İcişleri Bakanlığından:

Resmi Gazete Tarihi : 08/05/2005

Resmi Gazete Sayısı : 25809

BİRİNCİ BOLUM : Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac

Madde 1 - Bu Yonetmeliğin amacı, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınacak oğrencilerle ilgili usul ve esasları duzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yonetmelik, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine başvuruda bulunacak adaylarda aranacak nitelikleri, Değerlendirme Kurul ve Komisyonlarını ve bu Yonetmelik kapsamında yapılacak işlemlerde uyulacak usul ve esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yonetmelik, 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun ek 24 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;

Bakanlık : İcişleri Bakanlığını,

Başkan: Eğitim Dairesi Başkanını,

Başkanlık: Eğitim Dairesi Başkanlığını,

POMEM Muduru: Polis Meslek Eğitim Merkezi Mudurunu,

POMEM Mudurluğu: Polis Meslek Eğitim Merkezi Mudurluğunu,

POMEM: Polis Meslek Eğitim Merkezini,

Oğrenci: Polis Meslek Eğitim Merkezi oğrencilerini,

Aday: Polis Meslek Eğitim Merkezi oğrenci adayını,

KPSS: Kamu Personel Secme Sınavını,

Sağlık Yonetmeliği: 4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliğini

ifade eder.

İKİNCİ BOLUM : Başvuru ve Adaylarda Aranılacak Nitelikler

Duyuru

Madde 5 - POMEM'lere alınacak oğrenci sayısı, başvuru ve sınav tarihleri iletişim araclarıyla duyurulur.

Başvuru zamanı ve şekli

Madde 6 - POMEM'lere giriş sınavına başvurular, Genel Mudurluk tarafından tespit ve ilan edilen tarihler arasında, İl Emniyet Mudurlukleri Eğitim Şube Mudurluklerine şahsen yapılır. Eksik belge ve posta yolu ile ya da başvuru zamanı gectikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

Başvuru esnasında istenen belgeler

Madde 7 - Başvuruda adaylardan:

a) Form dilekce,

b) Nufus cuzdanı fotokopisi veya noterden tasdikli orneği,

c) Lisans diploması veya cıkış belgesi fotokopisi veya noterden tasdikli orneği,

d) Sınav tarihinde askerlikle ilişiği bulunmadığına dair belge,

e) 25/10/1982 tarihli ve 17849 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Calışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yonetmeliğin 5 ve 10 uncu maddelerinde belirtilen hususlara uygun olarak son bir yıl icerisinde cekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf,

f) İkametgah belgesi,

g) Vukuatlı nufus kayıt orneği,

h) Kendisinin ve evli ise eşinin adli sicil belgeleri,

i) Evli ise evlenme cuzdanı fotokopisi veya noterden tasdikli orneği,

j) KPSS sonuc belgesinin fotokopisi veya noterden tasdikli orneği

istenir.

Belgelerin aslı başvuru sırasında gorevliye ibraz edilir. Adaylardan alınan belge fotokopileri gorevli tarafından asıllarıyla karşılaştırılarak kontrol edildikten sonra "Aslı Goruldu" ibaresi ile sicil yazılarak imza edilir ve belgelerin aslı adaya geri verilir.

Adaylarda aranılacak nitelikler

Madde 8 - POMEM'lere girmek isteyen adaylarda;

a) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az dort (4) yıllık yuksek oğretim kurumu veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak (herhangi bir oğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle cıkarılmamış olmak.),

c) Sınav tarihi itibariyla askerliğini yapmayan erkekler ile bayan adaylar icin 27 yaşından, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar icin 29 yaşından gun almamış olmak (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş duzeltmeleri dikkate alınmaz ve gecerli sayılmaz.),

d) Erkekler icin 1.67 cm, bayanlar icin 1.65 cm'den kısa boylu olmamak (boy olcusunun santimetre olarak son iki rakamı ile kilosu arasında 15 kilogramdan eksik veya fazla fark olmamak.),

e) Sağlık yonunden, Sağlık Yonetmeliğinin 9 uncu maddesinde aranılan sağlık şartlarını taşımak (ancak gorme yonunden aynı Yonetmeliğin goz hastalıkları A dilimi 7 nci maddesinde aranan şartları taşımak.),

f) Turistik işletme belgesi olan yerler haric olmak uzere, daha cok sucluların barındığı veya suc işlemeye musait yerlerde calışmamak, genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir iştigali bulunmamak; genel ahlaka aykırı oyun, temsil, film, video bant, vcd, teyp kaseti, şarkı sozu ve teknolojinin gelişimi ile ortaya cıkan benzeri muzır neşriyat vb. işler uzerinde calışmaktan haklarında herhangi bir adli veya idari takibat devam ediyor olmamak veya hukum giymemiş olmak,

g) Taksirli suclar haric olmak uzere, hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suclarla, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kotuye kullanma, dolanlı iflas gibi yuz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suctan veya istimal ve istihlak kacakcılığı haric; kacakcılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını acığa vurma suclarından dolayı hukumlu bulunmamak veya bu suclardan dolayı haklarında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak,

h) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına uye bulunmamak, daha onceden uyeliği var ise ayrıldığını belgelemek,

i) Alkol, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ile kumar alışkanlığı bulunmamak,

j) Eşi hakkında; affa uğramış olsa bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suclar ve 1/8/1999 tarihli ve 23773 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4422 sayılı Cıkar Amaclı Suc Orgutleriyle Mucadele Kanunu kapsamındaki suclarla, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kotuye kullanma, dolanlı iflas gibi yuz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suctan veya istimal ve istihlak kacakcılığı haric; kacakcılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını acığa vurma suclarından dolayı hukumlu bulunmamak veya bu suclardan dolayı hakkında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak,

k) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

l) İl Değerlendirme ve Secme Kurulu tarafından haklarında 8 inci maddenin (d) bendinde belirtilen durumlar haric, "POMEM oğrenci aday adayı olamaz" kararı verilmemiş olmak,

m) Emniyet Genel Mudurluğu bunyesindeki herhangi bir eğitim kurumundan cıkmış veya cıkarılmış olmamak,

n) Puan turu ve puan alt sınırı Genel Mudurlukce belirlenecek KPSS puanının uzerinde puan almış olmak

şartları aranır.

UCUNCU BOLUM : On Değerlendirme ve Mulakat Sınavına Katılacak Adayların Belirlenmesi

İl değerlendirme ve secme kurulu

Madde 9 - İl Değerlendirme ve Secme Kurulları, Eğitimden Sorumlu Mudur Yardımcısı başkanlığında, personel, eğitim ve guvenlik şube mudurleri ile birlikte en az bir (1) doktor ve Emniyet Teşkilatında gorev yapan bir psikiyatrist veya noropsikiyatrist veya psikolog, yoksa ilde bulunan sağlık kuruluşlarından psikiyatrist veya noropsikiyatrist, bu branşlarda doktor bulunmadığı takdirde psikologdan oluşur. Mazereti nedeniyle gorevde bulunmayan Şube Mudurlerinin yerine İl Emniyet Mudurunun belirleyeceği Şube Mudurleri gorevlendirilir.

Bir ilde birden fazla İl Değerlendirme ve Secme Kurulu oluşturulması gerekiyor ise, bu kurul yukarıda belirtilen kurulun muadili olmak uzere, İl Emniyet Mudurunun onayı ile kurulabilir.

İl Değerlendirme ve secme kurulunca yapılacak on değerlendirme işlemleri

Madde 10 - On değerlendirmede;

a) İl Değerlendirme ve Secme Kurulunca adaylar bizzat gorulerek; fiziki gorunuşu, konuşma duzgunluğu ile Sağlık Yonetmeliğinde belirtilen hususlara gore değerlendirmesi yapılır. On değerlendirme oy cokluğu ile yapılır. Oyların eşitliği halinde kurul başkanının kullandığı oy yonunde coğunluk sağlanmış sayılır ve "POMEM oğrenci aday adayı olur" veya "POMEM oğrenci aday adayı olamaz" şeklinde değerlendirilir. Ayrışık oy kullanan uye var ise gerekcesi acık olarak belirtilir.

b) Haklarında "POMEM oğrenci aday adayı olur" kararı verilenlerin T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, ana-baba adı, doğum yeri ve tarihi (gun/ay/yıl), mezun olduğu okul ve suresi, nufusa kayıtlı olduğu yer, mahalle veya koyu, askerlik durumu ile ikametgah adreslerini ihtiva eden liste en gec uc (3) gun icinde Başkanlığa gonderilir. Başvuru dosyaları, yapılacak mulakat sınavı neticesine kadar İl Emniyet Mudurlukleri Eğitim Şube Mudurluklerince muhafaza edilir.

c) İl Değerlendirme ve Secme Kurulu kararına itirazda bulunulamaz. Kararın bir sureti dosyasına konulur. İl Değerlendirme ve Secme Kurulu kararlarında, olumsuzluk nedeni ile ilgili madde hukumleri acık olarak belirtilir.

d) İl Değerlendirme ve Secme Kurulu tarafından haklarında "POMEM oğrenci aday adayı olamaz" kararı verilenlerin dosyaları 5 yıl sureyle saklanır. Bu sure icerisinde talep edilmesi durumunda şahsi belgeler adaylara verilir.

Sınavlara katılacak adayların belirlenmesi

Madde 11 - On değerlendirme sonucuna gore;

a) Haklarında "POMEM oğrenci aday adayı olur" kararı verilenlerin, Başkanlıkca KPSS puanına gore, erkek ve bayan olmak uzere en yuksek puandan başlanarak ayrı ayrı listeleri oluşturulur. O yıl alınacak erkek ve bayan oğrenci sayısının en fazla uc (3) katı kadar aday mulakat sınavına katılmaya hak kazanarak POMEM Oğrenci Adayı olur. Eşitlik durumunda yaşı kucuk olan tercih edilir.

b) Genel Mudurlukce belirlenen mulakat sınavına girecek ve girmeyecek adayların listeleri tebliğ edilmek uzere İl Emniyet Mudurluklerine gonderilir. Listeler ilan panolarına asılarak beş (5) gun sureyle ilÂnen tebliğ edilir. Bu hususta tutanak tanzim edilir.

c) İl Emniyet Mudurluklerince sınavlara katılmaya hak kazanan adaylara fotoğraflı sınavlara giriş belgesi duzenlenerek verilir. Bu belge ile adaya sınavlara gireceği yer ve tarih tebliğ edilmiş olur.

d) Sınavlara katılmaya hak kazanan adayların Başkanlık tarafından merkezdeki arşiv kayıtlarına gore araştırmaları yaptırılır.

DORDUNCU BOLUM : Mulakat ve Fiziki Yeterlik Sınavları

Sınav komisyonlarının oluşumu

Madde 12 - Sınav Komisyonları, Başkanlığın teklifi ve Genel Mudurun onayı ile merkezden gorevlendirilen en az 2 nci Sınıf Emniyet Mudurleri başkanlığında, Merkezden bir (1) rutbeli personel ile İl Emniyet Mudurluğu Eğitim Şube Muduru ve İl Emniyet Mudurunun uygun goreceği bir (1) şube muduru olmak uzere toplam dort (4) personelden oluşturulur.

Sınavlara ilişkin genel hususlar

Madde 13 - Sınavlar, mulakat ve fiziki yeterlik olmak uzere iki aşamalı olarak yapılır.

Buna gore;

a) Mulakat sınavı 60, fiziki yeterlik sınavı 40 puan olmak uzere toplam 100 puan uzerinden değerlendirilir.

b) Sınav Giriş Belgesi olmayan adaylar sınavlara alınmazlar.

c) Sınavlardan herhangi birine katılmayan adaylar sınav hakkını kullanmış sayılırlar.

d) Sınavların bitiminde, sınavlara giren ve girmeyen adayların sayısı ile sınava girenlerin aldıkları puanları gosteren listeler, erkek ve bayan olmak uzere ayrı ayrı tanzim edilerek, tutanakla Başkanlığa teslim edilir.

e) Sınav evrakı Başkanlık tarafından bir (1) yıl sureyle saklanır.