EĞİTİM EKONOMİSİ VE EĞİTİM PLANLANMASI
Ekonomik faaliyetler; insanların sınırsız olan gereksinimleri karşısında kıt olan kaynakları kullanarak bu gereksinimleri gidermek icin yaptığı faaliyetlere denir. Bunu inceleyen bilim dalına ekonomi denir.
Ekonomik sistem ulkenin yonetim ve eğitim sistemlerini belirler.
Ulkemizde eğitim ekonomisinin gelişmesi 1961 anayasası ile planlı kalkınma benimsenmesi yol acmıştır.
Eğitim ekonomisi şunlarla ilgilenir; kıt kaynakları kullanarak ceşitli eğitim oğreti hizmetlerinin, bilginin uretimi beceri tutum ve davranışların oluşturulması ve uretilen eğitim oğreti hizmetlerinin ve bilginin toplumun ceşitli kesimleri arasında nasıl dağıtılacağıyla ilgilenir.
Kalkınma; Bireylerin gonenc (refah) duzeyini yukseltmek amacıyla siyasal iktidarı belli ekonomi ve toplumsal politikalar izleyerek toplumun yapısını değiştirme girişimidir.
Ulusal gelir; ulkede belli bir donem icinde tum uretim faktorlerinin uretimde kullanılmasından doğan toplam gelir.
Kalkınma planları; belli bir donemde )plan doneminde) ulaşılmak istene kalkınma hızını gercekleştirmek uzere hangi toplumsal ve ekonomik değişmeleri yapılması gerektiğini saptama bununla ilgili kestirimlerde buluna ve kullanılacak aracları tanımlama girişimidir.
Eğitimin topluma Maliyeti;kamusal ve ozel harcamalar ile vazgecme maliyetinden oluşmaktadır.
Eğitimin bireye gercek maliyeti ; eğitimin dolaysız ve dolaylı parasal maliyeti vazgecme maliyetini icerir
Dolaysız maliyet; Kırtasiye, kitap, okul ucreti gibi konular
Dolaylı parasal maliyet; Beslenme giyim gibi harcamalar
Vazgecme maliyeti; Kıt kaynakların değişik bicimlerde kullanımı sırasında bir secim yapmak secilen seceneğin dışındaki secenekleri feda etmek bazı gereksinimleri karşılama fırsatını kacırmak anlamındadır.
Verimlilik; Bir uretim ya da sistemi urettiği cıktı ile bu cıktıyı yaratmak icin kullanılan girdi arasındaki ilişkidir.
Oğrenmek bir işi nasıl yapılacağını bilmek, eğitim ise o işi yapmak anlamındadır.
OĞRENME- OĞRETME KURAMLARI
Oğretim; bireyin yaşam boyu suren eğitiminin okulda planlı ve proğramlı olarak yurutulen kısmıdır oğretim genişliği olan eğitim kavramının alt kesimlerinden biridir.
Eğitim; kişinin toplumsal yeteneklerinin optimum kişisel gelişmesinin sağlanması ici cevreyi ve okul etkinliklerini icine ala sosyal bir surectir.
Oğretim; Oğrenmenin gercekleşmesi icin bireyde istene davranışları gelişimi icin uygulana sureclerin tumudur.
EĞİİTM VE OĞRETİMİN BENZER VE FARKLI YONLERİ
EĞİTİM
1.Zaman ve mekan yonunden kapsamlı surekli ve cok boyutludur.
2.Bilgi dahil her turlu deneyim uzeride durulur.
3.uzerinde durulan deneyimler rastlantısal olabilir.
OĞRETİM
1.Zaman ve mekan yonunden sınırlıdır. Toplumun beklentileri onemlidir.
2.Oğrenme deneyimlerinin eğitsel olması esastır.
3.oğretide rastlantısal deneyimlerin yeri yoktur. Oğretim planlı proğramlı ve desteklidir.
Benzer yonleri
1.Suregeldiği toplumun sosyal kulturel politik ve ekonomik olgularından etkilenir.
2.Yerel ulusal ve uluslar arası ozellik taşır.
Oğrenme; etkileşim sonucu kişide oluşan kalıcı davranış değişmeleridir. Oğrenme icin 3 koşulun oluşması gerekir.
1.Davranışlarda bir değişme olmalıdır
2.Davranışlardaki bu değişme kalıcı olmalıdır
3.Davranışlardaki değişme bir yaşantı urunu olmalıdır.
Oğretim ilkeleri
1.Acıklık ilkesi
2.Oğrenen eylemi (aktivite) ilkesi
3.Yaşama yakınlık ilkesi
4.Seviyeye uygunluk ilkesi
5.Bireyselleştirme ilkesi
6.Başarının guvence altına alınması ve alıştırma ilkesi
7.ekonomiklik ilkesi
8.Butunluk ilkesi
9.Otorite ilkesi
10.Ozgurluk ilkesi
OLCME VE DĞERLENDİRME
Eğitim ; girdiler- surec- cıktılar-değerlendirme ogelerinden oluşur
Olcme; Bir niteliği gozlenerek gozlem sonuclarının sayı ya da başka sembollerle gosterilmesidir.
Doğrudan olcme; olcmeye konu olan ozellikleri kendileri ile aynı turden bir aracla olculmesidir.
Dolaylı olcme; konu olan ozellikleri kendileri ile ilgili olduğu biline başka ozellik aracılığıyla olculmesidir.
Birim; Bir olcme aracını oluştura en kucuk parcadır.
Birimlerde bulunması gerek 3 ozellik: Eşitlik, Genellik, Kullanışlık
Olcek; Olcme sonuclarını gostere sembol ya da sayıların matematiksel niteliğidir.
Değerlendirme; Objektif ya da subjektif kaynaklardan elde edilen verileri olcme sonuclarının belirli bir olcutle karşılaştırılması ve bir değer yargısına ulaşılma işidir.
Olcme araclarında bulunulması gereken nitelikler;
Guvenirlik; duyarlılık, kararlılık, tutarlılık
Gecerlilik
Kullanışlılık
Guvenirliği etkileyen faktorler;
1. Grubun homojenliği
2. Test uzunluğu
3. Yanıtlama suresi
4. Olcmeyi yapa kişi yada kişiler
5. Olcmenin yapıldığı koşular
Gecerlilik turleri;
1.Gorunuş gecerliliği
2. Kapsam gecerliliği
3. Yapı gecerliliği
4. Bir olcude dayalı gecerlilik
Olcme aracları;
1. Başarı testler;
2. Yetenek testleri
3. İlgi envanterleri
4. Kişilik olcekleri
5. Tutum olcekleri
Başarı ve yetenek testleri bilişsel ozellikleri olcer (maksimum performans testleri)
İlgi envanterleri, kişilik olcekleri, tutum olcekleri, duyuşsal ozellikleri olcerler (Tipik performans testleri)
Olcme yontem ve teknikleri;
1.yazılı yoklama; analiz sentez duzeyindeki hedef davranışları etkili olcer
2.Sozlu yoklama; Belli bir konu hakkında oğrencinin guclu ve zayıf yonlerini ortaya cıkarır
3.Testler
-kısa testler
-coktan secmeli testler
-doğru yanlış testleri
-eşleştirmeli maddelerden oluşan testler
4.Odev ve projeler (oğrenilmeyen konuda odev verilmez)
Olcmenin temel ozelliği; sonucların sayısal olarak ifade edilmesidir değerlendirme olcme sonuclarının belirli olcutlere gore yorumlanarak yargılara varılmasıdır.
Değerlendirme ceşitleri
1.norma dayalı değerlendirme ( Bağıl Değerlendirme) Bireyleri birbiriyle karşılaştırarak yapılır.
2.Hedefe dayalı değerlendirme (Mutlak değerlendirme)
Değerlendirme ceşitleri
1.Tanılayıcı değerlendirme; Başarı yetenek sece yerleştirme amaclıdır
2.Bicimlendirici değerlendirme ; oğrenme gucluklerini ortaya cıkartmak icin yapılır (izleme testleri, kısa sınavlar, ara sınavlar)
3.Duzey belirleyici değerlendirme; Proğram sonunda oğrencilerin kazanılmış becerilerini olcmeye yaraya değelendirmedir.
SINIF YONETİMİ
* Woolfolk’a gore oğretmenin rollari
-oğretim uzmanı
-guduleyici
-lider
-danışman
-cevre duzenleyici
-model
*Seronson’a gore oğretmenin rolleri
-danışman
-yardımcı
-diisplin sağlayıcı
-bilgi verici
-guduleyici
-aracı (dış dunya sınıf arasında)
*Blayth’a gore
-oğretici
-ana baba-vekili
-duzenleyici
-değer taşıyıcı
-sınıflayıcı
-refah işcisi
*Trow’a gore
-yonetimsel ve yurutme rolleri disiplin sağlayıcı (polis)
-olcmeci ve kayıt tutucu (memur)
-Oğrenme aracları memuru (kutuphaneci)
-Proğram yonetici(planlamacı)
Sınıfın ozellikleri;
Cok boyutluluk
Eş zamanlılık
cabukluk
on gorulmezlik ve aşikarlık
tarih
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular