Fizik Muhendisliğinin, ya da Uygulamalı Fizik, konusu, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına donuşturulmesi ile ilgilidir. Burada etkileşimi soz konusu olan iki temel unsur ; i-Materyal ortam(malzeme) ve ii-Enerji'dir.Malzeme atomik ve molekuler gaz, sıvı ya da katı ceşitliliği sergilerken, enerjinin ise hız, ışık, atomik, nukleer, elektrik, termal formları vardır.Bu iki temel unsur arasındaki etkileşim icin olası 3 durum şoyle olmak durumundadır;

* Madde-Madde Etkileşimi (Elektron-Elektron carpışması, Kamyon-Kamyon carpışması, Gezegen-Gezegen carpışması, ...):Coğunlukla konvansiyonel muhendislik icinde kalmakla beraber kuantum mekaniği icinde de cok ve onemli uygulamalarda yer alır.

* Madde-Enerji Etkileşimi (Madde-Işık, Madde-X Işını, Madde-Lazer, ...):Ornekleri spektroskopi, kristalografi, medikal goruntuleme sistemleri ve optiğin bir cok uygulaması olarak verilebilirdir.

* Enerji-Enerji Etkileşimi (Işık-Işık):Ornekleri girişim olcer (interferometre) ve holografi olarak verilebilirdir.

Fizik Muhendisliği her şeye bu sistematik mekanizma ile bakar.Malzemenin nukleeraltı dunyasına kadar detaylı bilgisini ve enerjinin kuantum mertebesinde detaylı bilgisini fizikten aldıktan sonra bunlar uzerindeki kontrolunu kurabilir duruma gelir ve muhendisliğe uygulamak uzere makinelerini yapar.Fizik muhendisliği icin enerji ile karşı karşıya bırakılacak olam malzemenin ne olduğunun cok fazla anlamı yoktur, malzeme canlı sistemlere (et, kemik gibi) ait olabileceği gibi demir ya da PVC de olabilirdir.Cunku yukarıda vurgulanan sistematik mekanizma icinde malzemenin bu turlu farklılıkları parametre olamamaktadır.

Eğitim
Turkiye'de sadece dort universitede Fizik Muhendisliği eğitimi verilmektedir. İlki, Ankara Universitesi Fen Fakultesi altında 1954 yılında kurulmuştur (2001 yılı Nisan ayında Muhendislik Fakultesi kurulmasıyla calışmaları burada devam etmektedir). Ayrıca, Hacettepe Universitesi, İstanbul Teknik Universitesi ve Gaziantep Universitesi'nde de Fizik Muhendisliği bolumleri yer almaktadır.Gaziantep programının eğitim oğretim dili ingilizcedir.

Fizik muhendisliği bolumlerinde eğitim suresi 4 yıldır.Nukleer fizik, atom-molekul fiziği, katı hal fiziği, kuantum mekaniği ve elektromanyetik gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra teknik cizim, elektronik, bilgisayar programlama, makine elemanları, malzeme, dalgalar-titreşimler, termodinamik, spektroskopi, kristalografi, medikal fizik(goruntuleme sistemleri), radyoizotop teknikleri, enstrumantasyon(termal + optik + fotonik + elektronik), uygulamalı optik, ince film, lazer gibi kendi icinde gerekli olan muhendislik konuları işlenir.

Anabilim Dalları
İlgi alanlarının genel olarak ne oldukları ve ne olmadıkları konusunda sınırlayıcı-tarif edici tarafları anabilim dallarıdır.Tum dunyada Fizik Muhendisliği icin konvansiyonel olarak kabul edilmiş anabilim dalları ise şoyledir ;

* Genel Fizik
* Matematiksel Fizik
* Katıhal Fiziği (Yoğun Madde Fiziği)
* Atom-Molekul Fiziği
* Nukleer Fizik
* Yuksek Enerji ve Plazma Fiziği

Bilim ile muhendislik arasındaki kopru gorevini ustlenmiş olmasının getirdiği diğer coğu disipline makina, cihaz, sistem ve bilgi verme durumu, Fizik Muhendisliğinin bir disiplinler arası alan olduğu yanlış algılanmasını getirebilmektedir.Orneğin bir taraftan kimyaya spektroskopi verirken diğer taraftan da tıp dunyasına goruntuleme sistemleri vermektedir.Buradan hareketle bu her iki alan insanları, fizik muhendisliğinde hem elektronik hem kimya hem de canlı sistemlere ait eğitimlerin dış disiplinlerden alınarak verildiğini duşunebilmektedir.Ancak aksine, yukarıdaki anabilim dallarına bakıldığında ne kimyanın ne de elektroniğin fizik muhendisliğini oluşturan unsurlardan olmadığı gorulmektedir.Diğer gercek ise, hem spektroskopide hem de medikal goruntuleme sistemlerinde kullanılıyor olan asıl şeyin ne kimya ne de tıp olmadığıdır, kimya ve tıp(veya biyoloji) bu uygulamalardan faydalanan alanlar olarak kalmakta ve soz konusu makinaları geliştiren-yon veren alanlar olamamaktadırlar.Burada ornek olarak kullanılan tıp ve kimyanın enerji-madde etkileşimini bir birlerinden habersiz şekilde kullanmaları, fizik muhendisliği ve esasi bakış acısından spektroskopi ve medikal goruntuleme cihazlarını farklı disiplinler kılmaya yetememektedir. Sonucta fizik muhendisliği her iki makinayı yaparken sadece kendine ait olan atom-molekul fiziği, radyasyon tur ve ozellikleri, ileri optik, materyal malzemelerin enerji turlerine karşı verdikleri tepki bilgileri ve enerji-madde etkileşimi bilgilerini kullanmaktadır.