EĞİTİM FELSEFESİ
_Felsefe: bilgelik arayışıdır.
Bilim
Felsefe
Gerceği parcalara ayırarak inceler
Gerceği bir butun olarak ele alıp inceler
Gerceğe bilimsel yontemi kullanarak ulaşmaya calışır
Gerceğe akıl yurutme yolarını kullanarak diğer bir deyişle onermeler yoluyla ulaşmaya calışır. Onermeler birbiriyle celişmez
Surectir
Surectir
Bilimsel onermeler deney gozlem ve araştırma yoluyla kanıtlanır
Felsefi onermeler kanıtlanacak nitelikte değildir. Temele alınan bir onermeden onunla celişmeyen onermeler elde edilir.
Elde edilen bilgi ne kadar kesin olursa olsun yine de bilim adamları tarafından eleştirisel gozle bakılır.
Elde edilen bilginin kesinliğini kanıtlamak olanaklı değildir. Ve eleştirisel gozle bakılır.

_Bilgi: nesne ve olgular arasındaki ilişkilerin sistematik ifadesi olan bir fikir ya da duşunce butunudur.
_Felsefi bilgi: Ozellikleri
1.Gerek duzensiz bilgiyle gerekse bilimsel bilgilerle cevaplandırılmayan konular ve soruların cevabını vermeye calışır.
2.Bilimsel bilgilerin vermiş olduğu sonuclar uzeride kurulmuş olan daha genel goruşler ileri surer.
_Bir değer kendi dışında bir amac taşımıyorsa evrensel kendi dışında bir amaca yonelik ise bağlı bir değerdir.
_Felsefenin ilgili olduğu alanlar:
_Ontoloji/varlık felsefesi – Bilgi felsefesi – Aksiyoloji – Değerler Felsefesi
Ontoloji/Varlık Felsefesi : Metafizik, varlığın hakikatin gercekliğin ne olduğu uzerinde durur.
_Bilgi felsefesi : tum bilgilerimizin deneyimlerimizden kaynaklandığını savunur. Rasyonalistlerin aklı, ampristlerin deneyi, sezgicilerin de zeka ve sezgiyi bilgi kaynağı olarak kabul ettikleri soylenebilir.
_Ahlak felsefesi : ahlakın kaynağı ve niteli ile ilgili sorulara cevap arayan teoridir.
_Eğitim felsefi İşlevi: Eğitim felsefi işlevi yalızca eğitim sistemini acık ya da ustu ortuk etkileye bu varsayım kuram, değer ve ulkeleri cozumle yoluyla aydınlatmaya, gecerlik ve tutarlık olcutlerini belirlemeye calışır. Gorevi yasa koymak değil var olan yasaları irdelemektir. Eğitim felsefesi eğitime yon veren amacları şekillendiren ve eğitim uygulamalarına yol gosteren bir disiplin ve ya sistemli fikir ve kavramlar butunudur.
_Felsefi Yaklaşımlar : felsefe temel sorunlara inan duşuncenin bir catışma alanıdır. Felsefi yaklaşımlar şunlardır. İdealizm – Realizm – Pragmatizm – Naturalizm – Varoluşculuk.
_İdealizm : Tum varlığı ruhsal sayar. İdealist eğitimin amacı ruhsal olan gercekliğe ulaşmak onunla butunleşmektir. Temelde idealist eğitim totoliter niteliktedir.
_Realizm : İdealizme karşı bir goruştur. Dış dunyanın algılarımızdan bağımsız olarak var olduğunu savur. O kişinin doğal ve kulturel cevresiyle uyum icinde olmasını amaclar. Bu eğitim temelde ideal bir dunya kurmaya değil ar olan gercek dunyayı anlamaya onunla uyum sağlamaya yoneliktir. Realist eğitim bir anlamda tutucudur. Beğenilere değil insanlığın kalıcı nitelikte saydığı bilgi, beceri ve davranış birikimine ağırlık verir.
_Pragmatizm : değişme gercekliğin ozunu oluşturur. Gerceklik ise deneyimlerimizle oluşan bir surectir. Dunyayı insanın cevresiyle etkileşiminin bir urunu sayar. Bir anlamda her şeyin olcusu insandır. Pragmatizm’e gore eğitimin amacı bireyleri yetiştirmektir. Bu cercevede bireylere daha sonraki yaşantılarının kontrolunu ve yonlendirmesini sağlayan temel bilgiler kazandırılmalıdır.

_Naturalizm: doğanın tum gerceklik olduğu duşuncesinden hareket eder. J.J. Russeau bu felsefenin duşunurlerindendir. Naturalist felsefeye gore eğitim temel amacı toplumun yapaylığına karşı kedi kendine gelişe ozgur bir insan doğası yaratmaktır.
_Varoluşculuk felsefesi: insana one verir. İnsanın hayatı boyunca ne yapacağına kendisinin karar vermesi ve hur olduğu goruşleri ağırlık kazanır. Varoluşcular her insanın farlığına işaret ederek eğitimde standartlaşma ve homojenleştirmeye karşı cıkmaktadırlar.
_Eğitimde Felsefi akımlar: eğitim sistemleri kurulurken oncelik hedeflerde olmalıdır. Hedeflerin niteliği konusunda karar verirken felsefeye başvurmak gerekir. Saptana hedef davranışların dayandığı felsefeler ile, daha sonra onu gercekleştirmek icin tasarlanacak oğretme-oğrenme yaşantılarına şekil verecek olcutler takımı arasında felsefi bir tutarlık sağlanmalıdır. Bu akımlar şunlardır.
_İdealist felsefeye dayanan daimcilik
_Realist felsefeye dayan esasicilik
_Pragmatik felsefeye dayan ilerlemecilik ve onun yeniden devamı ola kurmacılık
_Metaryalist Felsefeye dayanan politeknik eğitim
_Varoluşculuğa dayanan varoluşcu eğitim
_Olabilirlik felsefesine dayana programlandırılmış eğitim
_İlerlemecilik : pragmatik felsefenin eğitime uygulanışıdır. Bu felsefe değişmeyi gerceğin esası olarak gorurur. İlkeleri şunlardır.
Eğitim aktif ve cocuğun ilgilerine gore olmalıdır.
oğretide “problem cozme” yontemi esas alınmalıdır. : oğrenme aktif bir bilgi edinme surecidir. Problem cozme bilgi edinmede esastır.
Okul yaşama hazırlık olmaktan cok, yaşamın kendisi olmalıdır. :
Oğretmenin gorevi yonetmek değil, rehberlik etmektir. : cocuklar kendi gelişimlerini kendileri planlamalı, oğreten rehberlik etmelidir. Oğretmen oğretme ortamının hazırlayıcısı, yol gosterenidir.

_Esasicilik : Daha cok programların konu alanı uzerinde durur ve zamanın tecrubesinden gecmiş kalıcı temel konuların ve değerlerin secimine onem verirler. İlkeleri şunlardır
Oğrenmenin doğasında cok ve sıkı calışma ve coğu zaman zorlama vardır. :Oğrenciye kendisini disiplin altına alma oğretilmelidir.
eğitimde ve oğretimde girişim oğrenciden cok oğretmende olmalıdır.
Eğitim surecinin ozunu konu alanının cok iyi ozumlenmesi oluşturur. Tarihin suzgecinden gecmiş temel bilgiler cocuğun kendi tecrubelerinden daha onelidir.
Okulda zihinsel disiplin yaklaşımın geleneksel yontemleri kullanılmalıdır.

_Daimicilik : Eğitimin evrensel nitelikteki belli gerceklere gore şekillendirilmesi uzerinde dururlar. Eğitimde insan zihninin gelişmesine onem verilmesi gerekir. İlkeleri şunlardır.
Değişmeyen evrensel eğitim: eğitim programlarının merkezide beşeri bilimler olmalıdır.
entelektuel eğitim:
Eğitim hayatın bir kopyası değil ona hazırlıktır.
Cocuk ve genclere dunyanın hem manevi hem de maddi gerceklerini tanıtacak bilgiler verilmelidir.
Buyuk kitaplar (klasik eserler) eğitimi

_Yeniden yapılandırmacılık: Dayandığı felsefe pragmatizmdir. John Dewey temsilcilerindendir. Eğitim yeni bir toplumsal duzen yaratmaya girişmelidir ceza yontemi kesinlikle kullanılmamalıdır der.
_Varoluşculuk: insana onem verirler.
_Meteryalizm: eğitim kurumunun ozelliklerini belirleyen o toplumsal yapının uretim bicimi alanına giren alt yapı adı verile uretim gucleri ve ona bağlı uretim ilişkileridir.

EĞİTİM YONETİMİ VE EĞİTİM SİSTEMLERİ ve EĞİTİMLE İLGİLİ PROJELER

Avrupa Birliği Eğitim, Genclik ve Başarı Karşılaştırma Projeleri, Kredi Transfer sistemi ve Uluslar arası Bakalorya
_Eğitim 7 Şubat 1992 tarihli Maasrich anlaşmasının 126. ve 127. maddelerinde yer almış ve AB’nin oncelikli gundem konusu olmuştur.
_Ulkemizde Ocak 2002 tarihinde Bakanlar kurulu Kararı il Devlet Planlama teşkilatı bunyesinde Ulusal ajans gorevini yerine getirmek uzere bir daire başkanlığı kurulmuştur. (AB Eğitim ve Genclik Programları Dairesi)
_Socrates : Avrupa birliğinin genel eğitim alanındaki programına socrates denilmektedir. Programın birinci aşaması 1995-1999 da tamamlanmıştır. İkinci aşaması 1 Ocak 2000- 31 Aralık 2006 donemini kapsamaktadır.
Antlaşma aynı zamanda Birliğin butun vatandaşlarını hayat boyu oğrenme imkanlarını geliştire taahhudunu icermektedir.
Socrates programı 8 alt programdan oluşmaktadır bunlar:
Erasmus : Yuksek oğretim : Bu programa katılım hakkı elde edebilmek icin Erasmus Universite Beyannamesine (EUB) başvurup AB Komisyonundan onay almaları gerekmektedir. Son başvuru her yılın 1 kasım gunudur.
Comenius : Orgun eğitim, Universite oncesi okul eğitimi kullar arası iletişim ve işbirliği ağlarının oluşturulması, oğreteler ici meslek ici ve oncesi kısa sureli eğitim imkanları ve orgun eğitim personelinin eğitimi icin imkanlar konularını kapsamaktadır.
Grundvig : Yaygın eğitim- Yetişkin eğitimi ve Yaşam boyu eğitim.
Minerva : Acık-Uzaktan eğitim ve eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojileri ICT
Lingua : Avrupa dilleri eğitimi
Observation and Innovatio : Eğitim sistemleri / Politikalarının İzlenmesi ve Bu alanlarda Yenilik
Joint Actions : Diğer Avrupa Programları ile Ortak Eylemler
Accompanyig Measures : Diğer eylem alanlarında yer almaya destek tedbirleri

OĞRETMEN YETERLİLİKLERİ
Oğretmen yeterlilikleri MEB oğretmen yetiştirme ve eğtim genel mudurluğunun eşgudumunde belirlenmiştir.
A.Genel İlkeler
1.Genel kultur
2.Ozel alan
3.Eğitme – oğretmen yeterlilikleri
B.Yeterlik belirleme ilkeleri
1.Olculebilirlik
2.Genellik
3.Butunluk
4.Tekrarlanabilirlik
5.işlevsellik

C.oğretmen yeterliliklerinin kullanılacağı yerler
1.oğretmen yetiştirme politikalarının belirlenmesi
2.oğretmenlerin hizmet oncesi eğitim
3.Oğretmenlerin secimi
4.oğretmenlerin denetlenmesi ve performanlarının değerlendirilmesi
5.Oğretmenlerin hizmet ici eğitim
6.Oğretmenlerin kendilerini geliştirmesi
D.Yeterlik alanları
1.Genel kultur
2.Ozel alan
3.Eğitme – oğretme yeterlilikleri
a.oğrenciyi tanıma
b.Oğretimi planlama
c.Metaryal geliştirme
d.oğretim yapma
e.Oğretimi yonetme
f.Başarıyı olcme ve değerlendirme
g.Rehberlik yapma
h.Temel becerilerigeliştirme
i.Ozel eğitime gereksnim duyan oğrencilere hizmet etme
j.Yetişkinleri eğitme
k.Ders dışı etkinliklerde bulunma
l. Kendini geliştirme
m. Okulu geliştirme
n.Okul cevre ilişkilerini geliştirme

COKLU ZEKA KURAMI

Coklu zeka kuramı Howard Gardner geliştirmiştir.
SAT (scholashic Aptilude test) Universite eğtimi icin gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını gosteren testtir.
Gardner’e gore zeka: problem cozme kapasitesi ya da değerli bir veya birde cok kulturel yapı urunune şekil vermektir.
Gardner colu zeka kuramında temelinde biyolojik ve kulturel boyutların yer aldığını savunur.
Amstrong’a gore zeka gelişmesini etkileyen evresel faktorler
1Kaynaklara ulaşım şansı
2.Tarihsel ve kulturel faktorler
3.Coğrafi faktorler
4.Ailesel faktorler
5.Durumsal faktorler

Coklu Zeka modeline Gore Zeka Ceşitleri
1.Bedensel-Kinestetik Zeka
2.Kişiler arası – sosyal zeka
3.Benlik bilgisi
4.Mantıksal- matematiksel Zeka
5.Muzik ve Ritmik zeka
6.Gorsel ve uzaysal zeka
7.Sozel Dilsel zeka
8.Doğa (Naturalistik Zeka)

TAM OĞRENME
Tam oğrenme kuramı Amerikalı eğitimci Benjamin Bloom Tarafından ortaya atılmıştır.
Oğrenci Ozellikleri
1.Bilişsel giriş davranışları (On Oğrenme)
2.Duyuşsal giriş ozellikleri (Tutum, ilgi, başarma inancı)
Oğretim Yontemi
Oğrenme uniteleri (işlenecek unite); oğretimin niteliği yani oğrenciye uygunluğu da oğrenme unitelerini kapsar
Oğrenme urunleri
1.Oğrenme duzeyi ve ceşidi
2.Oğrenme hızı
3.Duyuşsal urunler

PROBLEM COZME YOLUYLA OĞRENME
Problem cozme yontemlerini ortaya atanlar Dewey, Barth, West İdol
Problem cozme yontemleri
1.Deneme sınama yoluyla ; Tundike, ortaya atmıştır Davranışcı psikologlar geliştirmiştir.
2.Kavrama yoluyla oğrenme ; Gestalt, Kohler. Psikologlar geliştirmiştir.
3.Var olan modellerle problem cozme ; Gagne , Glasser

PROJE TABANLI OĞRENME

Hedefe uygun bir projenin secilip oğretmenin yardımcı ve rehber oğrenci ise ozerk ve kurgulayacıdır. Her senaryonun sonunda gercekci ve oğrenci tarafından geliştirilmiş bir urun ortaya cıkar.

İŞBİLİĞİNE DAYALI OĞRENME
İşbirliğine dayalı oğrenme oğrencileri kucuk gruplar oluşturarak bir problemi cozmek yada bir gorevi yerine getirmek uzere ortak bir amac uğruna birilikte calışma yoluyla oğrenme yaklaşımıdır.
İşbirliğine dayalı beceriler 4 ‘e ayrılır
1.Grup oluşturma
2.Gorevi yerine getirme
3.grup calışmalarını formule etme
4.olgunlaştırma
İşbirlğine dayalı oğrenme teknikleri
1.oğrenci timleir tekniği (slavin)
2.tartışma grubu tekniği (Sharan, Lacarovvite)
3.Ayrılıp birleşme tekniği(Aranson)
4.Takım oyun turnuva tekniği

ETKİN OĞREME
Yapılan şeylere oğrencinin katılımını ve yaptığı şeyler hakkın da duşunmesini sağlaya bir oğrenme bicimidir.

OĞRETİMİ PLANLAMA
Oğretimi planlama; oğretim etkinliklerinin en rasyonel ve duzenli şekilde nasıl yurutuleceğinin onceden ortaya konmasıdır.
Plan yapmak 2089 sayılı TD. Zorunlu hale getirilmiştir.
Plan ceşitleri
1.yıllık plan
2.Unite planı
3.Gunluk plan
a.Ders planı
b.Gezi gozlem planı
c.Deney planı
Yıllık plan kendi başına ya da zumre oğretmenleriyle birlikte yapabilir.
Yıllık plan bolumleri
1.Sure
3.konu
3.Amaclar
4.Yontmem ve teknikler
5.Kaynak arac ve gerec
6.Deney gezi gozlem
7.Diğer zumre oğretmenleriyle işbirliği
8.Odev konusu

Unite planı; Oğretmenin gozetimi ve denetimi altında belirli bir sure icinde ve eğitim amaclarına uygun olarak bir takım bilgi beceri ve anlayışı kazandırmayı ongoren belirli bir konu ya da sunu cercevesinde duzenlenmiş turlu etkinlikleri oğrenme yaşantılarını ve değerlendirme calışmalarını kapsaya ayrıntılı ders planıdır.
Unite planının yıllık plandan farkı değerlendirme kısmına unite sonu oğrenci başarısının nasıl değerlendirileceği yazılmaktadır.
Gunluk plan; Bir gunde yapılması planlanan farklı dersler icin oğretme oğrene etkinliklerinin birlikte tasarlanmasıdır.
Ders planı; Sadece bir ders icin yapılan plandır. Okul muduru ve mufettişlerce denetlenir