Genel anlamda oğretmenlik oğretmenin gorevi, meslek ise bir kimsenin gecimini sağlamak icin yaptığı surekli iş, surekli uğraş demektir. Buna gore oğretmenlik mesleği denilince oğretmenin gecimini sağlamak icin yaptığı surekli oğretme işi veya surekli oğretme gorevi anlaşılır.
Bir yaşamsal etkinlik olgusu olan meslek, toplumsal, kulturel ve ekonomik yapının ve teknolojinin gerektirdiği bir iş bolumu sonucu ortaya cıkar. Meslekler, genellikle gelişmemiş toplumlarda gorenekle babadan oğula veya anadan kıza gecer, az gelişkin toplumlarda usta cırak ilişkisiyle oğrenilir, gelişkin toplumlarda orgun eğitimle edinilir. Cağdaş toplumlarda ise belirli diploma gerektiren profesyonel bir uğraş niteliği kazanır. Bu olgu diğer coğu meslekler gibi oğretmenlik mesleği icin de gecerlidir.
Gunumuzde oğretmenlik mesleği oğretmen olan kimseler tarafından yurutulur. Oğretmen, mesleği oğretmek olan kimsedir. Gunumuzde oğretmen, oğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterlikleri kazandıran yuksek oğrenimi bitirerek aldığı diplomayla oğretmenlik yapma yetkisini elde etmiş olan kimsedir.
Dar anlamıyla oğretmenlik oncelikle oğretimcilik demektir. Ancak oğretmenlikte "oğretme' "goreviyle sınırlı kalınmaz, yetinilmez. Cunku "oğretme" "eğitme" ile ic ice işler, gercekleşir. Boylece oğretmenlik daha geniş bir anlam kazanır. Bu anlamda oğretmenlik eğitmenliği de kapsar, icerir. Oyleyse, geniş anlamıyla oğretmenlik oğretme odaklı eğitimciliktir. Buna gore oğretmenlik mesleği oğretme odaklı bir eğitimcilik mesleğidir.
İnsanlık tarihinde olduğu gibi Turk tarihinde de oğretmenlik cok eski bir uğraşı alanıdır. Bir uğraşı alanı olarak oğretmenliğin başlangıcı cok eskidir, oğretme cabalarının ilk başlangıcına dayanır. Oğretme cabalarının kokleri tarihin derinliklerine uzanır. Bu cabaların bir uğraşı alanı niteliği kazanması, bu uğraşı alanının oğretmenliğe donuşmesi ve oğretmenliğin meslekleşmesi ise epey yenidir. Oğretmenliğin tamamen kendine ozgu bir uzmanlık mesleği olması ise cok daha yenidir.
Gunumuzde oğretmenlik kendine ozgu bir profesyonel uğraş alanıdır. Genel anlamda profesyonel, bir işi kazanc sağlamak amacıyla ve ustalıkla yapan kimse demektir. Boyle bir kimse işin tum gerekleriyle tum inceliklerini oğrenmiş olmak durumundadır. Gunumuzde oğretmenlik mesleği profesyonel bir meslek olarak kabul edilir. Oğretmenlik artık (ozel) alanda uzmanlık, akademik calışma, mesleksel formasyon ve universite diploması gerektiren kendine ozgu bir profesyonel meslek statusu kazanmış bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ali UCAN
Gazi Universitesi, Gazi Eğitim Fak. Oğretim Uyesi
Alıntıdır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Eğitim / Öğretmenlik Oğretmenlik Nedir?