CE Nedir?

Dunyadaki en buyuk ekonomik ve siyasi guc olma yolundaki Avrupa Birliği, uye ulkeler itibarıyla teknik standartlar arasında da bir uyum sağlamak amacıyla ceşitli sistemler oluşturmuştur. Bu sistemlerin en onemli amacıysa, aynı teknik standartlarda uretim yapılmasını sağlamaktır.

Bu teknik uyumu sağlamak amacıyla, AB Standartlar Komisyonu'nda tum standartlar tartışılmakta ve AB'ye uye ulkelerin ulusal standartları yerine, Avrupa Normları (EN) oluşturulmaktadır. Bu normlar daha sonra gruplanarak (Makinalar, Oyuncaklar, Basınclı Kaplar… gibi) AB direktiflerini ortaya cıkarmaktadır.

1995 yılı başından itibaren coğunluğu zorunlu olmamakla beraber, AB'ye ithal edilecek urunlerde AB normlarına uygunluk ifadesi olan CE işareti aranmaya başlanmıştır. Bu işaret, urunun direktiflerce belirlenen şartlara uygun olarak uretildiğini ve pazara surulduğunu belirtir.

Topluluğa ithal edilen urunlerde CE işareti olmadığı taktirde, zarardan ithalatcı ve uretici sorumlu olacaktır.

CE Harfleri Fransızca "Conformité Européenné", İngilizce "Conformity of Europe", Turkce "Avrupa'ya Uygunluk" sozcuklerini temsil etmektedir .

CE işareti Avrupa Birliği icinde, direktiflerde belirtilen urunlerin serbestce dolaşabilmesi icin imalatcı tarafından urun uzerine vurulması gereken, urunun sağlık ve guvenlik şartlarına uyduğunu belirtir işarettir. Avrupa Topluluğu ulkeleri icindeki ve arasındaki, sınırlar arası trafikte bir pasaport gorevi gormektedir. Saklanan, korunan, sorulduğunda resmi makamlara verilen bir uygunluk taahhududur. CE işareti resmi bir işaret olup, butun AB ulkelerinde gecerlidir. CE markası imalatcı tarafından vurulan bir marka olup, kalite markası veya garanti belgesi değildir. Kalitenin başladığı seviyeyi gosterir. CE markası, tuketiciler icin değil, yetkililer icin vurulmaktadır. Bu seviyenin altındaki mamuller emniyetsiz olarak nitelenir ve piyasaya arz edilmezler, dolayısıyla kalitesiz olarak kabul edilirler. Şayet bir urun CE ile markalanmış ise, AB direktiflerine gore uretildiği kanaati ile bu urunun AB ulkelerinde serbest dolaşımına ve pazarlanmasına izin verir. Kişilerin serbest dolaşımını sağlayacağı anlamını taşımaz. Yakın bir gelecekte EU'ya ihrac edilen her urunun CE markalı olması şartı aranacaktır. CE Markası yanında TUV, VDE, GWI, EMC markasını kullanarak pazarda avantaj sağlanabilir.

CE logosu taşıyan bir urun:

· İnsan emniyeti,
· Can ve mal emniyeti,
· İnsan sağlığı,
· Cevre koruması,
· Enerji tasarrufunu ongorur.

CE markası sadece direktiflerde belirtilen şartlara uygunluk sağlandığında gecerlidir.

Test Kurumu numarası icermeyen CE

Gecerliliği: Bağımsız bir test laboratuvarı tarafından zorunlu testler yapılması gerekmeyen urunler. İmalatcı / İthalatcı / temsilci bir self deklarasyonla birlikte CE'yi vurur.

Test Kurumu numarasıyla birlikte CE
CE 0123 : TUV'un uluslararası yetki kodu olan 0123 ile CE markasının TUV tarafından verildiği belirtilir.

Gecerliliği: "Notified Body (Yetkili Kurum)" tarafından test edilmesi gereken urunler (fabrika incelenmesini icerir).

CE Markası Nasıl Alınır?
1. Adım
· Urunun tanımlanması
· Urunun hangi direktifler kapsamında yer aldığının belirlenmesi
· Standartlar var mı?
· Ulusal standartlara uygun mu?
· Urun standartlara uygun mu?
· Yetkili kurumun mudahalesine gerek var mı?

2. Adım
· Kalite Sistemine gerek var mı?
· Uygulanacak Avrupa Direktifleri ve harmonize Avrupa standartları belirli mi?

3. Adım
· Teknik Dokumantasyon
· İmalatcının Uygunluk Deklarasyonu
· EU Model/Tip Sertifikası

4. Adım
CE markasının urune vurulması ( Yetkili kurum numarası ile veya numarasız)

5. Adım
Kalite Yonetim Sistemi icinde urunun denetlenmesi

6. Adım
Urunun cıkacak yeni standartlara veya değişikliklere gore doğrulanması.

CE Markasının Vurulması. CE Markası icin Başvuracak Kuruluşlar Ne Yapmalıdır?

Herhangi bir urunune CE markalaması yapmak isteyen bir kuruluşun, oncelikle bu urune ilişkin bir teknik dosya hazırlaması gerekir. Teknik dosya, CE calışmalarının temelini oluşturmaktadır. Firma ister riskli sınıfa girmeyen cihaz uretiyor ve dolayısıyla ile kendi CE vurma yetkisini kullanıyor olsun (bu noktada dilerse danışmanlık hizmeti alabilir), ister riskli urun uretiyor ve dolayısıyla yetkili bir kurum tarafından test edilmesi gerekiyor olsun, bir teknik dosya hazırlanır.

Kendisi CE markalama hakkını kullanmak isteyen uretici bu dosyayı uretimi boyunca ve urunde fonksiyonel bir değişiklik olmadığı surece saklar. Bu dosya, firma dışından CE ile ilgili yapılacak her tur başvuru icin referans oluşturacaktır. Yetkili bir kurum tarafından belgelendirilecek olan bir firma ise bu dosyanın bir kopyasını kendinde bulundurur ve orijinalini soz konusu yetkili kuruma verir.

Ornek olarak makina sektorunde uretim yapan bir firmanın hazırlaması gereken bir teknik dosyayı oluştururken ihtiyac duyulan bilgiler şunlardır:

· Uretici firma hakkındaki temel bilgiler
· Sozkonusu urunun teknik bilgi plakası
· Urunun kullanım amacı
· Urunun kurulma, ayarlanma, calıştırma, bakım ve taşıma faaliyetlerine ilişkin detaylı (mumkunse resimli) acıklamalar
· Urunun tum elektrik/hidrolik/pnomatik komponentlerinin ureticileri, kod numaraları, teknik ozellikleri ve varsa yetkili bir kurum tarafından daha once test edilip onaylandığına ilişkin sertifikaları.
· Urunun tum elektrik/hidrolik/pnomatik sistemlerinin devre şemaları
· Urunun mevcut kullanma kılavuzu

Ayrıca urunun elektriksel donanıma sahip olması durumunda yapılması gereken bazı elektrik testleri vardır. Bunların yapılması icin gerekli deney techizatını firma kaşılamalıdır. Bu techizata ilişkin bilgileri firmamızla temas kurarak edinebilirsiniz. Bu bilgilerin eksiksiz olarak hazırlanmış olması teknik dosyanın hazırlanmasını kolaylaştıracak ve belgelendirme suresini kısaltacaktır.