Eurobond ya da Avrovil, devlet ya da şirketlerin, kendi ulkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri uzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borclanma aracıdır.
Bir ulkenin dış borclanmasında kullandığı enstrumanlar olan Eurobondlar, genellikle Avro ve USD cinsinden ihrac edilen, uzun vadeli borclanma senetleridir. Tanım olarak hazine bonosu ve devlet tahvilleri ile benzerdir, ancak ic borclanmaya yonelik olan bu kÂğıtlar Devlet ic borclanma senedi olarak tanımlanmakta iken Eurobondlar dış borclanma statusundedir.
Eurobond fiyatları, hem ihrac eden ulke veya kuruluşun mali ve ekonomik performanslarından, hem de uluslararası finansal piyasalardaki gelişmelerden etkilenmektedir.
Ozellikleri
Başta Amerikan Doları olmak uzere, Euro, Japon Yeni, İsvicre Frangı gibi doviz cinsleri uzerinden ihrac edilebilmektedirler.
Vade genelde 5-30 yıl arasındadır. Uzun vadeli tahvil olmalarından dolayı, kuponlu olarak satılır. Genellikle kuponlar sabit faizlidir. Kupon odeme donemlerinde kupon faizi elde edilir, dolayısıyla yatırımcıya duzenli bir nakit akımı sağlar. Anapara ve kupon odemeleri ihrac edildiği doviz cinsi uzerinden yapılır.
USD tahviller 6 ayda bir, EUR tahviller yılda bir kupon odemelidir. Kuponların faizleri yıllık basit faiz olarak ifade edilir. Vade sonu beklenmeden piyasa koşulları cercevesinde nakde cevrilebilir. Satın alinan Eurobondlar genellikle Clearstream gibi saklama kurumu nezdinde saklanmaktadır.
Kimler icin uygundur? Eurobond, birikimlerini yabancı para cinsinden yatırım araclarında değerlendirmeyi tercih eden ve uzun vadeli yatırım yapmayı duşunen kişi ve kuruluşlara yonelik yatırım aracıdır.
Neden?
T.C. Hazine Musteşarlığı guvencesi Yuksek getiri Cazip kupon faizleriyle donemsel nakit akımı Alternatif vade secenekleri Yuksek likidite Uluslararası piyasada alış/satış imkÂnı Vergi avantajı Fiyat ve getiri kavramları
Temiz Fiyat (Clean Price) Uluslararası piyasalarda Eurobondlar temiz fiyat ile işlem gormektedir.
Kirli Fiyat (Dirty Price): Gercekleşen alım satımların takas işlemleri sırasında kıymet bedeli, birikmiş kupon faizi eklenerek hesaplanmakta ve birikmiş faizin de dahil olduğu fiyata "Kirli Fiyat" denilmektedir.
Birikmiş Faiz: Eurobond'un ihrac veya son kupon odeme tarihinden alım - satımının yapıldığı tarihe kadar işleyen faizine birikmiş faiz denir.
Birikmiş Faiz: A / E * % CPN / M
A: Son kupon odeme tarihinden valor gunune kadar gecen gun sayısı E: Kupon odeme donemi icindeki gun sayısı CPN: Kupon faiz oranı M: Bir yıl icindeki kupon odeme sayısı
Bankamız işlemlerinde fiyatlama, birikmiş faiz eklenerek yapılmaktadır. Bankamız sisteminden ilan edilen alış/satış fiyatları "kirli fiyat" olup o gune kadar suregelen birikmiş faiz temiz fiyata eklenmektedir. Bu nedenle yatırımcı bu kıymetten satın aldığında o gune kadar biriken faizin de fiyatını odemiş olmaktadır.
Kupon faiz oranı ve getiri birbirinden farklı mıdır? Evet farklıdır. Eurobondlar sabit kupon faizli olduğu icin kupon faiz oranı vadesonuna kadar değişmemektedir. Ancak piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına gore değişiklik gosterecektir. Kıymet vade sonuna kadar tutulduğu takdirde yatırımcının elde edeceği getiri, kıymetin satın alındığı tarihteki satış fiyatı uzerinden ve tum kupon faiz tutarlarına karşılık gelen getiri olacaktır.
Gelir Vergisi Kanuna, 5281 sayılı Kanunun 30.maddesiyle eklenen Gecici 67.maddesinde,
07.07.2006 tarihli 26221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5527 sayılı Kanun ile, 23.07.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2006-10731 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile, menkul kıymetlerin vergilendirilmesinde yapılan değişikliklere ilişkin ozet bilgilere aşağıda yer verilmiştir:
1- Dar mukellef (yurt dışında yerleşik) gercek kişi ve kurumların, 07.07.2006 tarihinden itibaren a) 01.01.2006 tarihinden sonra ihrac edilen Devlet Tahvili, Hazine Bonosu ve Ozel Sektor tahvili alım-satım kazancları ve faiz gelirleri, b) 01.01.2006 tarihinden sonra satın aldıkları hisse senedi alım satım kazancları, % 0 oranında vergiye tabi olacaktır.
2- Tam mukellef (yurt icinde yerleşik) gercek kişi ve kurumların, 23.07.2006 tarihinden itibaren a) 01.01.2006 tarihinden sonra ihrac edilen Devlet Tahvili, Hazine Bonosu ve ozel sektor tahvili alım-satım kazancları ve faiz gelirleri, b) 01.01.2006 tarihinden sonra satın aldıkları hisse senedi alım satım kazancları, c) Başka bir muşteri hesabına yapılan Virman işlemleri, % 10 oranında vergiye tabi olacaktır.
3- 01.10.2006 tarihinden itibaren
Yatırım Fonu Katılma Belgeleri alım satım kazancları, Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları Hisse Senedi alım satım kazancları
% 10 oranında vergiye tabi olacaktır.
__________________
Sanat Tarihi / Arkeoloji Eurobond
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●67 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Sanat Tarihi / Arkeoloji Eurobond