Asimetrik enformasyon, enformasyon asimetrisi, bilgi asimetrisi veya asimetrik bilgi, ekonomi ve sozleşme teorisi konularında, bir tarafın diğerine gore daha iyi veya daha fazla bilgi sahibi olduğu alım satın işlemlerinde verilen kararların incelenmesi ile uğraşır. Bu durum, alım-satım işlemlerinde guc dengesizliğine neden olur. Bu sorunun ornekleri tersine secim (adverse selection) ve manevi zarardır. Enformasyon asimetrileri en sık olarak, muvekkil–vekil sorunu (principal-agent problem) cercevesinde incelenir.
2001 yılında, George Akerlof, Michael Spence, ve Joseph E. Stiglitz "asimetrik enformasyonlu piyasalardaki analizleri icin"[1] Nobel Ekonomi Odulu'nu kazanmışlardır.
Ekonomik bir ilişkide taraflardan birinin diğeri hakkında yeterli bilgiye sahip olamaması anlamına gelen durumdur. Teoriye gore; Bilgi Asimetrisi tersine secim, ahlaki tehlike ve temsilcilik sorunu gibi sorunlara neden olmaktadır. İlk olarak George Akerlof tarafından 1970 yılında yazılan "The Market For "Lemons": Quality,uncertainty and the market mechanism" adlı makalede ortaya konularak literature girmiştir. Calışmada teori ikinci el otomobil piyasası uzerinden orneklenerek acıklanmıştır. Buna gore piyasada iyi ve kotu otomobiller (limon) vardır. Alıcı, otomobillerin kalitesi hakkında bilgi sahibi olamadığı icin ortalama kaliteye gore bir fiyat belirler. Bu durum kotu otomobil satıcılarının işine gelir ama iyi otomobil satıcıları fiyatı beğenmeyerek piyasadan cıkar. Sonuc olarak piyasada sadece kotu otomobiller kalır. Bu durum ortalama kaliteyi duşurduğu gibi fiyat oluşumunu da etkilemektedir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Sanat Tarihi / Arkeoloji Asimetrik enformasyon