler goz onunde bulundurularak; izleyen ders yılında oğretime acılabilecek olan secmeli dersler ile alan secmeli derslerinin tumu ilan edilir. Ders kesiminin 10 gun oncesinden 10 gun sonrasına kadar 20 gun icerisinde, ilan edilen bu dersler arasından, sınıf oğretmeni ve oğrencinin katılımı ile oğrencinin okumak istediği alan secmeli dersleri ve secmeli dersler belirlenir. Belirlenen dersler oğrenci tarafından okul mudurluğune yazılı olarak bildirilir.

Ancak okulun yeni imkanlara kavuşması durumunda derslerin başladığı hafta icinde de bazı derslerin secimi yapılabilir.

(Değişik fıkra: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/7.mad) Secmeli derslerin seciminde;

a) Gelişim dosyalarındaki bilgiler dikkate alınarak, oğrencinin onceki yıllara ait başarısı ve derslerdeki başarı grafiği,

b) Hangi sınıflarda hangi derslerin alınmasının uygun olacağı

hususları goz onunde bulundurulur.

Bu değerlendirme her sınıf icin tekrarlanır.

DORDUNCU BOLUM : Donemlerde Oğrenci Başarısının Tespiti

Oğrenci Başarısının Tespiti

Madde 13 - Oğrencinin başarısı; dersin ozelliğine gore yazılı, sozlu ve uygulamalı sınavlar, odev, proje, beceri eğitimi, ders ici ve ders dışı eğitim-oğretim etkinlikleri değerlendirilerek tespit edilir.

Oğretmen her turlu sınav, odev, proje, beceri eğitimi, ders ici ve ders dışı eğitim-oğretim etkinlikleri yoluyla oğrencinin programlarda amaclanan davranışları kazanıp kazanmadığını surekli olarak kontrol eder.

Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar

Madde 14 - Bir donemde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısı, haftalık ders saati sayısı uc veya daha cok olan dersler icin ucten az, bir ve iki saat olan dersler icin ikiden az olamaz. Zorunlu durumlarda bir yazılı sınav eksiği ile donem notu verilebilir.

Ders yılı icinde yapılacak sınavların şekli ve sayısı, o dersin zumre oğretmenlerinin teklifi ve okul mudurunun onayı ile belirlenir.

Yazılı ve Uygulamalı Sınavların Niteliği ve Zamanı

Madde 15 - Ders yılı icinde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların zamanı en az bir hafta onceden oğrencilere duyurulur. Bir sınıfta bir gunde uygulanacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısı ikiyi gecemez.

(Değişik fıkra: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/8.mad) Yazılı sınavlar, genellikle cok sorulu ve kısa cevaplı olcme aracları ile yapılabileceği gibi derslerin ozelliklerine gore gerektiğinde az sorulu, uzun cevaplı olcme aracları ile de yapılabilir. Bu konular, her eğitim-oğretim yılı başında zumre oğretmenler kurulunda karar altına alınır. Yazılı sınavların suresinin bir ders saatini aşmaması esastır.

Yazılı sınavların, odev ve projelerin zamanında belirlenmesinde sınıf oğretmeni, aynı sınıfa dersi olan oğretmenler arasında iş birliği yapılmasını sağlar. Bu iş birliğinin esasları okul mudurluğu tarafından duzenlenir.Tekniğe uygun olarak hazırlamak ve bir dersten her donemde birden fazla uygulamamak kaydıyla yazılı sınavlar test olarak yapılabilir.

Sozlu Sınavlar

Madde 16 - (Değişik madde: 30/12/2005-26039 S.R.G. Yon/9.mad)

Bir donemde oğrencilere her dersten bir sozlu sınav puanının verilmesi esastır. Dersin ozelliğine gore ve imkÂnlar olcusunde daha cok sozlu puanı da verilebilir. Sozlu sınav icin başlı başına bir ders saati ayrılmaz. Sozlu puan oğrencilerin, sosyal etkinliklerdeki calışmaları, derse hazırlıkları, ders icindeki etkinlikleri ve dersle ilgili araştırma calışmaları değerlendirilerek verilir ve sonuc oğrenciye bildirilir.
__________________