TANIM
Calıştığı eğitim kurumunda, oğrencilere, tarih ile ilgili eğitim veren kişidir.
GOREVLER
Tarih konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş duzeylerindeki oğrenci gruplarına, hangi yontemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Tarih oğretmeni, bu program cercevesinde,
• Eğitim vereceği grubun duzeyine uygun bir calışma planı hazırlar,
• Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak oğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
• Oğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı onlemler alır,
• Eğitici kol calışmalarında gorev alarak oğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler duzenler,
• Oğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının cozumune yardımcı olur,
• Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların oğretim programlarına yansıtılması icin ilgililere onerilerde bulunur,
• Nobetci olduğu gunlerde, okulun duzen ve disiplinini sağlamak uzere gorev yapar,
• Sınıf oğretmeni olarak, oğrencilerin alan ve ders secmelerine yardımcı olur, yonetimle ilişkilerini sağlamaya calışır.
KULLANILAN ALET, MALZEME
VE EĞİTİM MATERYALLERİ
• Yıllık mufredat programı, gunluk calışma planları, not defteri, yoklama defteri,
• Ders kitapları,
• Okul arac ve gerecleri,
• Ders arac ve gerecleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
Tarih oğretmeninin hem alanı ile hem de oğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.
Tarih oğretmeni olmak isteyenlerin;
• Sozel yeteneği gelişmiş,
• Tarih ve sosyolojiye ilgi duyan,
• Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
• Duşuncelerini başkalarına acık bir bicimde aktarabilen,
• İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen,
• Dikkatli, işine ozen gosteren,
• Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve cozum yolları bulmaya calışan,
• İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgorulu, sabırlı,
• Oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlayabilen,
• Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tarih oğretmeni, sınıfta gorev yapar. Gorevini genellikle ayakta yurutur. Calışma ortamı biraz tozlu ve gurultuludur.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
• Meslek eğitimi, aşağıdaki universitelere bağlı Eğitim Fakultelerinin "Tarih Oğretmenliği" bolumlerinde verilmektedir.
• Ataturk Universitesi (Erzurum) Kazım Karabekir Eğitim Fakultesi,
• Canakkale Onsekiz Mart Universitesi Eğitim Fakultesi,
• Dicle Universitesi Ziya Gokalp Eğitim Fakultesi,
• Dokuz Eylul Universitesi (İzmir) Buca Eğitim Fakultesi,
• Gazi Universitesi (Ankara) Gazi Eğitim Fakultesi,
• Marmara Universitesi (İstanbul) Ataturk Eğitim Fakultesi,
• Selcuk Universitesi (Konya) Eğitim Fakultesi,
• Yuzuncu Yıl Universitesi (Van) Eğitim Fakultesi.
• Ayrıca, “Tarih Bolumu” bolumu mezunları Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yuksek Oğretim Kurulu (YOK) işbirliği ile acılan /acılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Tarih Oğretmeni olabilirler.
ON EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
• Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji),
• Turkce.
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek icin,
• Lise veya dengi okul mezunu olmak,
• Yuksekoğretime Geciş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı ’nda (LYS) "Tarih Oğretmenliği" lisans programı icin yeterli “TS-2” puan almak.
• Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) Tercih Bildirim Formunda "Tarih Oğretmenliği"lisans programı ile ilgili en az bir yuksek oğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yuksekoğretim programında oğrenim gormek isteyen adaylar liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat ve Genel Kultur alanlarından mezun iseler YGS ve LYS sonuclarına gore OSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara gore daha yuksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve oncelikle yerleştirilmektedir.
Anadolu Oğretmen Lisesi ve Oğretmen Liselerinin “Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat, Genel Kultur, Turkce-Matematik, Sınıf Oğretmenliği” Alanları ile “Oğretmen Okulu ve Koy Enstitusu” mezunları OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavı (OSS) sınavı sonucunda ek puan almaları nedeniyle, diğer alanlardan mezun olanlara gore daha yuksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve oncelikle yerleştirilmektedir.
Ancak kendi alan/kol/bolumleri dışında bir yuksekoğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansları azalmaktadır.
EĞİTİMİN SURESİ
VE İCERİĞİ
Mesleğin eğitim suresi 5 yıldır.
Eğitim suresince su dersler verilmektedir.
Osmanlı Paleografyası, İslamiyetten Once Turk Tarihi, Eskicağ Tarihi, Tarih Metodolojisi Bizans ve Batı Avrupa Tarihi, Osmanlı Tarihi, İslam Tarihi, Eskicağ Tarihi, Tarih Metodolojisi , Eğitim Bilimlerine Giriş, Buyuk Selcuklu İmparatorluğu Tarihi, Doğu Avrupa Turk Kavimleri Tarihi, Osmanlı Coğrafyası Turk İslam Devletleri Tarihi, Anadolu Selcuklu Tarihi, Turk Moğol İmp. Tarihi, Turkiye Coğrafyası, Selcuklu Muesseseleri ve Medeniyet Tarihi , Osmanlı Muesseseleri ve Medeniyet Tarihi, Ulkeler Coğrafyası, Doğu Avrupa Turk Kavimleri Tarihi , Anadolu Beylikleri Tarihi , Turk Kultur Tarihi , Yeni ve Yakıncağda Avrupa, Ozel Oğretim Uygulamaları, Turk Dili, Yabancı Dil, Eğitim Psikolojisi, Eğitim Sosyolojisi, Genel Oğretim Metodları, vb. zorunlu ve secmeli dersleri alırlar.
Oğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Tarih Oğretmenliği" lisans diploması ve “Tarih Oğretmeni” unvanı verilir.
CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tarih oğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkoğretim okullarında ve mesleki eğitim merkezlerinde; Tarih alanında oğretmen olarak gorev yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra dershane ve benzeri kuruluşlarda gorev yaparlar.
Tarih oğretmenleri; Tarih, T.C. İnkılap Tarihi ve Ataturkculuk, Demokrasi ve İnsan Hakları, Osmanlı Tarihi, İslam Tarihi, Turk Eğitim Tarihi, Sosyal Bilgiler, Halk Kulturu , Cağdaş Turk ve Dunya, Sosyal Bilimlere Giriş, Sosyal Bilimler, Sosyal Bilim Calışmaları, Halk Bilim, Antropoloji , Uluslararası İlişkiler derslerini verebilirler.
Tarih dersi tum okulların mufredat programında yer aldığından bu alanda yetişen oğretmenlere duyulan gereksinim giderek artmaktadır.
EĞİTİM SURESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANC
EĞİTİM SURESİNCE
Tercihlerinde oğretmenlik programını ilk beş tercihinde gosteren ve bu programa yerleştirilen adayların belirli bir kısmına Milli Eğitim Bakanlığınca burs verilmektedir. Bu konudaki duyuru her yıl yayınlanan oğrenci secme ve yerleştirme sınav kılavuzunda yapılmaktadır.
Mesleki eğitim boyunca oğrenciler Yuksekoğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen kredi olanağından faydalanırlar. Ayrıca, ceşitli kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonunda “Oğretmen” olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na gore 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla goreve başlatılırlar. Bu oğretmenler yan odeme, ek ders ucreti gibi olanaklardan da yararlanırlar.
Her yıl okullar acılmadan once, tum oğretmenlere eğitim-oğretim tazminatı adı altında bir odeme yapılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra universite bunyesinde yuksek lisans yaparak oğretim gorevlisi, docent ve profesor olabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında gorev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Mudur, Mudur Yardımcısı vb.).
Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan mufettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında mufettişlik yapabilirler.
Ayrıca yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda başoğretmen ve uzman oğretmen olabilirler.
BENZER MESLEKLER
• Sosyal Bilgiler Oğretmenliği,
• Coğrafya Oğretmenliği,
• Sanat Tarihi Oğretmenliği,
EK BİLGİLER
İŞCİ SAĞLIĞI VE
İŞ GUVENLİĞİ
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları