TANIM
Calıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; oğrencilere ya da yetişkinlere, tekstil dokuma ve orgu ile ilgili eğitim veren kişidir.
GOREVLER
Tekstil-dokuma ve orgu ile ilgili, hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş duzeylerindeki oğrenci gruplarına, hangi yontemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Tekstil-dokuma ve orgu oğretmeni, bu program cercevesinde,
Eğitim vereceği grubun duzeyine uygun bir calışma planı yapar,
Sorumlu olduğu atolye, laboratuar vb. yerleri surekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.)
Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak oğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
Oğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı onlemler alır,
Eğitici kol calışmalarında gorev alarak oğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler duzenler,
Oğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının cozumune yardımcı olur,
İşletmelerde uygulama yapan oğrencilerin calışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder,
Cevresindeki sanayi kuruluşları ve işletmelerindeki gelişmeleri izler, ihtiyacları saptar, bunların oğretim programlarına yansıtılması icin ilgililere onerilerde bulunur,
Teknolojik gelişmeleri izler ve programlara yansıtır.
Nobetci olduğu gunlerde, okulun duzen ve disiplinini sağlamak uzere gorev yapar,
Sınıf oğretmeni olarak, oğrencilerin yonetimle ilişkilerini sağlamaya calışır.
KULLANILAN ALET, MALZEME
VE EĞİTİM MATERYALLERİ
• Alanı ile ilgili meslek dersleri mufredat programı, yıllık ve gunluk calışma planları, not defteri, ders ve yoklama defterleri, oğrenci iş takip formu,
• Ders kitapları, yardımcı kitaplar, meslek alanı ile ilgili ceşitli teknik yayınlar.
• Ceşitli bitkisel ve kimyasal lifler, pamuk, keten, kenevir, yun, ipek.
• Tekstil alanı ile ilgili arac-gerecler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
• Tekstil-dokuma ve orgu oğretmeninin hem alanı hem de oğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.
• Tekstil-dokuma ve orgu oğretmeni olmak isteyenlerin;
• El becerisi ve estetik goruş sahibi,
• Duşuncelerini başkalarına acık bir bicimde aktarabilen,
• İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli,
• Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve cozum yolları bulmaya calışan,
• İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgorulu, sabırlı,
• Oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlayabilen,
• Kendini geliştirmeye istekli
• Girişimci kimseler olmaları gerekir.
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tekstil-dokuma ve orgu oğretmeni, sınıfta, atolyede, laboratuarda ve işletmelerde gorev yapar. Gorevini genellikle ayakta yurutur. Calışma ortamı lif tozu yuklu ve oldukca gurultuludur.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitim universitelere bağlı Teknik Eğitim Fakultelerinde verilmekte iken bu bolume artık oğrenci alınmamakta olup, eğitimle ilgili bilgiler eğitimin devam ettiği donem icin gecerlidir.
Mesleğin eğitimi Gazi Universitesi Universitelerin, Mesleki Eğitim Fakulteleri “Tekstil-Dokuma ve Orgu Oğretmenliği” bolumunde verilmektedir.
ON EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
• Kimya,
• Biyoloji,
• Alanı ile ilgili meslek dersleri.
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek icin;
• Lise veya dengi okul mezunu olmak,
• Oğrenci Secme Sınavı’nda (OSS) yeterli “Sayısal-1 (SAY-1)” puan almak,
• Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi (OSYS) Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan “Tekstil-dokuma ve orgu oğretmenliği” lisans programı ile ilgili en az bir yuksekoğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Ayrıca meslek liselerinin;
Boya Apre, Boya-Baskı-Desen, Tekstil, Tekstil Boya-Apre, Tekstil Boya- Baskı-Desen, Tekstil Teknolojisi, Dokuma, Duz Orgu (Triko), İplik, İplikcilik, Kalite Kontrol (Tekstil), Orgu Teknolojisi, Orme, Orme Teknolojisi, Tekstil, Tekstil Dokuma, Tekstil İplik, Tekstil İplikcilik, Tekstil Kalite Kontrol, Tekstil Orme, Tekstil Tasarımı, Tekstil (Orme Teknolojisi), Tekstil Teknolojisi, Triko Desen, Yuvarlak Orgu (Penye), Hazır Giyim, Giyim Uretim Teknolojisi, Konfeksiyon, Moda Tasarım, Moda (Giysi) Tasarım, Tekstil (Konfeksiyon), Triko Konfeksiyon bolumlerinden mezun olanlar OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavını (OSS) kazanıp, Tekstil Dokuma ve Orgu Oğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bolumlerden mezun olanlara gore oncelikle yerleştirilmektedirler.
Dokumacılık ve El Sanatları, El Sanatları, Geleneksel El Sanatları, Halı ve Kilim, Halıcılık, Halıcılık ve Desinatorluğu, Orme, Tekstil, Tekstil Baskı, Tekstil Dokuma, Tekstil İplikcilik Onlisans programını başarı ile bitirenler de OSYM tarafından yapılan Dikey Geciş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Tekstil-Dokuma ve Orgu oğretmenliği ” programına dikey geciş yapabilirler.
EĞİTİMİN SURESİ
VE İCERİĞİ
Mesleğin eğitim suresi 4 yıldır.
Oğrenciler eğitim ve oğretim suresince aşağıdaki dersleri alırlar;
a) Genel Kultur Dersleri:
Genel Matematik, İnkılap Tarihi, Turk Dili, Yabancı Dil,
b) Meslek Dersleri:
Yıl;
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Tekstil Kimyası, Lif Teknolojisi, Temel Orgu Teknikleri, Temel İşleme Teknikleri, Temel Sanat Eğitimi, İplik Teknolojisi, Temel Dokuma Teknikleri, El sanatlarına Giriş, Temel Susleme Tarihi, Makine Teknolojisi, Orme Kumaş Tasarımı ve Analizi, Orme Bilgisi, Orme Teknolojisi
2. Yıl;
Halk Bilimi, Tekstil Makinaları Bilgisi, Boya ve Apre Teknolojisi, Dokusuz Tekstil Yuzeyleri, Trikotaj Teknikleri, Turk Susleme Motifleri, Temel Dikiş Teknikleri, Teknik resim, , Dokuma Teknolojisi Bitkisel Oruculuk, Dokuma Orgu Sanatlarında Tasarım İlkeleri, Trikotaj Teknikleri, Moda Resmi, Kalıp Hazırlama Teknikleri, Dokusuz tekstil yuzeyleri teknolojisi ve kullanım alanları
3.Yıl;
Dokuma Teknolojisi, Halı Bilgisi, Kumaş Analizi, Kirkitli Duz Dokumalar, Tekstil Restorasyonu, Genel İşletme, Halı Desen Tasarımı, Doğal Boyalar, Alan Araştırma Teknikleri, Bilgisayar Destekli Tasarım,
4.Yıl;
Uretimde Maliyet Hesapları, El Halıcılığı, Tekstil Boya Baskı Teknikleri, Sergi Grafiği, Dokuma Orgu Uretimi, Tekstilde Kalite ve Kontrol Teknikleri, Geleneksel El Sanatları, gibi dersler alırlar.
c) Mesleki Formasyon Dersleri:
Oğretmenlik Mesleğine Giriş, Temel Bilgisayar Bilimleri, Okul Deneyimi, Gelişim ve Oğrenme, Oğretimde Planlama ve Değerlendirme, Oğrenim Teknikleri ve Materyal Geliştirme, Sınıf Yonetimi, Ozel Oğretim Yontemleri.
Ayrıca eğitim sırasında okullarda ve işletmelerde uygulama calışmaları da yapmaktadırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara lisans diploması ve “Tekstil-dokuma ve orgu oğretmeni " unvanı verilir.
CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanlarının buyuk coğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı endustri meslek lisesi, teknik lise, kız meslek lisesi, anadolu kız meslek lisesi vb. okullarda El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi, Tekstil Dokuma-Orgu alanlarında gorev yapmaktadırlar
Ozel sektorde teknik eleman veya yonetici olarak da calışabilirler
İsteyenler kendi işlerini kurabilirler.
EĞİTİM SURESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANC
EĞİTİM SURESİNCE
Oğrenciler eğitimleri suresince Yuksekoğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen oğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonunda oğretmenliğe hak kazanan ve meslek dersi oğretmeni olarak gorev alanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore 8. derecenin 1. kademesinden aylıkla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda calışırlar. Bu ucret kıdeme ve yıllık belirlenen katsayı artışlarına gore belli aralarla değişmektedir.
Tekstil dokuma ve orgu oğretmenleri ek ders ucreti alabildikleri gibi, gorev yaptıkları okul bunyesinde doner sermaye işletmesi faaliyetleri kapsamında sipariş işler yaparak aylık gelirini artırma imkanına da sahiptir.
Ayrıca her yıl tum oğretmenlere okullar acılmadan once eğitim oğretim tazminatı adı altında bir odeme yapılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında gorev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Mudur, Mudur Yardımcısı, Bolum Şefi, Atolye şefi vb.).
Universitelerde lisans ustu eğitimden sonra araştırma gorevlisi, docent ve profesor unvanını alabilirler.
Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan mufettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında mufettişlik yapabilirler.
Ayrıca yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda başoğretmen ve uzman oğretmen olabilirler.
BENZER MESLEKLER
• Boya-Apre Oğretmenliği,
• Dokuma Oğretmenliği,
• Tekstil Muhendisliği.
• Trikotaj oğretmenliği
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Eğitim / Öğretmenlik TEKSTİL DOKUMA ve ORGU OĞRETMENİ