Metalurji ve Malzeme Muhendisliği Nedir?
Metalurji ve Malzeme Muhendisliği, inorganik ve organik kokenli doğal veya sentetik hammaddelerden başlayarak metal, seramik ve polimer esaslı muhendislik malzemelerinin tasarlanmasını, geliştirilmesini, uretilmesini ve bunların ozelliklerinin ceşitli sanayi dallarındaki teknik ihtiyaclara uyarlanmasını konu alır.
Havacılık başta olmak uzere, savunma, enerji, haberleşme ve otomotiv sanayii gibi bircok gelişen sektorun giderek artan ihtiyacları ustun performanslı yeni malzemelerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bunun sonucunda polimerler, seramikler ve kompozitler, konvensiyonel metalik malzemelerin yanında yerini almış ve muhendislik malzemelerini buyuk olcude zenginleştirmiştir. Tum bu gelişmeler karşısında, insanlık tarihi boyunca geliştirilmiş olan geleneksel malzemelerin, bir taraftan ozelliklerinin daha da iyileştirilmesi, diğer taraftan yeni ve yaratıcı yaklaşımlarla alternatiflerinin geliştirilmesi kacınılmazdır. Son 30 yıldır malzeme muhendisliği alanına yeni bir ivme kazandıran bu olgu, Metalurji ve Malzeme Muhendisliği eğitim programlarına da yon vermektedir.
İnsanlık varolduğu surece cevresi ile etkileşimde bulunmuş, yaşadığı zamana gore cevresinde bulunan ceşitli malzemeleri kendi ihtiyacları cercevesinde kullanmaya calışmıştır. Seneler icinde insanlık, milattan once uretilen Hitit krallarının demir tahta ve asalarından ve gunumuzde uretilen mikrociplere kadar geniş bir aralıkta uretim calışmalarına devam etmiş ve bu calışmaları teorik olarak ispatlayabilecek duruma gelmiştir. Gunumuzde surdurulen muhendislik calışmaları surekli olarak yeni malzemelerin geliştirilmesi uzerinedir. Bu calışmalar yapay insan dokularından, elektronik malzemelere kadar cok geniş bir alanda surdurulmektedir.
Metalurji (metal bilimi) ve Malzeme Muhendisliği, bu cercevede yapılan tum calışmaları kapsayan bir ana bilim dalıdır. Metalurji ve Malzeme Muhendisliği temel olarak malzemeleri 4 ana bolumde inceler:
Metaller
Seramikler
Polimerler
Bu uc turun birlikte oluşturdukları kompozitler
Metalurji ve Malzeme Muhendisliği bolumu bu malzeme turlerinin,
ceşitli turlerde mikroskoplar ile gorulebilen ic yapılarını,
ozel olarak tasarlanmış cihazlarla olculebilen mekanik, optik, elektronik, manyetik ozelliklerini,
ceşitli bilgisayar yazılımları ile belirli koşulları oluşturarak analizini,
uretim simulasyonlarını,
ceşitli analitik cihazlar kullanarak kimyasal ve fiziksel iceriklerini,
deneysel ve gercek hayatta kullanım icin uretim senaryolarını,
inceler ve bunların gunluk hayata uygulanmasını sağlar.
Metalurji ve Malzeme Muhendisliği'nin kapsamı oldukca geniş olup, bunlardan bazıları:
Demir celik ve dokum
Demir ve demir dışı alaşımlar (aluminyum, titanyum, magnezyum )
Nanomalzemeler (nanoparcacıklar, nanoteller, nanotupler )
Enerji malzemeleri (guneş pilleri, bataryalar, hidrojen depolama )
Fonksyonel ince film kaplamalar (ısıya ve ışığa duyarlı akıllı camlar)
Biyo malzemeler ( yapay organlar, sentetik kemik dokuları )
Kompozit malzemeler ( tenis raketi, kayak, tekne govdesi )
Elektronik malzemeler ( diyotlar, transistorler, kapasitorler )
Modelleme ve simulasyon ( malzeme ozellikleri, uretim sureclerinin belirlenmesi )
Polimer ve organik malzemeler ( plastikler, yanmaz kablolar, alevlenme dayanımı olan malzemeler )
Teknik seramik malzemeler ( hafif zırh malzemeleri, yalıtım malzemeleri )
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Mühendislik / Mimarlık / Peyzaj Metalurji ve Malzeme Muhendisliği