Geert Hofstede'nin 5 temel boyutuna gore Turkiye'de iş yapma kulturunu inceleyelim.

Guc mesafesi; Guc mesafesi yuksektir. İşletmelerde ast ust ilişkisi belirgin bir şekilde gorulmektedir. Gelen emirler sorgulanmadan uygulanır. Cunku ustlerin hep haklı ve doğru olduğu kabul edilir. Ustlere itaat vardır. Bunların temel sebebi astların ast olduğunu, ustlerin de ust olduğunu kabul etmesi ve bilmesidir. İşletme ici organizasyonlar merkezidir. Tek yerden yonetilir.

Belirsizlikten kacınma; Bu boyut da Turkiye'de yuksektir. İşletme icerisinde karışıklıktan uzak durulur. Bu sebepler kurallar acık ve nettir. Aslında bu boyutu anlamak icin tek ornek yeterlidir. Calışanların sigorta ile calışmaları buna en temel ornektir. Yoneticiler risk almadan kacınır. Sonu belirli olmayan projelerden kacınılır. İş ortamında ise kadete inanc gucludur.

Erilik/Dişilik; Turkiye'de calışma ortamında erkeklerin on planda olması sebebiyle sanıldığının aksine eril değil dişil bir yapıya sahiptir. Calışma ortamında informal ilişkiler vardır. Sevgi, merhamet, arkadaşlık, dostluk, muhabbet on plandadır. Calışma ortamında duşuk stres tercih edilir. Yoneticiler calışanlarının ozel durumlarına (hastalık, ozel hayat vb.)duyarlıdır.

Bireycilik/toplumculuk; calışma ortamında bireyciliğin aksine toplulukculuk on plandadır. Bu sebeple de toplumun cıkarları on planda tutulmuştur. Anadolu'nun zengin kulturu ve dini motifleri de toplulukculuğa ornektir.

Zaman yonelimi; kısa doneme yonelik kultur vardır. İşletme daha cok mevcut duruma yonelik calışmalar yapar. Geleneklere bağlıdır ve kuralcı yaklaşımlara, değişime direnc gibi kavramlar one cıkar.
__________________