Hafıza hiyerarşisi, bilgisayar mimarisinde yer alan sıralı depolama duzenidir. Bilgisayar programlarının hafızasından yararlanmak icin tasarlanmıştır. Hiyerarşinin ust kademeleri alt kademelerine gore daha duşuk gecikme suresine ve daha kucuk boyuta sahiptir.
Yeni merkezi işlem birimleri (CPU) hızlı calışarak buyuk programların bellek girişi adresini ve on belleğin verimliliğini arttırırken hiyerarşinin farklı kademeleri arasında bilgi transferi yapılırken de işlemci hızını sınırlar. Sonuc olarak CPU tam hafıza giriş – cıkışını beklerken cok fazla zaman harcar.
Pek cok bilgisayardaki hafıza hiyerarşisinin sonucları:
İşlemcinin kaydedicileri – mumkun olan en hızlı giriş (genellikle 1 cpu cycle), yalnızca 100 byt buyukluğu icin Bolum 1 (B1) onbellek – yalnızca birkac cycle icinde sıksık giriş yapar, genellikle 10 larca Kb Bolum 2 (B2) onbellek – B1 e gore 2 ila 10 kat arası daha fazla gecikir, sıksık 512 Kb veya uzeri Bolum 3 (B3) onbellek – (isteğe bağlı) B2 den daha fazla gecikir , sıksık birkac Mb Ana bellek (DRAM) – yuzlerce cycle surebilir, ama birkac Gb. Giriş zamanları duzenli olmaya bilir, NUMA makinesi icinde. Disk bellek – 100.000'lerce cycle gecikir, ama cok uzundur Ucuncu sınıf depolama- teyp, optik disk(WORM)
__________________