Sıcak paranın iktisat yazınında genel kabul goren kesin bir tanımı olmamasına rağmen, spekulatif, kısa-donemci ve aşırı dalgalanma ve akışkanlık gibi unsurlar icerdiği; ve yol actığı iktisadi istikrarsızlıkların da ozu itibariyle bu oğelerden kaynaklandığı bilinmektedir (Yeldan, 1998: 156).

Pratik duzeyde sıcak para aşağıdaki akımları icerecek şekilde tanımlanmıştır; Hisse senetlerine yonelen portfoy yatırımları Kısa vadeli borc senetlerine yonelen portfoy yatırımları Bankalara acılan kısa vadeli krediler (ticari kredileri icermiyor) Diğer ozel aktorlere acılan (ticari kredileri icermiyor) krediler Banka mevduatındaki değişmeler Banka-dışı diğer varlıklardaki değişmelerden oluşur. (Boratav, 2001) Yerli Kokenli Sıcak Paranın Ayrıştırılması Yerli kokenli sıcak para hareketleri aşağıdaki gibi sınıflandırılır.

Yerleşiklerin yurtdışındaki hisse senedi ve kısa vadeli borc senedi alımına yonelik portfoy işlemleri, Yerleşiklerin yurtdışındaki bankalara actığı kısa vadeli krediler, Yerleşiklerin yurtdışındaki ozel sektore actığı kısa vadeli krediler, Yerleşiklerin yurtdışındaki mevduat işlemleri, olarak dort oğeye ayırmaktayız. Yabancı Kokenli Sıcak Paranın Ayrıştırılması Yabancı kokenli sıcak para hareketleri aşağıdaki gibi sınıflandırılır.

Yabancıların hisse senedi ve kısa vadeli borc senedi alımına yonelik portfoy işlemleri, Yerli bankalara acılan kısa vadeli krediler, Ozel sektore acılan kısa vadeli krediler, Yabancıların mevduat işlemleri. Sıcak Para Hareketlerinin Turkiye Ekonomisiyle Etkileşimi Sıcak para hareketlerinin azgelişmiş ulkeler uzerindeki etkilerini inceleyen Gabriel Palma, sıcak paranın farklı ulkeleri farklı şekillerde etkilediği sonucuna varmıştır. Yazar sıcak paranın ulkelerle etkileşimini 4 farklı grup icerisinde incelemiştir.(Palma, 2000) Etkileşim ile anlatılmak istenen; sıcak paranın ulkelere nasıl giriş yaptığı, ulkelerin temel ekonomik gostergelerini ne şekilde etkilediğidir. Yazarın ilk grup olarak nitelendirdiği ulkelerin sıcak para ile etkileşimi Turkiyenin 2000 yılında sıcak para ile etkileşimiyle buyuk benzerlikler taşımaktadır.

Bu etkileşim sureci aşağıda sunulmuştur. Portfoy yatırımları ve yerli bankalara verilen kısa vadeli kredilerin inanılmaz derecede buyumesi faizlerin duşmesi - yerel reel doviz kurunun hızlı bir bicimde değerlenmesi tuketim patlaması borsa icerisinde yapay buyume tasarrufların azalması cari işlemler dengesinin bozulması - dış borcun buyumesi ve vadesinin kısalması - kriz (Palma, 2000: 30).
__________________