Genel Bilgi Matematik Bolumu, endustri, muhendislik ve ekonomi problemlerinin cozumu konularında eğitim ve araştırma yapmaktadır.

Mezunlar "Matematik Muhendisi" unvanını alırlar. Matematik Muhendisleri, ozel sektor kuruluşlarında sistem analisti ve bilgisayar programcısı olarak calışabilirler.

Kuruluş Tarihi : 1971 Oğretim Uyesi Sayısı : 34 Araştırma Gorevlisi Sayısı : 18 Alınacak Oğrenci Sayısı : 40 Toplam Oğrenci Sayısı : 301

Eğitim - Oğretim Matematik Bolumu, dort yıllık Matematik Muhendisliği Lisans Programını yurutmektedir. Bolumu kazanan oğrencilerden, İngilizce dil bilgilerinin yeterli olduğunu İTU Senatosu'nca kabul edilen herhangi bir dil sınavı belgesiyle kanıtlayamayanlar ile eğitim ve oğretim yılı başında yapılan İngilizce yeterlilik sınavında başarılı olamayanlar İngilizce hazırlık oğretimine kabul edilirler. Eğitim programı %30 oranında İngilizce dersler icerir.

Bu programdaki eğitime Fen-Edebiyat Fakultesi'nin Muhendislik Bilimleri Bolumu de katkıda bulunmaktadır. Matematik Muhendisliği Programı Matematik dersleri ve muhendislik formasyonunu sağlayacak zorunlu ve secmeli derslerden oluşmaktadır. Programda ayrıca bilgisayar uygulamaları ile ilgili dersler bulunmaktadır. Oğretim Ayazağa Kampusu Fen-Edebiyat Fakultesi binasında yapılmaktadır.

Oğrenci Bilgisayar Laboratuvarları Fen-Edebiyat Fakultesi'nde Matematik Bolumu'ne ait 40 ve fakulteye ait 100 adet bilgisayarın bulunduğu laboratuvarlar vardır. Bu bilgisayarlar universite bilgisayar ağına bağlı olup, her oğrenciye e-posta adresi ve internete erişim olanağı sağlanmaktadır.

Burs Programları İTU'de başarılı oğrenciler İTU Rektorluğu, İTU Vakfı, İTU Geliştirme Vakfı, bazı ozel kurum ve kişilerin verdikleri burslarla desteklenmektedir. Ayrıca, maddi ihtiyacı olan oğrencilerimize, yine aynı kaynaklarla "gereksinim bursu" adı altında maddi destek sağlanmaktadır. Burs programlarının ana amacı ise başarının teşvik edilmesi, oğrencilerimizin oğrenim hayatı boyunca maddi problemlerden uzak bir calışma ve kendini geliştirme ortamına sahip olması olarak ozetlenebilir.

2002-2003 oğretim yılında, Matematik Muhendisliği Bolumu'nde, İTU Rektorluğu ve İTU Vakfı tarafından 19 oğrenciye gereksinim bursu, 12 oğrenciye yemek bursu sağlanmıştır. Gereksinim burslarının gelecek yıllarda devamı icin, oğrencilerin yıl sonu ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2.00 olması, alttan en fazla bir başarısız derslerinin bulunması ve bursa ihtiyac durumlarının devam ediyor olması gerekmektedir. Yine bu bolumde bazı ozel kurumlardan burs alan oğrenci sayısı icin 20 olarak belirlenmiştir. Bursların niteliği ve devam koşulları kurumlara gore değişmektedir.

Cift Anadal İstanbul Teknik Universitesi; başarılı oğrencilerine ikinci bir lisans diploması alarak kariyerlerini farklı boyutlara taşıma fırsatını sunmaktadır. Not ortalaması yuksek oğrenciler birinci veya ikinci sınıfın sonunda CAP başvurusu yapabilmekte belirli bir kontenjan dahilinde bu programlara kabul edilmektedirler. Cift Anadal programındaki oğrenciler program icerisinde CAP komisyonları tarafından belirlenen dersleri alarak CAP yapabilmektedirler,bu programlarda ortak muhendislik ve temel bilim dersleri tekrar alınmamaktadır.

İTU'nun herhangi iki bolumu arasında yapılabilen Cift Anadal Programını başarıyla bitiren oğrencilerimize iki lisans diploması verilmektedir.

Yatay Geciş İstanbul Teknik Universitesi oğrencileri; yatay geciş esasları cercevesinde İTU icerisinde bir bolume yatay geciş yapabilirler,Birinci sınıf veya ikinci sınıfın sonunda belirli bir başarıyı yakalayan oğrencilerimiz istedikleri diğer bolumlerin actıkları yatay geciş kontenjanlarına başvurabilmekte boylece universite eğitimi alırken kariyerini değiştirebilme şansını yakalamaktadır.

Oğrenci Etkinlikleri İTU Kultur ve Sanat Birliği'ne bağlı olan "İTU Matematik ve Bilgisayar Kulubu" nun merkezi İTU Fen-Edebiyat Fakultesi'ndedir. Kulubun amacı İTU lisans oğrencilerini muhendislik konusunda bilgilendirmek, meslek hayatını mezun olmadan once tanıtmak, meslekle ilgili guncel gelişmeleri takip etmek, matematik muhendisliği bolumunu ve İTU'yu tanıtmak, kulup olarak sosyal faaliyetler duzenlemek, uyelerin birarada calışmasını sağlayarak tanışıklığı, birliği ve beraberliği arttırmaktır. 2002-2003 donemindeki etkinlikleri arasında C/C++ uygulamaları,topografik harita cıkaran robot, kulup sitesinin tasarımının ve iceriğinin yenilenmesi projeleri, video gosterimleri (PI, Artificial Intelligence, Beautiful Mind), internet haftası etkinlikleri, kulup veritabanı calışmaları, matematik grubu soyleşileri, forum ve seminerler (Kendi kendine yazan kod, Matematik Muhendisleri Nereye Gidiyor?) bulunmaktadır.

İş Olanakları Matematik gelişmeye devam eden en eski bilimlerden biridir. Matematiğin bilgisayar, fizik, biyoloji, sosyal bilimler ve ekonomi ile yakın ilişkisi olduğundan geniş uygulama alanları vardır. Bu yuzden de iyi yetişmiş matematik muhendislerine ceşitli iş alanlarında gereksinim duyulur.

Mezunlarımız bankacılık, sigortacılık, bilişim, gıda, giyim, ilac gibi ceşitli sektorlerde calışmaktadırlar. Firmaların muhasebe veya bilgi işlem bolumlerinde sistem uzmanlığı, web tasarımı, program yazılımı ve bilgisayar donanımı uzerinde gorev alabildikleri gibi; uygulama ya da yazılım geliştirme uzerine de calışabilirler. Bunun yanında eğitim sektorunde, istatistik ile ilgili bolumlerde, analiz yeteneklerinden dolayı borsada iş bulma imkanlarına sahiptirler. Ayrıca son zamanlarda gittikce populer bir meslek olan, istatistik ve veritabanı bilgisi gerektiren veri madenciliği de matematik muhendislerinin calışabileceği bir alan olarak goze carpmaktadır. Akademik kariyerlerine devam etmek isteyenler ise belirli şartları sağladıktan sonra araştırma gorevlisi kadrosuna atanarak araştırmalarını surdurmektedirler.

Araştırma Konuları Bolum kadrosunda yer alan oğretim uyeleri İTU Araştırma Fonu ve TUBİTAK kaynaklarından yararlanarak araştırma yapmaktadırlar. Ayrıca oğretim uyeleri, gerektiğinde oğrencileri ile yurtici ve yurtdışındaki sempozyumlara ve diğer etkinliklere katılırlar.

Matematik bolumunde calışılmakta olan araştırma konuları şunlardır:

Lineer olmayan diferensiyel denklemler Lineer ve lineer olmayan dalgalar Sınır değer problemleri Cebir ve sayılar teorisi Klasik diferensiyel geometri Lokal diferensiyel geometri Global diferensiyel geometri Operatorler teorisi Spektral teori Fonksiyonel analiz Olcu teorisi Harmonik analiz Optimal kontrol teori Lie grup teorisi Matematiksel fizik Sayısal metodlar İstatistik