TANIM
Calıştığı eğitim kurumunda, oğrencilere, kimya ile ilgili eğitim veren kişidir.
A- GOREVLER
Kimya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş duzeylerindeki oğrenci gruplarına, hangi yontemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Kimya oğretmeni, bu program cercevesinde;
- Eğitim vereceği grubun duzeyine uygun bir calışma planı hazırlar,
- Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak oğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
- Oğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı onlemler alır,
- Eğitici kol calışmalarında gorev alarak oğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler duzenler,
- Oğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının cozumune yardımcı olur,
- Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların oğretim programlarına yansıtılması icin ilgililere onerilerde bulunur,
- Nobetci olduğu gunlerde, okulun duzen ve disiplinini sağlamak uzere gorev yapar,
- Sınıf oğretmeni olarak, oğrencilerin alan ve ders secmelerine yardımcı olur, yonetimle ilişkilerini sağlamaya calışır.
KULLANILAN ALET, MALZEME
VE EĞİTİM MATERYALLERİ
- Yıllık mufredat programı, gunluk calışma planları, not defteri, yoklama defteri,
- Ders kitapları,
- Okul arac ve gerecleri,
- Ders arac ve gerecleri.
B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
Kimya oğretmeninin hem alanıyla ilgili hem de oğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.
Kimya oğretmeni olmak isteyenlerin;
- Ust duzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Doğal bilimler ozellikle kimya konularına meraklı ve bu alanda başarılı,
- Gozlem ve deney yapmayı seven,
- Duşuncelerini başkalarına acık bir bicimde aktarabilen,
- İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen,
- Dikkatli, işine ozen gosteren,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve cozum yolları bulmaya calışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgorulu, sabırlı,
- Oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı
kimseler olmaları gerekir.
C- CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kimya oğretmeni, sınıfta ve laboratuarda gorev yapar, gorevini genellikle ayakta yurutur. Calışma ortamı kimyasal madde kokulu, biraz tozlu ve gurultuludur.
D- MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi aşağıdaki universitelere bağlı Eğitim Fakultelerinin ''Kimya Oğretmenliği'' bolumlerinde verilmektedir.
- Ataturk Universitesi ( Erzurum), Kazım Karabekir Eğitim Fakultesi
- Balıkesir Universitesi ( Balıkesir), Necatibey Eğitim Fakultesi
- Boğazici Universitesi ( İstanbul), Eğitim Fakultesi
- Dicle Universitesi ( Diyarbakır), Ziya Gokalp Eğitim Fakultesi
- Dokuz Eylul Universitesi ( İzmir), Buca Eğitim Fakultesi
- Gazi Universitesi ( Ankara), Gazi Eğitim Fakultesi
- Hacettepe Universitesi ( Ankara), Eğitim Fakultesi
- Karadeniz Teknik Universitesi ( Trabzon), Fatih Eğitim Fakultesi
- Marmara Universitesi ( İstanbul), Ataturk Eğitim Fakultesi
- Ondokuzmayıs Universitesi(Samsun)Eğitim Fakultesi
- Orta Doğu Teknik Universitesi Eğitim Fak.
- Selcuk Universitesi ( Konya), Eğitim Fakultesi
- Yuzuncu Yıl Universitesi ( Van), Eğitim Fakultesi
Ayrıca, Kimya Bolumu ile Kimya Muhendisliği bolumlerini bitirenlerden “Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlayanlar da bu alanda oğretmenlik yapabilirler.
ON EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
- Fen bilimleri ( Fizik-Kimya-Biyoloji),
- Matematik,
- Turkce
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek icin,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Oğrenci Secme Sınavı’nda (OSS) “Kimya Oğretmenliği” lisans programı icin yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kimya Oğretmenliği” lisans programı ile ilgili en az bir yuksekoğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yuksek oğrenim proğramında oğrenim gormek isteyen adaylar liselerin Fen,Fen Bilimleri, Klasik Fen,Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun mezun iseler, OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavı (OSS) sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara gore daha yuksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve oncelikle yerleştirilmektedirler.
Ancak kendi alan/ kol/bolumlerin dışında bir yuksek oğrenim proğramını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.
Anadolu Oğretmen Lisesi ve Oğretmen Lisesi adlı ortaoğretim kurumlarının “Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Teknik Bilimler” alan/kol/Bolum mezunları ile meslek liselerinin “Kimya” bolumunden mezun olanlar OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavını (OSS) kazanıp“Kimya Oğretmenliği” lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bolumlerden mezun olanlara gore oncelikle yerleştirilmektedirler.
EĞİTİMİN SURESİ
VE İCERİĞİ
Mesleğin eğitim suresi 5 yıldır.
Oğrenciler eğitim ve oğretim boyunca;
Genel Kimya, Kimyada Matematiksel Yontemler, Genel Matematik, Genel Fizik, Genel Kimya Laboratuarı, Genel Fizik Laboratuarı, Eğitime Giriş, Eğitim Sosyolojisi, Anorganik Kimya, Analitik Kimya, Genel Biyoloji, Analitik Kimya Laboratuarı, Genel Biyoloji Laboratuarı, Eğitim Psikolojisi, Rehberlik, Organik Kimya, Kimyasal Termodinamik, Elektrokimya, Kimyasal Kinetik ve Fotokimya, Koloit Kimyası, Kimya Araştırma Teknikleri, Organik Kimya Laboratuarı, Eğitimde Olcme ve Değerlendirme, Atom ve Molekul Yapısı, Cekirdek Kimyası, Besin Kimyası, Biyokimya, Organik Tepkimeler, Endustriyel Kimya, Enstrumantal Kimya, Kimya Oğretimine Hazırlık ve Seminer,Bitirme Tezi, Bilgisayar, Fizikokimya Laboratuarı, Ozel Oğretim Yontemleri, Secmeli Eğitim Dersi, Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Turk Dili, Yabancı Dil, Beden Eğitimi derslerini okurlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Kimya Oğretmenliği” lisans diploması ve “Kimya Oğretmeni” unvanı verilir.
E- CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Meslek elemanlarının buyuk coğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kimya oğretmeni olarak calışmaktadırlar.
- Ayrıca Kimya, İleri Kimya, Fen Bilgisi, Bilim ve Teknoloji, Bilgi Teknolojisi, Cevre ve İnsan, Teknik Atolye, Kimya Uygulamaları, Proses, Plastik İşleme, Gıda Teknolojisi, Lastik Teknolojisi ve Petrokimya bilimlerinin teorik ve uygulamalı meslek derslerine girerler.
- Ulke nufusundaki hızlı artış beraberinde yeni okullara ihtiyacı da arttırmaktadır. Buna koşut olarak kimya oğretmenlerinin de iş bulma şansı artmaktadır.
- Kimya Oğretmenleri dershanelerde de gorev yapmaktadırlar.
F-EĞİTİM SURESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANC
EĞİTİM SURESİNCE
- Bu programı ilk beş tercihinde gosteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belli koşulları taşıyanlara MEB’ca burs sağlanır.
- Oğrenciler eğitimleri suresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen oğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
- Ayrıca, Kurumun yurt hizmetlerinden de yararlanılabilir. Bunların dışında oğrenciler ceşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan da istifade edebilirler.
EĞİTİM SONRASI
- Eğitim sonunda ‘’Oğretmen’’ olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na gore 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla goreve başlatılırlar. Bu oğretmenler yan odeme, ek ders ucreti gibi olanaklardan da yararlanırlar.
- Her yıl okullar acılmadan once, tum oğretmenlere eğitim- oğretim tazminatı adı altında bir odeme yapılmaktadır.
G- MESLEKTE İLERLEME
- Calıştıkları okullarda veya Bakanlık bunyesinde idari kademelere yukselebilirler.
- MEB'ca yapılan sınavı kazanmaları durumunda eğitim yoneticisi olabilirler.
BENZER MESLEKLER
- Kimyagerlik,
- Kimya Muhendisliği.
I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yuksek oğretim proğramları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin esaslar ile 12.07.2004 tarih ve 119 sayılı karar.
- OSS-2005 Oğrenci Secme Sınavı Kılavuzu,
- 2005 OSYS Yuksek Oğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
- Meslek Yuksekokulları ile Acıkoğretim Onlisans Programları Mezunlarının Lisans Oğrenimine Dikey Geciş Sınavı 2005 Kılavuzu,
- OSYM Universiteler Yuksekoğretim Programları ve Meslekler Rehberi-2000
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) uyesi kuruluşlar
İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları,
- Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl ve Şube Mudurlukleri
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Eğitim / Öğretmenlik Kİmya OĞretmenİ