TANIM

Calıştığı eğitim kurumunda ilkoğretim 6, 7 ve 8. sınıf oğrencilerine matematik ile ilgili eğitim veren kişidir.

A- GOREVLER

İlkoğretim 6, 7 ve 8. sınıf oğrencilerine matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yontemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.

İlkoğretim matematik oğretmeni , bu program cercevesinde,
- Eğitim vereceği 6, 7 ve 8. sınıf oğrencilerin duzeylerine uygun bir calışma planı hazırlar,
- Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak oğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
- Oğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı onlemler alır,
- Eğitici kol calışmalarında gorev alarak oğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler duzenler,
- Oğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının cozumune yardımcı olur,
- Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların oğretim programlarına yansıtılması icin ilgililere onerilerde bulunur,
- Nobetci olduğu gunlerde, okulun duzen ve disiplinini sağlamak uzere gorev yapar,
- Sınıf oğretmeni olarak, oğrencilerin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur, yonetimle ilişkilerini sağlamaya calışır.

KULLANILAN EĞİTİM ARAC
GEREC VE MATERYALLERİ

- Yıllık oğretim programları, gunluk calışma planları, not defteri, yoklama defteri,
- Ders kitapları,
- Okul arac ve gerecleri,
- Ders arac ve gerecleri.
- Maple, mathcad gibi ozel bilgi matematik yazılım programları

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER

İlkoğretim matematik oğretmeninin alanı ve oğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.

İlkoğretim matematik oğretmeni olmak isteyenlerin;
- Ustun bir sayısal duşunme yeteneğine sahip,
- Matematiğe karşı ilgili ve bu alanda başarılı,
- Duşuncelerini başkalarına acık bir bicimde aktarabilen,
- İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen,
- Dikkatli, işine ozen gosteren,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve cozum yolları bulmaya calışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgorulu, sabırlı,
- Oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli ve yaratıcı
kimseler olmaları gerekir.

C- CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İlkoğretim matematik oğretmeni, sınıfta gorev yapar, gorevini genellikle ayakta yurutur. Calışma ortamı biraz tozlu ve gurultuludur.Calışmaları sırasında oğrenciler, veliler, okul yoneticileri , meslektaşları ve okul idari personeli ile iletişimde bulunur.

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, aşağıda belirtilen universitelere bağlı eğitim fakultelerinin “İlkoğretim Matematik Oğretmenliği” bolumlerinde verilmektedir.
- Abant İzzet Baysal Universitesi (Bolu) Eğitim Fakultesi
- Adıyaman Universitesi Eğitim Fakultesi
- Amasya Universitesi Eğitim Fakultesi
- Anadolu Universitesi (Eskişehir) Eğitim Fakultesi
- Ataturk Universitesi (Erzurum) Kazım Karabekir Eğitim Fakultesi
- Başkent Universitesi (Ankara) Eğitim Fakultesi
- Balıkesir Universitesi Necatibey Eğitim Fakultesi
- Boğazici Universitesi (İstanbul) Eğitim Fakultesi
- Cumhuriyet Universitesi (Sivas) Eğitim Fakultesi
- Dicle Universitesi (Diyarbakır) Ziya Gokalp Eğitim Fakultesi
- Dokuz Eylul Universitesi (İzmir) Buca Eğitim Fakultesi
- Erciyes Universitesi(Kayseri) Eğitim Fakultesi
- Gazi Universitesi (Ankara) Gazi Eğitim Fakultesi
- Kastamonu Universitesi Eğitim Fakultesi
- Erzincan Universitesi Eğitim Fakultesi
- Fırat Universitesi (Elazığ) Eğitim Fakultesi
- Hacettepe Universitesi (Ankara) Eğitim Fakultesi
- İstanbul Universitesi Hasan Ali Yucel Eğitim Fakultesi
- İnonu Universitesi (Malatya) Eğitim Fakultesi
- Kocaeli Universitesi Eğitim Fakultesi
- Karadeniz Teknik Universitesi (Trabzon) Fatih Eğitim Fakultesi
- Marmara Universitesi (İstanbul) Ataturk Eğitim Fakultesi
- Mehmet Akif Ersoy Universitesi (Burdur) Eğitim Fakultesi
- Mersin Universitesi Eğitim Fakultesi
- Ondokuz Mayıs Universitesi (Samsun) Eğitim Fakultesi
- Ortadoğu Teknik Universitesi (Ankara) Eğitim Fakultesi
- Eskişehir Osmangazi Universitesi Eğitim Fakultesi
- Sakarya Universitesi Eğitim Fakultesi
- Selcuk Universitesi (Konya) Eğitim Fakultesi
- Siirt Universitesi Eğitim Fakultesi
- Yuzuncu Yıl Universitesi (Van) Eğitim Fakultesi

ON EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
- Matematik,
- Fizik,
- Turkce.

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek icin ,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Oğrenci Secme Sınavı’nda (OSS) “İlkoğretim Matematik Oğretmenliği” lisans programı icin yeterli “Sayısal-2 (SAY 2)” puan almak,
- Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) Tercih Bildirim Formunda “İlkoğretim Matematik Oğretmenliği” lisans programı ile ilgili en az bir yuksekoğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yuksek oğrenim programında oğrenim gormek isteyen adaylar genel liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler ve Turkce-Matematik alanlarından mezun iseler, OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavı (OSS) sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara gore daha yuksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve oncelikle yerleştirilmektedirler.

Anadolu Oğretmen Lisesi ve Oğretmen Lisesi adlı ortaoğretim kurumlarının “Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler, Turkce-Matematik” Alan/kol/bolumunden mezun olanlar OSYM tarafından yapılan Oğrenci Secme Sınavını (OSS) kazanıp “İlkoğretim Matematik Oğretmenliği” lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bolumlerden mezun olanlara gore oncelikle yerleştirilmektedirler.

EĞİTİMİN SURESİ
VE İCERİĞİ

Mesleğin eğitim suresi 4 yıldır. Eğitim boyunca okutulan dersler;
Genel Matematik, Turkce I-II, Ataturk İlkeleri ve İnkılÂp Tarihi-I-II, Bilgisayar I II, Yabancı Dil I-II, Eğitim Bilimine Giriş, Soyut Matematik, Geometri, Eğitim Psikolojisi, Analiz I-II-III, Lineer Cebir I-II, Fizik I-II, Bilimsel Araştırma Yontemleri, Oğretim İlke ve Yontemleri, Oğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, Analitik Geometri I-II, İstatistik ve Olasılık-I-II, Cebire Giriş, Bilim Tarihi, Ozel Oğretim Yontemleri I-II, Diferansiyel Denklemler, Turk Eğitim Tarihi, Topluma Hizmet Uygulamaları, Olcme ve Değerlendirme, Elemanter Sayı Kuramı, Matematik Tarihi, Rehberlik, Okul Deneyimi, Sınıf Yonetimi, Ozel Eğitim, Matematik Felsefesi, Turk Eğitim Sistemi ve Okul Yonetimi, Oğretmenlik Uygulaması ve secmeli derslerdir.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini tamamlayanlara “İlkoğretim Matematik Oğretmenliği” lisans diploması ve “İlkoğretim Matematik Oğretmeni” unvanı verilir.

E- CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bu programlardan mezun olanlar, resmi ve ozel tum ilkoğretim kurumlarında oğretmen olarak gorev yapabilecekleri gibi, gorsel ve yazılı basın icin cocuk programları ve cocuklara yonelik bilgisayar programları hazırlama gibi alanlarda da calışabilirler. Ayrıca, universitelerin ilgili bolumlerinde akademik calışmalar yapabilirler.
Ulke nufusundaki hızlı artış, beraberinde yeni okulların acılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu durum oğretmen ihtiyacını artırmaktadır.
Ayrıca ozel dershanelerde meslek oğretmenleri icin ek calışma alanı oluşturmaktadır.

F-EĞİTİM SURESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANC

EĞİTİM SURESİNCE

- Oğrenciler eğitimleri suresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen oğrenim ve harc kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
- Ayrıca, Kurumun yurt hizmetlerinden de yararlanabilir. Bunların dışında oğrenciler ceşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan da istifade edebilirler.

EĞİTİM SONRASI

- Eğitim sonunda MEB bağlı eğitim kurumlarına ‘’Oğretmen’’ olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore 9. Derecenin 1.kademesinden aylıkla goreve başlatılırlar. Bu oğretmenler yan odeme, ek ders ucreti gibi olanaklardan da yararlanırlar.
- MEB bağlı eğitim kurumlarında her yıl okullar acılmadan once, tum oğretmenlere eğitim oğretime hazırlık odeneği adı altında bir odeme yapılmaktadır.

G- MESLEKTE İLERLEME

Meslek eğitimini tamamlayarak bir ilkoğretim kurumunda matematik oğretmeni olanlar gerekli koşulları taşımaları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca acılan sınavlarda başarı gostermeleri durumunda uzman oğretmen, başoğretmen, okul muduru veya mudur yardımcısı olabilirler.

Lisans eğitiminden sonra yuksek lisans, doktora yapabilir, araştırma gorevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.

BENZER MESLEKLER

- Matematik Oğretmeni

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yuksek oğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin esaslar ile değişiklik yapılmasına dair esaslar (Ağustos 2004 tarih ve 2563 sayılı MEB Tebliğler Dergisinde yayınlanan 119 sayılı karar)
- OSYM 2007 OSYS Yuksek Oğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu.
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) uyesi kuruluşlar.

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı,
- İlgili eğitim kurumları,
- Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl ve Şube Mudurlukleri