Faturanın Tarifi
Madde 229- Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında muşterinin borclandığı meblağı gostermek uzere emtiayı satan veya işi yapan tuccar tarafından muşteriye verilen ticari vesikadır.
Faturanın Şekli
Madde 230- (2365 sayılı Kanunun 34'uncu maddesiyle değişen madde) Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
1. Faturanın duzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
2. Faturayı duzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Muşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5. (3239 sayılı Kanunun 19'uncu maddesiyle değişen bent) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek uzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar icin sevk irsaliyesi duzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)
Malın, bir mukellefin birden cok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak uzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gonderildiği hallerde de, malın gonderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler haric olmak uzere, bu madde hukmu ile 231 inci madde hukmu uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gonderildiği ayrıca belirtilir.
şu kadar ki nihai tuketicilerin tuketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.
Faturanın Nizamı
Madde 231- (2365 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen madde) Faturanın duzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:
1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsul ettirilir. Aynı muessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak uzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına gore şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya ozel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.
2. Faturalar murekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.
3. Faturalar en az bir asıl ve bir ornek olarak duzenlenir. Birden fazla ornek duzenlendiği takdirde her birine kacıncı ornek olduğu işaret edilir.
4. Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.
5. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle değişen bent) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî on gun icinde duzenlenir. Bu sure icerisinde duzenlenmeyen faturalar hic duzenlenmemiş sayılır.
6. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle eklenen bent) Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına gore fatura duzenlemek zorunda olanlar, muşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura duzenleyenin istemesi halinde muşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gosterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.
__________________