Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması (İngilizce: Enterprise Resource Planning - ERP), işletmelerde mal ve hizmet uretimi icin gereken işgucu, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan butunleşik yonetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tum veri ve işlemlerini biraraya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya calışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek icin bilgisayarın ceşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği butunleşik bir veritabanı kullanırlar.
Kurumsal kaynak planlaması anlam olarak, işletmenin tum kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması icin tasarlanmış sistemlere denmektedir. KKP kavramı ilk olarak uretim cevrelerinde kullanılmaya başlansa da; gunumuzde KKP sistemleri cok daha geniş bir alanda telÂfuz edilmektedir. KKP sistemleri, bir işletmenin iş alanına ya da ismine bakmadan, işletmenin tum temel işlemlerini kendi yapısı altında toplayabilir. İşletmenler, kÂr amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hukumetler veya diğer varlıklar KKP sistemlerini kullanabilirler.
KKP sistemleri iki veya daha fazla yazılımı bir araya getirerek bir yazılım paketi halinde de sunulabilir. Bu gibi sistemlere KKP yazılım paketleri denir. Teknik olarak ise KKP yazılım paketleri hem maaş bordro akışlarını hem de muhasebe işlevlerini bunyesinde barındırır.
Buna rağmen, KKP yazılım paketi tanımı daha cok buyuk ve geniş uygulamalar icin kullanılmaktadır. Bir KKP sistemi kullanıcının, iki veya daha fazla bağımsız yazılımın arayuzu ile karşılaşmasını engeller ve ek avantajlar sağlar. Yazılımların standartlaşmasını, bircok yazılım kullanmak yerine tek bir yazılım kullanılmasını, tum veriler genellikler tek bir veritabanında saklandığından kolay ve yuksek rapor alma, durum değerlendirme gucunu sağlar.
Bir KKP yazılımı bunyesinde genelde bağımsız olarak calışan uretim, finans, muşteri ilişkileri yonetimi, insan kaynakları, stok yonetimi gibi ceşitli uygulamalar bulunabilir.