Ahmet Yesevi Universitesi, Kazakistan'ın Turkistan şehrinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in buyruğu ile 6 Mayıs 1991 tarihinde kuruldu. Suleyman Demirel’in Başbakan olarak yaptığı Kazakistan gezisinde (29 Nisan – 1 Mayıs 1992) bu universitenin Kazakistan ve Turkiye ortak universitesi olması kararlaştırıldı. İkinci Turk Cumhurbaşkanları Ankara zirvesinde ortaklık anlaşması imzalandı. Anlaşma ve buna gore hazırlanan Tuzuk, TBMM’ce onaylandı. Kazakistan Bakanlar Kurulu, universite yonetimini Tuzuk gereğince kurulan Mutevelli Heyetine bıraktı.
Universite, beşi Turkiye Cumhuriyeti, beşi de Kazakistan Cumhuriyeti tarafından atanan on kişilik bir Mutevelli Heyet tarafından yonetilmektedir. Mutevelli Heyet Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanmaktadır. Universitenin Mutevelli Heyeti Ankara'dadır. Şu an ki mutevelli heyet başkanı Prof. Dr. Osman Horata'dır.[2]
Universitenin oğretim dili Turkiye Turkcesi ve Kazak Turkcesidir. Bu dillerin yanı sıra İngilizce ve Rusca dilleri de oğretilmektedir.
Ahmet Yesevi Universitesi, Kazakistan ve Turkiye Cumhuriyetlerinin ortak eseridir.
Universiteden alınan diplomaların Kazakistan ve Turkiye’de aynı alan ve aynı duzeyde eğitim veren yuksekoğretim kurumlarının diplomalarına ve bunlara verilmiş haklara eşdeğerliliği kanun gereğiyle sağlanmıştır.

Wikipedia